Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ Facebook Twitter
Ο Μπρέιντι Κόρμπετ κρατά τον Αργυρό Λέοντα Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία «The Brutalist» στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας του 2024 / Φωτ: EPA, αρχείου
0

Ο Μπρέιντι Κόρμπετ, ο 36χρονος σκηνοθέτης πίσω από μία από τις πιο καταξιωμένες ταινίες της οσκαρικής σεζόν, δήλωσε ότι ο ίδιος, αλλά και πολλοί από τους συναδέλφους του που είναι υποψήφιοι για τα χρυσά αγαλματίδια, αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.

Ο Κόρμπετ δήλωσε ότι «έβγαλε μηδέν δολάρια» από το «The Brutalist», ένα δράμα διάρκειας τρεισήμισι ωρών για έναν Ούγγρο αρχιτέκτονα στη μεταπολεμική Αμερική.

«Μόλις σκηνοθέτησα τρεις διαφημίσεις στην Πορτογαλία», δήλωσε ο Κόρμπετ στο podcast του κωμικού Μαρκ Μάρον, με τίτλο WTF. «Είναι η πρώτη φορά που έβγαλα χρήματα εδώ και χρόνια». Συνέχισε εξηγώντας ότι αυτός και η σύζυγός του και στενή συνεργάτης του, Μόνα Φάστβολντ, «βγάλαμε μηδέν δολάρια στις δύο τελευταίες ταινίες που γυρίσαμε».

Η ταινία «The Brutalist», η οποία έχει συγκεντρώσει 10 υποψηφιότητες στα φετινά Όσκαρ, έχει επαινεθεί ευρέως για το σχετικά μικρό budget της, δεδομένης της εμβέλειας και της διάρκειας της.

O προϋπολογισμός του Κόρμπετ για την ταινία ήταν 9,6 εκατ. δολάρια και μια εβδομάδα μετά την πρεμιέρα της στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας τον Αύγουστο του 2024, τα δικαιώματα διανομής της αποκτήθηκαν από την εταιρεία A24 για ένα παρόμοιο ποσό.

Το «The Brutalist» έχει μέχρι στιγμής εισπράξει 14,6 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ. Τα κέρδη στον υπόλοιπο κόσμο ανέρχονται μέχρι σήμερα σε περίπου 16,8 εκατ. δολάρια για ένα παγκόσμιο ακαθάριστο εισόδημα 31,4 εκατ. δολαρίων.

Στην εκπομπή του, ο Μάρον πίεσε τον Κόρμπετ για διευκρινίσεις σχετικά με την πληρωμή του για την ταινία, στην οποία ερώτηση απάντησε: «Ναι. Στην πραγματικότητα, μηδέν. Έπρεπε να ζήσουμε κατά κάποιο τρόπο από μια επιταγή που λάβαμε πριν από τρία χρόνια».

Πολλοί επιτυχημένοι σκηνοθέτες βρίσκονται σε παρόμοια θέση, λέει ο Κόρμπετ

Πολλοί από τους καταξιωμένους συναδέλφους του βρίσκονται σε παρομοίως δύσκολη θέση, δήλωσε ο Κόρμπετ. «Έχω μιλήσει με πολλούς κινηματογραφιστές που έχουν κάνει τις ταινίες που είναι υποψήφιες φέτος και δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι τους. Θέλω να πω, αυτό είναι ένα πραγματικό πράγμα».

Οι σκηνοθέτες, είπε, δεν πληρώνονται για την προώθηση των ταινιών τους, αν και οι διανομείς πιστεύεται ότι χρηματοδοτούν τα έξοδά τους. «Αν κοιτάξετε ορισμένες ταινίες που έκαναν πρεμιέρα στις Κάννες, αυτό έγινε σχεδόν πριν από ένα χρόνο ... Θέλω να πω, η ταινία μας έκανε πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο. Οπότε το κάνω αυτό εδώ και έξι μήνες. Και είχα μηδενικό εισόδημα επειδή δεν έχω χρόνο να πάω στη δουλειά. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ καν να αναλάβω μια δουλειά ως συγγραφέας».

Το «Anora», το ρομάντζο του Σον Μπέικερ για τις σεξεργάτριες, το οποίο κέρδισε το βραβείο καλύτερου κάστινγκ και το βραβείο καλύτερης ηθοποιού για τη Μάικι Μάντισον στα Bafta της Κυριακής, πήρε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες τον περασμένο Μάιο. Η ταινία αυτή, η οποία είχε προϋπολογισμό 6 εκατ. δολάρια, έχει μέχρι στιγμής αποφέρει 34,6 εκατ. δολάρια παγκοσμίως.

Ο Κόρμπετ συνέχισε να περιγράφει την προώθηση της ταινίας με εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης ως «μια ανάκριση έξι μηνών» και δήλωσε ότι συμμετείχε σε 90 συνεντεύξεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας.

«Είναι επτά ημέρες την εβδομάδα», είπε. «Είναι απεριόριστο. Είναι συνεχή ταξίδια, και εργάζεσαι επίσης τα Σάββατα και τις Κυριακές. Δεν είχα ρεπό παρά μόνο στις διακοπές των Χριστουγέννων και αυτό ήταν επίσης μόνο τέσσερις ημέρες».

Τι έσοδα είχαν οι ταινίες που είναι υποψήφιες για Όσκαρ καλύτερης ταινίας

Πέρα από το «Anora» και «το The Brutalist», από τις οκτώ ταινίες που είναι υποψήφιες για Όσκαρ καλύτερης ταινίας φέτος, οι δύο ήταν τεράστιες παραγωγές «blockbuster»: Το «Dune: Μέρος Δεύτερο», το οποίο εισέπραξε 714,6 εκατ. δολάρια από προϋπολογισμό 190 εκατ. δολαρίων και το «Wicked», με budged 145 εκατ. δολάρια και έσοδα 725 εκατ. δολάρια μέχρι στιγμής. Βέβαια, τo «Wicked» έχει πλεονέκτημα, καθώς προβάλλεται ακόμη σε αρκετούς κινηματογράφους ανά τον κόσμο.

Άλλες τρεις, η βιογραφία του Μπομπ Ντίλαν «A Complete Unknown», το «Κονκλάβιο» και το «The Substance: Το Ελιξίριο της Νιότης», είχαν συνολικά κέρδη που ξεπερνούν τα 30 εκατ. δολάρια.

Εν τω μεταξύ, το «Emilia Pérez» μέτρησε μόλις σε 15 εκατ. δολάρια από ένα budget 22 εκατ. δολαρίων, αλλά προβλήθηκε στους κινηματογράφους για περιορισμένο χρονικό διάστημα, πριν μεταφερθεί στο Netflix. Το «Nickel Boys» σημείωσε σημαντικές απώλειες, κερδίζοντας μόλις 2,5 εκατ. δολάρια από τα 23,2 εκατ. δολάρια που δαπανήθηκαν για την παραγωγή του. 

Με πληροφορίες από Guardian


 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δύναμη της αγάπης: όταν πέφτει η νύχτα, το queer Βουκουρέστι φτιάχνει τους δικούς του χώρους

Πολιτισμός / Η δύναμη της αγάπης: όταν πέφτει η νύχτα, το queer Βουκουρέστι φτιάχνει τους δικούς του χώρους

Το Waves Penetrate Me Fiercely, το νέο μικρού μήκους φιλμ του 24χρονου τρανς μουσικού και sound designer Geo Aghinea, χαρτογραφεί μια queer νυχτερινή ζωή που απλώνεται σε εγκαταλειμμένα κτίρια, διαμερίσματα και αυτοσχέδιους χώρους στο Βουκουρέστι.
THE LIFO TEAM
ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ

Πολιτισμός / Τιτανικός: Η ιστορία του πιο διάσημου ναυαγίου που έγινε σαν σήμερα το 1912

Το παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού ξεκίνησε σαν μια θριαμβευτική στιγμή της ναυπηγικής ιστορίας και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα κατέληγε σε μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες όλων των εποχών
THE LIFO TEAM
Ο Μάικλ Ρόζεν κέρδισε το διεθνές βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Πολιτισμός / Ο συγγραφέας Μάικλ Ρόζεν κέρδισε το διεθνές βραβείο παιδικού βιβλίου, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Ο Μάικλ Ρόζεν είναι ο νικητής του Hans Christian Andersen Award 2026 στην κατηγορία συγγραφής, της υψηλότερης διεθνούς διάκρισης για δημιουργούς παιδικών βιβλίων που απονέμει η IBBY. Η ανακοίνωση έγινε στη Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια.
THE LIFO TEAM
Το σπίτι που χάθηκε στις φωτιές γίνεται η νέα παράσταση του Μπίλι Κρίσταλ

Πολιτισμός / Το σπίτι που χάθηκε στις φωτιές γίνεται η νέα παράσταση του Μπίλι Κρίσταλ

Ο Μπίλι Κρίσταλ επιστρέφει το φθινόπωρο στο Broadway με το 860, μια νέα σόλο παράσταση εμπνευσμένη από το σπίτι όπου έζησε με την οικογένειά του για 46 χρόνια και που χάθηκε στις φωτιές του Παλισέιντς το 2025
THE LIFO TEAM
«Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Πολιτισμός / «Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Η νέα διπλή βιογραφία του Andrew Durbin φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον φωτογράφο Πίτερ Χούτζαρ και τον καλλιτέχνη Πολ Θεκ, δύο μορφές της νεοϋρκέζικης πρωτοπορίας που έζησαν, δημιούργησαν και αγάπησαν στη σκιά μιας εποχής που διαλύθηκε από το AIDS.
THE LIFO TEAM
Στο Coachella η Σαμπρίνα ανέβηκε για να γίνει μύθος και ο Μπίμπερ για να μείνει μόνος με το όνομά του

Πολιτισμός / Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ και ο Τζάστιν Μπίμπερ έδειξαν στο Coachella δύο πρόσωπα της ποπ

Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ πήγε στο Coachella για να φτιάξει τον μύθο της. Ο Τζάστιν Μπίμπερ ανέβηκε στη σκηνή σχεδόν μόνο με το παρελθόν του. Κι έτσι, μέσα σε δύο νύχτες, το φεστιβάλ έδειξε δύο διαφορετικές ηλικίες της ποπ.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Πολιτισμός / Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Με αφορμή την 60ή επέτειο του I Put a Spell on You και τις νέες κυκλοφορίες που ξαναφέρνουν τη Νίνα Σιμόν στο προσκήνιο, αξίζει να θυμηθούμε ότι δεν ήταν απλώς μια μεγάλη φωνή της τζαζ, της σόουλ ή του τραγουδιού διαμαρτυρίας. Ηταν η καλλιτέχνις που έκανε την αλήθεια να ακούγεται πιο επικίνδυνη από κάθε πόζα, και γι' αυτό η παρουσία της παραμένει ανήσυχα ζωντανή.
THE LIFO TEAM
Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Πολιτισμός / Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Η έκθεση Bellezza e Bruttezza στο Bozar των Βρυξελλών, που παρουσιάζεται έως τις 14 Ιουνίου, δείχνει ότι η δυτική ιδέα του ωραίου δεν γεννήθηκε μόνη της. Χτίστηκε απέναντι στο γήρας, τη γελοιότητα, την παραμόρφωση και το σώμα που θεωρήθηκε «λάθος». Κι έτσι μια μεγάλη έκθεση για την Αναγέννηση μιλά τελικά και για το βλέμμα που κουβαλάμε ακόμη.
THE LIFO TEAM
Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Πολιτισμός / Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ αποκάλυψε ότι δουλεύει πάνω σε νέο μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα από το Λούβρο, τη διάσημη υπόθεση που μετέτρεψε τον πίνακα σε παγκόσμιο φαινόμενο
THE LIFO TEAM
Λίνα Μενδώνη: Προχωρά ο σχεδιασμός του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Προχωρά ο σχεδιασμός του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου

«Ο συνολικός επανασχεδιασμός των εκθέσεων των δύο Μουσείων, βάσει και της επέκτασης-αναβάθμισης του κτηριακού συγκροτήματος θα αποδώσει ένα σύγχρονο μουσείο παγκόσμιας εμβέλειας», τόνισε η υπουργός, Λίνα Μενδώνη
THE LIFO TEAM
Το ACID των Καννών ανακοίνωσε 9 «τολμηρές» ταινίες – με δύο σκηνοθέτες από το Ιράν

Πολιτισμός / Το ACID των Καννών ανακοίνωσε 9 «τολμηρές» ταινίες – με δύο σκηνοθέτες από το Ιράν

Η παράλληλη ενότητα των Καννών που έχει ταυτιστεί με την ανάδειξη νέων δημιουργών ανακοίνωσε το φετινό της πρόγραμμα με εννέα ταινίες από το Ιράν, την Ελβετία και τη Γαλλία. Το ACID επιμένει και φέτος σε πιο τολμηρές και λιγότερο προβλέψιμες επιλογές.
THE LIFO TEAM
Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Χοακίν Φίνιξ ανάμεσα στους 1.000 καλλιτέχνες που αντιδρούν στη συγχώνευση Paramount–Warner

Πολιτισμός / 1.000 καλλιτέχνες αντιδρούν στη συγχώνευση Paramount–Warner

Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και παραγωγοί του Χόλιγουντ υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή κατά της συγχώνευσης Paramount και Warner Bros. Discovery, λέγοντας ότι το deal θα κάνει τη βιομηχανία πιο κλειστή και πιο ασφυκτική για δημιουργούς και εργαζομένους.
THE LIFO TEAM
Η Μπιόρκ ξεκαθαρίζει το τοπίο: το νέο άλμπουμ της έρχεται το 2027

Πολιτισμός / Η Μπιόρκ ξεκαθαρίζει το τοπίο: το νέο άλμπουμ της έρχεται το 2027

Η Μπιόρκ διέψευσε ότι το echolalia είναι ο τίτλος του επόμενου δίσκου της και εξήγησε ότι πρόκειται για το όνομα της νέας της έκθεσης στην Εθνική Πινακοθήκη της Ισλανδίας. Εκεί θα παρουσιαστεί μια εκδοχή νέου τραγουδιού, ενώ το ολοκληρωμένο άλμπουμ αναμένεται το 2027.
THE LIFO TEAM