Ο Μπάνκσι συγκεντρώνει 10 εκ. λίρες για να μετατρέψει τη φυλακή του Ρέντινγκ σε κέντρο τέχνης

Ο Μπάνκσι συγκεντρώνει 10 εκ. λίρες για να μετατρέψει τη φυλακή του Ρέντινγκ σε κέντρο τέχνης Facebook Twitter
Ο δραπέτης του Μπάνσκι στο τοίχο της εγκαταλελειμμένης σήμερα φυλακής. Φωτο: Ming Yeung/Getty Images
0

Τον Μάρτιο του 2021 στη φυλακή του Ρέντινγκ στο Μπερκσάιρ της Αγγλίας, μια φυλακή που έγινε διάσημη εξαιτίας της κράτησής εκεί του Όσκαρ Ουάιλντ λόγω της «απρεπούς» σχέσης του με το Λόρδο Άλφρεντ Ντάγκλας, μεταξύ του 1895 και του 1897, ο διάσημος καλλιτέχνης του δρόμου Μπάνκσι φιλοτέχνησε ένα ακόμα έργο του στο πανύψηλο τοίχο από τούβλα της παλιάς εγκαταλελειμμένης σήμερα φυλακής. Ενώ ήταν φυλακισμένος, εκεί ο Ουάιλντ έγραψε το De Profundis, ενώ, μετά την αποφυλάκισή του, αφηγήθηκε τον χρόνο που πέρασε εκεί στο The Ballad of Reading Gaol.

Στη δημόσια αυτή καλλιτεχνική του παρέμβαση ένας φυλακισμένος που φορά μια στολή με ρίγες επιχειρεί να δραπετεύσει, με ένα σκοινί φτιαγμένο από σεντόνια στην άκρη του οποίου κρέμεται μια παλιά γραφομηχανή. Το χιουμοριστικό και πολιτικά αιχμηρό έργο του Μπάνσκι που στη συνέχεια βανδαλίστηκε από άγνωστους που έγραψαν "Robbo"εννοώντας τον καλλιτέχνη του δρόμου King Robbo που πέθανε το 2014 και ήταν σε μακρόχρονη αντιδικία με τον Μπάνκσι έρχεται πάλι στην επικαιρότητα με τον καλλιτέχνη να προσφέρεται να συγκεντρώσει δέκα εκατομμύρια λίρες, προκειμένου να αγοράσει τη παλιά φυλακή και να την μετατρέψει σε κέντρο τέχνης.

Ο στόχος του Μπάνκσι είναι να κατορθώσει να συγκεντρώσει το ποσό που ζητούν για την πώληση της φυλακής  πουλώντας το στένσιλ που χρησιμοποίησε για να ζωγραφίσει τον «δραπέτη» στο διατηρητέο ​​κτήριο τον Μάρτιο, μια κίνηση που οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι θα αποτρέψει την πώλησή του σε κατασκευαστές κατοικιών. Σύμφωνα με τις προσδοκίες του δημοτικού συμβουλίου του Ρέντινγκ, θα μπορέσει να συγκεντρωθεί μαζί με την πώληση του στένσιλ το ποσό των 12,6εκ. στερλινών.

Με το μυαλό στην προσωπικότητα και την τολμηρή ζωή του Ουάιλντ, αλλά και στον κοινωνικό στιγματισμό του, λόγω της σεξουαλικής του επιλογής, ο Μπάνκσι είπε ότι η μετατροπή του τόπου που τον κατέστρεψε σε καταφύγιο τέχνης είναι το καλύτερο σενάριο και ένας στόχος που πρέπει να επιτευχθεί.

Ο Μπάνκσι συγκεντρώνει 10 εκ. λίρες για να μετατρέψει τη φυλακή του Ρέντινγκ σε κέντρο τέχνης Facebook Twitter
Ο Όσκαρ Ουάιλντ 

Το στένσιλ του Μπάνκσι εκτέθηκε στο Μουσείο και στην Πινακοθήκη του Μπρίστολ νωρίτερα αυτό το μήνα ως μέρος μιας έκθεσης του καλλιτέχνη Γκρέισον Πέρι για την περίφημη τηλεοπτική σειρά του με θέμα την τέχνη.

Στο πλευρό του Μπάνσκι και του σχεδίου του για την μετατροπή του σε κέντρο τέχνης βρίσκονται διάσημου Βρετανοί ηθοποιοί όπως η Τζούντι Ντεντζ, ο Κένεθ Μπράνα, η Κέιτ Γουίνσλετ, ανάμεσα σε άλλους, αλλά και ο Matt Rodda, βουλευτής των Εργατικών βρίσκεται στο πλευρό του δημοτικού συμβουλίου και σχεδιάζει να θέσει μια επείγουσα ερώτηση στο Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα.

Η προσπάθεια είναι μεγάλη τόσο για να γίνει μια ανάκληση της βικτωριανής ιστορίας της περιοχής, όσο και για να συνδεθεί με τα στρώματα της λογοτεχνικής ιστορίας και της ιστορίας της LGBT κοινότητας. Ο Τόμπι Ντέιβις, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Rabble στο Ρέντινγκ, είπε ότι θα ήταν εγκληματικό να απορρίψει το Υπουργείο Δικαιοσύνης την προσφορά του καλλιτέχνη που προσφέρει ένα απίστευτο χρηματικό ποσό για δημόσιο όφελος και όχι για να μετατραπεί σε διαμερίσματα. Η μετατροπή της πρώην φυλακής σε τόπο πολιτιστικής κληρονομιάς αναγνωρίζει την τεράστια ιστορική και πολιτιστική αξία της φυλακής.

Η φυλακή χτίστηκε στη θέση του μεσαιωνικού αββαείου του Ρέντινγκ, ένα μοναστήρι που ιδρύθηκε από τον Ερρίκο Ι’. Ο Ερρίκος πιστεύεται ότι θάφτηκε κάτω από το βωμό, που τώρα πιστεύεται ότι βρίσκεται κάτω από το χώρο στάθμευσης των φυλακών ή τους τοίχους.

Ο Μπάνκσι συγκεντρώνει 10 εκ. λίρες για να μετατρέψει τη φυλακή του Ρέντινγκ σε κέντρο τέχνης Facebook Twitter
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσιάστηκε η ψηφιακή πύλη «Συλλογές Τατοΐου» – Ένα έργο που «ξεκλειδώνει» την ιστορία ενός αιώνα

Πολιτισμός / Παρουσιάστηκε η ψηφιακή πύλη «Συλλογές Τατοΐου» – Ένα έργο που «ξεκλειδώνει» την ιστορία ενός αιώνα

Η υπουργός, Λίνα Μενδώνη, υπενθύμισε ότι το κτήμα του Τατοΐου, αν και είχε «σημαντική ιστορική και περιβαλλοντική αξία», παρέμενε για δεκαετίες αναξιοποίητο
LIFO NEWSROOM
Victoria’s Secret Fashion Show 2025: Ο λόγος που η Κένταλ Τζένερ δεν περπάτησε στο φετινό σόου

Πολιτισμός / Victoria’s Secret Fashion Show 2025: Ο λόγος που η Κένταλ Τζένερ δεν περπάτησε στο φετινό σόου

Το θρυλικό σόου επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, σηματοδοτώντας τη δεύτερη χρονιά του μεγάλου comeback του μετά την εξαετή παύση και την επανεκκίνηση του 2024, με μία ηχηρή ωστόσο απουσία
LIFO NEWSROOM
Baby Reindeer: Ο Μάκης Παπαδημητρίου σκηνοθετεί την επιτυχία του Netflix στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης

Πολιτισμός / Baby Reindeer: Ο Μάκης Παπαδημητρίου σκηνοθετεί την επιτυχία του Netflix στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης

Το «Baby Reindeer» είναι μια δραματική μαύρη κωμωδία, βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Βρετανού κωμικού Ρίτσαρντ Γκαντ, ο οποίος υπήρξε θύμα εμμονικής παρακολούθησης από μια γυναίκα
LIFO NEWSROOM
Στο μυαλό του Τζον Λε Καρέ

Πολιτισμός / Ένα βότσαλο με την ένδειξη «to fix» και άλλες 1200 κούτες είναι το αρχείο του Τζον Λε Καρέ

Μια νέα έκθεση ανοίγει το δαιδαλώδες αρχείο του πιο διάσημου συγγραφέα κατασκοπείας, φωτίζοντας τη συναρπαστική, συχνά ιδιόμορφη δημιουργική διαδικασία που έκρυβαν τα μυθιστορήματά του.
LIFO NEWSROOM