Το Εθνικό Μουσείο της Βηρυτού επαναλειτουργεί ένα χρόνο μετά την καταστροφική έκρηξη στην λιβανέζικη πρωτεύουσα

ΤΣΕΚ ΦΩΤΟ Το Εθνικό Μουσείο της Βηρυτού επαναλειτουργεί ένα χρόνο μετά την καταστροφική έκρηξη στην λιβανέζικη πρωτεύουσα Facebook Twitter
Το Εθνικό Μουσείο της Βηρυτού | Courtesy of the Louvre
0

Το Εθνικό Μουσείο της Βηρυτού άνοιξε ξανά - με τη βοήθεια ειδικών από το Λούβρο - μετά τη διπλή έκρηξη που κατέστρεψε τη λιβανέζικη πρωτεύουσα στις 4 Αυγούστου 2020. Η έκρηξη κατέστρεψε τα παράθυρα και τις πόρτες του μουσείου και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο σύστημα ασφαλείας. Τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 6.000 τραυματίστηκαν μετά τις εκρήξεις, ενώ αμέτρητα κτίρια καταστράφηκαν.

Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού του Λιβάνου συνέταξε ένα σχέδιο δράσης για την ανοικοδόμηση του μουσείου, που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα νότια του λιμανιού, τις ημέρες μετά την έκρηξη. Ομάδες από το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Λούβρου και το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και Κήπων βοήθησαν στη χάραξη ενός σχεδίου αποκατάστασης, ξεκινώντας «επείγουσες παρεμβάσεις» στις 31 Αυγούστου πέρυσι.

Αυτό περιλάμβανε την ασφάλεια του κτιρίου και των συλλογών όσο το δυνατόν γρηγορότερα με την επισκευή των θυρών, των παραθύρων και του συστήματος ασφαλείας. Η ομάδα των ειδικών βοήθησε επίσης στην αποκατάσταση ζημιών στις διοικητικές περιοχές του μουσείου και στις αρχαιολογικές αποθήκες.

Εκπρόσωπος του Λούβρου λέει ότι το μουσείο άνοιξε εν μέρει στα μέσα Ιουλίου για επισκέπτες όπως τουρίστες και Λιβανέζους ομογενείς. «Ωστόσο, οι εργασίες είναι ακόμη σε εξέλιξη και πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες. Το 95% της δουλειάς έχει γίνει», λέει.

Το Εθνικό Μουσείο της Βηρυτού επαναλειτουργεί ένα χρόνο μετά την καταστροφική έκρηξη στην λιβανέζικη πρωτεύουσα Facebook Twitter
Το Εθνικό μουσείο της Βηρυτού | courtesy The National Museum of Beirut

Το έργο αποκατάστασης χρηματοδοτήθηκε από τη Διεθνή Συμμαχία για την Προστασία της Κληρονομιάς στις Συγκρουόμενες Περιοχές (Aliph), η οποία παρείχε 175.000 δολάρια. Η Aliph έχει υποστηρίξει 18 έργα κόστους 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων, χρηματοδοτώντας έκτακτα μέτρα για τη σταθεροποίηση περισσότερων από 30 ιστορικών σπιτιών στη Βηρυτό και την αποκατάσταση μνημείων, θρησκευτικών κτιρίων και πολιτιστικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου Sursock (500.000 δολάρια).

«Στο πλαίσιο της κρίσης που περνά ο Λίβανος, η εκτέλεση αυτού του έργου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αποτελεί μια αξιοσημείωτη επιτυχία», λέει ο Σαρκίς ελ-Χούρι, ο Λιβανέζος γενικός διευθυντής αρχαιοτήτων σε μια δήλωση, προσθέτοντας ότι το έργο είναι «ένα σημαντικό βήμα στη συλλογική εργασία που πραγματοποιείται από κοινού με το μουσείο του Λούβρου και το ίδρυμα Aliph».

Το Εθνικό Μουσείο της Βηρυτού επαναλειτουργεί ένα χρόνο μετά την καταστροφική έκρηξη στην λιβανέζικη πρωτεύουσα Facebook Twitter
Το Εθνικό μουσείο της Βηρυτού | courtesy The National Museum of Beirut

Χρειάζεται όμως περαιτέρω χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση της ουσιαστικής συντήρησης κατά τη δεύτερη φάση της επισκευής. «Σημαντικές επισκευές αξίας σχεδόν 800.000 δολαρίων θα είναι απαραίτητες για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ισορροπία ολόκληρου του μουσείου, του οποίου ο κλιματισμός λειτουργεί μόνο στο 30% της χωρητικότητάς του», αναφέρει η δήλωση του Λούβρου. Ορισμένες περιοχές, όπως η γκαλερί που υπάρχουν οι μούμιες του 13ου αιώνα, υποστηρίζονται με εφεδρικά συστήματα.

Το Εθνικό Μουσείο της Βηρυτού, το οποίο εκθέτει πάνω από 1.800 αντικείμενα σε τρεις ορόφους που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους έως την Οθωμανική περίοδο και άνοιξε αρχικά το 1942, έχει υποστεί σημαντικές ζημιές όπως αυτές κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου που ξεκίνησε το 1975. Τότε το μουσείο υπέστη ζημιές από βόμβες και καταλήφθηκε από μαχητές από διάφορες ένοπλες ομάδες.

Το Εθνικό Μουσείο της Βηρυτού επαναλειτουργεί ένα χρόνο μετά την καταστροφική έκρηξη στην λιβανέζικη πρωτεύουσα Facebook Twitter
Οι εργασίες στο εσωτερικό του μουσείου | Courtesy of the Louvre

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επετειακή Έκθεση «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες»στη Ροτόντα

Πολιτισμός / Όταν οι μικρασιάτες πρόσφυγες ζούσαν μέσα στη Ροτόντα

Πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Άνω Πόλη, κτίζοντας παράγκες σε επαφή με τα κάστρα, ενώ αρκετοί βρήκαν καταφύγιο στο κέντρο της πόλης, στους ναούς, με επίκεντρο τον ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου, σε σχολεία, τεμένη και εμπορικές στοές.
THE LIFO TEAM
Timecircus: «Avec tout le monde, contre personne!»

Θέματα / Μια αρχαιο-φουτουριστική κολεκτίβα έρχεται τώρα με τα πόδια, από το Βέλγιο στην Ελευσίνα

Η βελγική κολεκτίβα διασχίζει πεζή την Ευρώπη, σέρνοντας ένα πλοίο ξηράς, για να χτίσει στο κέντρο της Ελευσίνας, τον Φεβρουάριο του 2023, μια κιβωτό ελπίδας και αιώνιας νεότητας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ