Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως έναν εμπορικό οικισμό του 2ου αιώνα π.Χ. στην Αλεξάνδρεια

ΤΣΕΚ ΦΩΤΟ Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως έναν εμπορικό οικισμό του 2ου αιώνα π.Χ. στην Αλεξάνδρεια Facebook Twitter
Οι ανασκαφές στην Αλεξάνδρεια | Photo: Ministry of Tourism and Antiquities
0

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την ανακάλυψη ενός οικισμού στην παράκτια πόλη της Αλεξάνδρειας που χρονολογείται τουλάχιστον από τον δεύτερο αιώνα π.Χ.

Η αιγυπτιακή αρχαιολογική ομάδα έφτασε στο εύρημα στην κεντρική περιοχή Al-Shatby της πόλης κατά τη διάρκεια εννέα μηνών ανασκαφών, ανέφερε η δήλωση του υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων. Ο οικισμός είχε μια «οικιστική και εμπορική» λειτουργία, ενώ  ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Μουσταφά Γουαζίρι, δήλωσε ότι οι αρχικές μελέτες έδειξαν «έναν κεντρικό δρόμο και παρακείμενους δρόμους που συνδέονται με δίκτυο λυμάτων».

Η περιοχή χρησιμοποιήθηκε από την ύστερη Πτολεμαϊκή περίοδο έως τα μέσα της περιόδου της Ρωμαϊκής κυριαρχίας, καλύπτοντας ένα χρονικό πλαίσιο από "τον δεύτερο αιώνα π.Χ. έως τον τέταρτο αιώνα μ.Χ.", ανέφερε ο Γουαζίρι.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μεγάλο αριθμό πηγάδια λαξεμένα στον βράχο και ένα δίκτυο υδροδοχείων. Βρήκαν επίσης ένα αλάβαστρο άγαλμα αγνώστου Ρωμαίου αυτοκράτορα, φυλαχτά, πολυάριθμους αμφορείς και περίπου 700 αρχαία νομίσματα.

Ο Ahmed Abu Hamd, επικεφαλής αρχαιοτήτων στην Αλεξάνδρεια, είπε ότι τα απομεινάρια αντιστοιχούν σε "αγορά, εργαστήρια και καταστήματα με αναθήματα και γλυπτά". Το Κάιρο ανακοίνωσε μια σειρά αρχαιολογικών ανακαλύψεων τα τελευταία χρόνια, ελπίζοντας ότι θα αναβιώσει ένας ζωτικός τομέας του τουρισμού που έχει πληγεί από την εξέγερση του 2011, επιθέσεις ανταρτών και την πανδημία του κορωνοϊού.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

14ο ATHENS OPEN AIR FILM FESTIVAL

Πολιτισμός / Athens Open Air Film Festival: Επιστρέφει με εξαιρετικές ταινίες και υπαίθριες προβολές σε όλη την πόλη

Τσάι στη Σαχάρα, Zodiac, 12 Πίθηκοι, The Truman Show, Η Νύχτα του Κυνηγού, Moonstruck, μια ολονυχτία τρόμου, ένα full moon sleepover, αλλά και Ντελόν, Τριφό, Κασσαβέτης, Ντε Πάλμα: Αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα του 14ου Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ.
NEWSROOM
«Ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι» με 12 κλασικές ταινίες και μια μεγάλη πρεμιέρα

Πολιτισμός / «Ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι» με 12 κλασικές ταινίες και μια μεγάλη πρεμιέρα

Η αγαπημένη εβδομάδα θερινών προβολών επιστρέφει και φέτος στη Ριβιέρα των Εξαρχείων με ένα προσεκτικά επιλεγμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει ταινίες που έχουν χρόνια να παιχτούν στη μεγάλη οθόνη.
NEWSROOM
Η Σελίν Ντιόν αποκάλυψε πως έπαιρνε μία σχεδόν θανατηφόρα δόση ηρεμιστικών: «Δεν ήξερα ότι θα μπορούσε να με σκοτώσει»

Πολιτισμός / Η Σελίν Ντιόν αποκάλυψε πως έπαιρνε σχεδόν θανατηφόρα δόση ηρεμιστικών: «Δεν ήξερα ότι θα μπορούσε να με σκοτώσει»

Η αποκάλυψη της Σελίν Ντιόν σχετικά με τη μεγάλη δόση ηρεμιστικών που έπαιρνε ώστε να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της αυτοάνοσης ασθένειας
NEWSROOM