Ο σερ Μαρκ Τζόουνς νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Ο σερ Μαρκ Τζόουνς νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Facebook Twitter
Φωτ.: British Museum
0

Ο sir Μαρκ Τζόουνς ανακοινώθηκε σήμερα ότι αναλαμβάνει την θέση τoυ Hartwig Fischer μετά την παραίτησή του, στον απόηχο της κλοπής χιλιάδων αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο.

Την ανακοίνωση του ονόματος του νέου διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου έκανε ο Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος είπε ότι ο διορισμός του ιστορικού τέχνης έχει στην έγκριση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Hartwig Fischer παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου στις 25 Αυγούστου μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου ότι 2.000 τεχνουργήματα εξαφανίστηκαν από το ίδρυμα. Αργότερα διευκρίνισε ότι θα παραιτηθεί μόλις τεθεί σε εφαρμογή μια προσωρινή ηγετική ρύθμιση.

Ο Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε πως «είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι ο σερ Μαρκ Τζόουνς έλαβε την ομόφωνη έγκριση του διοικητικού συμβουλίου για να γίνει προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου.

«Ο Μαρκ είναι ένας από τους πιο έμπειρους και σεβαστούς διευθυντές μουσείων στον κόσμο και θα προσφέρει την ηγεσία και τη ματιά που χρειάζεται το Βρετανικό Μουσείο αυτή τη στιγμή. Είμαστε και οι δύο ξεκάθαροι ότι οι προτεραιότητές του είναι να επιταχύνει την καταλογογράφηση της συλλογής, να βελτιώσει την ασφάλεια και να ενισχύσει την υπερηφάνεια για την αποστολή του μουσείου. Αυτό βρίσκεται παράλληλα με τις σημαντικές εργασίες ανακαίνισης που αναλαμβάνουμε και τις συνεργασίες που δημιουργούμε, για να διασφαλίσουμε ότι θα χτίσουμε ένα ισχυρότερο μέλλον για το Βρετανικό Μουσείο που όλοι αγαπάμε και θαυμάζουμε» είπε μεταξύ άλλων.

«Υποσχέθηκα ότι θα πάρουμε μαθήματα και μετά θα βάλουμε τα θεμέλια για ένα ισχυρό μέλλον. Ο διορισμός του Μαρκ είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ανυπομονώ να συνεργαστούμε. Αυτός ο διορισμός έχει ακόμη στην έγκριση του πρωθυπουργού, αλλά θέλω να ευχαριστήσω (τη Γραμματέα Πολιτισμού) Λούσι Φρέιζερ  και τους συναδέλφους τόσο στο υπουργείο Ψηφιακής, Πολιτισμού, Μέσων & Αθλητισμού όσο και στο υπουργείο Οικονομικών για την υποστήριξή τους στην πραγματοποίηση αυτού του ραντεβού» είπε ο Όσμπορν.

Η παραίτηση του διευθυντή και του υποδιευθυντή του Βρετανικού μουσείου

Υπενθυμίζεται ότι υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Jonathan Williams λίγες μόνο ώρες μετά την παραίτηση του διευθυντή του μουσείου, Hartwig Fischer, υπέβαλε και αυτός την παραίτησή του στις 25 Αυγούστου.

Ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου και ο υποδιευθυντής παραιτήθηκαν και οι δύο μετά το σκάνδαλο για κλεμμένα ή «εξαφανισμένα» πολύτιμα αντικείμενα που οδήγησε σε αστυνομική έρευνα.

Ο Γερμανός ιστορικός τέχνης, Hartwig Fischer, είπε ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζει το Βρετανικό μουσείο του Λονδίνου είναι «υψίστης σοβαρότητας» και πρόσθεσε ότι η ευθύνη για την αποτυχία «πρέπει τελικά να ανήκει στον διευθυντή».

Το διοικητικό συμβούλιο του Βρετανικού μουσείου αποδέχτηκε την παραίτησή του, με τον George Osborne, πρόεδρο των διαχειριστών, να λέει ότι ο Fisher «ενήργησε αξιόπιστα» και ότι «κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ την ακεραιότητά του, την αφοσίωσή του στη δουλειά του ή την αγάπη του για μουσείο».

Με πληροφορίες του theargus.co.uk

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Sylvia Sleigh ζωγράφισε γυμνά σώματα χωρίς να τα κάνει λάφυρα

Πολιτισμός / Η Sylvia Sleigh ζωγράφισε γυμνά σώματα χωρίς να τα κάνει λάφυρα

Μια μικρή έκθεση στο Λονδίνο φέρνει ξανά στο φως το The Bridge, έναν σπάνια ιδωμένο πίνακα της Sylvia Sleigh από το 1963: μια νεοϋορκέζικη απάντηση στην Κοιμωμένη Αφροδίτη και μια υπενθύμιση ότι η Ουαλή ζωγράφος άλλαξε το γυμνό σώμα στην τέχνη χωρίς να του αφαιρέσει την ομορφιά, την επιθυμία ή την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
Steven Meisel: Το εκθαμβωτικά αγενές Λονδίνο της Stella Tennant, της Bella Freud και της Isabella Blow

Πολιτισμός / Πληθωρικές υπάρξεις και ευδαίμονες μελαγχολικοί: Τα σπάνια πορτρέτα του Στίβεν Μάιζελ από το Λονδίνο των 90s

Στο Photo London 2026, ο Στίβεν Μάιζελ επιστρέφει στο Λονδίνο των 90s: η Στέλλα Τέναντ, η Μπέλα Φρόιντ, η Πλαμ Σάικς, η Όνορ Φρέιζερ και η Ιζαμπέλα Μπλόου επιστρέφουν ως πληθωρικές υπάρξεις και ευδαίμονες μελαγχολικοί, μέσα από τη θρυλική σειρά "Anglo-Saxon Attitude" της British Vogue. Μια σπάνια έκθεση για τη στιγμή που η μόδα είχε ακόμη αγένεια, αριστοκρατική παραμόρφωση και καθαρό μαγνητισμό.
THE LIFO TEAM
Όταν η διαφθορά αγοράζει Πικάσο: Η Μαλαισία ανέκτησε έργα τέχνης του σκανδάλου 1MDB

Πολιτισμός / Οι Πικάσο και Μιρό που αγοράστηκαν με κλεμμένο δημόσιο χρήμα επιστρέφουν στη Μαλαισία

Η Μαλαισία ανέκτησε τέσσερα έργα τέχνης που φέρονται να αγοράστηκαν με χρήματα από το σκάνδαλο 1MDB, ανάμεσά τους έργα των Πάμπλο Πικάσο και Ζοάν Μιρό. Τα έργα θα παραδοθούν στην Εθνική Πινακοθήκη της χώρας, ενώ οι αρχές αναζητούν ακόμη πίνακες των Ματίς, Πικάσο και Νταλί.
THE LIFO TEAM
Ο Χρήστος Στέργιογλου και ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Μπιενάλε Βενετίας 2026 με τις «ΙΑΧΕΣ» των Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα

Πολιτισμός / Η παράσταση «ΙΑΧΕΣ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Μπιενάλε Βενετίας 2026

Στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Μπιενάλε Βενετίας 2026, που διευθύνει ο Willem Dafoe, θα παρουσιαστεί η παράσταση «ΙΑΧΕΣ» των Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα, γεγονός που αποτελεί μια σημαντική στιγμή εξωστρέφειας για την ελληνική δραματουργία.
THE LIFO TEAM
Τι θα γινόταν αν ένα μουσείο έπαιρνε στα σοβαρά τα παιδιά;

Πολιτισμός / Τι θα γινόταν αν ένα μουσείο έπαιρνε στα σοβαρά τα παιδιά;

Το KinderKunstLabor στο Σανκτ Πόλτεν της Αυστρίας δεν είναι ούτε παιδότοπος ούτε κλασικό μουσείο. Είναι ένας χώρος σύγχρονης τέχνης για παιδιά έως 12 ετών, που σχεδιάστηκε με τη συμμετοχή παιδιών από νηπιαγωγεία και σχολεία.
THE LIFO TEAM
Η Μπίλι Άιλις και ο Νατ Γουλφ έκαναν την πρώτη τους κοινή εμφάνιση στο κόκκινο χαλί

Πολιτισμός / Η Μπίλι Άιλις και ο Νατ Γουλφ έκαναν την πρώτη τους κοινή εμφάνιση στο κόκκινο χαλί

Η Μπίλι Άιλις και ο Νατ Γουλφ εμφανίστηκαν μαζί στην πρεμιέρα της νέας 3D συναυλιακής ταινίας της Hit Me Hard and Soft: The Tour. Η ταινία, που συν-σκηνοθέτησε η Άιλις με τον Τζέιμς Κάμερον, βγαίνει στις αίθουσες στις 8 Μαΐου.
THE LIFO TEAM
Η Σκάρλετ Γιόχανσον θα πρωταγωνιστήσει στο νέο φιλμ του Άρι Άστερ

Πολιτισμός / Η Σκάρλετ Γιόχανσον περνά από τους δεινόσαυρους στον κόσμο του Άρι Άστερ

Η Σκάρλετ Γιόχανσον θα πρωταγωνιστήσει στο Scapegoat, τη νέα ταινία του Άρι Άστερ για την A24. Ο δημιουργός των Hereditary, Midsommar και Beau Is Afraid επιστρέφει με πρωτότυπο σενάριο και ένα ακόμη μυστικό project, χωρίς να έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες για την πλοκή.
THE LIFO TEAM
«Η τέχνη της Ρωσίας είναι αίμα»: Οι Pussy Riot μπλόκαραν το ρωσικό περίπτερο στη Βενετία

Πολιτισμός / «Η τέχνη της Ρωσίας είναι αίμα»: Οι Pussy Riot μπλόκαραν το ρωσικό περίπτερο στη Βενετία

Οι Pussy Riot και η FEMEN διαδήλωσαν έξω από το ρωσικό περίπτερο της Μπιενάλε Βενετίας, καθυστερώντας την πρόσβαση για περίπου μισή ώρα. Η επιστροφή της Ρωσίας στη διοργάνωση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ευρωπαϊκές πιέσεις.
THE LIFO TEAM
Σαρλότ Γκενσμπούρ, Έντγκαρ Ραμίρες και Άναμπελ Γουάλις σε σατιρική κωμωδία με φόντο την Αντίπαρο

Πολιτισμός / Πλούσιοι, φάρσες και χάος στην Αντίπαρο: Η νέα ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου μοιάζει με ελληνικό εφιάλτη πολυτελείας

Σε μια πολυτελή βίλα στην Αντίπαρο, οι ειδυλλιακές διακοπές μιας παρέας πλούσιων Βρετανών μετατρέπονται σε χάος, όταν μια φάρσα πάει θεαματικά στραβά. Το Oh, How Fun!, η νέα σατιρική κωμωδία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, θα παρουσιαστεί στο Marché du Film των Καννών, με πρωταγωνιστές τη Σαρλότ Γκενσμπούρ, τον Έντγκαρ Ραμίρες και την Άναμπελ Γουάλις.
THE LIFO TEAM
Η Ροσαλία μετατρέπει την pop αρένα σε όπερα, μπαλέτο και τελετουργία

Πολιτισμός / Η Ροσαλία αποθεώνεται από τις κριτικές για το Lux Tour στο Λονδίνο

Οι δύο sold out εμφανίσεις της Ροσαλία στο O2 του Λονδίνου προκάλεσαν ενθουσιώδεις κριτικές, με το Lux Tour να περιγράφεται ως ένα απαιτητικό, θεαματικό και ασυνήθιστα φιλόδοξο pop show που ενώνει όπερα, μπαλέτο, techno ένταση, θρησκευτική εικονογραφία και την κλίμακα μιας μεγάλης συναυλιακής υπερπαραγωγής.
THE LIFO TEAM
Τα όμορφα αγόρια του Hernan Bas ταξιδεύουν σαν να μην υπάρχει κόσμος

Πολιτισμός / Τα όμορφα αγόρια του Hernan Bas ταξιδεύουν σαν να μην υπάρχει κόσμος

Η έκθεση The Visitors ανοίγει στις 7 Μαΐου στο Ca' Pesaro της Βενετίας, με πάνω από 30 νέους πίνακες του Κουβανοαμερικανού καλλιτέχνη. Οι νεαροί άνδρες του Hernan Bas, όμορφοι, αμήχανοι και συχνά ενοχλητικοί, γίνονται η εικόνα μιας εποχής που αγγίζει τον κόσμο σαν τουριστικό προϊόν.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ