Ιράν: «Σφαγή με εκατοντάδες νεκρούς» καταγγέλλει η Γκολσιφτέ Φαραχανί

Ιράν: «Σφαγή με εκατοντάδες νεκρούς» καταγγέλλει η Γκολσιφτέ Φαραχανί Facebook Twitter
EPA
0

Η ηθοποιός Γκολσιφτέ Φαραχανί κατήγγειλε σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο την «τρομερή κατάσταση» που επικρατεί στο Ιράν και έκανε λόγο για εκατοντάδες νεκρούς

Σύμφωνα με την Φαραχανί, την πρώτη Ιρανή ηθοποιό που έπαιξε στο Χόλιγουντ μετά την επανάσταση του 1979, εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του κινήματος διαμαρτυρίας που ξέσπασε στα μέσα του Νοεμβρίου. «Πρόκειται για σφαγή, με εκατοντάδες νεκρούς», λέει η εξόριστη ηθοποιός στο περιθώριο του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Μαρακές.

Το κίνημα διαμαρτυρίας ξέσπασε στις 15 Νοεμβρίου μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής της βενζίνης, σε συγκυρία οικονομικής κρίσης και ύφεσης. Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι επανέφεραν την τάξη μέσα σε λίγες ημέρες. Με τίμημα μία «φρικτή σφαγή», σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, που κάνει έναν απολογισμό τουλάχιστον 208 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις. Χθες, ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Μπράιαν Χουκ δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από την καταστολή μπορεί να φθάνει και τους 1.000.

Η Τεχεράνη χαρακτηρίζει «τελείως ψευδείς» τους απολογισμούς που εμφανίζουν «εχθρικές ομάδες» και μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιώσει πέντε θανάτους. «Έχω μάθει να μην ονειρεύομαι όταν πρόκειται για το Ιράν. Δεν μπορούμε να μαντέψουμε τι θα γίνει αύριο. Δεν περίμενα η τιμή της βενζίνης να τριπλασιασθεί σε μια νύκτα. Ταυτόχρονα ξέρω ότι ο κόσμος υποφέρει, οικονομικά, πολιτικά, (...) και όταν ο λαός υποφέρει, μπορεί γρήγορα να εκραγεί», λέει η κόρη του σκηνοθέτη και συγγραφέα Μπεζχάντ Φαραχανί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΒΑΦΗΣ ΓΛΥΠΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ΑΘΗΝΑ

Πολιτισμός / Το Ίδρυμα Ωνάση παρέδωσε στον Δήμο Αθηναίων γλυπτό με τον Κ.Π. Καβάφη

Η πρόταση του γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνου αποτυπώνει τον Καβάφη καθιστό - Πρόκειται για ένα γλυπτό σε φυσικό μέγεθος, από χαλκό με πατίνα υψηλής αντοχής για εξωτερικό χώρο, που επιτρέπει στον επισκέπτη να καθίσει δίπλα στον ποιητή
THE LIFO TEAM
Η queer κωμωδία που παίρνει τον πανικό για τις τρανς τουαλέτες και τον γυρίζει ανάποδα

Πολιτισμός / “She’s the He”: Η queer κωμωδία που παίρνει τον πανικό για τις τρανς τουαλέτες και τον γυρίζει ανάποδα

Το She’s the He μετατρέπει το ηθικό πανικό για τις τρανς τουαλέτες σε κωμωδία για τη φιλία, το coming out και τη χαρά της τρανς ορατότητας, έπειτα από μια δύσκολη διαδρομή προς τις αίθουσες σε μια ολοένα πιο εχθρική πολιτική συγκυρία στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
Ο Διάβολος Φοράει Prada 2 γύρισε στο Runway και οι πρώτες αντιδράσεις είναι απρόσμενα θετικές

Πολιτισμός / Ο Διάβολος Φοράει Prada 2 επέστρεψε και οι πρώτες αντιδράσεις είναι απρόσμενα θετικές

Λίγο πριν από την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες, οι πρώτες αντιδράσεις για το The Devil Wears Prada 2 μιλούν για ένα σίκουελ που επιστρέφει στη Μιράντα, την Άντι, την Έμιλι και τον κόσμο του Runway, αλλά με το βλέμμα στη σημερινή κρίση των μίντια.
THE LIFO TEAM
Δαίμονες, άγγελοι και αποκαλύψεις: Ο William Blake φτάνει για πρώτη φορά στην Ιρλανδία

Πολιτισμός / Δαίμονες, άγγελοι και αποκαλύψεις: Ο William Blake φτάνει για πρώτη φορά στην Ιρλανδία

Η έκθεση "William Blake: The Age of Romantic Fantasy" στη National Gallery of Ireland παρουσιάζει περισσότερα από 100 έργα του Blake και των συγχρόνων του, φέρνοντας στο Δουβλίνο έναν κόσμο ρομαντικής φαντασίας, γοτθικού τρόμου, πολιτικής αναταραχής και πνευματικής έντασης
THE LIFO TEAM
Η Tate ξανακοιτάζει τα 90s: Κέιτ Μος, ΜακΚουίν και η άλλη πλευρά της Cool Britannia

Πολιτισμός / Η Tate ξανακοιτάζει τα 90s: Κέιτ Μος, ΜακΚουίν και η άλλη πλευρά της Cool Britannia

Η μεγάλη έκθεση The 90s: Art and Fashion στην Tate Britain, σε επιμέλεια του πρώην αρχισυντάκτη της βρετανικής Vogue, Έντουαρντ Ένινφουλ, φέρνει στο ίδιο πεδίο την τέχνη, τη μόδα και την κουλτούρα των κλαμπ, επιχειρώντας μια νέα ανάγνωση της δεκαετίας πέρα από το απλουστευτικό αφήγημα της Cool Britannia.
THE LIFO TEAM
Ο Yung Lean στοιχειώνει ένα σχολείο του 2034 στο νέο φιλμ του Ρομέν Γαβρά

Πολιτισμός / Ο Yung Lean στοιχειώνει ένα σχολείο του 2034 στο νέο φιλμ του Ρομέν Γαβρά

Το "STORM I & II", η νέα συνεργασία του Yung Lean με το GENER8ION, είναι ένα επτάλεπτο μουσικό φιλμ του Ρομέν Γαβρά, σε ένα δυστοπικό σχολείο του 2034, όπου η αγορίστικη βία, η χορογραφία και η κινηματογραφική ένταση γίνονται ένα.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Μαντόνα και η Sabrina Carpenter κυκλοφορούν το ντουέτο τους μετά το Coachella

Πολιτισμός / Η Μαντόνα και η Sabrina Carpenter κυκλοφορούν το ντουέτο τους μετά το Coachella

Με κοινή ανάρτηση στο Instagram, η Μαντόνα και η Sabrina Carpenter ανακοίνωσαν ότι το «Bring Your Love» θα κυκλοφορήσει στις 30 Απριλίου, λίγες ημέρες μετά την κοινή τους εμφάνιση στο Coachella και ενόψει του νέου άλμπουμ της Μαντόνα, Confessions II.
THE LIFO TEAM