Ο σερ Μαρκ Τζόουνς νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Ο σερ Μαρκ Τζόουνς νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Facebook Twitter
Φωτ.: British Museum
0

Ο sir Μαρκ Τζόουνς ανακοινώθηκε σήμερα ότι αναλαμβάνει την θέση τoυ Hartwig Fischer μετά την παραίτησή του, στον απόηχο της κλοπής χιλιάδων αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο.

Την ανακοίνωση του ονόματος του νέου διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου έκανε ο Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος είπε ότι ο διορισμός του ιστορικού τέχνης έχει στην έγκριση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Hartwig Fischer παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου στις 25 Αυγούστου μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου ότι 2.000 τεχνουργήματα εξαφανίστηκαν από το ίδρυμα. Αργότερα διευκρίνισε ότι θα παραιτηθεί μόλις τεθεί σε εφαρμογή μια προσωρινή ηγετική ρύθμιση.

Ο Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε πως «είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι ο σερ Μαρκ Τζόουνς έλαβε την ομόφωνη έγκριση του διοικητικού συμβουλίου για να γίνει προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου.

«Ο Μαρκ είναι ένας από τους πιο έμπειρους και σεβαστούς διευθυντές μουσείων στον κόσμο και θα προσφέρει την ηγεσία και τη ματιά που χρειάζεται το Βρετανικό Μουσείο αυτή τη στιγμή. Είμαστε και οι δύο ξεκάθαροι ότι οι προτεραιότητές του είναι να επιταχύνει την καταλογογράφηση της συλλογής, να βελτιώσει την ασφάλεια και να ενισχύσει την υπερηφάνεια για την αποστολή του μουσείου. Αυτό βρίσκεται παράλληλα με τις σημαντικές εργασίες ανακαίνισης που αναλαμβάνουμε και τις συνεργασίες που δημιουργούμε, για να διασφαλίσουμε ότι θα χτίσουμε ένα ισχυρότερο μέλλον για το Βρετανικό Μουσείο που όλοι αγαπάμε και θαυμάζουμε» είπε μεταξύ άλλων.

«Υποσχέθηκα ότι θα πάρουμε μαθήματα και μετά θα βάλουμε τα θεμέλια για ένα ισχυρό μέλλον. Ο διορισμός του Μαρκ είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ανυπομονώ να συνεργαστούμε. Αυτός ο διορισμός έχει ακόμη στην έγκριση του πρωθυπουργού, αλλά θέλω να ευχαριστήσω (τη Γραμματέα Πολιτισμού) Λούσι Φρέιζερ  και τους συναδέλφους τόσο στο υπουργείο Ψηφιακής, Πολιτισμού, Μέσων & Αθλητισμού όσο και στο υπουργείο Οικονομικών για την υποστήριξή τους στην πραγματοποίηση αυτού του ραντεβού» είπε ο Όσμπορν.

Η παραίτηση του διευθυντή και του υποδιευθυντή του Βρετανικού μουσείου

Υπενθυμίζεται ότι υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Jonathan Williams λίγες μόνο ώρες μετά την παραίτηση του διευθυντή του μουσείου, Hartwig Fischer, υπέβαλε και αυτός την παραίτησή του στις 25 Αυγούστου.

Ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου και ο υποδιευθυντής παραιτήθηκαν και οι δύο μετά το σκάνδαλο για κλεμμένα ή «εξαφανισμένα» πολύτιμα αντικείμενα που οδήγησε σε αστυνομική έρευνα.

Ο Γερμανός ιστορικός τέχνης, Hartwig Fischer, είπε ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζει το Βρετανικό μουσείο του Λονδίνου είναι «υψίστης σοβαρότητας» και πρόσθεσε ότι η ευθύνη για την αποτυχία «πρέπει τελικά να ανήκει στον διευθυντή».

Το διοικητικό συμβούλιο του Βρετανικού μουσείου αποδέχτηκε την παραίτησή του, με τον George Osborne, πρόεδρο των διαχειριστών, να λέει ότι ο Fisher «ενήργησε αξιόπιστα» και ότι «κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ την ακεραιότητά του, την αφοσίωσή του στη δουλειά του ή την αγάπη του για μουσείο».

Με πληροφορίες του theargus.co.uk

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο αγόρια σε ένα δάσος με γύπες: η νεότητα της Βενεζουέλας σε ένα φωτογραφικό βιβλίο

Πολιτισμός / Δύο αγόρια σε ένα δάσος με γύπες: η νεότητα της Βενεζουέλας σε ένα φωτογραφικό βιβλίο

Στο Venezuelan Youth, η Silvana Trevale φωτογραφίζει παιδιά και εφήβους στη Βενεζουέλα μακριά από τα συνηθισμένα κλισέ της κρίσης: μέσα στην ομορφιά, την αγωνία, την πρόωρη ενηλικίωση και την επιθυμία μιας γενιάς να μη χαθεί.
THE LIFO TEAM
Soufiane Ababri: ο καλλιτέχνης που ζωγραφίζει την queer επιθυμία από το κρεβάτι

Πολιτισμός / Soufiane Ababri: ο καλλιτέχνης που ζωγραφίζει την queer επιθυμία από το κρεβάτι

Με αφορμή τη συμμετοχή του στο House of Nisaba του Moderna Museet, ο Soufiane Ababri επιστρέφει στο προσκήνιο με μια ζωγραφική φτιαγμένη από κρεβάτια, χρωματιστά μολύβια, queer σώματα, ανδρική ευαλωτότητα και μετα-αποικιακή μνήμη.
THE LIFO TEAM
Όταν το πρόσωπό σου γίνεται sex tape: η Meena Kandasamy γράφει για τη νέα διαπόμπευση των γυναικών

Πολιτισμός / Όταν το πρόσωπό σου γίνεται sex tape: η Meena Kandasamy γράφει για τη νέα διαπόμπευση των γυναικών

Στο νέο μυθιστόρημα της Meena Kandasamy, μια γυναίκα βλέπει το πρόσωπό της να κυκλοφορεί σε ένα ψεύτικο sex tape. Το Fieldwork as a Sex Object μιλά για deepfakes, online διαπόμπευση και τη μισογυνική βία της ψηφιακής εποχής.
THE LIFO TEAM
Ο Γουίλεμ Νταφόε φέρνει στην Αθήνα έναν Ίψεν για την εποχή της δυσπιστίας

Πολιτισμός / Ο Γουίλεμ Νταφόε φέρνει στην Αθήνα έναν Ίψεν για την εποχή της δυσπιστίας

Ο Γουίλεμ Νταφόε συμμετέχει στις 24 Ιουνίου, στο SNF Nostos 2026, σε σκηνική ανάγνωση του «Εχθρού του Λαού» του Ίψεν, ενός έργου για την αλήθεια που γίνεται απειλή όταν συγκρούεται με την εξουσία, το χρήμα και την κοινή γνώμη.
THE LIFO TEAM
Όταν η Σοφία Λόρεν ζούσε ανάμεσα στους πίνακες του Φράνσις Μπέικον

Πολιτισμός / Όταν η Σοφία Λόρεν ζούσε ανάμεσα στους πίνακες του Φράνσις Μπέικον

Με αφορμή την επανακυκλοφορία σπάνιων εικόνων από τη φωτογράφηση της Vogue στη Villa Ponti, ξανανοίγει η ιστορία της εντυπωσιακής συλλογής έργων του Φράνσις Μπέικον που είχαν η Σοφία Λόρεν και ο Κάρλο Πόντι: ένα σπίτι όπου το ιταλικό glamour, η οικογένεια, η αγορά τέχνης και τα παραμορφωμένα σώματα του Μπέικον έζησαν για λίγο μαζί.
THE LIFO TEAM
Οι Βερσαλλίες ξανάφτιαξαν το υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ από ένα κομμάτι ύφασμα

Πολιτισμός / Οι Βερσαλλίες ξανάφτιαξαν το υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ από ένα κομμάτι ύφασμα

Ύστερα από 40 χρόνια ερευνών, καθυστερήσεων και ανατροπών, το ιδιωτικό υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ άνοιξε ξανά στο Παλάτι των Βερσαλλιών, ανακατασκευασμένο σχεδόν από το μηδέν.
THE LIFO TEAM
Ποιος είναι ο Panayotis Pascot, ο Γάλλος κωμικός με το ελληνικό όνομα που γεμίζει θέατρα;

Πολιτισμός / Ποιος είναι ο Panayotis Pascot, ο Γάλλος κωμικός με το ελληνικό όνομα που γεμίζει θέατρα;

Στα 27 του, ο Panayotis Pascot γεμίζει θέατρα στη Γαλλία, έχει γράψει best seller για την κατάθλιψη, την οικογένεια και την ομοφυλοφιλία του, και ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του one-man show στην Όπερα Γκαρνιέ.
THE LIFO TEAM
Ο σκηνοθέτης του Cinema Paradiso τιμάται στην Ταορμίνα για τον «βασιλιά του κασμίρ»

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του Cinema Paradiso τιμάται στην Ταορμίνα για τον «βασιλιά του κασμίρ»

Από το Cinema Paradiso στον «βασιλιά του κασμίρ»: ο Τζουζέπε Τορνατόρε τιμάται στην Ταορμίνα για την ταινία του πάνω στον Μπρουνέλο Κουτσινέλι και τον ιταλικό μύθο της πολυτέλειας με ανθρώπινο πρόσωπο.
THE LIFO TEAM