Ο σερ Μαρκ Τζόουνς νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Ο σερ Μαρκ Τζόουνς νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Facebook Twitter
Φωτ.: British Museum
0

Ο sir Μαρκ Τζόουνς ανακοινώθηκε σήμερα ότι αναλαμβάνει την θέση τoυ Hartwig Fischer μετά την παραίτησή του, στον απόηχο της κλοπής χιλιάδων αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο.

Την ανακοίνωση του ονόματος του νέου διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου έκανε ο Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος είπε ότι ο διορισμός του ιστορικού τέχνης έχει στην έγκριση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Hartwig Fischer παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου στις 25 Αυγούστου μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου ότι 2.000 τεχνουργήματα εξαφανίστηκαν από το ίδρυμα. Αργότερα διευκρίνισε ότι θα παραιτηθεί μόλις τεθεί σε εφαρμογή μια προσωρινή ηγετική ρύθμιση.

Ο Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε πως «είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι ο σερ Μαρκ Τζόουνς έλαβε την ομόφωνη έγκριση του διοικητικού συμβουλίου για να γίνει προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου.

«Ο Μαρκ είναι ένας από τους πιο έμπειρους και σεβαστούς διευθυντές μουσείων στον κόσμο και θα προσφέρει την ηγεσία και τη ματιά που χρειάζεται το Βρετανικό Μουσείο αυτή τη στιγμή. Είμαστε και οι δύο ξεκάθαροι ότι οι προτεραιότητές του είναι να επιταχύνει την καταλογογράφηση της συλλογής, να βελτιώσει την ασφάλεια και να ενισχύσει την υπερηφάνεια για την αποστολή του μουσείου. Αυτό βρίσκεται παράλληλα με τις σημαντικές εργασίες ανακαίνισης που αναλαμβάνουμε και τις συνεργασίες που δημιουργούμε, για να διασφαλίσουμε ότι θα χτίσουμε ένα ισχυρότερο μέλλον για το Βρετανικό Μουσείο που όλοι αγαπάμε και θαυμάζουμε» είπε μεταξύ άλλων.

«Υποσχέθηκα ότι θα πάρουμε μαθήματα και μετά θα βάλουμε τα θεμέλια για ένα ισχυρό μέλλον. Ο διορισμός του Μαρκ είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ανυπομονώ να συνεργαστούμε. Αυτός ο διορισμός έχει ακόμη στην έγκριση του πρωθυπουργού, αλλά θέλω να ευχαριστήσω (τη Γραμματέα Πολιτισμού) Λούσι Φρέιζερ  και τους συναδέλφους τόσο στο υπουργείο Ψηφιακής, Πολιτισμού, Μέσων & Αθλητισμού όσο και στο υπουργείο Οικονομικών για την υποστήριξή τους στην πραγματοποίηση αυτού του ραντεβού» είπε ο Όσμπορν.

Η παραίτηση του διευθυντή και του υποδιευθυντή του Βρετανικού μουσείου

Υπενθυμίζεται ότι υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Jonathan Williams λίγες μόνο ώρες μετά την παραίτηση του διευθυντή του μουσείου, Hartwig Fischer, υπέβαλε και αυτός την παραίτησή του στις 25 Αυγούστου.

Ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου και ο υποδιευθυντής παραιτήθηκαν και οι δύο μετά το σκάνδαλο για κλεμμένα ή «εξαφανισμένα» πολύτιμα αντικείμενα που οδήγησε σε αστυνομική έρευνα.

Ο Γερμανός ιστορικός τέχνης, Hartwig Fischer, είπε ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζει το Βρετανικό μουσείο του Λονδίνου είναι «υψίστης σοβαρότητας» και πρόσθεσε ότι η ευθύνη για την αποτυχία «πρέπει τελικά να ανήκει στον διευθυντή».

Το διοικητικό συμβούλιο του Βρετανικού μουσείου αποδέχτηκε την παραίτησή του, με τον George Osborne, πρόεδρο των διαχειριστών, να λέει ότι ο Fisher «ενήργησε αξιόπιστα» και ότι «κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ την ακεραιότητά του, την αφοσίωσή του στη δουλειά του ή την αγάπη του για μουσείο».

Με πληροφορίες του theargus.co.uk

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΒΕΝΕΤΙΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Πολιτισμός / Μπιενάλε Βενετίας: Παραιτήθηκε η επιτροπή βραβείων μετά την ένταση για αποκλεισμό καλλιτεχνών

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της κορυφαίας διοργάνωσης σύγχρονης τέχνης, η επιτροπή των βραβείων αποχώρησε – Αφορμή ο αποκλεισμός καλλιτεχνών από χώρες όπως το Ισραήλ και η Ρωσία από τις διακρίσεις
THE LIFO TEAM
Ένας Ρενουάρ, ένα πράσινο καπέλο με κεράσια και η επιστροφή ενός πίνακα στην Ισπανία

Πολιτισμός / Ένας Ρενουάρ, ένα πράσινο καπέλο με κεράσια και η επιστροφή ενός πίνακα στην Ισπανία

Το έργο Το καπέλο με τα κεράσια, που ο Ρενουάρ ζωγράφισε το 1884 και ανήκε κάποτε στη δούκισσα της Άλμπα, αγοράστηκε από Ισπανό συλλέκτη έναντι περίπου 8,7 εκατ. ευρώ και επέστρεψε στην Ισπανία μετά από χρόνια.
THE LIFO TEAM
«Εδώ είναι οι άνθρωποί μου»: Η Melanie C ξαναβρίσκει το κορίτσι που χόρευε πριν γίνει Sporty Spice

Πολιτισμός / «Εδώ είναι οι άνθρωποί μου»: Η Melanie C ξαναβρίσκει το κορίτσι που χόρευε πριν γίνει Sporty Spice

Λίγο πριν κυκλοφορήσει το νέο της άλμπουμ Sweat, η Melanie C θυμάται τα rave χρόνια πριν από τις Spice Girls, την υστερία της παγκόσμιας φήμης, τα μπουκάλια που της πετούσαν στη σκηνή, το τηλεφώνημα της Madonna και το ραντεβού της με τον Anthony Kiedis.
THE LIFO TEAM
Ολλανδικό μουσείο βρήκε ρωμαϊκό φαλλό 20 εκατοστών σε ξεχασμένη συλλογή 16.000 κουτιών

Πολιτισμός / Ολλανδικό μουσείο βρήκε ρωμαϊκό φαλλό 20 εκατοστών σε ξεχασμένη συλλογή 16.000 κουτιών

Το Valkhof Museum στο Ναϊμέχεν εντόπισε ένα σπάνιο φαλλικό αντικείμενο από οστό, πιθανότατα ρωμαϊκής εποχής, μέσα σε τεράστια συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων που παρέμενε σε αποθήκες. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν συχνά φαλλικά σύμβολα ως φυλαχτά γονιμότητας και προστασίας
THE LIFO TEAM
Το Met Gala στην εποχή του Μπέζος: όταν το χρήμα της τεχνολογίας αγοράζει γούστο

Πολιτισμός / Το Met Gala έγινε Tech Gala: Όταν το κακό γούστο αγοράζει κύρος

Με τον Jeff Bezos και τη Lauren Sánchez Bezos σε ρόλο βασικών χρηματοδοτών και τιμητικών συμπροέδρων, και τα εισιτήρια να φτάνουν τα 100.000 δολάρια, το Met Gala του 2026 προκαλεί νέα συζήτηση για το αν η πιο ισχυρή βραδιά της μόδας μετατρέπεται σε σκηνή επιρροής για τη Silicon Valley
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο διάβολος τελικά δεν φορά Prada: Τι αποκαλύπτει η ενδυματολόγος του Ο Διάβολος Φοράει Prada 2

Πολιτισμός / Ο διάβολος τελικά δεν φορά Prada: Τι αποκαλύπτει η ενδυματολόγος του Ο Διάβολος Φοράει Prada 2

Η Μόλι Ρότζερς, ενδυματολόγος του σίκουελ «Ο Διάβολος Φοράει Prada», αποκαλύπτει ότι η Μιράντα Πρίστλεϊ δεν φοράει σχεδόν καθόλου Prada, ούτε στη νέα ταινία ούτε στην αρχική.
THE LIFO TEAM
Ο Κρίστοφερ Νόλαν λέει ότι η Οδύσσεια δεν θα είναι μεγαλύτερη από το Oppenheimer

Πολιτισμός / Ο Κρίστοφερ Νόλαν λέει ότι η Οδύσσεια δεν θα είναι μεγαλύτερη από το Oppenheimer

Ο Κρίστοφερ Νόλαν επιβεβαίωσε ότι η νέα του ταινία, βασισμένη στο έπος του Ομήρου, θα έχει διάρκεια μικρότερη από τις τρεις ώρες του Oppenheimer. Ο σκηνοθέτης μίλησε για την «τεράστια πίεση» της διασκευής, ενώ η Οδύσσεια γυρίστηκε εξ ολοκλήρου με κάμερες IMAX, με τον Ματ Ντέιμον στον ρόλο του Οδυσσέα.
THE LIFO TEAM
Είναι αυτό το νέο έργο του Banksy; Το μυστηριώδες γλυπτό που εμφανίστηκε στο Λονδίνο

Πολιτισμός / Είναι αυτό το νέο έργο του Banksy; Το μυστηριώδες γλυπτό που εμφανίστηκε στο Λονδίνο

Ένα γλυπτό στο Waterloo Place, με μια φιγούρα που προχωρά τυφλωμένη από μια τεράστια σημαία, εμφανίστηκε με το όνομα “Banksy” στη βάση του. Ο καλλιτέχνης δεν έχει επιβεβαιώσει την πατρότητα, αλλά η εικόνα ήδη διαβάζεται ως σχόλιο για την εξουσία, τον εθνικισμό και την τυφλή πίστη στα σύμβολα
THE LIFO TEAM
Ο Πίτερ Τζάκσον, η Κέιτ Μπλάνσετ και η Τίλντα Σουίντον σε τρεις μεγάλες συζητήσεις στις Κάννες

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ, η Τίλντα Σουίντον και ο Πίτερ Τζάκσον σε τρεις μεγάλες συζητήσεις στις Κάννες

Το Φεστιβάλ των Καννών ανακοίνωσε τα φετινά του «Rendez-vous», φέρνοντας στη σκηνή τρεις πολύ διαφορετικές μορφές του σύγχρονου σινεμά: τον Πίτερ Τζάκσον, την Κέιτ Μπλάνσετ και την Τίλντα Σουίντον.
THE LIFO TEAM
Το σώμα πριν από το φόρεμα: Πέντε καλλιτέχνιδες απαντούν στο θέμα του φετινού Met Gala

Πολιτισμός / Το σώμα πριν από το φόρεμα: Πέντε καλλιτέχνιδες απαντούν στο θέμα του φετινού Met Gala

Με αφορμή το Costume Art, τη νέα έκθεση του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης που συνδέεται με το φετινό Met Gala, η Vogue παρουσίασε πέντε έργα σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών που κοιτούν το σώμα πέρα από τη μόδα: ως εικόνα, γλυπτό, μνήμη, μητρότητα και μεταμόρφωση.
THE LIFO TEAM
Ο Θουρμπαράν στη National Gallery: Ο ζωγράφος που έκανε την ύλη να πιστεύει

Πολιτισμός / Ο Θουρμπαράν στη National Gallery: Ο ζωγράφος που έκανε την ύλη να πιστεύει στο πνεύμα

Με αφορμή τη μεγάλη έκθεση της National Gallery στο Λονδίνο, ο Φρανθίσκο ντε Θουρμπαράν επιστρέφει όχι απλώς ως ζωγράφος αγίων και μαρτυρίων, αλλά ως ο καλλιτέχνης που έκανε το φως, το ύφασμα, το νερό και ένα δεμένο αρνί να κουβαλούν το βάρος της πίστης, της σιωπής και του σώματος.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Το αρχαιότερο αγγλικό ποίημα βρέθηκε ξεχασμένο σε βιβλιοθήκη της Ρώμης

Πολιτισμός / Το αρχαιότερο αγγλικό ποίημα βρέθηκε ξεχασμένο σε βιβλιοθήκη της Ρώμης

Μελετητές του Trinity College Dublin εντόπισαν στην Εθνική Κεντρική Βιβλιοθήκη της Ρώμης ένα άγνωστο χειρόγραφο του Caedmon's Hymn, του ποιήματος του 7ου αιώνα που θεωρείται το αρχαιότερο σωζόμενο ποίημα στην αγγλική γλώσσα.
THE LIFO TEAM