Είναι τελικά έργο του Banksy ο δραπέτης από τη φυλακή όπου ήταν κάποτε έγκλειστος ο Όσκαρ Ουάιλντ;

Είναι τελικά έργο του Banksy ο δραπέτης από τη φυλακή που ήταν κάποτε ο Όσκαρ Ουάιλντ; Facebook Twitter
0

Μια τοιχογραφία που πολλοί εικάζουν ότι είναι έργο του Banksy έχει εμφανιστεί στους τοίχους μιας φυλακής που είναι πια εκτός λειτουργίας, στην οποία κάποτε είχε φυλακιστεί ο Όσκαρ Ουάιλντ. 

Η τοιχογραφία εμφανίζει έναν τρόφιμο της φυλακής να δραπετεύει και να κρέμεται από ένα σκοινί με κόμπους φτιαγμένους από φύλλα γραφομηχανής. 

Ο ίδιος ο Banksy δεν έχει ανεβάσει στο Instagram το έργο, πράγμα που κάνει συνήθως, αλλά ο επιμελητής Vince John, από την γκαλερί 1loveart στο Μπρίστολ, που ειδικεύεται στη street art, δήλωσε στο BBC ότι αυτό είναι ένα παράδειγμα της δουλειάς του πιο διάσημου καλλιτέχνη του δρόμου της Βρετανίας, χιουμοριστικό και πολιτικά πικάντικο, και ότι πρόκειται για ένα υπέροχο έργο και ένα λαμπρό κοινωνικό σχόλιο. 

Η συγκεκριμένη φυλακή, που ονομάζεται σήμερα HM Prison Reading, παλαιότερα ήταν γνωστή ως Reading Gaol και βρίσκεται στο Reading, στο Berkshire της Αγγλίας, ήταν η φυλακή στην οποία ήταν τρόφιμος ο Ουάιλντ από το 1895 έως το 1897 και έγινε γνωστή από  την «Μπαλάντα της φυλακής του Ρέντιγκ» που έγραψε εκεί ο ποιητής. Ήταν το τελευταίο σπουδαίο έργο του, ανήκει στα σημαντικότερα ποιήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, καταγράφει τις άθλιες συνθήκες της φυλακής και αντανακλά τη βαρβαρότητα του ποινικού συστήματος. Εκεί έγραψε επίσης και ένα γράμμα προς τον Άλφρεντ Ντάγκλας, ο οποίος δημοσίευσε ένα μέρος του το 1905, μετά τον θάνατο του Όσκαρ Ουάιλντ, το περίφημο De Profundis (Εκ βαθέων)

Η φυλακή είναι άδεια από το 2014, αλλά η νέα τοιχογραφία θέτει ένα ερώτημα σχετικά με το μέλλον της, που μπορεί να είναι η μετατροπή της σε κέντρο τέχνης.

 
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 25 χρόνια του με Argerich, Κουρεντζή, Nagano και Gheorghiu 

Πολιτισμός / Argerich, Κουρεντζής, Nagano, Gheorghiu: Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 25 χρόνια του

Ο οργανισμός που άλλαξε τον πολιτιστικό χάρτη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται στην πιο εξωστρεφή φάση του και υποδέχεται τη νέα σεζόν με ένα πρόγραμμα γεμάτο σημαντικές διεθνείς συμμετοχές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι τελευταίες συλλογές του Τζόρτζιο Αρμάνι θα παρουσιαστούν κανονικά στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο

Πολιτισμός / Οι τελευταίες συλλογές του Τζόρτζιο Αρμάνι θα παρουσιαστούν κανονικά στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο

Ο οίκος ανακοίνωσε ότι ο σχεδιαστής εργαζόταν «μέχρι το τέλος» πάνω στις νέες γραμμές Emporio Armani και Giorgio Armani, αλλά και σε μια μεγάλη έκθεση για τα 50 χρόνια του οίκου
LIFO NEWSROOM
Τζόρτζιο Αρμάνι: Στη μεγάλη οθόνη η ζωή του «βασιλιά της μόδας»

Πολιτισμός / Τζόρτζιο Αρμάνι: Η ζωή του «βασιλιά της μόδας» μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη

Προς το παρόν, δεν έχει διευκρινιστεί αν η φιλόδοξη παραγωγή θα εστιάσει μόνο στην επαγγελματική πορεία του σχεδιαστή στις πασαρέλες και το κόκκινο χαλί ή αν θα συμπεριλάβει και την προσωπική του ζωή
LIFO NEWSROOM
Τρίερ, Στίβεν Κινγκ και Ανιές Βαρντά από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τρίερ, Στίβεν Κινγκ και Ανιές Βαρντά από αύριο στους κινηματογράφους

Η νέα ταινία του δημιουργού του «Worst Person in the World», ακόμα μια διασκευή Στίβεν Κινγκ, το φεμινιστικό «Vagabond» της γιαγιάς της νουβέλ βαγκ και η επιστροφή του «Toy Story» με αφορμή την 30η επέτειο από την πρεμιέρα του ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανατροπή στον κινηματογράφο: Η OpenAI παράγει ταινία με AI και κόστος κάτω από 30 εκατομμύρια δολάρια

Πολιτισμός / Ανατροπή στον κινηματογράφο; Η OpenAI παράγει ταινία με κόστος κάτω από 30 εκατομμύρια δολάρια

Η OpenAI φέρνει την επανάσταση στον κινηματογράφο με την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που δημιουργείται κυρίως με τεχνητή νοημοσύνη - Το “Critterz” υπόσχεται να αλλάξει το Χόλιγουντ για πάντα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα και φθηνότερο κόστος παραγωγής
LIFO NEWSROOM