Ο Μάνθος Μανδηλάκης και η ιστορία του μέσα στην Αθήνα του ‘30

Ο Μάνθος Μανδηλάκης και η ιστορία του μέσα στην Αθήνα του ‘30 Facebook Twitter
Εγώ δεν είμαι ο  Μάνθος Μανδηλάκης | Φωτο: Χρήστος Μαγγανάς
0

Το έργο «Εγώ δεν είμαι ο  Μάνθος Μανδηλάκης», που βασίζεται στο διήγημα «Αίμα στην πόλη μαζί με φως» της Βίλιας Χατζοπούλου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο Άλφα, από τις 16 Μαΐου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, για 6 μόνο παραστάσεις.

"Εγώ ονομάζομαι Εμμανουήλ Στέφος. Δεν είμαι ο Μάνθος Μανδηλάκης. Όχι, δεν είμαι ο κουρέας. Δουλεύω εργάτης στο εργοστάσιο φωταερίου, απ’ το ’23. Έξι χρόνια, τώρα. Το πρώτο μου πόστο ήταν στα κορνούτα. Είναι κάτι φούρνοι που στην αρχή φαίνονται σαν  χαμόγελα κι εδώ τα λένε κέρατα. Αν τα προσέξεις όμως, μοιάζουν περισσότερο  με ξεχασμένους τάφους. Μας βάζουν να καίμε εκεί μέσα ένα κάρβουνο, τον λιθάνθρακα. Κι όπως καίγεται τέσσερις πέντε ώρες, η φωτιά μεγαλώνει και γίνεται κόλαση. Κι ύστερα, απ’ αυτή την ίδια φωτιά, φτιάχνουμε φως και το στέλνουμε σ’ όλη την Αθήνα. Δεν είναι εύκολο. Είναι πολύ ζόρικο. Είναι μακρύς ο δρόμος απ’ το κάρβουνο, στο φως.

Σ’ αυτό το πρώτο πόστο δεν τα πήγα καθόλου καλά. Την πρώτη μέρα που μ’ έριξαν στους φούρνους να δουλέψω, μου είπαν να προσέχω. Μην καώ! Δεν ξέρω γιατί, αλλά όλο καιγόμουν. Κόντεψα να χάσω τα δάχτυλα και των δύο χεριών μου στη φωτιά. Με πήγαν τρεις φορές στο γιατρό του εργοστασίου, ώσπου στο τέλος μου άλλαξαν πόστο. Θα έκανα μεγάλη ζημιά, αν δεν με έβγαζαν απ’ τα κορνούτα. Δεν μπορούσα να γίνω καλός σ’ αυτή τη δουλειά. Μόλις τα γεμίζαμε με κάρβουνο, άναβα τη φωτιά κι ύστερα έπρεπε να κλείσω καλά το καπάκι. Αν έμπαινε μέσα αέρας, θα γινόταν μεγάλη έκρηξη. Κι εμείς θα γινόμασταν όλοι κάρβουνο, σαν το κάρβουνο που μας πληρώνουν να καίμε. Εγώ τα έτρεμα τα κορνούτα και δεν τα συνήθιζα. Κάθε φορά που άναβα τη φωτιά, μ’ έπαιρνε ο διάολος. 

Ο Μάνθος Μανδηλάκης και η ιστορία του μέσα στην Αθήνα του ‘30 Facebook Twitter
Εγώ δεν είμαι ο  Μάνθος Μανδηλάκης | Φωτο: Χρήστος Μαγγανάς
                                                                             

Ήθελα  να μάθω γράμματα και να γίνω δάσκαλος. Πάλεψα με τα γράμματα, μου άρεσαν πολύ. Αλλά έμαθα λίγα και δεν έφταναν. Δεν τα χόρτασα τα γράμματα. Θα γεράσω και δεν θα προλάβω να μάθω περισσότερα. Αν είχα παιδιά, θα ευχόμουν να τους αρέσουν και να τα ευχαριστηθούν τα γράμματα" λέει ο ήρωας της παράστασης.

«Ο Μάνθος Μανδηλάκης είναι ξεχασμένος, εκτός αν πούμε την ιστορία του» λέει η συγγραφέας Βίλια Χατζοπούλου. «Λίγο πριν από τη δεκαετία του 30. Νέος άντρας, ξεκινά από τις πέτρινες Κυκλάδες. Από έναν τόπο, όπου δεν χόρτασε τίποτα, για να αναζητήσει πόρους και ευκαιρίες  στην Αθήνα. Εργάζεται στο εργοστάσιο Φωταερίου. Περνάει απ’ όλα τα πόστα. Το μυαλό του είναι ξυράφι και ο χαρακτήρας του εκρηκτικός. Διαλέγει να γίνει ο κουρέας του εργοστασίου, επειδή είναι  το ξεκούραστο πόστο. Μένει δύσπιστος  διαρκώς στα λόγια  των διεκδικήσεων. Κοινωνικά, οικονομικά, ηθικά η εργατική τάξη αδικείται και η παγκόσμια τάση είναι απεργίες, αγώνες, αποκατάσταση του δικαίου.

 Η μεγάλη ιστορική στιγμή έχει χτυπήσει τη μικρή ιστορία του καθενός. Η ανάγκη και τα χαμένα μεροκάματα εξαγριώνουν μια κατηγορία ανθρώπων που δεν μπορούν να  σηκώσουν ένα τέτοιο βάρος. Και όταν η ιστορία γίνεται αβάσταχτη, τότε ο χαρακτήρας , οι βαθύτερες αντοχές των ηρώων, τα πιο ανέγγιχτα υλικά του καθενός θα δώσουν τη λύση.

Ο Μάνθος Μανδηλάκης και η ιστορία του μέσα στην Αθήνα του ‘30 Facebook Twitter
Εγώ δεν είμαι ο  Μάνθος Μανδηλάκης | Φωτο: Χρήστος Μαγγανάς

Όμως ο Μάνθος Μανδηλάκης δεν έχει μάθει να παίρνει δώρα. Δεν πιστεύει ότι οι δυνατοί θα  δώσουν δώρα.  Και γίνεται ο μόνος απεργοσπάστης του εργοστασίου Φωταερίου, στην μεγάλη απεργία του 1929.

Μετά την απόφαση του Μάνθου Μανδηλάκη να σπάσει την απεργία η σύγκρουση εσωτερική και εξωτερική θα πάρει τη διάσταση του δράματος . Δίλημμα, κορύφωση, λύση.

Τρεις άντρες, στην ιστορία του Μάνθου Μανδηλάκη, στενά δεμένοι μεταξύ τους,  θα παλέψουν μεταξύ τους. Για χάρη του δικαίου που είναι κοινό αγαθό και ξεπερνάει – κάποτε – τα όρια του προσωπικού συμφέροντος.

Μέχρι η ιστορία να αλλάξει και εκείνα τα πρώτα αιτήματα των ανθρώπων να δικαιωθούν και στην εποχή μας να τα θεωρούμε αυτονόητα».

1929. Η μεγάλη απεργία στο εργοστάσιο Φωταερίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Αθήνα βυθίζεται στο σκοτάδι από άκρη σε άκρη. Δύο άντρες θα αναμετρηθούν με την προδοσία. Ένας τρίτος άντρας θα τους ακολουθήσει θέτοντας το δίκαιο, ως μοναδική αλήθεια. Η απεργία ωστόσο τους εξοντώνει, τους εξαγριώνει.  Έχουν ήδη δώσει σ΄ αυτόν τον αγώνα περισσότερα απ’ όσα αντέχουν και η πίεση θα προκαλέσει τον θάνατο του ενός. Κάτω από ποιες συνθήκες ; Το βαρύ ψέμα του νεκρού είναι μια πράξη θυσίας ή ένας φόνος;

Ο Μάνθος Μανδηλάκης και η ιστορία του μέσα στην Αθήνα του ‘30 Facebook Twitter
Εγώ δεν είμαι ο  Μάνθος Μανδηλάκης | Φωτο: Χρήστος Μαγγανάς

Στην παράσταση «Εγώ δεν είμαι ο Μάνθος Μανδηλάκης»  μαζί με τη μεγάλη ιστορία, παρακολουθούμε και τη μικρή ιστορία των ηρώων μας. Το χτύπημα της μεγάλης ιστορίας τους βρίσκει απροετοίμαστους, όμως, τους αναγκάζει να πάρουν θέση. Η θέση τους είναι η δύναμη που θα κινήσει και τη μεγάλη ιστορία. Θα την αλλάξει για πάντα. Και αυτή είναι η νίκη τους.

«Στο έργο η μεγάλη απεργία και η ταραγμένη πολιτική κατάσταση της εποχής, είναι το βασικό σημείο πίεσης των δύο ηρώων. Οι σκληρές συνθήκες και τα χαμένα μεροκάματα τους συνθλίβουν. Ο καθένας τους θα ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο επίλυσης του προβλήματος. Όλα θα οριστούν από τον χαρακτήρα τους, όπως συμβαίνει πάντα θαυμαστά στη δραματουργία. Οτιδήποτε  λοιπόν τους λείπει σε πολιτική γνώση, βούληση, σιγουριά συμπληρώνεται απ’ το βαθύτερο ένστικτό τους. Τα φυσικά, τα πιο ανέγγιχτα υλικά τους θα πάρουν τις δραματικές αποφάσεις της προδοσίας και θα οδηγήσουν την ιστορία πολιτικά, ηθικά, κοινωνικά» λέει η Βίλια Χατζοπούλου.

Ο Μάνθος Μανδηλάκης και η ιστορία του μέσα στην Αθήνα του ‘30 Facebook Twitter
Εγώ δεν είμαι ο  Μάνθος Μανδηλάκης | Φωτο: Χρήστος Μαγγανάς
Ο Μάνθος Μανδηλάκης και η ιστορία του μέσα στην Αθήνα του ‘30 Facebook Twitter
Εγώ δεν είμαι ο  Μάνθος Μανδηλάκης | Φωτο: Χρήστος Μαγγανάς

Συντελεστές παράστασης:
Κείμενο – Σκηνοθεσία : Βίλια Χατζοπούλου     
Ηθοποιοί: Ηλίας Βαλάσης, Κατερίνα Γεωργιάδου, Δώρα Γιαννακοπούλου, Μαρία Καλαμποκιά, Αγγελική Μπούρα , Ασημένη Τούντα,  Αντρέας Τσιλιβαράκος
Σκηνικά – Κοστούμια : Χαρά Κονταξάκη  
Φωτισμοί: Χριστόφορος Κώνστας- Βίλια Χατζοπούλου

Το διήγημα «Αίμα στην πόλη μαζί με φως», της Βίλιας Χατζοπούλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενύπνιο, στη συλλογή με τον τίτλο «Ακούω την καρδιά του παίχτη».

Θέατρο Άλφα, Πατησίων 37
Τηλέφωνο: 210 520 1828

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fairuz: όταν ο ύμνος της λιβανέζικης αντοχής αρχίζει να ακούγεται σαν θρήνος

Πολιτισμός / Fairuz: όταν ο ύμνος της λιβανέζικης αντοχής αρχίζει να ακούγεται σαν θρήνος

Το πιο εμβληματικό πατριωτικό τραγούδι της Fairuz δεν ακούγεται πια για όλους ως ύμνος ελπίδας. Για πολλούς νεότερους Λιβανέζους, το Bahebak Ya Lebnan κουβαλά πλέον μαζί του τον πόλεμο, τη νοσταλγία και την εξάντληση μιας χώρας που μοιάζει να επιστρέφει ξανά και ξανά στην ίδια πληγή.
THE LIFO TEAM
Ο Bruce Springsteen ξανακάνει το ροκ πολιτική πράξη

Πολιτισμός / Ο Bruce Springsteen ξανακάνει το ροκ πολιτική πράξη

Με νέα πολιτικά τραγούδια, ανοιχτές επιθέσεις στον αυταρχισμό και μια περιοδεία που ξεκινά από τη Μινεάπολη, ο Springsteen επιστρέφει όχι ως θρύλος της ροκ που αναπολεί το παρελθόν, αλλά ως καλλιτέχνης που επιμένει να μιλά στο παρόν.
THE LIFO TEAM
Agnès Debizet: η αυτοδίδακτη καλλιτέχνις που μετέτρεψε το σπίτι της σε σύμπαν

Πολιτισμός / Agnès Debizet: η αυτοδίδακτη καλλιτέχνις που μετέτρεψε το σπίτι της σε σύμπαν

Το σπίτι της Agnès Debizet στο Marais δεν λειτουργεί απλώς ως κατοικία ή ατελιέ, αλλά ως ολόκληρο έργο τέχνης. Και η νέα της έκθεση στη Galerie Gastou φέρνει στο προσκήνιο μια δημιουργό που δούλευε για δεκαετίες σχεδόν έξω από τα φώτα.
THE LIFO TEAM
Τι κάνουν το American Psycho και η Marina Abramovic στο νέο Tristan του Met;

Πολιτισμός / Τι κάνουν το American Psycho και η Marina Abramovic στο νέο Tristan του Met;

Το νέο Tristan του Met δεν πουλά μόνο Wagner και μεγάλα ονόματα, αλλά μια ολόκληρη αισθητική μηχανή: μαχαίρια, διπλασιασμούς, προβολές, σωσίες και εικαστικές αναφορές που πηγαίνουν από τη Marina Abramovic ως το American Psycho.
THE LIFO TEAM
Τι έδειξε η ενάλια αρχαιολογική έρευνα στην Ασίνη

Πολιτισμός / Τι έδειξε η ενάλια αρχαιολογική έρευνα στην Ασίνη

Χάρη στην ευνοϊκή τοποθεσία της, που προσφέρει ένα φυσικό λιμάνι, αλλά και ένα ύψωμα που συνέβαλε στην αμυντική της ικανότητα, η θέση αυτή κατοικήθηκε ήδη από τους προϊστορικούς, με μία συνέχεια έως τους ιστορικούς χρόνους
THE LIFO TEAM
Ο Jeff Koons βάζει το Balloon Dog στα επετειακά μπουκάλια της Evian

Πολιτισμός / Ο Jeff Koons βάζει το Balloon Dog στα επετειακά μπουκάλια της Evian

Η νέα συνεργασία της Evian με τον Jeff Koons φέρνει το Balloon Dog σε ροζ και μπλε εκδοχή πάνω σε συλλεκτικές φιάλες still και sparkling water. Είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: art branding για τραπέζια που θέλουν να φαίνονται πιο ακριβά απ’ ό,τι είναι.
THE LIFO TEAM
Μουσείο στο Μόναχο επιστρέφει πίνακα που πουλήθηκε στα χρόνια του ναζισμού

Πολιτισμός / Μουσείο στο Μόναχο επιστρέφει πίνακα που πουλήθηκε στα χρόνια του ναζισμού

Το Interieur mit Kindern (Die Geschwister) βρισκόταν από το 1972 στις Βαυαρικές Κρατικές Συλλογές Ζωγραφικής. Τώρα επιστρέφει στους απογόνους του Goldschmidt, μετά την έρευνα που έδειξε ότι η πώλησή του συνδέεται άμεσα με τις διώξεις του ναζιστικού καθεστώτος.
THE LIFO TEAM
Το Λούβρο κρατά το στέμμα, αλλά η πολιτιστική αίγλη μετακινείται

Πολιτισμός / Το Λούβρο κρατά το στέμμα, αλλά η πολιτιστική αίγλη μετακινείται

Τα 100 πιο δημοφιλή μουσεία του κόσμου υποδέχθηκαν πάνω από 200 εκατ. επισκέπτες το 2025, όμως το πραγματικό νέο δεν είναι μόνο ότι το Λούβρο έμεινε πρώτο. Είναι ότι η Σεούλ, η Σαγκάη και το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δείχνουν πού μετακινείται σήμερα ο παγκόσμιος πολιτιστικός πυρετός.
THE LIFO TEAM
Γιατί η συλλογή Gelman με έργα της Frida Kahlo δεν έμεινε στο Μεξικό

Πολιτισμός / Γιατί η συλλογή Gelman με έργα της Frida Kahlo δεν έμεινε στο Μεξικό

Με αφορμή νέα ανοιχτή επιστολή και τη δημόσια πίεση που μεγαλώνει, η υπόθεση της Gelman Collection επιστρέφει όχι μόνο ως θέμα της αγοράς τέχνης, αλλά ως ερώτημα για το ποιος αποφασίζει τελικά για την τύχη μιας εμβληματικής πλευράς της μεξικανικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
THE LIFO TEAM
«Ελπίδα, διορρατικότητα και ανθρωπιά»: ανακοινώθηκε η shortlist του International Booker 2026

Πολιτισμός / «Ελπίδα, διορατικότητα και ανθρωπιά»: ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα των Βραβείων Booker 2026

Η βραχεία λίστα των βραβείωνν Booker φέρνει μαζί έξι βιβλία από πέντε γλώσσες και οκτώ εθνικότητες, σε μια επετειακή χρονιά για το βραβείο, που συμπληρώνει 10 χρόνια στη σημερινή του μορφή.
THE LIFO TEAM
Μια έκθεση στο Λονδίνο φέρνει ξανά στο φως τα queer sex clubs του 90s Λος Άντζελες

Πολιτισμός / Τα χαμένα queer sex clubs του LA επιστρέφουν

Η έκθεση Wonderland του Dean Sameshima στο Soft Opening επιστρέφει σε sex clubs και cruising sites του 90s Λος Άντζελες, όχι για να τα μυθοποιήσει, αλλά για να τα διασώσει ως ίχνη μιας κοινότητας που έζησε μέσα στην ανωνυμία, την επιθυμία και την απώλεια
THE LIFO TEAM
Ο James McAvoy λέει πως το Χόλιγουντ τον έβλεπε συχνά απλώς ως «εκείνον τον Σκοτσέζο

Πολιτισμός / Ο James McAvoy λέει πως το Χόλιγουντ τον έβλεπε συχνά απλώς ως "εκείνον τον Σκοτσέζο"

Με αφορμή το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο James McAvoy μιλά για τη σκοτσέζικη προφορά, τα στερεότυπα της βιομηχανίας και την ανάγκη να ειπωθούν πιο φιλόδοξες ιστορίες για τη Σκωτία.
THE LIFO TEAM