Η Ζάχα Χαντίντ άφησε πίσω της μια περιουσία αξίας 67 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την διαθήκη της

Η Ζάχα Χαντίντ άφησε πίσω της μια περιουσία αξίας 67 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την διαθήκη της Facebook Twitter
0

Η Ζάχα Χαντίντ, που πέθανε ξαφνικά τον περασμένο Μάρτιο, άφησε πίσω μια περιουσία αξίας περίπου 76 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αποκαλύπτει η διαθήκη της.

Η διάσημη βρετανο-ιρακινή αρχιτέκτονας, που βρίσκεται πίσω από το London Aquatics Centre, το κολυμβητικό προπονητικό κέντρο που σχεδίασε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, την Όπερα του Guangzhou στην Κίνα και πολλά ακόμη κτίρια σε χώρες από τη Σαουδική Αραβία και την Ν. Κορέα μέχρι το Αζερμπαϊτζάν, άφησε στον συνεργάτη της Πάτρικ Σουμάχερ το συνολικό ποσό των 568.000. Στα τέσσερα ανίψια της άφησε το ποσό των σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ και στον αδερφό της περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ. 

Η Ζάχα Χαντίντ δεν ήταν παντρεμένη και δε είχε παιδιά και άφησε τις διεθνείς επιχειρήσεις της, που ανταποκρίνονται στο σύνολο της περιουσίας της, σε καταπιστεύματα. 

  

Ο Σουμάχερ, ο Γερμανός αρχιτέκτονας που ανέλαβε την διαχείριση του γραφείου της με έδρα το Λονδίνο, προκάλεσε τον θυμό των υπολοίπων εκτελεστών της διαθήκης μετά από μια προκλητική ομιλία του, στην οποία τάχθηκε υπέρ του να εγκαταλείψουν την κοινωνική στέγαση και να κλείσουν τις καλλιτεχνικές σχολές. Εκτελεστές της διαθήκης εκτός από τον Σουμάχερ, είναι επίσης ο επιχειρηματίας ακινήτων Πίτερ Παλούμπο, ο καλλιτέχνης Μράιαν Κλάρκε και η ανιψιά της, Ράνα Χαντίντ. Όλοι τους επέπληξαν τον Σουμάχερ μέσω κοινής ανακοίνωσης, λέγοντας πως η Ζάχα Χαντίντ «θα ήταν εντελώς αντίθετη με αυτές τις απόψεις».  

Η Χαντίντ έδωσε στους κληρονόμους της την δικαιοδοσία να διανείμουν ολόκληρο ή μέρος από το εισόδημα από τις διάφορες επιχειρήσεις της αλλά και το γραφείο, σε διάφορες μεριές, συμπεριλαμβανομένων των «παρελθοντικών, τωρινών και μελλοντικών υπαλλήλων των εταιρίων» και του Zaha Hadid Foundation, που ιδρύθηκε για να προάγει το έργο της. 

Η Ζάχα Χαντίντ υπήρξε η πιο διάσημη γυναίκα αρχιτέκτων και πέθανε σε ηλικία 65 ετών από καρδιακή προσβολή ενώ έκανε διακοπές στο Μαϊάμι. 

* Με πληροφορίες από Guardian  

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Πολιτισμός / Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Η ανθολογία Heart Lamp για την οποία βραβεύτηκε περιλαμβάνει 12 διηγήματα που έγραψε η Mushtaq σε διάστημα τριών δεκαετιών, από το 1990 έως το 2023, αποτυπώνοντας με συγκίνηση και ευαισθησία τις δυσκολίες που βιώνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στη νότια Ινδία
LIFO NEWSROOM
Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζουν το «Mission Impossible: Τhe Final Reckoning» και δυο προσωπικές ταινίες μεγάλων δημιουργών, το «Δεν είμαι Εγώ» του Λεός Καράξ και το «Oh, Canada» του Πολ Σρέιντερ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM