Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας; Facebook Twitter
H επίσκεψη σε ένα θερινό σινεμά συνιστά ξεχωριστό event, συχνά ανεξάρτητο από την κινηματογραφική εμπειρία και συνήθεια. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0


ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ χρόνια και, ιδιαίτερα, μετά την πρώτη καραντίνα, η επίσκεψη σε ένα θερινό σινεμά συνιστά ξεχωριστό event, συχνά ανεξάρτητο από την κινηματογραφική εμπειρία και συνήθεια – πολύς κόσμος πρώτα αποφασίζει να πάει θερινό και έπειτα επιλέγει την ταινία, ενίοτε θα μπει μέσα ό,τι κι αν παίζει ο κινηματογράφος. 

Αν και για ακόμα μια χρονιά υπήρξε μια (πολύ) μικρή βελτίωση, τα χειμερινά σινεμά δεν έχουν φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Ναι, θα μπορούσαν να τα καταφέρουν, αλλά για να συμβεί αυτό απαιτούνται συλλογικές, συντονισμένες προσπάθειες, γενναίες αποφάσεις, έξυπνος προγραμματισμός, αναβάθμιση της παρεχόμενης εμπειρίας και, οπωσδήποτε, πιο προσιτές τιμές.

Η τιμή του εισιτηρίου θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τα θερινά σινεμά φέτος, καθώς μερικές αίθουσες αποφάσισαν να την αυξήσουν, φτάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τα 10 ευρώ. Αυτό, πέρα από πιθανές επιπτώσεις στην κίνηση του κυλικείου – το πατατάκι από το σπίτι θα πάει σύννεφο- φοβόμαστε ότι μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς και το μεγάλο κατόρθωμα των τελευταίων ετών, καθιστώντας την επίσκεψη σε θερινό σινεμά και πάλι εξαίρεση από συνήθεια: αρκετοί θεατές ενδέχεται να εκπλαγούν δυσάρεστα από το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν στο ταμείο και, κατ’ επέκταση, να γίνουν πιο επιλεκτικοί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα σταδιακά να υπάρξει ανατροπή όσων γράψαμε στην αρχή και η έξοδος στο θερινό να εξαρτάται πρωτίστως από την ταινία που παίζεται. Περαιτέρω, αν εδραιωθεί στο κοινό η πεποίθηση ότι η τιμή του θερινού αυξήθηκε γενικά, ενδέχεται να στοιχίσει και σε αίθουσες με φιλικότερη τιμολογιακή πολιτική προς το φιλοθεάμον κοινό.

Πρωτομαγιά θα κάνουμε με το Σινέ Παρί, τον αγαπημένο κινηματογράφο της Πλάκας που επαναλειτούργησε πέρυσι και σημείωσε απανωτά sold-out.

Ο απολογισμός για τα παραπάνω θα γίνει τον Σεπτέμβριο, προς το παρόν μας απασχολεί πρωτίστως πότε θα ανοίξουν οι θερινές αίθουσες. Εξαιρουμένης της ιδιάζουσας περίπτωσης του Ατενέ, που έκανε προβολές και μέσα στον χειμώνα, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μερικές ενάρξεις λειτουργίας στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου, καθώς τις πόρτες τους άνοιξαν η Σίσσυ της Νέας Μάκρης, που, παραδοσιακά, σταματά τη λειτουργία της (πολύ) αργότερα από τα υπόλοιπα θερινά, αλλά και το Σινέ Παλλήνη.

Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας; Facebook Twitter
Σινε Θησείο.

Πρωτομαγιά θα κάνουμε με το Σινέ Παρί, τον αγαπημένο κινηματογράφο της Πλάκας που επαναλειτούργησε πέρυσι και σημείωσε απανωτά sold-out, το Cine Αίγλη στο Ζάππειο αλλά και τον Ζέφυρο στα Πετράλωνα, ο οποίος στηρίζει σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμά του στις επανεκδόσεις, και, βέβαια,  ένα θερινό που εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες και να συμπεριλαμβάνεται  σε λίστες του εξωτερικού με τους καλύτερους θερινούς κινηματογράφους του κόσμου, το Σινε Θησείο. 

Στις 8 Μαΐου ανοίγουν και μας περιμένουν η Αλεξάνδρα στον Χολαργό και το Φλερύ, που προσφέρει σινεμά στο «υποσιτισμένο» κοινό της Καλλιθέας, το οποίο έχασε πρόσφατα και τον τελευταίο του χειμερινό κινηματογράφο.

Στις 15 Μαΐου ανοίγουν η ταράτσα του Cine Άνεσις στους Αμπελοκήπους, ενός σινεμά κτισμένου και διαμορφωμένου έτσι ώστε η πολυσύχναστη λεωφόρος Κηφισίας να μην ενοχλεί καθόλου τους θεατές, το Εκράν, το μοναδικό θερινό σινεμά που είχε την τιμή να ακουστεί σε μπαλάντα του Βασίλη Καζούλη, η Αρκαδία στον Βύρωνα, καθώς και ο Κήπος και η Νέα Μασκότ, σε Μοσχάτο και Ταύρο αντίστοιχα.

Στις 22 Μαϊου αναμένουμε τη φιλόξενη ταράτσα του θερινού Λαϊς της Ταινιοθήκης, καθώς κι εκείνη της Αβάνας στο Χαλάνδρι, το Cine Φιλοθέη και το Cine Ψυχικό, τα οποία τιμούν φανατικά οι κάτοικοι των αντίστοιχων περιοχών, αλλά και το Cine Γαλάτσι, που, λόγω τοποθεσίας, συνήθως εξασφαλίζει μια απρόσκοπτη προβολή. Την ίδια ημερομηνία κάνει ποδαρικό και η Ριβιέρα των Εξαρχείων, ένα σινεμά που έχει εξελιχθεί μεθοδικά σε σινεφίλ στέκι και φέτος πραγματοποιεί σοβαρή αναβάθμιση στις εγκαταστάσεις του – οθόνη, ηχοσύστημα, μηχανή προβολής και καθίσματα. Αν οι εργασίες δεν έχουν περατωθεί ως τότε, το άνοιγμά του ίσως μετατεθεί μία εβδομάδα μετά.

Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας; Facebook Twitter
H Ριβιέρα των Εξαρχείων.

22 Μαϊου θα ανοίξουν και η αγαπητή στους κατοίκους του Κολωνακίου Αθηναία, η Στέλλα, που μαζεύει το κοινό της Κυψέλης(και όχι μόνο), η Κάρμεν, ένα ωραίο σινεμά «γειτονιάς» στο ύψος της Κατεχάκη, αλλά και οι περισσότεροι κινηματογράφοι του Βορρά, όπως ο Mίμης Φωτόπουλος, ένα καλά κρυμμένο μυστικό για σινεφίλ εκτός Αμαρουσίου, και η Άνοιξις στο Νέο Ηράκλειο. Τέλος, στις 5 Ιουνίου περιμένουμε το ιστορικό Βοξ στα Εξάρχεια.

Όπως κάθε χρόνο, οι ως άνω ημερομηνίες υπόκεινται σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής, καθώς ο καιρός μπορεί να έχει διαφορετική γνώμη – οι πιο παρατηρητικοί θα έχετε διαπιστώσει ότι ο Μάιος και ο Ιούνιος εδώ και χρόνια επιφυλάσσουν νοτισμένες κασκαρίκες στους ορκισμένους καλοκαιράκηδες. Όσο για τις ταινίες που θα μπορέσουμε να απολαύσουμε στα θερινά φέτος; Ενδεικτικά, τις πρώτες εβδομάδες έχουμε να περιμένουμε τον αποχαιρετισμό του Τομ Κρουζ στο franchise των Επικίνδυνων Αποστολών (Mission Impossible: The Final Reckoning), το πάντα καλλιγραφημένο σύμπαν του Γουές Άντερσον με το Phoenician Scheme, χρωστούμενες από πέρυσι νέες ταινίες μεγάλων δημιουργών, όπως ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, ο Πολ Σρέιντερ και ο Λεός Καράξ, την καινούργια ταινία της Pixar με τίτλο Elio, τον πανδημικό τρόμο του 28 Years Later αλλά και τη ρεαλιστική αγωνιστική δράση του F1 με τον Μπραντ Πιτ πίσω από το τιμόνι. Από το μέτωπο του ελληνικού σινεμά αναμένουμε το Κιούκα: Πριν το Τέλος του Καλοκαιριού του Κωστή Χαραμουντάνη, το Killerwood του Χρήστου Μασσαλά και τις Άγριες Μέρες μας του Βασίλη Κεκάτου, ενώ από τις επανεκδόσεις που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής κρατάμε την άσβεστη, αιτιολογημένη οργή του La Haine, την υπαρξιστική μελαγχολία του αριστουργηματικού Le Samourai, τον για κάποιους αναίσχυντο, για άλλους περήφανο φολκλορισμό του The Boy and the Dolphin και τον παραισθητικό ερωτισμό του Mulholland Drive.

Αυτά σε γενικές γραμμές, κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι, πέρα από δοκιμασμένες λύσεις, προτείνουμε ανεπιφύλακτα τον σινε-τουρισμό, τη μετακίνηση σε περιοχές μακριά από τον τόπο κατοικίας ή εργασίας σας, σε σινεμά που, ενδεχομένως, δεν είχατε ακούσει ποτέ ξανά και εντοπίσατε τυχαία στο πρόγραμμα προβολών του City Guide της LIFO. Ποιος ξέρει, ίσως έτσι ανακαλύψετε τον νέο, αγαπημένο σας θερινό κινηματογράφο.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Γιάννης Φάγκρας: «Το μικρόβιο της απληστίας μπορεί να μας κάνει όλους κανίβαλους»

Οθόνες / Γιάννης Φάγκρας: «Η απληστία μπορεί να μας κάνει όλους κανίβαλους»

Την ανθρώπινη απληστία με φόντο το προσφυγικό διαπραγματεύεται η ταινία «Μικρός Ανθρωποφάγος», μια «πανκ περιπέτεια», σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της, που συμμετέχει στο φετινό 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις ήθελε να γίνει στρατιώτης αλλά τελικά έμαθε να κατασκευάζει βιολιά

Pulp Fiction / Ντάνιελ Ντέι Λιούις. Mας έλειψες

Ο διάσημος ηθοποιός ήρθε στην Αθήνα και μας μίλησε αποκλειστικά για την επεισοδιακή πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα, όταν ακόμη ήταν μακρυμάλλης έφηβος στα χρόνια της χούντας, και για την επάνοδό του στα πλατό μαζί με τον γιο του, Ρόναν, μαζί με τον οποίο έγραψε για πρώτη φορά σενάριο, για την ταινία «Ανεμώνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντέπυ Γοργογιάννη: «Ο intimacy coordinator θα ενταχθεί και στη δική μας κουλτούρα»

Θέατρο / Πώς γυρίζουμε σήμερα μια σκηνή βιασμού;

Το θέατρο και ο κινηματογράφος διεθνώς επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο στήνονται οι ερωτικές και βίαιες σκηνές: μέχρι ποιο σημείο μπορεί να εκτεθεί ένα σώμα; Η Ντέπυ Γοργογιάννη εξηγεί τον ρόλο του intimacy coordinator και τον τρόπο που τίθενται τα όρια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πριν από το break, ο Γιώργος Λάνθιμος τα λέει όλα

Οθόνες / Γιώργος Λάνθιμος: «Το θέμα είναι πώς ξαναβρίσκεις τη χαρά»

Παραδέχεται πως η δημιουργία ενός έργου τέχνης δεν είναι μια ανώδυνη διαδικασία. Και πως χρειάζεται ένα διάλειμμα. Πήρε στάση απέναντι σε όσα συμβαίνουν στη Γάζα γιατί «Αν είσαι άνθρωπος με οποιαδήποτε ενσυναίσθηση, δεν μπορείς να μη μιλήσεις». Λίγο πρίν την κυκλοφορία της ταινίας Βουγονία που σκηνοθετεί, ο Γιώργος Λάνθιμος μίλησε στη LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Βαλτινός: Η νουβέλα «Η Κάθοδος των Εννιά» του διακεκριμένου συγγραφέα

Οθόνες / «Η Κάθοδος των Εννιά»: Η διάσημη νουβέλα του Θανάση Βαλτινού

Πεθαίνει σαν σήμερα ο διακεκριμένος Έλληνας συγγραφέας. Αυτή είναι η ιστορία ενός από τα εμβληματικότερα βιβλία του και η βραβευμένη μεταφορά της στον κινηματογράφο, το 1984, από τον Χρίστο Σιοπαχά.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έπαιξε σε 120 ταινίες. Σε αυτές τις 10 ξεπέρασε τον εαυτό της

Οθόνες / Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έπαιξε σε 120 ταινίες. Σε αυτές τις 10 ξεπέρασε τον εαυτό της

Με αφορμή το αφιέρωμα που ετοίμασε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της εποχής μας, επιλέγουμε 10 ταινίες της, στις οποίες έχει αποτυπωθεί η τεράστια υποκριτική της δυναμική και η ικανότητά της να μεταμορφώνεται εσωτερικά με κάθε ρόλο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βιμ Βέντερς: Τι θα δούμε στο μεγάλο αφιέρωμα που έρχεται στη Στέγη

Οθόνες / Βιμ Βέντερς: Τι θα δούμε στο μεγάλο αφιέρωμα που έρχεται στη Στέγη

Ένα μοναδικό μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό για ένα τριήμερο σε όλους τους χώρους της Στέγης, με προβολές των ταινιών του, ένα masterclass και μια συζήτησή του με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου στην Κεντρική Σκηνή.
M. HULOT
Steve Blame: «Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι να παραμένεις καλός άνθρωπος»

Οθόνες / Steve Blame: «Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι η καλοσύνη»

Υπήρξε από τις πιο αναγνωρίσιμες διεθνώς τηλεοπτικές περσόνες, όντας ο κεντρικός παρουσιαστής του MTV. Σήμερα ο 66χρονος τηλεοπτικός παραγωγός, συγγραφέας και σεναριογράφος ζει πλέον μόνιμα στην Αθήνα, όμως ο έρωτας με την Ελλάδα κρατάει από πολύ παλιά. Ο Steve Blame αφηγείται τη ζωή του στη LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 Καλύτερες Ελληνικές Ταινίες των ‘20s μέχρι τώρα

Η λίστα / Oι 10 καλύτερες ελληνικές ταινίες των '20s μέχρι τώρα

Ποιες ελληνικές ταινίες της τρέχουσας δεκαετίας έχουν ξεχωρίσει μέχρι στιγμής; Ρωτήσαμε 20 κριτικούς κινηματογράφου, ανθρώπους του ευρύτερου κινηματογραφικού χώρου και αθεράπευτους σινεφίλ και σας παρουσιάζουμε το top 10 που προέκυψε μέσα από το συναρπαστικό, σύνθετο μωσαϊκό του σύγχρονου ελληνικού σινεμά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να εξηγήσω απόλυτα γιατί επιστρέφω διαρκώς εκεί»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Επιστρέφοντας, μπορεί να πιάσουμε πάλι το νήμα»

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος μας μιλά για το χωριό όπου γεννήθηκε, το Αρματολικό στη νότια Πίνδο, αλλά και για το νέο του ντοκιμαντέρ, «Τα τέρματα του Αυγούστου», που διαδραματίζεται εκεί.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Οθόνες / Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Από μια ρετροσπεκτίβα στην Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι έναν πλήρη οδηγό του έργου του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και από το spotlight στον Μαρσέλ Πανιόλ μέχρι μια ανατρεπτική ματιά στην έννοια του plot twist, οι θεματικές ενότητες του φεστιβάλ διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιούλη Τσαγκαράκη: «Κάθε σπίτι έχει τον δικό του Νετανιάχου, τον δικό του Τραμπ»

Οθόνες / Γιούλη Τσαγκαράκη: Η θεία Σταματίνα από τις «Σέρρες» του Γιώργου Καπουτζίδη μιλά στη LifO

Η ταλαντούχα ηθοποιός με τον ρόλο της ίντερσεξ θείας έσπασε ταμπού και άνοιξε ξανά μια σειρά συζητήσεων για το φύλο, την LGBTQI+ κοινότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πώς ετοιμάστηκε για το ρόλο; Πώς βλέπει τις αντιδράσεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σινεμά / Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η νέα ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ, φιλμ που έρχονται από τις Κάννες, πρεμιέρες, οι μικρού μήκους του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και οι ελληνικές συμμετοχές των διαγωνιστικών τμημάτων είναι μερικοί από τους λόγους που θα μας στείλουν και φέτος στις αίθουσες του αγαπημένου κινηματογραφικού θεσμού.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το αμερικανικό σινεμά δίνει τη μία μάχη μετά την άλλη

Pulp Fiction / Το αμερικανικό σινεμά δίνει τη μία μάχη μετά την άλλη

Προτροπή για αντίσταση ή παραίνεση για τρομοκρατία; Το αριστούργημα του Πολ Τόμας Άντερσον «Μια μάχη μετά την άλλη», οι εξαιρετικές πρόσφατες αλληγορίες «Weapons» και «Eddington», αλλά και οι αξέχαστες κινηματογραφικές αναφορές τους απασχολούν τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και τον αρχισυντάκτη της LiFO Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ