Ο Ρομέν Γαβράς κάνει ταινία τη ληστεία στο Λούβρο

ΛΟΥΒΡΟΣ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑ Facebook Twitter
Άγαλμα του Λουδοβίκου ΙΔ΄ της Γαλλίας / Φωτ.: EPA
0

Η ληστεία κοσμημάτων αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων στο Μουσείο του Λούβρου, ετοιμάζεται να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τη σκηνοθεσία θα αναλάβει ο Ρομέν Γαβράς, γνωστός για την ταινία «Sacrifice» αλλά και για τα μουσικά βίντεο που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια. Η νέα ταινία θα βασιστεί στο ερευνητικό βιβλίο «Main basse sur le Louvre» («Χτύπημα στο Λούβρο»), το οποίο καταγράφει το παρασκήνιο της μεγάλης ληστείας της 19ης Οκτωβρίου 2025.

Σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο Flammarion, τα δικαιώματα μεταφοράς του βιβλίου αγοράστηκαν από την εταιρεία παραγωγής Iconoclast. Το βιβλίο, που κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα στη Γαλλία, γράφτηκε από τρεις δημοσιογράφους των γαλλικών μέσων Le Parisien, Le Monde και Paris Match.

Ληστεία στο Λούβρο: Δεν έχει ανακοινωθεί ο τίτλος της ταινίας

Οι ίδιες πηγές του πρακτορείου ειδήσεων διευκρινίζουν πως, μέχρι στιγμής, δεν έχουν ανακοινωθεί ούτε ο τίτλος της ταινίας ούτε το καστ, ωστόσο το πρότζεκτ βρίσκεται ήδη σε στάδιο ανάπτυξης.

Παρά τις συλλήψεις βασικών υπόπτων και τους επτά μήνες ερευνών που ακολούθησαν, τα κλεμμένα κοσμήματα δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα. Οι συγγραφείς του βιβλίου περιγράφουν την εξαφάνιση των πολύτιμων αντικειμένων ως «ένα πυκνό μυστήριο» που έχει οδηγήσει τους ερευνητές σε πλήρη σύγχυση.

Όπως σημειώνουν, η υπόθεση αποκαλύπτει ότι «η κλοπή έργων τέχνης έχει μετατραπεί για πολλούς εγκληματίες σε μια κανονική επιχειρηματική δραστηριότητα». «Ο υπόκοσμος βρήκε μια νέα χρυσοφόρα αγορά», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ληστεία στο Λούβρο: Το χρονικό

Η ληστεία στο Λούβρο έλαβε χώρα στις 19 Οκτωβρίου 2025 και, μέσα σε λίγες ώρες, κατάφερε να εκθέσει τα σοβαρά κενά ασφαλείας του διασημότερου μουσείου στον κόσμο, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν κοσμήματα αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η ληστεία σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2025 και προκάλεσε αναταραχή στη Γαλλία αλλά και διεθνώς. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, οι δράστες φαίνεται πως είχαν οργανώσει με ακρίβεια κάθε λεπτομέρεια και γνώριζαν πολύ καλά τους εσωτερικούς χώρους και τα πρωτόκολλα ασφαλείας του μουσείου.

Στόχος τους ήταν μια συλλογή εξαιρετικά πολύτιμων ιστορικών κοσμημάτων που φυλάσσονταν σε ειδικά προστατευμένη πτέρυγα του Λούβρου. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, οι ληστές κατάφεραν να παραβιάσουν τα μέτρα ασφαλείας, να αφαιρέσουν τα κοσμήματα και να διαφύγουν πριν οι αρχές αντιληφθούν πλήρως τι είχε συμβεί.

Η υπόθεση πήρε γρήγορα διαστάσεις εθνικού σκανδάλου στη Γαλλία. Οι αποκαλύψεις για ελλείψεις στην επιτήρηση, καθυστερήσεις στην αντίδραση και πιθανές εσωτερικές διευκολύνσεις προκάλεσαν τεράστια πίεση στη διοίκηση του μουσείου. Τελικά, η κρίση οδήγησε ακόμη και στην απομάκρυνση της διευθύντριας του Λούβρου, Λοράνς ντε Καρ.

Παρότι η γαλλική αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις βασικών υπόπτων τους επόμενους μήνες, τα κλεμμένα κοσμήματα παραμένουν άφαντα. Αυτό είναι και το στοιχείο που συνεχίζει να τροφοδοτεί το μυστήριο γύρω από την υπόθεση.

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι τα κοσμήματα είτε έχουν ήδη διαλυθεί και πωληθεί παράνομα στη διεθνή μαύρη αγορά τέχνης είτε βρίσκονται κρυμμένα σε ιδιωτικά κυκλώματα συλλεκτών.

Με πληροφορίες από AFP News Agency

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο αγόρια σε ένα δάσος με γύπες: η νεότητα της Βενεζουέλας σε ένα φωτογραφικό βιβλίο

Πολιτισμός / Δύο αγόρια σε ένα δάσος με γύπες: η νεότητα της Βενεζουέλας σε ένα φωτογραφικό βιβλίο

Στο Venezuelan Youth, η Silvana Trevale φωτογραφίζει παιδιά και εφήβους στη Βενεζουέλα μακριά από τα συνηθισμένα κλισέ της κρίσης: μέσα στην ομορφιά, την αγωνία, την πρόωρη ενηλικίωση και την επιθυμία μιας γενιάς να μη χαθεί.
THE LIFO TEAM
Soufiane Ababri: ο καλλιτέχνης που ζωγραφίζει την queer επιθυμία από το κρεβάτι

Πολιτισμός / Soufiane Ababri: ο καλλιτέχνης που ζωγραφίζει την queer επιθυμία από το κρεβάτι

Με αφορμή τη συμμετοχή του στο House of Nisaba του Moderna Museet, ο Soufiane Ababri επιστρέφει στο προσκήνιο με μια ζωγραφική φτιαγμένη από κρεβάτια, χρωματιστά μολύβια, queer σώματα, ανδρική ευαλωτότητα και μετα-αποικιακή μνήμη.
THE LIFO TEAM
Όταν το πρόσωπό σου γίνεται sex tape: η Meena Kandasamy γράφει για τη νέα διαπόμπευση των γυναικών

Πολιτισμός / Όταν το πρόσωπό σου γίνεται sex tape: η Meena Kandasamy γράφει για τη νέα διαπόμπευση των γυναικών

Στο νέο μυθιστόρημα της Meena Kandasamy, μια γυναίκα βλέπει το πρόσωπό της να κυκλοφορεί σε ένα ψεύτικο sex tape. Το Fieldwork as a Sex Object μιλά για deepfakes, online διαπόμπευση και τη μισογυνική βία της ψηφιακής εποχής.
THE LIFO TEAM
Ο Γουίλεμ Νταφόε φέρνει στην Αθήνα έναν Ίψεν για την εποχή της δυσπιστίας

Πολιτισμός / Ο Γουίλεμ Νταφόε φέρνει στην Αθήνα έναν Ίψεν για την εποχή της δυσπιστίας

Ο Γουίλεμ Νταφόε συμμετέχει στις 24 Ιουνίου, στο SNF Nostos 2026, σε σκηνική ανάγνωση του «Εχθρού του Λαού» του Ίψεν, ενός έργου για την αλήθεια που γίνεται απειλή όταν συγκρούεται με την εξουσία, το χρήμα και την κοινή γνώμη.
THE LIFO TEAM
Όταν η Σοφία Λόρεν ζούσε ανάμεσα στους πίνακες του Φράνσις Μπέικον

Πολιτισμός / Όταν η Σοφία Λόρεν ζούσε ανάμεσα στους πίνακες του Φράνσις Μπέικον

Με αφορμή την επανακυκλοφορία σπάνιων εικόνων από τη φωτογράφηση της Vogue στη Villa Ponti, ξανανοίγει η ιστορία της εντυπωσιακής συλλογής έργων του Φράνσις Μπέικον που είχαν η Σοφία Λόρεν και ο Κάρλο Πόντι: ένα σπίτι όπου το ιταλικό glamour, η οικογένεια, η αγορά τέχνης και τα παραμορφωμένα σώματα του Μπέικον έζησαν για λίγο μαζί.
THE LIFO TEAM
Οι Βερσαλλίες ξανάφτιαξαν το υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ από ένα κομμάτι ύφασμα

Πολιτισμός / Οι Βερσαλλίες ξανάφτιαξαν το υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ από ένα κομμάτι ύφασμα

Ύστερα από 40 χρόνια ερευνών, καθυστερήσεων και ανατροπών, το ιδιωτικό υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ άνοιξε ξανά στο Παλάτι των Βερσαλλιών, ανακατασκευασμένο σχεδόν από το μηδέν.
THE LIFO TEAM
Ποιος είναι ο Panayotis Pascot, ο Γάλλος κωμικός με το ελληνικό όνομα που γεμίζει θέατρα;

Πολιτισμός / Ποιος είναι ο Panayotis Pascot, ο Γάλλος κωμικός με το ελληνικό όνομα που γεμίζει θέατρα;

Στα 27 του, ο Panayotis Pascot γεμίζει θέατρα στη Γαλλία, έχει γράψει best seller για την κατάθλιψη, την οικογένεια και την ομοφυλοφιλία του, και ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του one-man show στην Όπερα Γκαρνιέ.
THE LIFO TEAM
Ο σκηνοθέτης του Cinema Paradiso τιμάται στην Ταορμίνα για τον «βασιλιά του κασμίρ»

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του Cinema Paradiso τιμάται στην Ταορμίνα για τον «βασιλιά του κασμίρ»

Από το Cinema Paradiso στον «βασιλιά του κασμίρ»: ο Τζουζέπε Τορνατόρε τιμάται στην Ταορμίνα για την ταινία του πάνω στον Μπρουνέλο Κουτσινέλι και τον ιταλικό μύθο της πολυτέλειας με ανθρώπινο πρόσωπο.
THE LIFO TEAM
Saint Levant: ο ποπ σταρ από τη Γάζα που έκανε τη χαρά πεδίο μάχης

Πολιτισμός / Saint Levant: ο ποπ σταρ από τη Γάζα που έκανε τη χαρά πεδίο μάχης

Ο Saint Levant, Παλαιστίνιος pop star με ρίζες στη Γάζα, διχάζει γιατί τραγουδά για έρωτα, χορεύει με keffiyehs και μετατρέπει την παλαιστινιακή ταυτότητα σε pop γλώσσα την ώρα που η καταστροφή συνεχίζεται
THE LIFO TEAM