Las Meninas: H μουσική πίσω από τον διάσημο πίνακα του Βελάσκεθ

Las Meninas: H μουσική πίσω από τον διάσημο πίνακα του Βελάσκεθ Facebook Twitter
Ο εμβληματικός πίνακας «Las Meninas» [«Οι δεσποινίδες των τιμών»] του σπουδαίου Ισπανού ζωγράφου Diego Velázquez [Ντιέγκο Βελάσκεθ]
0

Ο εμβληματικός πίνακας «Las Meninas» [«Οι δεσποινίδες των τιμών»] του σπουδαίου Ισπανού ζωγράφου Diego Velázquez [Ντιέγκο Βελάσκεθ] γίνεται αφορμή για ένα ασυνήθιστο ταξίδι στο μουσικό σύμπαν του 17ου αιώνα, και συγκεκριμένα στον καιρό της βασιλείας του Φιλίππου Δ΄, ενός από τους πιο διασημότερους φιλότεχνους μονάρχες της εποχής του.

Οδηγοί μας, τέσσερις Έλληνες μουσικοί αφοσιωμένοι στην παλαιά μουσική: η Θεοδώρα Μπάκα (μετζοσοπράνο), ο Αλέξανδρος Ιωάννου (κρουστά), ο Δημήτρης Τίγκας (βιολόνε, μπαρόκ κιθάρα) και ο Θεόδωρος Κίτσος (μπαρόκ κιθάρες, θεόρβη, καλλιτεχνική επιμέλεια).

Η συναυλία Las meninas: η μουσική πίσω από τον πίνακα, στην οποία θα ακουστούν έργα Hidalgo [Ιδάλγο], Marín [Μαρίν] και Sanz [Σανθ], μεταδίδεται σε δωρεάν live streaming από την ιστοσελίδα και το fb του Μεγάρου, την Τρίτη 9 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ.

Η μακρά βασιλεία (1621–1665) του Φιλίππου Δ΄ χαρακτηρίστηκε από την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική παρακμή της Ισπανίας και την κοινωνική δυστυχία. Η βασιλεία του όμως χαρακτηρίστηκε και από απαράμιλλη άνθηση των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς ο ίδιος υπήρξε μεγάλος λάτρης του θεάτρου και της μουσικής καθώς και ενθουσιώδης συλλέκτης έργων τέχνης.

Στην Αυλή του βρήκαν στέγη πολλοί μεγάλοι δημιουργοί της ισπανικής χρυσής εποχής, με τα ονόματα των Pedro Calderόn de la Barca [Πέδρο Καλντερόν δε λα Μπάρκα] και Diego Velázquez να ξεχωρίζουν. Ποια όμως ήταν η μουσική που έντυνε τις παραστάσεις του Calderόn ή που άκουγε ο Velázquez, όταν δημιουργούσε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του;

Las Meninas: H μουσική πίσω από τον διάσημο πίνακα του Βελάσκεθ Facebook Twitter
Στη συναυλία Las meninas: η μουσική πίσω από τον πίνακα, θα ακουστούν έργα των Hidalgo [Ιδάλγο], Marín [Μαρίν] και Sanz [Σανθ],

Το πρόγραμμα βασίζεται σε έργα τριών συνθετών που προσέφεραν –άμεσα ή έμμεσα– τις υπηρεσίες τους στον Φίλιππο: του Juan Hidalgo [Χουάν Ιδάλγο] (1614–1685), αρχιμουσικού της Aυλής και στενού συνεργάτη του Calderόn, του José Marín [Χοσέ Μαρίν] (περ.1619–1699), κάντορα του βασιλικού παρεκκλησίου, και του Gaspar Sanz [Γκασπάρ Σανθ] (περ.1640–1710), του πιο φημισμένου κιθαριστή της εποχής του, ο οποίος σχετίζεται με τον Don Juan José de Austria [Ιωάννη Ιωσήφ της Αυστρίας, του Νεότερου], νόθου γιου του Φιλίππου που είχε αποκτήσει με την ηθοποιό María Calderόn [Μαρία Καλντερόν].

Παρακολουθήστε τη συναυλία από τις ιστοσελίδες του ΜΜΑ και του ΥΠΠΟΑ:

https://www.megaron.gr/event/las-meninas-h-mousiki-piso-apo-ton-pinakalive-streaming/

https://digitalculture.gov.gr/

Ή από το fb του Μεγάρου: https://www.facebook.com/megaron.gr

Έργα Juan Hidalgo, José Marín, Gaspar Sanz

Τρίτη 9 Μαρτίου | 8:30 μ.μ.

Θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις πλατφόρμες για 48 ώρες.

Όλες οι αναμεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΟΜΜΑ με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του ΕΔΥΤΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 26.2.2021

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Το «Μaterialists» της Σελίν Σονγκ, με τον ευφάνταστο ελληνικό τίτλο «Ταιριάζουμε;», το sequel «Freakier Friday», η αναβίωση των περιπετειών της «Red Sonja» και ο χιτσκοκικός κοσμοπολιτισμός του «To Catch a Thief» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Πολιτισμός / Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Το Ειδικό Βραβείο «Honorary Heart of Sarajevo» θα απονεμηθεί στον σπουδαίο ηθοποιό στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, όπου θα δώσει και masterclass για την τέχνη της υποκριτικής
LIFO NEWSROOM
Το Fondation Louis Vuitton υποδέχεται 270 έργα του Gerhard Richter σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Εικαστικά / Gerhard Richter: «Τώρα που δεν απέμειναν ιερείς ή φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι στον κόσμο»

270 έργα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Fondation Louis Vuitton σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Κατά την τελετή των εγκαινίων, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η απόδοση ενός μουσείου σε μια τοπική κοινωνία δεν είναι απλώς ένα χαρμόσυνο γεγονός. Είναι μια πράξη με την οποία τιμάται η μακρά ιστορική διαχρονία του τόπου»
LIFO NEWSROOM
Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Η σπαρταριστή επιστροφή των «Τρελών Σφαιρών», η νέα ταινία των αδερφών Νταρντέν, η horror-έκπληξη που λέγεται «Together» και το απολαυστικό «Ηow to Steal a Million» του Γουίλιαμ Γουάιλερ είναι μερικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τερζόπουλος

Πολιτισμός / Η επιστροφή του Θεόδωρου Τερζόπουλου στους Δελφούς

Το κοινό παρακολούθησε με ευλαβική προσοχή την πρώτη συνεργασία του Τερζόπουλου με το Εθνικό Θέατρο, που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Onassis Ready: «You are invited» - Η έκθεση που εγκαινιάζει τον νέο χώρο του Ιδρύματος στου Ρέντη

Πολιτισμός / «You are invited»: Με έκθεση του διάσημου φωτογράφου Γιούργκεν Τέλερ ξεκινάει το Onassis Ready

Στην καρδιά του Αγίου Ιωάννη Ρέντη το Ίδρυμα Ωνάση μεταμορφώνει ένα παλιό εργοστάσιο πλαστικών σε χώρο πολιτισμού και ξεκινά τη λειτουργία του με μια σπουδαία έκθεση
LIFO NEWSROOM