Νέες εντυπωσιακές κεφαλές αρχαίων κριαριών ήρθαν στο φως στην λεωφόρο των Σφιγγών

Νέες εντυπωσιακές κεφαλές αρχαίων κριαριών ήρθαν στο φως στην λεωφόρο των Σφιγγών Facebook Twitter
Αρχαία πέτρινα κεφάλια κριαριών έρχονται ακόμα στο φως στη «Λεωφόρο των Σφιγγών». Φωτο: Mustafa al-Waziri via Facebook
0

Το 2010 η επέκταση που αποφάσισε το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου στη Λεωφόρο των Σφιγγών έφερε στο φως δώδεκα νέα αγάλματα σφιγγών που χρονολογούνται στην εποχή του βασιλείου του Νεκτανέμπο Ι (380-362 π.Χ.) και έναν άγνωστο δρόμο.


Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του συμβουλίου Ζαχί Χαουάς, η ανασκαφή έγινε στο τέλος ενός δρόμου που βρίσκεται ανάμεσα στο Λούξορ και το Καρνάκ και σχετίζεται με τον ναό της θεάς Μουτ. Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε μια οδός που οδηγεί από τα ανατολικά προς τα δυτικά, προς τον Νείλο.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ανακάλυψης ήταν ότι τα 20 μέτρα (από τα 600 συνολικά του δρόμου) έχουν χτιστεί με αμμόπετρα που προέρχεται από τα λατομεία του Gebel Silsila, βόρεια του Ασσουάν. Εκτός από τα αγάλματα των σφιγγών, όπου υπάρχει η υπογραφή του ονόματος Nectanebo I, η ομάδα ανακάλυψε και αντικείμενα της ρωμαϊκής περιόδου, ανάμεσα τους και ένα πιεστήριο λαδιού καθώς και αγγεία.

Έντεκα χρόνια αργότερα αρχαία πέτρινα κεφάλια κριαριών έρχονται ακόμα στο φως στη «Λεωφόρο των Σφιγγών» που ήταν γεμάτος με περίπου 700 πανύψηλα γλυπτά και πρόκειται να ανοίξει για το κοινό τις επόμενες εβδομάδες.

Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν τη λεγόμενη Λεωφόρο των Σφιγγών στη νότια αιγυπτιακή πόλη Λούξορ ανακάλυψαν τρία ακόμα αρχαία πέτρινα κεφάλια κριαριών. Οι αρχές σχεδιάζουν να τοποθετήσουν τα κεφάλια πίσω στο σημείο που βρίσκονταν στην αρχαιότητα, σε αγάλματα που ευθυγραμμίζονται με το δρόμο σε αυτό που κάποτε ήταν η πόλη της Θήβας, αναφέρει ο Ibrahim Ayyad για το Al-Monitor.

Νέες εντυπωσιακές κεφαλές αρχαίων κριαριών ήρθαν στο φως στην λεωφόρο των Σφιγγών Facebook Twitter
Ένα από τα κεφάλια των κριαριών. Φωτο: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities via Facebook

Το εύρημα αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας αποκατάστασης του δρόμου μήκους 1,7 μιλίων ως υπαίθριο μουσείο μεταξύ των ναών του Λούξορ και του Καρνάκ, δύο από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά θρησκευτικά κέντρα στην αρχαία Αίγυπτο.

«Η ανακάλυψη των κεφαλιών είναι άλλη μια διαφήμιση για ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Αιγύπτου στο Λούξορ», λέει στο Al-Monitor ο Abdel Rahim Rihan, αρχαιολόγος στο Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Ο Rihan λέει ότι το κριάρι ήταν σύμβολο του θεού Amun-Ra. «Μερικά από τα αγάλματα κατά μήκος του δρόμου δείχνουν τον Amun-Ra σκυμμένο σε μια ψηλή βάση, με το σώμα ενός λιονταριού και το κεφάλι ενός κριαριού», προσθέτει.

Οι ερευνητές βρήκαν τα αγάλματα νότια του ναού του Καρνάκ, ο οποίος χτίστηκε μεταξύ 4.000 και 2.000 ετών και είναι σε μεγάλο βαθμό αφιερωμένος στον Αμούν-Ρα, κοντά σε μια πύλη που έχτισαν οι Πτολεμαίοι φαραώ που κατάγονταν από έναν από τους στρατηγούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η δυναστεία κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 305 έως το 30 π.Χ.

Νέες εντυπωσιακές κεφαλές αρχαίων κριαριών ήρθαν στο φως στην λεωφόρο των Σφιγγών Facebook Twitter
Μερικά από τα αγάλματα κατά μήκος του δρόμου δείχνουν τον Amun-Ra σκυμμένο σε μια ψηλή βάση, με το σώμα ενός λιονταριού και το κεφάλι ενός κριαριού. Φωτο: Mustafa al-Waziri via Facebook

Η Λεωφόρος των Σφιγγών, γνωστή και ως ο δρόμος el-Kebash, ήταν κάποτε γεμάτη με περίπου 700 αγάλματα. Οι περισσότερες σωζόμενες σφίγγες χρονολογούνται από τη βασιλεία του βασιλιά της 30ης δυναστείας Nectanebo (380 έως 362 π.Χ.), αλλά η ίδια η λεωφόρος μπορεί να υπήρχε ήδη από τη 18η δυναστεία, η οποία διήρκεσε περίπου το 1550 έως το 1295 π.Χ. Σύμφωνα με τους London Times, οι σφίγγες λειτουργούσαν ως «πνευματικοί φύλακες» για τον τελετουργικό δρόμο, ο οποίος φιλοξένησε τελετουργίες που σηματοδοτούσαν την ετήσια πλημμύρα του ποταμού Νείλου.

Ο Mustafa al-Waziri, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, είπε στο Al-Monitor ότι ένα από τα κεφάλια ανήκει σε ένα άγαλμα αφιερωμένο στον Αμενχοτέπ III, ο οποίος βασίλεψε από το 1390 έως το 1353 π.Χ., εποχή μεγάλων οικοδομικών έργων στην Αίγυπτο. Ο Αμενχοτέπ ήταν ο πατέρας του Ακενατόν - ο οποίος οδήγησε για λίγο την Αίγυπτο προς τη μονοθεϊστική λατρεία του θεού Ήλιου Ατόν και μετέφερε την πρωτεύουσα από τη Θήβα σε μια νέα πόλη γνωστή επίσης ως Ακενατόν - και παππούς του βασιλιά Τουταγχαμών.

Εκτός από τα κεφάλια των κριών, οι αρχαιολόγοι βρήκαν υπολείμματα ενός αγάλματος κόμπρας που θα είχε τοποθετηθεί στην κορυφή ενός από τα κεφάλια των κριών. Οι υπεύθυνοι της ανασκαφής έχουν ανακοινώσει ότι ο δρόμος θα ανοίξει στο κοινό στις 4 Νοεμβρίου 2021.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Βενετία, ο Ανδρέας Αγγελιδάκης τυλίγει το ελληνικό περίπτερο με αλυσίδες

Πολιτισμός / Στη Βενετία, ο Ανδρέας Αγγελιδάκης τυλίγει το ελληνικό περίπτερο με αλυσίδες

Αλυσίδες, κόκκινο νέον, Frankie Goes to Hollywood και ο Ζακ Κωστόπουλος μέσα στο ελληνικό περίπτερο της Βενετίας. Με το Escape Room, ο Ανδρέας Αγγελιδάκης δεν στήνει απλώς μια εντυπωσιακή εγκατάσταση, αλλά ένα δωμάτιο απόδρασης για την ίδια την ελληνική εικόνα.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Sylvia Sleigh ζωγράφισε γυμνά σώματα χωρίς να τα κάνει λάφυρα

Πολιτισμός / Η Sylvia Sleigh ζωγράφισε γυμνά σώματα χωρίς να τα κάνει λάφυρα

Μια μικρή έκθεση στο Λονδίνο φέρνει ξανά στο φως το The Bridge, έναν σπάνια ιδωμένο πίνακα της Sylvia Sleigh από το 1963: μια νεοϋορκέζικη απάντηση στην Κοιμωμένη Αφροδίτη και μια υπενθύμιση ότι η Ουαλή ζωγράφος άλλαξε το γυμνό σώμα στην τέχνη χωρίς να του αφαιρέσει την ομορφιά, την επιθυμία ή την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
Steven Meisel: Το εκθαμβωτικά αγενές Λονδίνο της Stella Tennant, της Bella Freud και της Isabella Blow

Πολιτισμός / Πληθωρικές υπάρξεις και ευδαίμονες μελαγχολικοί: Τα σπάνια πορτρέτα του Στίβεν Μάιζελ από το Λονδίνο των 90s

Στο Photo London 2026, ο Στίβεν Μάιζελ επιστρέφει στο Λονδίνο των 90s: η Στέλλα Τέναντ, η Μπέλα Φρόιντ, η Πλαμ Σάικς, η Όνορ Φρέιζερ και η Ιζαμπέλα Μπλόου επιστρέφουν ως πληθωρικές υπάρξεις και ευδαίμονες μελαγχολικοί, μέσα από τη θρυλική σειρά "Anglo-Saxon Attitude" της British Vogue. Μια σπάνια έκθεση για τη στιγμή που η μόδα είχε ακόμη αγένεια, αριστοκρατική παραμόρφωση και καθαρό μαγνητισμό.
THE LIFO TEAM
Όταν η διαφθορά αγοράζει Πικάσο: Η Μαλαισία ανέκτησε έργα τέχνης του σκανδάλου 1MDB

Πολιτισμός / Οι Πικάσο και Μιρό που αγοράστηκαν με κλεμμένο δημόσιο χρήμα επιστρέφουν στη Μαλαισία

Η Μαλαισία ανέκτησε τέσσερα έργα τέχνης που φέρονται να αγοράστηκαν με χρήματα από το σκάνδαλο 1MDB, ανάμεσά τους έργα των Πάμπλο Πικάσο και Ζοάν Μιρό. Τα έργα θα παραδοθούν στην Εθνική Πινακοθήκη της χώρας, ενώ οι αρχές αναζητούν ακόμη πίνακες των Ματίς, Πικάσο και Νταλί.
THE LIFO TEAM
Ο Χρήστος Στέργιογλου και ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Μπιενάλε Βενετίας 2026 με τις «ΙΑΧΕΣ» των Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα

Πολιτισμός / Η παράσταση «ΙΑΧΕΣ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Μπιενάλε Βενετίας 2026

Στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Μπιενάλε Βενετίας 2026, που διευθύνει ο Willem Dafoe, θα παρουσιαστεί η παράσταση «ΙΑΧΕΣ» των Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα, γεγονός που αποτελεί μια σημαντική στιγμή εξωστρέφειας για την ελληνική δραματουργία.
THE LIFO TEAM
Τι θα γινόταν αν ένα μουσείο έπαιρνε στα σοβαρά τα παιδιά;

Πολιτισμός / Τι θα γινόταν αν ένα μουσείο έπαιρνε στα σοβαρά τα παιδιά;

Το KinderKunstLabor στο Σανκτ Πόλτεν της Αυστρίας δεν είναι ούτε παιδότοπος ούτε κλασικό μουσείο. Είναι ένας χώρος σύγχρονης τέχνης για παιδιά έως 12 ετών, που σχεδιάστηκε με τη συμμετοχή παιδιών από νηπιαγωγεία και σχολεία.
THE LIFO TEAM
Η Μπίλι Άιλις και ο Νατ Γουλφ έκαναν την πρώτη τους κοινή εμφάνιση στο κόκκινο χαλί

Πολιτισμός / Η Μπίλι Άιλις και ο Νατ Γουλφ έκαναν την πρώτη τους κοινή εμφάνιση στο κόκκινο χαλί

Η Μπίλι Άιλις και ο Νατ Γουλφ εμφανίστηκαν μαζί στην πρεμιέρα της νέας 3D συναυλιακής ταινίας της Hit Me Hard and Soft: The Tour. Η ταινία, που συν-σκηνοθέτησε η Άιλις με τον Τζέιμς Κάμερον, βγαίνει στις αίθουσες στις 8 Μαΐου.
THE LIFO TEAM
Η Σκάρλετ Γιόχανσον θα πρωταγωνιστήσει στο νέο φιλμ του Άρι Άστερ

Πολιτισμός / Η Σκάρλετ Γιόχανσον περνά από τους δεινόσαυρους στον κόσμο του Άρι Άστερ

Η Σκάρλετ Γιόχανσον θα πρωταγωνιστήσει στο Scapegoat, τη νέα ταινία του Άρι Άστερ για την A24. Ο δημιουργός των Hereditary, Midsommar και Beau Is Afraid επιστρέφει με πρωτότυπο σενάριο και ένα ακόμη μυστικό project, χωρίς να έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες για την πλοκή.
THE LIFO TEAM
«Η τέχνη της Ρωσίας είναι αίμα»: Οι Pussy Riot μπλόκαραν το ρωσικό περίπτερο στη Βενετία

Πολιτισμός / «Η τέχνη της Ρωσίας είναι αίμα»: Οι Pussy Riot μπλόκαραν το ρωσικό περίπτερο στη Βενετία

Οι Pussy Riot και η FEMEN διαδήλωσαν έξω από το ρωσικό περίπτερο της Μπιενάλε Βενετίας, καθυστερώντας την πρόσβαση για περίπου μισή ώρα. Η επιστροφή της Ρωσίας στη διοργάνωση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ευρωπαϊκές πιέσεις.
THE LIFO TEAM
Σαρλότ Γκενσμπούρ, Έντγκαρ Ραμίρες και Άναμπελ Γουάλις σε σατιρική κωμωδία με φόντο την Αντίπαρο

Πολιτισμός / Πλούσιοι, φάρσες και χάος στην Αντίπαρο: Η νέα ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου μοιάζει με ελληνικό εφιάλτη πολυτελείας

Σε μια πολυτελή βίλα στην Αντίπαρο, οι ειδυλλιακές διακοπές μιας παρέας πλούσιων Βρετανών μετατρέπονται σε χάος, όταν μια φάρσα πάει θεαματικά στραβά. Το Oh, How Fun!, η νέα σατιρική κωμωδία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, θα παρουσιαστεί στο Marché du Film των Καννών, με πρωταγωνιστές τη Σαρλότ Γκενσμπούρ, τον Έντγκαρ Ραμίρες και την Άναμπελ Γουάλις.
THE LIFO TEAM
Η Ροσαλία μετατρέπει την pop αρένα σε όπερα, μπαλέτο και τελετουργία

Πολιτισμός / Η Ροσαλία αποθεώνεται από τις κριτικές για το Lux Tour στο Λονδίνο

Οι δύο sold out εμφανίσεις της Ροσαλία στο O2 του Λονδίνου προκάλεσαν ενθουσιώδεις κριτικές, με το Lux Tour να περιγράφεται ως ένα απαιτητικό, θεαματικό και ασυνήθιστα φιλόδοξο pop show που ενώνει όπερα, μπαλέτο, techno ένταση, θρησκευτική εικονογραφία και την κλίμακα μιας μεγάλης συναυλιακής υπερπαραγωγής.
THE LIFO TEAM