ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

Η Αντζελίνα Τζολί πουλά σε δημοπρασία πίνακα του Τσόρτσιλ- Τον είχε κάνει δώρο στον Ρούσβελτ

Η Αντζελίνα Τζολί πουλά σε δημοπρασία πίνακα του Τσόρτσιλ- Τον είχε κάνει δώρο στον Ρούσβελτ Facebook Twitter
Αυτός είναι ο πίνακας του Τσόρτσιλ που πωλείται σε δημοπρασία (Πηγή φωτό EPA)
0

Η Αντζελίνα Τζολί βγάζει στο «σφυρί» πίνακα που είχε ζωγραφίσει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και στη συνέχεια τον έκανε δώρο στον Φραγκλίνο Ρούσβελτ.

Το έργο με τίτλο «Tower of the Koutoubia Mosque» θα πωληθεί σε δημοπρασία του Christie's την 1η Μαρτίου. Ο οίκος δημοπρασιών εκτιμά ότι ο πίνακας θα «πιάσει» από 2,1 εκατ. έως 3,4 εκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για πίνακα με το τζαμί Κουτούμπια στο Μαρακές και είναι ο μοναδικός που ολοκλήρωσε ο Τσόρτσιλ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με το Associated Press.

Τον ζωγράφισε μετά τη διάσκεψη της Καζαμπλάνκα, που έγινε τον Ιανουάριο του 1943. Μετά τις συνομιλίες, ο Τσόρτσιλ και ο Ρούσβελτ επισκέφθηκαν το Μαρακές, προκειμένου ο Βρετανός να δείξει στον Αμερικανό την ομορφιά της πόλης.

«Ο Ρούσβελτ εντυπωσιάστηκε», δήλωσε ο Νικ Όρτσαρντ, επικεφαλής για τη σύγχρονη βρετανική τέχνη στον Christie's. Στη συνέχεια, ο Τσόρτσιλ δώρισε στον Ρούσβελτ τον πίνακα, ως ενθύμιο αυτού του ταξιδιού τους.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ άρχισε να ζωγραφίζει μετά τα 40 του και ολοκλήρωσε περίπου 500 πίνακες. «Το φως στο Μαρόκο και το Μαρακές ήταν κάτι με το οποίο είχε πάθος» και το ζωγράφισε ξανά και ξανά, δήλωσε ο Όρτσαρντ.

Ο γιος του Ρούσβελτ πούλησε τον συγκεκριμένο πίνακα μετά τον θάνατο του προέδρου το 1945 και το έργο πέρασε από αρκετά χέρια, προτού τον αγοράσουν η Αντζελίνα Τζολί και ο Μπραντ Πιτ, το 2011.

Στη δημοπρασία ο πίνακας πωλείται από την Jolie Family Collection και ο Όρτσαρντ ελπίζει ότι θα καταγραφεί νέα τιμή- ρεκόρ για έργο του Τσόρτσιλ. «Το ρεκόρ σε δημοπρασία είναι περίπου 1,8 εκατομμύρια λίρες για έναν πίνακα που κατά την άποψή μου δεν είναι τόσο σημαντικός όσο αυτός. Πιστεύω ότι πιθανότατα είναι το πιο σημαντικό έργο του», δήλωσε ο ίδιος.

Πολιτισμός
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ THE WEEK 783

Πολιτισμός / 18 πολιτιστικές εκδηλώσεις γι' αυτή την εβδομάδα (22-28/9/2023)

Οι Villagers of Ioannina City ανηφορίζουν στον Λυκαβηττό, η μεγάλη αναδρομική έκθεση έργων του Γιώργου Χατζημιχάλη ανοίγει τις πόρτες της και το πρώτο Αγοραφοβικό Φεστιβάλ καταφθάνει στην Αθήνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ