Οι ABBA επανενώθηκαν για να γίνουν ιππότες - Τιμήθηκαν από τη βασιλική οικογένεια της Σουηδίας

Οι ABBA επανενώθηκαν για να γίνουν ιππότες - Τιμήθηκαν από τη βασιλική οικογένεια της Σουηδίας Facebook Twitter
0

Η Σουηδία είπε ένα μεγάλο «ευχαριστώ για τη μουσική» στο πιο διάσημο ποπ συγκρότημά της, τους ABBA, τιμώντας το θρυλικό γκρουπ με ένα από τα πιο σημαντικά παράσημα της χώρας, το «Τάγμα της Βάσα». 

Είναι η πρώτη φορά που το «Τάγμα της Βάσα» απονέμεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα σε αναγνώριση των «πολύ σημαντικών κατορθωμάτων των ABBA στη σουηδική και διεθνή μουσική ζωή». Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο βασιλικό παλάτι της Στοκχόλμης.

Το συγκρότημα, το οποίο αποτελείται από την Ανιέτα Φέλτσκογκ, τον Μπιορν Ουλβέους, τον Μπένι Άντερσον και την Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ, μπήκε ορμητικά στο διεθνές στερέωμα κερδίζοντας τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1974 με το «Waterloo». 

Η νίκη στη Eurovision μετέτρεψε τους ABBA σε έναν ποπ κολοσσό και σαφώς το πιο επιτυχημένο συγκρότημα που κέρδισε ποτέ τον πανευρωπαϊκό μουσικό διαγωνισμό. Η μελωδική ντίσκο ποπ των ABBA πούλησε εκατοντάδες εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Το θεατρικό μιούζικαλ «Mamma Mia!» που βασίστηκε στη μουσική των ABBA είναι 25 ετών και «γέννησε» δύο ταινίες.  

Αν και τα μέλη του σουηδικού συγκροτήματος δεν έχουν εμφανιστεί μαζί ζωντανά εδώ και τέσσερις δεκαετίες, κυκλοφόρησαν το 2021 το άλμπουμ «Voyage». 

Το Βασιλικό Τάγμα της Βάσα, το οποίο απονέμεται σε αναγνώριση προσωπικών κατακτήσεων για τη Σουηδία ή για τα σουηδικά συμφέροντα, καθώς και για την επιτυχή εκτέλεση δημόσιων καθηκόντων και αποστολών, ήταν αδρανές μέχρι τα τέλη του 2022, οπότε και επανενεργοποιήθηκε.

Με πληροφορίες από Euronews

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δράκοι, Εξορκιστές και Κεκάτος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Δράκοι, Εξορκιστές και Κεκάτος από αύριο στους κινηματογράφους

Δυο μεγάλα γαλλικά εισπρακτικά σουξέ, οι «Άγριες Μέρες Μας» του Βασίλη Κεκάτου και η live-action διασκευή του «How to train your Dragon» είναι μερικές από τις νέες ταινίες αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
BET Awards 2025: Η στιγμή που ο Τζέιμι Φοξ παραλαμβάνει φανερά συγκινημένος το βραβείο Ultimate Icon

Πολιτισμός / BET Awards 2025: Η στιγμή που ο Τζέιμι Φοξ παραλαμβάνει συγκινημένος το βραβείο Ultimate Icon

«Δεν ξέρω γιατί πέρασα ό,τι πέρασα, αλλά ξέρω πως αυτή τη δεύτερη ευκαιρία δεν θα την αφήσω να πάει χαμένη» ανέφερε ο δημοφιλής καλλιτέχνης αναφερόμενος στην περιπέτεια της υγείας του
LIFO NEWSROOM
«Σινεμά στην Ελλάδα – Ορατότης Μηδέν»: Επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα εκπέμπουν SOS

Πολιτισμός / «Σινεμά στην Ελλάδα – Ορατότης Μηδέν»: Επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα εκπέμπουν SOS

1896 επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα στην Ελλάδα υπογράφουν ανοιχτή επιστολή ζητώντας την άμεση επίλυση των σημαντικών προβλημάτων που έχουν προκύψει για την επιβίωσή τους.
LIFO NEWSROOM