Παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Hartwig Fischer παραιτείται μετά την αποκάλυψη για σειρά κλοπών, σύμφωνα με το BBC.

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε ότι θα παραιτηθεί αμέσως από τη θέση του, μετά την αποκάλυψη για κλοπή αρχαίων αντικειμένων. Σε δήλωσή του είπε ότι ήταν προφανές ότι το μουσείο «δεν ανταποκρίθηκε τόσο σωστά όσο θα έπρεπε» όταν ειδοποιήθηκε για τις κλοπές το 2021.

Ο Fischer αναίρεσε επίσης τα σχόλια που έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για τον έμπορο έργων τέχνης, που ειδοποίησε πρώτος το μουσείο. Εξέφρασε την «ειλικρινή λύπη» του για τα «λανθασμένα» σχόλια.

Το Βρετανικό μουσείο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι απέλυσε ένα μέλος του προσωπικού όταν έγινε γνωστό ότι πολύτιμα αντικείμενα «αγνοούνται, κλάπηκαν ή είχαν υποστεί ζημιά».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Fisher υπερασπίστηκε την έρευνα που έκανε το μουσείο το 2021, όταν είχε πει στον έμπορο τέχνης Ittai Gradel ότι «όλα τα αντικείμενα είχαν καταγραφεί».

Η κλοπή στο Βρετανικό Μουσείο

Σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως χρυσά νομίσματα, ασημένια περιδέραια και 540 κεραμικά αντικείμενα είναι ανάμεσα στα εκατοντάδες ιστορικά τεχνουργήματα που εξαφανίστηκαν από το Βρετανικό Μουσείο από το 2013.

Όπως αναφέρουν οι Times, ανάμεσα στα αντικείμενα που εξαφανίστηκαν από το Βρετανικό Μουσείο έως τον Απρίλιο του 2014 ήταν τρία νομίσματα, ένα αρχαιοελληνικό, ένα ρωμαϊκό του 4ου αιώνα και ένα γερμανικό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Βρετανικό Μουσείο αναφορικά με τις «εξαφανίσεις» πολύτιμων αντικειμένων ανέφερε ότι «χάθηκαν, εκλάπησαν ή καταστράφηκαν» αντικείμενα και γνωστοποιούσε ότι είχε ήδη απολυθεί ένας εργαζόμενος. Όμως, δεν διευκρίνιζε τον αριθμό των αντικειμένων που έχουν εξαφανιστεί, παρά μόνο ανέφερε ότι αυτά ήταν «μικρά» και μεταξύ άλλων επρόκειτο για χρυσά κοσμήματα και ημιπολύτιμους λίθους που χρονολογούνται από τον 15ο π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. 

Τώρα, εκτιμάται ότι πάνω από 1.500 αντικείμενα εξαφανίστηκαν από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, σύμφωνα με το ΒΒC. 

Με πληροφορίες του BBC

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο συγγραφέας του Life of Pi επιστρέφει στην Ιλιάδα για να μιλήσει για τον σημερινό κόσμο

Πολιτισμός / Ο συγγραφέας του Life of Pi επιστρέφει στην Ιλιάδα για να μιλήσει για τον σημερινό κόσμο

Με το Son of Nobody, ο Yann Martel αφήνει για λίγο τους ήρωες της Ιλιάδας στην άκρη και στρέφεται σε έναν απλό στρατιώτη, συνδέοντας τον Όμηρο με τον κόσμο του Τραμπ και του Πούτιν.
THE LIFO TEAM
ΜΕΡΙΛΙΝ ΜΟΝΡΟΕ

Πολιτισμός / Μέριλιν Μονρόε: Δύο εκθέσεις την τιμούν ως πρωτοπόρο της δημιουργικότητας

Tο Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και η Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων του Ηνωμένου Βασιλείου, με αφορμή την εκατοστή επέτειο των γενεθλίων της Μονρόε, αναδεικνύουν τη φιλμογραφία της και την εξέλιξη της εικόνας της
THE LIFO TEAM
Ο John Waters, ο Τραμπ και το τέλος της αθωότητας του trash

Πολιτισμός / Ο John Waters, ο Τραμπ και το τέλος της αθωότητας του trash

Το μεγάλο αφιέρωμα του BFI ξαναφέρνει στο προσκήνιο τον «πάπα του trash», την ώρα που ο ίδιος θυμάται μια εποχή όπου το κακό γούστο ήταν σινεμά, παιχνίδι και πρόκληση, όχι αντανάκλαση της πολιτικής πραγματικότητας.
THE LIFO TEAM
Dean Majd: η έκθεση Hard Feelings μετατρέπει τη νεανική ανδρική βία και τρυφερότητα σε εικαστικό ημερολόγιο

Πολιτισμός / Το τραυματισμένο ημερολόγιο μιας ανδρικής αδελφότητας

Το Hard Feelings ξεκίνησε μετά τον ξαφνικό θάνατο ενός παιδικού του φίλου και εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο φωτογραφικό αρχείο για τη φιλία, το τραύμα, τη βία, την απώλεια και την ευαλωτότητα της νεανικής ανδρικής εμπειρίας στη Νέα Υόρκη.
THE LIFO TEAM
ΗΡΩΔΕΙΟ ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Πολιτισμός / Ηρώδειο: Τι θα δούμε το καλοκαίρι του 2026

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικές διεθνείς και ελληνικές παρουσίες. Ξεχωρίζουν το ντεμπούτο του πιανίστα Vikingur Ólafsson, αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, συναυλίες κορυφαίων καλλιτεχνών όπως η Lykke Li, αλλά και θεατρικές παραγωγές όπως η «Λυσιστράτη» και η «Εκάβη».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η γυναίκα απέναντι στο θηρίο: νέα μελέτη ξαναδιαβάζει χαμένο ρωμαϊκό μωσαϊκό

Πολιτισμός / Η γυναίκα απέναντι στο θηρίο: νέα μελέτη ξαναδιαβάζει χαμένο ρωμαϊκό μωσαϊκό

Η νέα ανάγνωση του μωσαϊκού βασίζεται σε μελέτη του ιστορικού Alfonso Manas, που θεωρεί ότι η μορφή με το μαστίγιο απέναντι σε λεοπάρδαλη δεν είναι κλόουν της αρένας, αλλά γυναίκα κυνηγός θηρίων
THE LIFO TEAM
Joan Miró: το νέο βιβλίο με τις αδημοσίευτες επιστολές όπου τέχνη, έρωτας και φόβος συγκρούονται

Πολιτισμός / Joan Miró: το νέο βιβλίο με τις αδημοσίευτες επιστολές όπου τέχνη, έρωτας και φόβος συγκρούονται

Η έκδοση φέρνει στο φως αδημοσίευτα αποσπάσματα που φωτίζουν τις ερωτικές του περιπέτειες, την αγωνία του για τάξη και σταθερότητα και τη σύγκρουση ανάμεσα στην καλλιτεχνική ορμή και στον φόβο της απορρύθμισης.
THE LIFO TEAM
Πτώματα, άγιοι και αίμα: το νέο βιβλίο για τη μακάβρια τέχνη της Ισπανίας

Πολιτισμός / Πτώματα, άγιοι και αίμα: το νέο βιβλίο για τη μακάβρια τέχνη της Ισπανίας

Το νεο βιβλίο των Gorka Lopez de Munain και Miriam Beltran Valiente συγκεντρώνει πίνακες, γλυπτά και χαρακτικά με αποκεφαλισμένους αγίους, σαπισμένα σώματα και μνήμες θανάτου, δείχνοντας πως για αιώνες η ισπανική τέχνη δεν χρησιμοποιούσε τη φρίκη μόνο για να σοκάρει, αλλά και για να παρηγορήσει.
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Διεθνή / Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Η μόδα έχασε μια από τις μορφές που έδωσαν στο τζιν νέο κύρος, νέα τιμή και νέα θέση στην αγορά. Ο Αντριάνο Γκολντσμιντ δεν συνδέθηκε μόνο με μεγάλα brands, αλλά και με την ίδια τη μετάβαση του denim στη σύγχρονη εποχή.
THE LIFO TEAM