ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

Η λεπτομερής και θεαματική αποκατάσταση των γυάλινων αγγείων του μουσείου της Βηρυτού

Η λεπτομερής και θεαματική αποκατάσταση των γυάλινων αγγείων του μουσείου της Βηρυτού Facebook Twitter
Η αποκατάσταση ενός γυάλινου αγγείου 2000 ετών | AUB Office of Communications and Archaeological
0

Η έκρηξη που συγκλόνισε τη Βηρυτό τον περασμένο Αύγουστο σκότωσε περισσότερους από 200 ανθρώπους και τραυμάτισε χιλιάδες και προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές σε ανεκτίμητα κομμάτια του πολιτισμού και της κληρονομιάς του Λιβάνου.

Σχεδόν 130 αντικείμενα καταστράφηκαν σε δύο μουσεία κοντά στον τόπο της έκρηξης - το Μουσείο Sursock μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης  και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού. Στο τελευταίο, έχουν συντριβεί 72 πολύτιμα γυάλινα αγγεία, ηλικίας περίπου 2.000 ετών.

Οκτώ από τα εντυπωσιακά γυάλινα αγγεία θα αποκατασταθούν τώρα στο Βρετανικό Μουσείο, χάρη σε επιχορήγηση 25.000 ευρώ (περίπου 29.475 δολάρια) από το Ταμείο Αποκατάστασης Μουσείων TEFAF, που δημιουργήθηκε το 2012 για τη διατήρηση σημαντικών έργων τέχνης του μουσείου. Το παλαιότερο είναι ένα ραβδωτό μπολ (χρονολογείται από 50 έως 70 μ.Χ.) από την Αυτοκρατορική Ρωμαϊκή περίοδο που παρήχθη στην περιοχή του Λιβάνου και είναι ένα τουλάχιστον έξι αυτοκρατορικά ρωμαϊκά αγγεία που είχαν παραχθεί εκεί, ενώ τα άλλα δύο είναι μια φιάλη της πρώιμης ισλαμικής περιόδου και μια κανάτα της πρώιμης βυζαντινής περιόδου.

Η αποκατάσταση όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έδωσε το αντίστοιχο τμήμα συντήρησης του Βρετανικού Μουσείου είναι εξαιρετικά δύσκολη, ένα εγχείρημα που ξεκινά από μικρά θρύψαλα που πρέπει να ενωθούν ξανά. Η συντήρηση του γυαλιού είναι πολύπλοκη και ειδικά για τα συγκεκριμένα γυαλιά που έχουν «επιβιώσει» από την αρχαιότητα και έσπασαν σε μια έκρηξη μετά από είκοσι αιώνες. Η διαδικασία της συντήρησης πρέπει να είναι αναστρέψιμη ώστε αν βρεθεί άλλο κομμάτι αργότερα να μπορέσει και αυτό να συγκολληθεί στη θέση του.

Η λεπτομερής και θεαματική αποκατάσταση των γυάλινων αγγείων του μουσείου της Βηρυτού Facebook Twitter
Το ειδικό συνεργείο από το Institut National du Patrimoine από το Παρίσι | AUB Office of Communications and Archaeological

Κάθε κομμάτι θα χρειαστεί κατά μέσο όρο 60 ώρες για να ανακατασκευαστεί και το έργο στο σύνολό της όλη η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες.

Την επόμενη της έκρηξης όταν οι υπάλληλοι του μουσείου έφτασαν εκεί για να δουν τι ζημιές έχουν γίνει, οι συλλογές παρά τις ζημιές στο κτίριο ήταν άθικτες εκτός από μια γυάλινη βιτρίνα με μεταλλικό σκελετό που είχε πέσει με τα 74 κομμάτια της συλλογής να έχουν χυθεί στο πάτωμα και τους υπαλλήλους να «κολυμπούν» σε μια θάλασσα από μεγαλύτερα έως μικροσκοπικά θραύσματα.

Πρώτο, σε βοήθεια, έσπευσε το Institut National du Patrimoine από το Παρίσι με ένα ειδικό συνεργείο και μια ομάδα εθελοντών άρχισαν να κοσκινίζουν χιλιάδες θραύσματα γυαλιού από τα παράθυρα, τη βιτρίνα και τα αρχαία αγγεία. Χρησιμοποιώντας φωτογραφίες, ταίριαξαν κάθε μικροσκοπικό κομμάτι με τον αρχικό θησαυρό. Δέκα αντικείμενα αποκαταστάθηκαν στο μουσείο στη Βηρυτό και άλλα οκτώ αναγνωρίστηκαν ως κατάλληλα για να ταξιδέψουν στο Λονδίνο.

Η λεπτομερής και θεαματική αποκατάσταση των γυάλινων αγγείων του μουσείου της Βηρυτού Facebook Twitter
Η αποκατάσταση ενός γυάλινου αγγείου | AUB Office of Communications and Archaeological

Το έργο της συντήρησης επελέγη από το TEFAF, (The European Fine Art Foundation) για χρηματοδότηση μαζί με έναν πίνακας του Εντουάρ Μανέ στο Εθνικό Μουσείο της Ουαλίας.

Πόσο σημαντικά είναι αυτά τα γυάλινα κομμάτια; "Αυτό είναι το επίκεντρο του τόπου όπου αναπτύχθηκε το φύσημα του γυαλιού και αυτά τα αγγεία το αντιπροσωπεύουν", δήλωσε ο Jamie Fraser, επιμελητής στο Βρετανικό Μουσείο.

«Τα αρχαιολογικά έργα ορίζουν τη Μέση Ανατολή και αυτό που έχει χάσει». Τα τεχνουργήματα αυτά δεν είναι σκονισμένα και αδρανή σε μια προθήκη είναι δυναμικά στοιχεία ενός πολιτισμού και των ιστοριών που αφηγούμαστε μέσα από αυτά.

Μετά την αποκατάσταση, τα αγγεία θα εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο και στη συνέχεια θα επιστραφούν στη Βηρυτό, εκεί που ανήκουν.

Η λεπτομερής και θεαματική αποκατάσταση των γυάλινων αγγείων του μουσείου της Βηρυτού Facebook Twitter
Η βιτρίνα στο Μουσείο της Βηρυτού πριν από την έκρηξη | AUB Office of Communications and Archaeological

Πολιτισμός
0

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κήποι της Πινακοθήκης Ουφίτσι αποκτούν ξανά την αίγλη των Μεδίκων

Πολιτισμός / Οι κήποι της Πινακοθήκης Ουφίτσι αποκτούν ξανά την αίγλη των Μεδίκων

Το πάρκο, που αποτελεί μέρος του δικτύου Γκαλερί Ουφίτσι, σχεδιάστηκε από την οικογένεια Μέντιτσι από τον 16ο αιώνα και μετά και καθιέρωσε το ιταλικό στυλ κήπων που έγινε πρότυπο για τις ευρωπαϊκές αυλές.
THE LIFO TEAM
«Νίκη, απόψε στο πάρτι»: Η παράσταση της Ρούλας Πατεράκη παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Φούρνος

Πολιτισμός / «Νίκη, απόψε στο πάρτι»: Η παράσταση της Ρούλας Πατεράκη παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Φούρνος

Η «Νίκη, απόψε στο πάρτι» επανέρχεται από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου και θα παρουσιάζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή, έως 30 Οκτωβρίου, για 10 μόνο παραστάσεις.
THE LIFO TEAM
Έκλεισε μετά από 150 χρόνια το Ινστιτούτο Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο: «Οι καλλιτέχνες μπορούν να πάνε να κρεμαστούν»

Πολιτισμός / Έκλεισε μετά από 150 χρόνια το Ινστιτούτο Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο: «Οι καλλιτέχνες μπορούν να πάνε να κρεμαστούν»

Το Ινστιτούτο από το οποίο πέρασαν διάσημοι δάσκαλοι και απόφοιτοι, κέντρο του αφηρημένου εξπρεσιονισμού δεν μπορεί να επιβιώσει με τα ακριβά δίδακτρα, το κόστος ζωής στην περιοχή που έχει εκτοξευθεί και τα πτυχία τέχνης που δεν θεωρούνται δημοφιλή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μπερντ και Χίλα Μπέκερ: Μια έκθεση για τη γοητεία των ερειπωμένων βιομηχανικών κατασκευών

Πολιτισμός / Μπερντ και Χίλα Μπέκερ: Μια έκθεση για τη γοητεία των ερειπωμένων βιομηχανικών κατασκευών

Ο Μπερντ και η Χίλα Μπέκερ επί σαράντα χρόνια φωτογράφιζαν τη βιομηχανική αρχιτεκτονική της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, αλλάζοντας την πορεία της φωτογραφίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αυτά είναι τα υποψήφια για το βραβείο Stirling αρχιτεκτονικά έργα

Πολιτισμός / Αυτά είναι τα υποψήφια για το βραβείο Stirling αρχιτεκτονικά έργα

Ο εξαμελής κατάλογος των υποψηφίων για το βραβείο Stirling, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο στο κτίριο που κρίνεται ότι έχει συμβάλει τα μέγιστα στη βρετανική αρχιτεκτονική, περιλαμβάνει δύο "φιλόδοξα" στεγαστικά σχέδια και τέσσερις χώρους μάθησης.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ