FT: Παρά το σκάνδαλο στο Βρετανικό Μουσείο, η συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα προχωρήσει

FT: Θα προχωρήσει η συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα παρά το σκάνδαλο στο Βρετανικό Μουσείο Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο George Osborne, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, πιστεύει πως ακόμα και μετά το σκάνδαλο με τις κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο, είναι εφικτή μία ιστορική πολιτιστική συμφωνία ανταλλαγής με την Ελλάδα που περιλαμβάνει τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο George Osborne και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν συνομιλίες για ένα καινοτόμο σχέδιο στο οποίο ορισμένα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα ερχόταν με καθεστώς δανεισμού στην Αθήνα, με ελληνικούς θησαυρούς να δανείζονται αντίστοιχα στο Λονδίνο ως «παράπλευρη» ανταλλαγή, γράφουν οι Financial Times.

Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι θέλει να επιστρέψουν όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα και όχι να σταλούν στην Αθήνα τμηματικά και σε καθεστώς μακροχρόνιου δανεισμού, και οι δύο πλευρές λένε ότι οι συζητήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι «συνεχείς και εποικοδομητικές».

Οι αποκαλύψεις αυτόν τον μήνα μιας σειράς κλοπών στο Βρετανικό μουσείο - με ορισμένα αντικείμενα να εμφανίζονται προς πώληση στο eBay - προκάλεσαν σφοδρή κριτική από Έλληνες υπουργούς και αξιωματούχους. Όμως ο Osborne είπε στους συναδέλφους του ότι αισθάνεται καθησυχασμένος καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος χειρίζεται προσωπικά τις διαπραγματεύσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δεν έχει «επιτεθεί» στο Βρετανικό Μουσείο για τις κλοπές.

«Μπορείτε να διαβάσετε πολλά στη σιωπή» ανέφερε γνώστης του θέματος, από πλευράς Βρετανικού Μουσείου ισχυριζόμενος, ότι αυτό ήταν ένα σημάδι ότι η Αθήνα πιστεύει ότι είναι κοντά μία συμφωνία.

Το σχέδιο «δανεισμού» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο Osborne πρότεινε μια σειρά δανειακών συμφωνιών που αφορούσαν στα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία αφαίρεσε από την Ακρόπολη ο Λόρδος Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Osborne, το οποίο είναι ακόμη υπό συζήτηση, το Βρετανικό Μουσείο θα έστελνε στην Αθήνα δυνητικά το ένα τρίτο ή περισσότερα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα για μια καθορισμένη περίοδο. Στο πλαίσιο της λεγόμενης «Συνεργασίας του Παρθενώνα», η Ελλάδα θα έδινε στο Λονδίνο θησαυρούς, που δεν είχαν προηγουμένως εκτεθεί στο Βρετανικό Μουσείο, αποτελώντας το επίκεντρο των εκθέσεων.

Στα τέλη του 2022, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στον Osborne ότι ήθελε να επιστρέψει μόνιμα η ζωφόρος, όχι σε δανεική μορφή και όχι σε τμήματα. Και οι δύο πλευρές, σύμφωνα με τους Financial Times, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι δυνατή μία συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε τον Ιανουάριο ότι ήλπιζε να επαναπατριστούν σύντομα τα Γλυπτά του Παρθενώνα. «Αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί ξανά, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μετά τις εκλογές».

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με την κλοπή στο Βρετανικό Μουσείου Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε πως «Παρακολουθούμε στενά τις εκδηλώσεις στο Βρετανικό Μουσείο και όπως άλλοι στην πολιτιστική κοινότητα είμαστε συγκλονισμένοι από το μέγεθος της κλοπής. Αυτά τα ζητήματα δεν έχουν άμεση σχέση με την εκστρατεία μας για το νόμιμο δικαίωμά μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζεται αμείωτη».

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε πως «πιστεύουμε ότι αυτό το είδος μακροπρόθεσμης συνεργασίας θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της «προσφοράς» των σπουδαιότερων αντικειμένων μας στο κοινό σε όλο τον κόσμο και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που έχουμε στο μουσείο».

Ο Osborne υποσχέθηκε να επιταχύνει την ολοκλήρωση της καταγραφής όλων των αντικειμένων στη συλλογή του μουσείου, καθώς κλιμακώνεται η κρίση για τις κλοπές των αρχαιοτήτων. Ο ίδιος παραδέχτηκε το Σάββατο ότι έως και 2.000 αντικείμενα είχαν κλαπεί ή εξαφανιστεί και ότι το Βρετανικό μουσείο, που απέτυχε παταγωδώς να ανταποκριθεί στις προειδοποιήσεις ήδη από το 2021 ότι αντικείμενα έβγαιναν προς πώληση στο ίντερνετ.

Επιβεβαίωσε ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν είχε πλήρες μητρώο όλων των αντικειμένων της συλλογής του και υποσχέθηκε να επισπεύσει την οριστικοποίηση αυτής της διαδικασίας. Την ίδια ώρα ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου παραιτήθηκαν την Παρασκευή στον απόηχο της κλοπής και παραδέχθηκαν ότι το μουσείο αντιμετώπιζε μια κατάσταση «υψίστης σοβαρότητας».

Με πληροφoρίες των FT

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τρέισι Έμιν έκανε επέμβαση στα μάτια: «Θα δω καθαρά για πρώτη φορά στη ζωή μου»

Πολιτισμός / Η Tracey Emin θέλει να δει ξανά τα έργα της — κυριολεκτικά

Για πάνω από έναν χρόνο, η Tracey Emin έβλεπε τον κόσμο θολό και «σε αποχρώσεις σέπια». Μετά την επέμβαση στα μάτια, λέει πως το πρώτο που θέλει είναι να πάει στην Tate Modern και να δει καθαρά τη μεγάλη της έκθεση.
THE LIFO TEAM
Ο Γουίλεμ Νταφόε στην Αθήνα: πρεμιέρα, κουλούρι και μια συνάντηση με τον Μάριο Μπανούσ

Πολιτισμός / Ο Γουίλεμ Νταφόε στην Αθήνα: μια πρεμιέρα,ένα κουλούρι και μια συνάντηση με τον Μάριο Μπανούσι

Ο Γουίλεμ Νταφόε βρίσκεται στην Αθήνα για την πανελλήνια πρεμιέρα του «Πάρτυ Γενεθλίων». Ο Μάριο Μπανούσι ανέβασε φωτογραφίες μαζί του στην πόλη, λίγους μήνες πριν παραλάβει στη Βενετία τον Αργυρό Λέοντα της Biennale Teatro.
THE LIFO TEAM
Η γαλλική ταινία όπου ένας ιός μετατρέπει τους gay άνδρες σε straight

Πολιτισμός / Η γαλλική ταινία όπου ένας ιός μετατρέπει τους gay άνδρες σε straight

Στο Jim Queen, ένας ιός μετατρέπει τους gay άνδρες σε straight και ένας queer influencer ψάχνει τη θεραπεία στο Παρίσι. Η γαλλική ταινία κινουμένων σχεδίων για ενήλικες έκανε πρεμιέρα στις Κάννες, μετατρέποντας την ετεροφυλοφιλία σε camp ταινία τρόμου για τη gay σκηνή.
THE LIFO TEAM
Η Μπάρμπρα Στρέιζαντ ακυρώνει την παρουσία της στις Κάννες μετά από τραυματισμό

Πολιτισμός / Η Μπάρμπρα Στρέιζαντ χάνει την πρώτη της εμφάνιση στις Κάννες μετά από τραυματισμό

Η 84χρονη σταρ δεν θα παραστεί στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ Καννών, όπου θα λάμβανε τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο της καριέρας της, καθώς αναρρώνει από τραυματισμό στο γόνατο.
THE LIFO TEAM
Εντυπωσιακή ανακάλυψη στην Πομπηία: Γιατρός αναγνωρίστηκε από τα εργαλεία του

Πολιτισμός / Εντυπωσιακή ανακάλυψη στην Πομπηία: Γιατρός αναγνωρίστηκε από τα εργαλεία του

Νέα εξέταση σε εκμαγείο θύματος της έκρηξης του Βεζούβιου αποκάλυψε ευρήματα που βοήθησαν τους αρχαιολόγους να ταυτοποιήσουν το επάγγελμά του, σχεδόν 2.000 χρόνια μετά τον θάνατό του
THE LIFO TEAM