«Οι τρανς γυναίκες, είναι γυναίκες», τόνισε ο Ντάνιελ Ράντκλιφ, απαντώντας στις τρανσοφοβικές αναρτήσεις της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις.

 

Η συγγραφέας του «Χάρι Πότερ» πυροδότησε αντιδράσεις εξαιτίας tweet που έκανε σχετικά με την εμμηνόρροια. Ο Ράντκλιφ, που έγινε διάσημος ενσαρκώνοντας τον ήρωα της Ρόουλινγκ στη μεγάλη οθόνη, αντέδρασε, με δήλωση μέσω της οργάνωσης Trevor Project, για την αποτροπή αυτοχειριών στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

 

«Παρότι η Ρόουλινγκ είναι αναμφισβήτητα υπεύθυνη για την πορεία που πήρε η ζωή μου, ως άνθρωπος αισθάνομαι υποχρεωμένος να πω κάτι αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο ηθοποιός, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για μια εσωτερική διαμάχη ανάμεσα στον ίδιο και τη συγγραφέα.


«Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες. Οποιαδήποτε δήλωση περί του αντιθέτου διαγράφει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια των τρανς ανθρώπων και είναι ενάντια σε όλες τις συμβουλές που δίνουν οι επαγγελματίες υγείας που έχουν πολύ μεγαλύτερη ειδίκευση σε αυτό το θέμα από ότι εγώ ή η Τζο», επεσήμανε ο Ράντκλιφ και έκανε αναφορά στα στατιστικά στοιχεία του Trevor Project, σύμφωνα με τα οποία το 78% transgender και non-binary νέων έχουν αναφέρει ότι έχουν πέσει θύματα διακρίσεων λόγω της ταυτότητας φύλου.

 

«Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να υποστηρίξουμε τους transgender και non-binary ανθρώπους, όχι να ακυρώνουμε την ταυτότητά τους και να τους προκαλέσουμε περισσότερο κακό», επεσήμανε ο Ράντκλιφ.

 

Ο ηθοποιός απευθύνθηκε και στους φαν του «Χάρι Πότερ», που στα social media ανέφεραν ότι πλέον δεν μπορούν να απολαύσουν τις περιπέτειες του διάσημου μάγου, επειδή διαφωνούν με τις απόψεις που εξέφρασε η Ρόουλινγκ.

 

«Λυπάμαι πολύ για την οδύνη που σας προκάλεσαν αυτά τα σχόλια. Αν βρήκατε σε αυτές τις ιστορίες κάτι που είχε απήχηση σε εσάς και σας βοήθησε κάποια στιγμή στη ζωή σας, τότε αυτό είναι ανάμεσα σε εσάς και το βιβλίο που διαβάσατε και αυτό είναι ιερό. Κατά τη γνώμη μου, κανείς δεν μπορεί να το αγγίξει αυτό», ανέφερε ο Ντάνιελ Ράντκλιφ.

 

Τι έγραψε η Ρόουλινγκ

 

Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν έπειτα από tweet που έκανε η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, με τον σύνδεσμο δημοσιεύματος με τίτλο «Δημιουργία ενός πιο ισότιμου κόσμου μετά την COVID-19 για άτομα με εμμηνόρροια». Η συγγραφέας σχολίασε: «"Άτομα με εμμηνόρροια". Είμαι σίγουρη ότι υπήρχε μια λέξη για αυτούς τους ανθρώπους. Κάποιος να με βοηθήσει...Wumben; Wimpund; Woomud;».

 

Έπειτα από τις αντιδράσεις, η Ρόουλινγκ επιχείρησε να υπερασπιστεί την ανάρτησή της, γράφοντας: «Εάν το φύλο δεν είναι πραγματικό, δεν υπάρχει έλξη για το ίδιο φύλο. Εάν το φύλο δεν είναι πραγματικό, η πραγματικότητα των γυναικών παγκοσμίως διαγράφεται. Γνωρίζω και αγαπώ τους τρανς ανθρώπους, αλλά η διαγραφή της έννοιας του φύλου καταργεί την ικανότητα πολλών να συζητούν ουσιαστικά τη ζωή τους. Δεν είναι μίσος να λέμε την αλήθεια».

 

«Η ιδέα ότι οι γυναίκες σαν εμένα, που δείχνουν κατανόηση για τους trans ανθρώπους εδώ και δεκαετίες επειδή είναι ευάλωτοι με τον ίδιο τρόπο όπως οι γυναίκες στην ανδρική βία -«μισούν» τους trans γιατί πιστεύουν ότι το φύλο είναι πραγματικό και έχει ζωντανές συνέπειες - είναι ανοησία», συνέχισε η Ρόουλινγκ ενώ ανέφερε ότι υποστηρίζει τα δικαιώματα των τρανς.

 

«Σέβομαι το δικαίωμα κάθε τρανς ατόμου να ζει με οποιονδήποτε τρόπο που νιώθει αυθεντικός και άνετος. Θα έκανα πορεία μαζί σας εάν έκαναν διακρίσεις σε βάρος σας επειδή είστε τρανς. Ταυτόχρονα, η ζωή μου διαμορφώθηκε από το να είμαι γυναίκα. Δεν πιστεύω ότι είναι μίσος να το λέω», έγραψε ακόμη.

 

Με πληροφορίες από Guardian