Φυλαχτό για προστασία από τον καρκίνο βρέθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας στη Μικρά Ασία

Φυλαχτό για προστασία από τον καρκίνο βρέθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας στη Μικρά Ασία Facebook Twitter
0

Ανασκαφές στην αρχαία Αντιοχεία της Πισιδίας, που βρίσκεται στην περιοχή που καλύπτει πλέον η περιφέρεια της Σπάρτης Πισιδίας, στη Μικρά Ασία, αποκάλυψαν ένα πέτρινο φυλαχτό που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ., το οποίο πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε για καρκινοπαθείς.

Ο καθηγητής δρ. Μεχμέτ Οζχανλί, επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, δήλωσε ότι το περιδέραιο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών γύρω από την εκκλησία στον λόφο του Αιδιλικού. Κατά την εξέταση του φυλαχτού, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μία πλευρά είχε μια φιγούρα καβουριού, ενώ η άλλη πλευρά περιείχε το όνομα ενός άρρωστου κοριτσιού και των γονέων του. Η φιγούρα του καβουριού έχει νόημα, καθώς οι καρκινικοί όγκοι παρομοιάζονταν με καβούρια του οποίου η αρχαία ονομασία είναι «καρκίνος».

«Σήμερα, η λέξη "καρκίνος" που χρησιμοποιείται παίρνει επίσης το όνομά της από την ελληνική λέξη για τον "κάβουρα". Αυτό καταδεικνύει την αρχαία κατανόηση της νόσου και των χαρακτηριστικών της. Ο όρος "καρκίνος" στα ελληνικά μεταφράζεται ως "καβούρι" και από αυτή τη λέξη προέρχεται ο σύγχρονος όρος "καρκίνος"», εξήγησε ο Οζχανλί, μιλώντα σε τουρκικά ΜΜΕ.

Τέτοια φυλαχτά χρησιμοποιούνταν ευρέως από την ελληνιστική περίοδο μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ.. «Ένας πατέρας του οποίου η κόρη είναι άρρωστη έφτιαχνε το περιδέραιο και το έβαζε στο λαιμό της ως φυλαχτό για τη θεραπεία της», δήλωσε ο Οζχανλί, όπως αναφέρει το En Son Haber. «Αυτό ήταν ένα ενδιαφέρον εύρημα. Τον 4ο αιώνα μ.Χ., μιλούν στην πραγματικότητα για μια ασθένεια όπως ο καρκίνος», πρόσθεσε ο Οζχανλί, σύμφωνα με τη Yeni Akit. «Ο Γαληνός, ένας από τους σημαντικότερους γιατρούς της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, έχει πληροφορίες που παρείχε για αυτή την ασθένεια», δήλωσε ο Οζχανλί, αναφερόμενος στον θρυλικό Έλληνα γιατρό από την αρχαιότητα.

Φυλαχτό για προστασία από τον καρκίνο βρέθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας στη Μικρά Ασία Facebook Twitter

«Τα δεδομένα που προέκυψαν μετά από μελέτες για το φυλαχτό, ένα από τα πιο μοναδικά αντικείμενα που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στις ανασκαφές της Αντιοχείας, έχουν αυξήσει περαιτέρω τη σημασία του ευρήματος», πρόσθεσε ο Οζχανλί, όπως αναφέρει το Diken.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπουργείο Πολιτισμού: Θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών από κεραυνικά πλήγματα

Πολιτισμός / Υπουργείο Πολιτισμού: Θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών από κεραυνικά πλήγματα

«Η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς προϋποθέτει την ασφάλεια επισκεπτών και εργαζομένων, εφαρμόζοντας σύγχρονες, επιστημονικά και τεχνολογικά τεκμηριωμένες λύσεις, για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων» δήλωσε η Λίνα Μενδώνη
LIFO NEWSROOM
Κατερίνα Γιουλάκη: Το συγκινητικό «αντίο» της Φίνος Φιλμ – «Αγαπήθηκε βαθιά από κοινό τεσσάρων δεκαετιών»

Πολιτισμός / Κατερίνα Γιουλάκη: Το συγκινητικό «αντίο» της Φίνος Φιλμ – «Αγαπήθηκε βαθιά από κοινό τεσσάρων δεκαετιών»

«Η Κατερίνα Γιουλάκη ήταν μια ηθοποιός με ψυχή και ταλέντο, που κατάφερε κάτι άπιαστο: να αγαπηθεί βαθιά και αυθεντικά από κοινό τεσσάρων δεκαετιών χωρίς να φθαρεί στο πέρασμα του χρόνου»
LIFO NEWSROOM
Δράκοι, Εξορκιστές και Κεκάτος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Δράκοι, Εξορκιστές και Κεκάτος από αύριο στους κινηματογράφους

Δυο μεγάλα γαλλικά εισπρακτικά σουξέ, οι «Άγριες Μέρες Μας» του Βασίλη Κεκάτου και η live-action διασκευή του «How to train your Dragon» είναι μερικές από τις νέες ταινίες αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
BET Awards 2025: Η στιγμή που ο Τζέιμι Φοξ παραλαμβάνει φανερά συγκινημένος το βραβείο Ultimate Icon

Πολιτισμός / BET Awards 2025: Η στιγμή που ο Τζέιμι Φοξ παραλαμβάνει συγκινημένος το βραβείο Ultimate Icon

«Δεν ξέρω γιατί πέρασα ό,τι πέρασα, αλλά ξέρω πως αυτή τη δεύτερη ευκαιρία δεν θα την αφήσω να πάει χαμένη» ανέφερε ο δημοφιλής καλλιτέχνης αναφερόμενος στην περιπέτεια της υγείας του
LIFO NEWSROOM