«Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων»: Ακούστε το τραγούδι που ζωγράφισε ο Ιερώνυμος Μπος στα οπίσθια ενός αμαρτωλού

 Ιερώνυμος Μπος Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Τα έργα του Ιερώνυμου Μπος συγκεντρώνουν ένα διαχρονικό ενδιαφέρον, με τη σουρεαλιστική και ευρηματική οπτική του για τη μετά θάνατον ζωή, αλλά ιδιαίτερα τα ζωντανά οράματά του για την κόλαση να αποτελούν αντικείμενο μελέτης. Άλλωστε οι πίνακες του Μπος είναι γεμάτοι με τόσες λεπτομέρειες που πρέπει να τους εξετάσει κανείς από κοντά για να ανακαλύψει τα μυστικά τους.

Ενόσω κάποιοι ιστορικοί τέχνης θεωρούν ότι ο Ιερώνυμος Μπος είχε μια απελπισμένη άποψη για την ανθρωπότητα, πιστεύοντας ότι το κακό ήταν ενσωματωμένο σε όλους μας, οι λάτρεις της τέχνης του διερωτώνται πώς επινόησε τις εκπληκτικές εικόνες του και από τι εμπνεύστηκε. Η μπλόγκερ ονόματι Amelia παρατηρώντας πριν χρόνια ένα από τα δημοφιλέστερα και σημαντικότερα έργα του Μπος, τον Κήπο των Επίγειων Απολαύσεων, στάθηκε σ' ένα διακριτικά τοποθετημένο στοιχείο του τρίπτυχου πίνακα που χρονολογείται μεταξύ 1490 και 1510.

 Ιερώνυμος Μπος Facebook Twitter
Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων, το διάσημο τρίπτυχο του Ιερώνυμου Μπος

Στα οπίσθια ενός αμαρτωλού -το έργο θεωρείται γενικά ως το σχόλιο του Μπος πάνω στο θέμα του θανάσιμου αμαρτήματος της λαγνείας- υπάρχει μια παρτιτούρα και βρίσκεται στο δεξιό πάνελ που θεωρείται είναι άποψη της Κόλασης και παρουσιάζει τα βασανιστήρια των κολασμένων. Η Amelia αποφάσισε να τη «μεταφράσει» σε σύγχρονη μουσική σημειογραφία προκειμένου να ακούσουμε τον ήχο του ζωγράφου για τη μεσαιωνική εποχή.

 Ιερώνυμος Μπος Facebook Twitter

Παρόλο που δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε γιατί ο Ιερώνυμος Μπος αποφάσισε να αποδώσει στον πίνακα τη συγκεκριμένη μελωδία, καθώς σώζονται ελάχιστες βιογραφικές πληροφορίες για τον ίδιο, η Amelia αποφάσισε να «μεταφράσει» την παρτιτούρα σε σύγχρονη μουσική σημειογραφία και να αποδώσει τον ήχο του ζωγράφου για τη μεσαιωνική εποχή.

Ακούστε το τραγούδι: 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΕ ΝΙΡΟ ΛΥΚΑΙΝΑ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟΥ ΜΑΜΝΤΑΝΙ

Πολιτισμός / Ρόμπερτ Ντε Νίρο: Βραβεύθηκε με τη «Λύκαινα του Καπιτωλίου» - «Με τον Μαμντάνι, να ξαναπάρουμε πίσω τη χώρα μας»

Η τελετή πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα λιτό τρόπο, σε ένδειξη σεβασμού προς τον θάνατο εργάτη εξαιτίας της κατάρρευσης μέρους του «Πύργου των Κόμηδων»
LIFO NEWSROOM
Η Ελβετία προτείνει επίσημα τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Πολιτισμός / Η Ελβετία προτείνει τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Η Ελβετία έχει τέσσερις επίσημες γλώσσες — γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ρομανσικά — αλλά, όπως λέει η καθηγήτρια Nadja Räss, θα έπρεπε να αναγνωριστεί και μια πέμπτη: ο λαρυγγισμός
LIFO NEWSROOM
«Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Πολιτισμός / «Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Με την έμμετρη, αιχμηρή κωμωδία του Μολιέρου «Ο Μισάνθρωπος» θ’ αναμετρηθεί τη χειμερινή σεζόν η ομάδα Aether, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Μπουραζάνα. Τη μετάφραση υπογράφει η Θεοδώρα Τσάμη, η οποία κρατά και τον ρόλο της Αρσινόης.
LIFO NEWSROOM
Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Πολιτισμός / Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Η «Bugonia», καθώς και η νοτιοκορεατική ταινία στην οποία βασίστηκε, το νέο πρωταγωνιστικό όχημα της Σίντνεϊ Σουίνι και το σοκαριστικό «Put your Soul on your Hand and walk», που οδήγησε στη δολοφονία της φωτορεπόρτερ Φάτμα Χασόνα από τον ισραηλινό στρατό, ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

Πολιτισμός / Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

«Πιστεύουμε ακράδαντα πως τα Γλυπτά πρέπει να επανενωθούν στη γενέτειρά τους», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού
LIFO NEWSROOM