Μουσείο Μπενάκη: Το μοναδικό από τον δυτικό κόσμο που συμμετέχει στη Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών

Μουσείο Μπενάκη: το μοναδικό από τον δυτικό κόσμο που συμμετέχει στην Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών Facebook Twitter
Το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχει στη Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών Diriyah Biennale Foundation παρουσιάζοντας ένα αφιέρωμα στην έκθεση ισλαμικής τέχνης που οργάνωσε ο Αντώνης Μπενάκης στην Αλεξάνδρεια το 1925.
0

Το Μουσείο Μπενάκη είναι το μοναδικό Μουσείο από τον δυτικό κόσμο που συμμετέχει στη Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών Diriyah Biennale Foundation στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας (23.01 - 23.04.2023) και στην έκθεση "AlMadar: Collections meet Connections", παρουσιάζοντας ένα αφιέρωμα στην έκθεση ισλαμικής τέχνης που οργάνωσε ο Αντώνης Μπενάκης στην Αλεξάνδρεια το 1925, όπου για πρώτη φορά εκτέθηκαν στο κοινό της Αιγύπτου έργα από ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στις πόλεις Μέκκα και Μεδίνα, τις δύο ιερές πόλεις όλων των μουσουλμάνων και την καρδιά του ισλαμικού κόσμου.

Το πρώτο μέρος αφορά την καθημερινή λατρεία και το ιερό προσκύνημα στη Μέκκα, το χατζ, και είναι εμπλουτισμένο με οπτικοακουστικό υλικό. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει τέσσερα περίπτερα με έργα τέχνης που ήταν παλαιότερα αφιερωμένα στο ιερό της Μέκκας και στο τζαμί του Προφήτη στη Μεδίνα. Το τρίτο περιλαμβάνει εικόνες από τα τζαμιά, ενώ το τέταρτο έργα σύγχρονης τέχνης και ιδιαίτερα έργα καλλιτεχνών που συμβάλλουν στην ύφανση της κίσουα, του περίτεχνου καλύμματος της Κάαμπα που περιλαμβάνει στίχους από το Κοράνι.

Παράλληλα, οι διοργανωτές κάλεσαν τα ιδρύματα που δανείζουν αντικείμενα να επιμεληθούν μικρές ανεξάρτητες εκθέσεις με διαφορετική θεματολογία.

Μουσείο Μπενάκη: το μοναδικό από τον δυτικό κόσμο που συμμετέχει στην Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την προετοιμασία της έκθεσης. Φωτο: Μίνα Μωραΐτου
Μουσείο Μπενάκη: το μοναδικό από τον δυτικό κόσμο που συμμετέχει στην Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την προετοιμασία της έκθεσης. Φωτο: Μίνα Μωραΐτου
Μουσείο Μπενάκη: το μοναδικό από τον δυτικό κόσμο που συμμετέχει στην Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την προετοιμασία της έκθεσης. Φωτο: Μίνα Μωραΐτου
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Πολιτισμός / Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Την Τρίτη 8 Ιουλίου, στο Ρωμαϊκό Θέατρο της Αρλ, η Αμερικανίδα φωτογράφος Nan Goldin καταδίκασε τον πόλεμο στη Γάζα, προκαλώντας έντονη αντιπαράθεση με τους φιλοϊσραηλινούς θεατές.
LIFO NEWSROOM
Η Ρέινορ Γουιν απαντά στις κατηγορίες ότι επινόησε την ιστορία του best seller της

Πολιτισμός / Η Ρέινορ Γουιν απαντά στις κατηγορίες ότι επινόησε την ιστορία του best seller της

Η Ρέινορ Γουιν υπερασπίζεται τα απομνημονεύματά της, δημοσιεύει ιατρικά έγγραφα και καταγγέλλει «παραπλανητική και άδικη» δημοσίευση από την Observer – Η φιλανθρωπική οργάνωση PSPA τερμάτισε τη συνεργασία της
LIFO NEWSROOM
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Πολιτισμός / Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Ο 80χρονος ηθοποιός και παραγωγός δηλώνει ότι είναι ευτυχισμένος μακριά από το κινηματογραφικό πλατό, μετά από σχεδόν 60 χρόνια αδιάκοπης δουλειάς – «Μου αρκεί να βλέπω τη σύζυγό μου να παίζει»
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη 3.500 ετών στο Περού: Το Peñico και ο μυστηριώδης πολιτισμός Caral

Πολιτισμός / Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη 3.500 ετών στο Περού: Το Peñico και ο μυστηριώδης πολιτισμός Caral

Αρχαιολόγοι εντόπισαν την αρχαία πόλη Peñico στη βόρεια επαρχία Barranca του Περού - Η ανακάλυψη αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για τον πολιτισμό Caral, τον αρχαιότερο της Αμερικής, και τη σύνδεσή του με τις πρώιμες κοινωνίες των Άνδεων και του Αμαζονίου
LIFO NEWSROOM
Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Η συναυλία «Back To The Beginning» χαρακτηρίστηκε ως η "τελευταία υπόκλιση" για τον άνθρωπο που θεωρείται ο «πατέρας» του heavy metal έπειτα από αρκετά χρόνια προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον
LIFO NEWSROOM
Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Πολιτισμός / Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Το συγκρότημα επανενώθηκε επί σκηνής έπειτα από 16 χρόνια - Ένα σετ γεμάτο ύμνους της βρετανικής μουσικής, πάθος, χιούμορ και η αγκαλιά που περίμεναν όλοι
LIFO NEWSROOM