Ο αρχιτέκτονας Σερ Ντέιβιντ Ατζάγιε θα είναι αυτός που θα σχεδιάσει την έκθεση του Ζαν Μισέλ Μπασκιά «Κing Pleasure» στη Νέα Υόρκη.

 

Είναι η πρώτη φορά, από τον τραγικό θάνατό του το 1988 σε ηλικία 27 ετών, που θα εκτεθούν έργα του Ζαν Μισέλ Μπασκιά από την προσωπική συλλογή των μελών της οικογενείας του σε μια μεγάλη έκθεση. Οι οικογένειά του θα μοιραστεί με το κοινό έργα που, όπως ανακοινώθηκε, δε θα είναι μόνο άγνωστα, αλλά θα αποτελέσουν μια νέα εμπειρία για το κοινό.

 

Αγαπημένος των συλλεκτών και θρυλική πλέον φιγούρα στο χώρο της τέχνης, ο Μπασκιά άφησε πίσω του έργα που αποτελούν μερικά από τα πιο ακριβά σε όλο τον κόσμο με τιμές ρεκόρ σε δημοπρασίες, ενώ οι εκθέσεις έργων του όπως αυτή στο Μπρούκλιν και στο Μπάρμπικαν σημειώνουν ρεκόρ προσέλευσης επισκεπτών. Το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης των έργων που θα εκτεθούν στο κτίριο Starrett-Lehigh της Νέας Υόρκης στις αρχές της άνοιξης του 2022 δεν έχει προβληθεί ποτέ δημοσίως.

 

Η ιδέα της έκθεσης των έργων ανήκει στις αδερφές του, Λιζάν Μπασκιά και Ζανίν Εριβό που συνδιευθύνουν το ίδρυμα Μπασκιά με τη μητριά τους Νόρα Φιτζπάτρικ.

 

«Κing Pleasure» : Ο σερ Ντέιβιντ Ατζάγιε σχεδιάζει την έκθεση Μπασκιά στη Νέα Υόρκη
Ο Μπασκιά με τον Άντι Γουόρχολ το 1985. Φωτο: RICHARD DREW/AP

 

«Μας προσεγγίζουν συνεχώς άνθρωποι που θέλουν να μάθουν και να ακούσουν περισσότερα για το ποιος ήταν ο Ζαν Μισέλ», λένε οι αδερφές του. «Οι περισσότεροι απ' αυτούς είναι και οι ίδιοι καλλιτέχνες που αναζητούν έμπνευση και αναζητούν τρόπους για να συνδεθούν με την ιστορία του» πρόσθεσαν. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δείξουμε το ευρύτερο πλαίσιο των πολιτιστικών και οικογενειακών του ριζών και τον ρόλο που έπαιξαν στην αφήγηση της τέχνης του».

 

Η έκθεση θα περιλαμβάνει 200 ​​πίνακες, σχέδια, παρουσιάσεις πολυμέσων, εφήμερα και έργα τέχνης που σπανίως έχουν εμφανιστεί και άλλα που δεν έχουμε δει ποτέ, γράφει η ανακοίνωση της έκθεσης τονίζοντας ότι οι διοργανωτές πιστεύουν ότι με την έκθεση αυτή θα κατανοήσουμε βαθύτερα το σύντομο ταξίδι του στη ζωή και όλα όσα έφερε στην ποπ κουλτούρα.

 

 Η οικογένεια Μπασκιά πιστεύει ότι το οικείο πορτραίτο του καλλιτέχνη μπορεί να δημιουργηθεί μόνο από τα μέλη της οικογένειάς του.

 

 

Η έκθεση θα ανοίξει στις 9 Απριλίου 2022 στο ορόσημο κτήριο Starrett-Lehigh στο Τσέλσι και ο Ατζάγιε σχολιάζοντας την έκθεση είπε πως «το όραμα για αυτό το έργο -να ανακτήσω την αφήγηση της ζωής και του έργου του Μπασκιά και να ρίξω νέο φως σε έναν εν μέρει κατανοητό καλλιτέχνη- ευθυγραμμίζεται βαθιά με το δικό μου, την αποστολή του αρχιτεκτονικού γραφείου μου να χρησιμοποιεί το σχέδιο ως συσκευή αφήγησης. Οραματίζομαι την έκθεση ως ένα οικείο αφηγηματικό ταξίδι που όχι μόνο εμφανίζει την καριέρα του, αλλά καλλιεργεί το πνεύμα και την αποστολή του μέσα από τα μάτια και τις γνώσεις της δικής του οικογένειας».

 

Η ομάδα της έκθεσης εξηγεί τον τίτλο της που είναι εμπνευσμένος από έναν πίνακα που δημιουργήθηκε από τον Μπασκιά το 1987 και όλοι ανυπομονούν να δουν άγνωστα έργα του πρόωρα χαμένου καλλιτέχνη που σήμερα είναι από τους πιο ακριβούς στην αγορά της τέχνης.

 

 

«Κing Pleasure»: Ο σερ Ντέιβιντ Ατζάγιε σχεδιάζει την έκθεση Μπασκιά στη Νέα Υόρκη
Jean-Michel Basquiat, Untitled (world famous vol. 1. thesis), 1983 | © The Estate of Jean-Michel Basquiat

 

«Κing Pleasure» : Ο σερ Ντέιβιντ Ατζάγιε σχεδιάζει την έκθεση Μπασκιά στη Νέα Υόρκη
Jean-Michel Basquiat, King pleasure, 1987 | © The Estate of Jean-Michel Basquiat