Μεσογειακοί διάλογοι, ένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στη Σάμο

Μεσογειακοί διάλογοι, ένα φεστιβάλ Μεσογειακού ντοκιμαντέρ στη Σάμο Facebook Twitter
Ένα νέο Φεστιβάλ αφιερωμένο στο Μεσογειακό Ντοκιμαντέρ, οι  Μεσογειακοί Διάλογοι ανάβει φέτος τους προβολείς του στο Καρλόβασι της Σάμου από 15-18 Σεπτεμβρίου.
0

Ένα νέο Φεστιβάλ αφιερωμένο στο Μεσογειακό Ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Μεσογειακοί Διάλογοι», ανάβει φέτος τους προβολείς του στο Καρλόβασι της Σάμου.

Με συμμετοχή 40 ντοκιμαντέρ από την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κύπρο και την Τουρκία, το «1ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ – Μεσογειακοί Διάλογοι» θα πραγματοποιηθεί στο Καρλόβασι της Σάμου, από τις 15 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 2023, παρουσία Ελλήνων και ξένων δημιουργών και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό σε όλες τις προβολές και τις εκδηλώσεις.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παραγωγών Κινηματογραφικών Έργων Ερμείας, σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Σάμου και τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ένα νέο φεστιβάλ

Στόχοι της διοργάνωσης του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της κινηματογραφικής τέχνης του ντοκιμαντέρ αλλά και της συμβολής του συγκεκριμένου αυτού κινηματογραφικού είδους ως πολιτισμικού εργαλείου, στην ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου και ευρύτερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πρόκειται για μια ιδέα που ξεκίνησε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του «Ερμεία», σκηνοθέτη Βασίλη Βαφέα, ώστε να εκφραστεί έμπρακτα η αντίληψη ότι η Μεσόγειος δεν είναι μια θάλασσα που χωρίζει τους κατοίκους των χωρών που την περιβάλλουν, αλλά το στοιχείο που τις ενώνει πολιτισμικά.

Επιδίωξη των διοργανωτών είναι αυτό το μη διαγωνιστικό Φεστιβάλ-ευκαιρία διαλόγου μεταξύ των καλλιτεχνών και των διανοουμένων των χωρών της Μεσογείου να καταστεί πολιτιστικός θεσμός που θα αγκαλιαστεί από την κοινωνία της Σάμου, την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και τους σκηνοθέτες των χωρών της Μεσογείου, αλλά ταυτόχρονα και σημείο αναφοράς στα πολιτισμικά γεγονότα, στο σταυροδρόμι του χρόνου και του Μεσογειακού χώρου, εκεί που το ελεύθερο βλέμμα των δημιουργών συναντά τον κόσμο.

40 ντοκιμαντέρ - 6 Μεσογειακές χώρες

Στην πρώτη αυτή διοργάνωση του Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ – Μεσογειακοί Διάλογοι θα προβληθούν 40 ντοκιμαντέρ από 6 χώρες της Μεσογείου, 40 άκρως ενδιαφέρουσες ιστορίες με συναρπαστική κινηματογράφηση που αναπαριστούν καλλιτεχνικά την πραγματικότητα, ενώ θα υπάρχουν αφιερώματα στο Κυπριακό και το Τουρκικό ντοκιμαντέρ, σε ντοκιμαντέρ που έχουν γυριστεί στη Σάμο ή αφορούν στο νησί, αλλά κι ένα αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Μάνο Ευστρατιάδη.

Οι προβολές θα γίνονται στον θερινό κινηματογράφο (Κτίριο Προβατάρη του Πανεπιστημίου Αιγαίου) στο Λιμάνι Καρλοβάσου και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Δυτικής Σάμου στο Νέο Καρλόβασι.

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις πλαισιώνουν τους «Μεσογειακούς Διαλόγους» και ζωντανεύουν τις συναντήσεις. Σ’ αυτές εντάσσονται:

• Η εκδήλωση στη μνήμη του Λάκη Παπαστάθη (Παρασκευή 15/9, ώρα 18:00, αίθουσα Δημαρχείου), στον οποίο οι διοργανωτές αφιερώνουν το φετινό, πρώτο στη σειρά, Φεστιβάλ και στην οποία θα συμμετάσχουν ο σκηνοθέτης Μάνος Ευστρατιάδης, οι ιστορικοί Χρίστος Λάνδρος και Δημήτρης Θρασυβούλου και η σύντροφος και συνοδοιπόρος του Λάκη Παπαστάθη στη ζωή και την τέχνη, Υβόννη Μαλτέζου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ του Λ. Παπαστάθη «Ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου» το οποίο ο ίδιος είχε επιλέξει να προβληθεί στο Φεστιβάλ.

• Η συναυλία της Γιώτας Βέη με τίτλο «Μα εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο», με τραγούδια από τις δύο πλευρές του Αιγαίου (Σάββατο 16/9 ώρα 22.00, στον προαύλιο χώρο της Πορφυριάδας Σχολής του Καρλοβάσου), που πραγματοποιείται με αφορμή την προβολή της ταινίας «Του τραγουδιού... τα μάγια» σε σκηνοθεσία Στάθη Ρέππα η οποία αφορά στη ζωή και την καλλιτεχνική διαδρομή της Γιώτας Βέη, αυτής της τόσο σημαντικής ερμηνεύτριας των παραδοσιακών μας τραγουδιών.

• Κομβικό σημείο της διοργάνωσης και με βλέμμα στο μέλλον θα αποτελέσει και η παρουσίαση της συνεργασίας ανάμεσα στο Φεστιβάλ «Μεσογειακοί Διάλογοι» και το Διεθνές Φεστιβάλ «Film O’ Clock», το οποίο έχει ήδη 4 χρόνια ζωής και συμμετέχει στους Μεσογειακούς Διαλόγους με δύο ταινίες ντοκιμαντέρ.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 15 και 18 Σεπτεμβρίου στο Καρλόβασι Σάμου.
Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του «1ου Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ-Μεσογειακοί Διάλογοι».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Lilo & Stitch» είναι η πρώτη χολιγουντιανή ταινία που έφτασε το $1 δισ. στο φετινό box office

Πολιτισμός / Το «Lilo & Stitch» είναι η πρώτη χολιγουντιανή ταινία που έφτασε το $1 δισ. στο φετινό box office

«Είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα των υπερμεγέθων αποδόσεων που μπορεί να αποκομίσει η Disney από τους κινηματογράφους με το σωστό έργο την κατάλληλη στιγμή» σχολιάζει το Variety
LIFO NEWSROOM
Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και πλήθους κόσμου, εγκαινιάστηκε στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς το νέο Δημοτικό Μουσείο αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο, στο σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής
LIFO NEWSROOM
Εναλλακτική Σκηνή

Πολιτισμός / Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ετοιμάζει ένα #έπικ comeback

Η πιο ανήσυχη φωνή του σύγχρονου μουσικού θεάτρου στη χώρα ετοιμάζει ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας με περισσότερες από 30 παραγωγές, δύο φεστιβάλ, περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και συμμετοχή στο 60ό Φεστιβάλ Δημητρίων.
LIFO NEWSROOM
Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Το καλαίσθητο δράμα μυστηρίου «When the Fall is Coming», η έκπληξη των Καννών «Sorry Baby», ο οργισμένος «Rebel Without a Cause», η «Malena» του Τζουζέπε Τορνατόρε και τέσσερις ακόμα επιλογές απαρτίζουν το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ