Νέες εντυπωσιακές κεφαλές αρχαίων κριαριών ήρθαν στο φως στην λεωφόρο των Σφιγγών

Νέες εντυπωσιακές κεφαλές αρχαίων κριαριών ήρθαν στο φως στην λεωφόρο των Σφιγγών Facebook Twitter
Αρχαία πέτρινα κεφάλια κριαριών έρχονται ακόμα στο φως στη «Λεωφόρο των Σφιγγών». Φωτο: Mustafa al-Waziri via Facebook
0

Το 2010 η επέκταση που αποφάσισε το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου στη Λεωφόρο των Σφιγγών έφερε στο φως δώδεκα νέα αγάλματα σφιγγών που χρονολογούνται στην εποχή του βασιλείου του Νεκτανέμπο Ι (380-362 π.Χ.) και έναν άγνωστο δρόμο.


Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του συμβουλίου Ζαχί Χαουάς, η ανασκαφή έγινε στο τέλος ενός δρόμου που βρίσκεται ανάμεσα στο Λούξορ και το Καρνάκ και σχετίζεται με τον ναό της θεάς Μουτ. Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε μια οδός που οδηγεί από τα ανατολικά προς τα δυτικά, προς τον Νείλο.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ανακάλυψης ήταν ότι τα 20 μέτρα (από τα 600 συνολικά του δρόμου) έχουν χτιστεί με αμμόπετρα που προέρχεται από τα λατομεία του Gebel Silsila, βόρεια του Ασσουάν. Εκτός από τα αγάλματα των σφιγγών, όπου υπάρχει η υπογραφή του ονόματος Nectanebo I, η ομάδα ανακάλυψε και αντικείμενα της ρωμαϊκής περιόδου, ανάμεσα τους και ένα πιεστήριο λαδιού καθώς και αγγεία.

Έντεκα χρόνια αργότερα αρχαία πέτρινα κεφάλια κριαριών έρχονται ακόμα στο φως στη «Λεωφόρο των Σφιγγών» που ήταν γεμάτος με περίπου 700 πανύψηλα γλυπτά και πρόκειται να ανοίξει για το κοινό τις επόμενες εβδομάδες.

Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν τη λεγόμενη Λεωφόρο των Σφιγγών στη νότια αιγυπτιακή πόλη Λούξορ ανακάλυψαν τρία ακόμα αρχαία πέτρινα κεφάλια κριαριών. Οι αρχές σχεδιάζουν να τοποθετήσουν τα κεφάλια πίσω στο σημείο που βρίσκονταν στην αρχαιότητα, σε αγάλματα που ευθυγραμμίζονται με το δρόμο σε αυτό που κάποτε ήταν η πόλη της Θήβας, αναφέρει ο Ibrahim Ayyad για το Al-Monitor.

Νέες εντυπωσιακές κεφαλές αρχαίων κριαριών ήρθαν στο φως στην λεωφόρο των Σφιγγών Facebook Twitter
Ένα από τα κεφάλια των κριαριών. Φωτο: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities via Facebook

Το εύρημα αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας αποκατάστασης του δρόμου μήκους 1,7 μιλίων ως υπαίθριο μουσείο μεταξύ των ναών του Λούξορ και του Καρνάκ, δύο από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά θρησκευτικά κέντρα στην αρχαία Αίγυπτο.

«Η ανακάλυψη των κεφαλιών είναι άλλη μια διαφήμιση για ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Αιγύπτου στο Λούξορ», λέει στο Al-Monitor ο Abdel Rahim Rihan, αρχαιολόγος στο Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Ο Rihan λέει ότι το κριάρι ήταν σύμβολο του θεού Amun-Ra. «Μερικά από τα αγάλματα κατά μήκος του δρόμου δείχνουν τον Amun-Ra σκυμμένο σε μια ψηλή βάση, με το σώμα ενός λιονταριού και το κεφάλι ενός κριαριού», προσθέτει.

Οι ερευνητές βρήκαν τα αγάλματα νότια του ναού του Καρνάκ, ο οποίος χτίστηκε μεταξύ 4.000 και 2.000 ετών και είναι σε μεγάλο βαθμό αφιερωμένος στον Αμούν-Ρα, κοντά σε μια πύλη που έχτισαν οι Πτολεμαίοι φαραώ που κατάγονταν από έναν από τους στρατηγούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η δυναστεία κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 305 έως το 30 π.Χ.

Νέες εντυπωσιακές κεφαλές αρχαίων κριαριών ήρθαν στο φως στην λεωφόρο των Σφιγγών Facebook Twitter
Μερικά από τα αγάλματα κατά μήκος του δρόμου δείχνουν τον Amun-Ra σκυμμένο σε μια ψηλή βάση, με το σώμα ενός λιονταριού και το κεφάλι ενός κριαριού. Φωτο: Mustafa al-Waziri via Facebook

Η Λεωφόρος των Σφιγγών, γνωστή και ως ο δρόμος el-Kebash, ήταν κάποτε γεμάτη με περίπου 700 αγάλματα. Οι περισσότερες σωζόμενες σφίγγες χρονολογούνται από τη βασιλεία του βασιλιά της 30ης δυναστείας Nectanebo (380 έως 362 π.Χ.), αλλά η ίδια η λεωφόρος μπορεί να υπήρχε ήδη από τη 18η δυναστεία, η οποία διήρκεσε περίπου το 1550 έως το 1295 π.Χ. Σύμφωνα με τους London Times, οι σφίγγες λειτουργούσαν ως «πνευματικοί φύλακες» για τον τελετουργικό δρόμο, ο οποίος φιλοξένησε τελετουργίες που σηματοδοτούσαν την ετήσια πλημμύρα του ποταμού Νείλου.

Ο Mustafa al-Waziri, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, είπε στο Al-Monitor ότι ένα από τα κεφάλια ανήκει σε ένα άγαλμα αφιερωμένο στον Αμενχοτέπ III, ο οποίος βασίλεψε από το 1390 έως το 1353 π.Χ., εποχή μεγάλων οικοδομικών έργων στην Αίγυπτο. Ο Αμενχοτέπ ήταν ο πατέρας του Ακενατόν - ο οποίος οδήγησε για λίγο την Αίγυπτο προς τη μονοθεϊστική λατρεία του θεού Ήλιου Ατόν και μετέφερε την πρωτεύουσα από τη Θήβα σε μια νέα πόλη γνωστή επίσης ως Ακενατόν - και παππούς του βασιλιά Τουταγχαμών.

Εκτός από τα κεφάλια των κριών, οι αρχαιολόγοι βρήκαν υπολείμματα ενός αγάλματος κόμπρας που θα είχε τοποθετηθεί στην κορυφή ενός από τα κεφάλια των κριών. Οι υπεύθυνοι της ανασκαφής έχουν ανακοινώσει ότι ο δρόμος θα ανοίξει στο κοινό στις 4 Νοεμβρίου 2021.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Πολιτισμός / Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Ο Βασίλης Μπισμπίκης αναβιώνει το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ στο νέο Cartel στο Αιγάλεω, υπογράφοντας μια ωμή, ρεαλιστική και συναισθηματικά φορτισμένη σκηνοθεσία που φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον αγώνα των απλών ανθρώπων για αξιοπρέπεια και ελπίδα
LIFO NEWSROOM
«La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Πολιτισμός / «La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Ο πίνακας «La Magie Noire» του Ρενέ Μαγκρίτ, που παρέμεινε σε ιδιωτική συλλογή για 90 χρόνια, βγαίνει σε δημοπρασία στη Sotheby’s - Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από το έργο και τη γυναίκα που έσωσε 163 παιδιά από τους ναζί
LIFO NEWSROOM
Αίγυπτος: Ανοικτός για το κοινό ένας από τους πιο εμβληματικούς τάφους Φαραώ στην Κοιλάδα των Βασιλέων

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Ανοικτός για το κοινό ένας από τους πιο εμβληματικούς τάφους Φαραώ στην Κοιλάδα των Βασιλέων

Σκαλισμένος βαθιά μέσα στον βράχο, ο τάφος του Αμενχοτέπ Γ΄ δεσπόζει ξανά μετά από 20 χρόνια, στη δυτική όχθη του Νείλου - Τα πρώτα πλάνα από το εσωτερικό του
LIFO NEWSROOM
Το «This That Keeps On» του Δημήτρη Παπαϊωάννου καταχειροκροτήθηκε στο Ηρώδειο

Πολιτισμός / Το «This That Keeps On» του Δημήτρη Παπαϊωάννου καταχειροκροτήθηκε στο Ηρώδειο

Τριάντα χορευτές και ηθοποιοί ζωντάνεψαν επί σκηνής τα υβριδικά πλάσματά του, ενεργοποιώντας τον χώρο με το μοναδικό του ύφος που τον έχει καθιερώσει ως έναν από τους πιο επιδραστικούς δημιουργούς της εποχής μας
LIFO NEWSROOM
Βραβεία Νόμπελ: Ο Τραμπ ρίχνει τη σκιά του στη διοργάνωση - Προειδοποιήσεις για την ακαδημαϊκή ελευθερία

Πολιτισμός / Βραβεία Νόμπελ: Ο Τραμπ «ρίχνει τη σκιά του» στον θεσμό - Προειδοποιήσεις για την ακαδημαϊκή ελευθερία

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εισαγάγει ή προτείνει μια σειρά από μέτρα, τα οποία οι επικριτές υποστηρίζουν ότι θα εμποδίσουν την εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα
LIFO NEWSROOM
2o Sex Positive Festival: Ένα τριήμερο για τη σεξουαλική απελευθέρωση στην Αθήνα

Πολιτισμός / 2o Sex Positive Festival: Ένα τριήμερο για τη σεξουαλική απελευθέρωση στην Αθήνα

Με κοινοτικό χαρακτήρα και χωρίς κερδοσκοπικό προσανατολισμό, η διοργάνωση βασίζεται στη συλλογική εργασία και στην ελεύθερη συνεισφορά των συμμετεχόντων, ώστε να παραμείνει ανοιχτή σε όλους ανεξαρτήτως εισοδήματος
LIFO NEWSROOM
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ τιμώμενη καλεσμένη στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πολιτισμός / Η Ιζαμπέλ Ιπέρ τιμώμενη καλεσμένη στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός θα προλογίσει αρκετές από τις ταινίες του αφιερώματος στην καριέρα της, ενώ θα δώσει και masterclass αφιερωμένο στις διαφορές μεταξύ θεατρικής και κινηματογραφικής ερμηνείας
LIFO NEWSROOM