Μέλισσες σε ρόλο γλύπτη: Τα εντυπωσιακά έργα μίας απρόσμενης «συνεργασίας»

Μέλισσες σε ρόλο γλύπτη: Τα εντυπωσιακά έργα μίας απρόσμενης «συνεργασίας» Facebook Twitter
Φωτ.: tomaslibertiny/Instagram
0

Εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, ο Σλοβάκος καλλιτέχνης Tomas Libertiny «συνεργάζεται» με μέλισσες για την παραγωγή εντυπωσιακών γλυπτών από μελισσοκέρι. 

Ο Libertiny, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του ως τον μαέστρο μίας ορχήστρας μελισσών, χρησιμοποιεί την τέχνη του για να εξερευνήσει την ομορφιά της φύσης.

Η σειρά του Memento Vivere / Feed Your Head, είναι ένα σύνολο τριών γλυπτών που εμπνεύστηκε από την ιστορία της Σαλώμης στην Καινή Διαθήκη, που ζήτησε το κεφάλι του Ιωάννη Βαπτιστή σε δίσκο.

Αυτή η ιστορία, που συχνά απεικονίζεται στην κλασική τέχνη από ζωγράφους όπως ο Caravaggio, είναι εμφανής στα έργα του Σλοβάκου καλλιτέχνη.

Τα κρανία μελισσών, κατά το ιδεατό του, δείχνουν τι μπορεί να αναγεννηθεί μέσα από τις προσπάθειες της φύσης.

«Ο δίσκος εμφανίζεται περισσότερο ως τρόπαιο και ως σύμβολο. Η κερήθρα μεγαλώνει στο πιάτο σαν να θέλει να αναγεννηθεί» σημειώνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, που έχει τη βάση του στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. 

«Εάν το κεφάλι έμενε περισσότερο μέσα στην κυψέλη, θα γινόταν πλήρως ανθρώπινο καθώς οι μέλισσες προσθέτουν συνεχώς υλικό στο πρόσωπο. Η τροχιά αντιστρέφεται. Το κρανίο καλύπτεται από σάρκα με τη βοήθεια της φύσης. Είναι "τα καλά νέα" και η συμβολική ανάσταση και ελπίδα» συμπλήρωσε. 

Για να μπορέσει να παράξει τα έργα του, ο Libertiny έφτιαξε ένα κρανίο και το έβαλε μέσα σε μία κυψέλη. Οι μέλισσες ανέλαβαν τα υπόλοιπα. Η διαδικασία είναι αργή, αλλά το τελικό αποτέλεσμα εντυπωσιακό. 

Ενεργώντας σαν ένα είδος καλλιτεχνικού διευθυντή, ο ίδιος κάνει όποιες αναπροσαρμογές είναι απαραίτητες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει την προσθήκη κόκκινης χρωστικής. Το κόκκινο επιλέχθηκε ειδικά επειδή οι μέλισσες δεν μπορούν να δουν το χρώμα. Για τον Libertiny, αυτό προσθέτει στο μυστήριο και δημιουργεί μια νέα, πνευματική διάσταση στο έργο.

Χρειάστηκαν τρεις ξεχωριστές αποικίες μελισσών, ολόκληρη την άνοιξη, για να ολοκληρωθεί η σειρά έργων. Για τον Libertiny, η ικανοποίηση έρχεται αποκαλύπτοντας την ανθεκτικότητα της φύσης.

«Το φυσικό κερί μέλισσας είναι ευάλωτο, αλλά ένα από τα πιο ανθεκτικά φυσικά υλικά. Μπορεί να διαρκέσει χιλιάδες χρόνια. Μερικές φορές, οι άνθρωποι που φαίνονται αδύναμοι εξωτερικά είναι οι πιο ανθεκτικές ψυχές που περπατούν ανάμεσά μας.

Με πηγή από The Modern Met

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας ανοίγει για πρώτη φορά τη Συλλογή «ΑΘΗΝΑ 2004» για μια επετειακή έκθεση

Πολιτισμός / Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας ανοίγει για πρώτη φορά τη Συλλογή «ΑΘΗΝΑ 2004» για μια επετειακή έκθεση

Από τις 22 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου, κοστούμια ερμηνευτών και σκηνικά αντικείμενα της Μόνιμης Συλλογής του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό
LIFO NEWSROOM
4th Kournos Music Festival 2024

Πολιτισμός / Kournos Music Festival: Ο μοναδικός μουσικός θεσμός στην ακριτική Λήμνο επιστρέφει

Tο φεστιβάλ που φέρνει σε επαφή το κοινό του νησιού και τους επισκέπτες του με τη λόγια μουσική, επιστρέφει δριμύτερο το φετινό καλοκαίρι με την τέταρτη φιλόδοξη διοργάνωσή του, από 1 έως και 19 Αυγούστου 2024.
LIFO NEWSROOM
Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό

Πολιτισμός / Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό

Στο πλαίσιο του 15ου Aegina Fistiki Fest θα πραγματοποιηθεί έκθεση με εποπτικό υλικό και προβολές από επιλεγμένα έργα του Ι. Μόραλη αλλά και μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση με το κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή να διασκευάζει Τσιτσάνη σε τζαζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ