Ισραήλ: Στο φως εντυπωσιακό γεωμετρικό ψηφιδωτό 1.600 ετών

Ισραήλ: Στο φως εντυπωσιακό γεωμετρικό ψηφιδωτό 1.600 ετών Facebook Twitter
Assaf Peretz/Courtesy Israel Antiquities Authority
0

Ένα ψηφιδωτό 1.600 ετών έφεραν στο φως αρχαιολόγοι που εργάζονται στην πόλη Γιαβνέ του Ισραήλ.

Το ψηφιδωτό, που χρονολογείται από τη Βυζαντινή Περίοδο, εντοπίστηκε από αρχαιολόγους κατά τη διεξαγωγή ανασκαφών σε μία εκτεταμένη βιομηχανική ζώνη που λειτουργούσε για αρκετούς αιώνες σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως εικάζεται ότι το εύρημα άνηκε στο πάτωμα κατοικίας μίας εύπορης γειτονιάς κοντά στη βιομηχανική ζώνη. Είναι πολύχρωμο, με γεωμετρικά μοτίβα και οριοθετείται από ένα μαύρο ορθογώνιο πλαίσιο.

Πρόκειται για το πρώτο εύρημα αυτού του τύπου στην πόλη Γιαβνέ, σύμφωνα με τoν αρχαιολόγο Elie Haddad που μίλησε στο CNN. Ο ίδιος πρόσθεσε πως αρκετά νομίσματα βρέθηκαν κάτω από αυτό. Σύμφωνα με τον Haddad πρόκειται για ένα ασυνήθιστο εύρημα σε μία βιομηχανική περιοχή και δεν αποκλείει οι επόμενες ανασκαφές να αποκαλύψουν την ύπαρξη κατοικιών.  

Το ψηφιδωτό αποτυπώθηκε στο σημείο και ύστερα συντηρήθηκε από ειδικούς του Μουσείου Ροκφέλερ στην Ιερουσαλήμ. Σύντομα θα εκτεθεί στην Γιαβνέ. Αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος ανασκαφών το οποίο θα χρειαστεί ακόμα κάποια  χρόνια για να ολοκληρωθεί. Η ομάδα των αρχαιολόγων έχει ήδη εντοπίσει τα υπολείμματα από ένα αρχαίο πατητήρι και ένα κελάρι για κρασί και ευελπιστεί πως θα εντοπίσει και άλλα ευρήματα για τις προθήκες του πρώτου αρχαιολογικού μουσείου της πόλης.

Ισραήλ: Στο φως εντυπωσιακό γεωμετρικό ψηφιδωτό 1.600 ετών Facebook Twitter
Assaf Peretz/Courtesy Israel Antiquities Authority

Με δηλώσεις του ο δήμαρχος της Γιαβνέ πως η διάσωση των αρχαιοτήτων και η γνώση του παρελθόντος αποτελούν σημαντικές αξίες για την πόλη «η οποία έχει μία εντυπωσιακή ιστορία». Σημειώνεται ότι η Γιαβνέ υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες αρχαίες πόλεις της περιοχής και θεωρείται ο πιο σημαντικός χώρος της μεταβιβλικής εβραϊκής ιστορίας μετά την Ιερουσαλήμ.

«Σε μία εποχή προόδου και επιταχυνόμενης ανάπτυξης σε όλους τους τομής της ζωής, οι μελλοντικές γενιές πρέπει να είναι σε θέση να δουν την εξέλιξη της πόλης μέσα στην ιστορία», υπογράμμισε ο δήμαρχος Zvi Gur-Ari. 

Τον Μάρτιο Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν θραύσματα κυλίνδρων της Νεκράς Θάλασσας και το παλιότερο καλάθι στον κόσμο, σε μια απομακρυσμένη σπηλιά στην Ιουδαία.

.

Με πληροφορίες από CNN

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας πίνακας του Γκιστάβ Κουρμπέ στο Κέιμπριτζ λεηλατημένο έργο τέχνης από τους Ναζί;

Πολιτισμός / Ένας πίνακας του Γκιστάβ Κουρμπέ στο Κέιμπριτζ λεηλατημένο έργο τέχνης από τους Ναζί;

Ο Κουρμπέ έχει υπογράψει ένα από τα πιο προκλητικά έργα στην ιστορία της τέχνης, τον περίφημο πίνακα «L'Origine du Monde» (Η προέλευση του κόσμου) που απεικονίζει ένα αιδοίο, ο οποίος δεν είχε εκτεθεί δημοσίως μέχρι το Γαλλία έως το 1995 και σήμερα βρίσκεται στο μουσείο Ορσέ.
THE LIFO TEAM
Queer Movie Nights - Τριήμερο LGBTQI+ ταινιών |  16-17-18 Μαΐου 2022 στον Κινηματογράφο Τριανόν

Πολιτισμός / Queer Movie Nights: Ένα τριήμερο LGBTQI+ ταινιών στον Κινηματογράφο Τριανόν

5 μεγάλου μήκους ξένες και 4 μικρού μήκους ελληνικές queer ταινίες θα προβληθούν στο Τριανόν από τις 16 μέχρι και τις 18 Μαΐου, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Iντερφοβίας.
THE LIFO TEAM
 Όλοι μπορούν να κάνουν τέχνη και ο Ρόμπι Γουίλιαμς πίνακες ζωγραφικής

Πολιτισμός / Όλοι μπορούν να κάνουν τέχνη και ο Ρόμπι Γουίλιαμς πίνακες ζωγραφικής

«Πήγα στο κατάστημα με είδη τέχνης και αγόρασα τα πάντα και άρχισα να κάνω πράγματα στο γκαράζ μου, τα οποία ήταν χάλια, και στη συνέχεια έγιναν λίγο καλύτερα», λέει για τα έργα του.
THE LIFO TEAM
Μυστήριο 12_Ελευσίνα & Επανάσταση στο Parking τουΠαλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας

Πολιτισμός / Μυστήριο 12: Ελευσίνα & Επανάσταση στο Parking του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας

Η  Έκθεση “Ελευσίνα & Επανάσταση” έναν χρόνο μετά τον σχεδιασμό της, έρχεται να θέσει έναν ακόμα βαθιά επίκαιρο προβληματισμό. Πόσο παγκόσμιες και διαχρονικές είναι, εν τέλει, οι παράμετροι που κρίνουν κάθε πόλεμο;
THE LIFO TEAM
Εθνικό Θέατρο: Τι θα δούμε το καλοκαίρι και τον επόμενο χειμώνα και η επανειτουργία της Πειραματικής Σκηνής

Θέατρο / Εθνικό Θέατρο: Τι θα δούμε το καλοκαίρι και τον επόμενο χειμώνα - επαναλειτουργία της Πειραματικής Σκηνής

Δυο παραστάσεις στην Επίδαυρο, ένα πλουραλιστικό ανοιχτό και φιλόξενο πρόγραμμα για τον χειμώνα, την επαναλειτουργία του Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος και της Πειραματικής Σκηνής ανακοίνωσε ο Γιάννης Μοσχος αφιερώνοντας το πρόγραμμα στους εργαζόμενους του Εθνικού.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ