Κρόνενμπεργκ, Thunderbolts και Άνοιξη της Πράγας από αύριο στους κινηματογράφους

Κρόνενμπεργκ, Thunderbolts και Άνοιξη της Πράγας από αύριο στους κινηματογράφους Facebook Twitter
To Shrouds του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ είναι διαλογικό και δύστροπο αλλά για εκείνον που θα το προσεγγίσει ως απαραίτητη ψηφίδα ενός ευρύτερου έργου μπορεί να προκύψει (με τον τρόπο του) συναρπαστικό.
0

To Shrouds του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ είναι διαλογικό και δύστροπο, όπως όλες οι τελευταίες ταινίες του, αλλά για εκείνον που θα το προσεγγίσει ως απαραίτητη ψηφίδα ενός ευρύτερου έργου μπορεί να προκύψει (με τον τρόπο του) συναρπαστικό.

Ο Καναδός δημιουργός πέρασε ένα μεγάλο μέρος της καριέρας του χαρτογραφώντας τη σωματοποίηση μύχιων πόθων, την ανάδυση ενδογενών ζυμώσεων στην επιφάνεια μέσω της μετάλλαξης, για να μεταθέσει στη συνέχεια την προβληματική του από το σώμα στο μυαλό. Εδώ περνάει από το μυαλό στην καρδιά και προσπαθεί να προσεγγίσει το συναίσθημα – «το σώμα της ήταν ο κόσμος μου και ο σκοπός μου», «άραγε θα σε σπάσεις, αν σε αγκαλιάσω;», ακούμε να λέει ανοιχτά ο ήρωας. Η (παραδοσιακά) διανοητική προσέγγιση του ίσως έρχεται σε αντίφαση με τις προθέσεις του και η (επίσης παραδοσιακά) συνειδησιακή απεικόνιση της πραγματικότητας δεδομένα θα εμποδίσει το μεγαλύτερο μέρος του κοινού να ταυτιστεί με την πικρή ιστορία ενός άντρα που κουβαλά παντού τη νεκρή του σύζυγο, επιχειρεί να τη μεταμορφώσει σε κάτι άλλο και τελικά καταλήγει να την αναζητά σε όσες αγκαλιές στρέφεται στη συνέχεια – και ιδανικά (και τραγικά) να τις μεταμορφώσει κι εκείνες.

Κρόνενμπεργκ, Thunderbolts και Άνοιξη της Πράγας από αύριο στους κινηματογράφους Facebook Twitter
Το τιμημένο με Σεζάρ Καλύτερης Πρώτης Ταινίας Vingt Dieux είναι ένα ντεμπούτο που μερίδα της κριτικής συγκρίνει με το σινεμά της Άντρεα Άρνολντ και του Κεν Λόουτς.

Το Thunderbolts* είναι η καλύτερη ταινία της Marvel εδώ κι ένα σεβαστό χρονικό διάστημα. Έχει αρχή, μέση και τέλος, σαφές θέμα και τρόπο για να το διαχειριστεί και μια σειρά από καλούς ηθοποιούς που μεριμνούν για την αποτελεσματική μετάδοση του «μηνύματος», με κορυφαία του χορού τη Φλόρενς Πιου. Όσο για τον αστερίσκο στον τίτλο, η εξήγηση έρχεται στο φινάλε – και, αναμενόμενα, θα προκαλέσει συζητήσεις ανάμεσα στους φαν.

Το τιμημένο με Σεζάρ Καλύτερης Πρώτης Ταινίας Vingt Dieux είναι ένα ντεμπούτο που μερίδα της κριτικής συγκρίνει με το σινεμά της Άντρεα Άρνολντ και του Κεν Λόουτς, το Waves ήταν η επίσημη πρόταση της Τσεχίας για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας, καταφέρνοντας να μπει στη shortlist, μα όχι και στην τελική πεντάδα, ενώ το Salvable είναι ένα πυγμαχικό δράμα που στηρίζεται στην ψυχωμένη ερμηνεία του Τόμπι Κέμπελ. Τέλος, για τους μικρούς μας φίλους κυκλοφορεί και το τσέχικο animation Περήφανη Πριγκίπισσα.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Πολιτισμός / UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Η εξέλιξη συνιστά τη διεθνή αναγνώριση της εξέχουσας οικουμενικής αξίας των έξι εξαιρετικά σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης: της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας
LIFO NEWSROOM
Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Πολιτισμός / Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Η δεξιά βρετανική ομάδα εκφράζει μάλιστα «ανησυχία» πως μπορεί πράγματι, η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, να πραγματοποιηθεί στο προσεχές μέλλον και απειλεί με νομικές προσφυγές
LIFO NEWSROOM
Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Πολιτισμός / Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Την Τρίτη 8 Ιουλίου, στο Ρωμαϊκό Θέατρο της Αρλ, η Αμερικανίδα φωτογράφος Nan Goldin καταδίκασε τον πόλεμο στη Γάζα, προκαλώντας έντονη αντιπαράθεση με τους φιλοϊσραηλινούς θεατές.
LIFO NEWSROOM
Η Ρέινορ Γουιν απαντά στις κατηγορίες ότι επινόησε την ιστορία του best seller της

Πολιτισμός / Η Ρέινορ Γουιν απαντά στις κατηγορίες ότι επινόησε την ιστορία του best seller της

Η Ρέινορ Γουιν υπερασπίζεται τα απομνημονεύματά της, δημοσιεύει ιατρικά έγγραφα και καταγγέλλει «παραπλανητική και άδικη» δημοσίευση από την Observer – Η φιλανθρωπική οργάνωση PSPA τερμάτισε τη συνεργασία της
LIFO NEWSROOM
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ