Επιτέλους, το Φεστιβάλ Μπαϊρόιτ έχει γυναίκα μαέστρο μετά από 145 χρόνια

Oksana Lyniv Facebook Twitter
Φωτ.: Oleh Pavliuchenkov
0

Για πρώτη φορά στην ιστορία του φεστιβάλ Μπαϊρόιτ του «ιερού δισκοπότηρου» των φανατικών της όπερας και του Βάγκνερ, μια γυναίκα ανέβηκε στο πόντιουμ. Το φεστιβάλ άνοιξε με την Oksana Lyniv στο πόντιουμ να καταχειροκροτείται από τον κόσμο στο τέλος του Ιπτάμενου Ολλανδού του Βάγκνερ.

Το φεστιβάλ που δεν πραγματοποιήθηκε πέρσι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού καθυστέρησε το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της Λίνιβ και αυξάνοντας τον ενθουσιασμό γύρω από την εκδήλωση.

Στο ακροατήριο ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, λάτρης του Wagner, και ο σύζυγός της, Joachim Sauer, ο επονομαζόμενος και «Φάντασμα της όπερας» λόγω των εμφανίσεών του στο φεστιβάλ Μπαϊρόιτ στο πλευρό της συζύγου του καθ 'όλη τη διάρκεια της θητείας της.

Η 43χρονη Οξάνα Λίνιβ, από την Ουκρανία, ήταν προηγουμένως μαέστρος της Όπερας Γκρατς της Αυστρίας, καθώς και πρώην βοηθός του σημερινού επικεφαλής μαέστρου της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, Κιρίλ Πετρένκο, όταν ήταν στην Κρατική Όπερα της Βαυαρίας. Η Λίνιβ είπε στην εφημερίδα Berliner Zeitung ότι αυτό που είχε σημασία για την ορχήστρα δεν ήταν το φύλο αλλά η ικανότητά της, όπως γράφει ο Γκάρντιαν.

Η Καταρίνα Βάγκνερ, εγγονή του Ρίχαρντ Βάγκνερ και ο απερχόμενος διευθυντής του φεστιβάλ, είπε ότι στο παρελθόν υπήρχαν λίγες γυναίκες μαέστροι για να διαλέξουν, αλλά ότι η Λίνιβ αντιπροσωπεύει μια νέα γενιά «αρκετά θαρραλέα», δηλώνοντας ότι τους μουσικούς τους ενδιαφέρει αν ο μαέστρος μπορεί να ανταποκριθεί στις μουσικές απαιτήσεις ενός έργου και καθόλου αν είναι άντρας ή γυναίκα, κάτι που ενδιαφέρει περισσότερο τους δημοσιογράφους.

Η Λίνιβ είπε ότι η επιλογή της έχει να κάνει με την ανάπτυξη της κοινωνίας και ότι μέχρι τη δεκαετία του ’80 υπήρχαν ορχήστρες που δε δέχονταν γυναίκες ως μουσικούς. « Οι γυναίκες επίσης μειονεκτούσαν κοινωνικά - απλά σκεφτείτε τα εργασιακά δικαιώματα. Αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν συμβεί πολλά. Οι πιο σημαντικές όπερες καταβάλλουν προσπάθειες για να πραγματοποιήσουν έως και τρεις παραγωγές με επικεφαλής τις γυναίκες», τόνισε.

Το φεστιβάλ Μπαϊρόιτ, που διαρκεί έως τις 25 Αυγούστου, πραγματοποιείται με τους αυστηρούς περιορισμούς που ισχύουν  για πολιτιστικές εκδηλώσεις σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ο έλεγχος στα ποσοστά μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη Γερμανία. Φέτος, μόνο περίπου 900 μέλη του κοινού επιτρέπεται να παρακολουθήσουν κάθε παράσταση - το ήμισυ της συνήθους χωρητικότητας. Το φεστιβάλ μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι έχουν εμβολιαστεί, έχουν αναρρώσει από τον ιό ή έχουν αρνητικό τεστ.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Πολιτισμός / Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Η έκθεση Paula Rego: Story Line που άνοιξε στη Victoria Miro στο Λονδίνο δεν επιστρέφει απλώς στα σχέδια μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας. Ανοίγει ξανά έναν ολόκληρο κόσμο από γυναίκες, παραμύθια, βία, επιθυμία και σκοτεινή τρυφερότητα, την ώρα που ο γιος της προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το αλλόκοτο σύμπαν που άφησε πίσω της.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ Bernard-Henri Lévy

Πολιτισμός / Γαλλία: Πάνω από 100 συγγραφείς εγκαταλείπουν ιστορικό εκδοτικό οίκο λόγω του ακροδεξιού ιδιοκτήτη

Στην πρωτοφανή αυτή μαζική αποχώρηση συμμετέχουν δεκάδες γνωστοί συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο φιλόσοφος Bernard-Henri Lévy και η φεμινίστρια συγγραφέας Virginie Despentes
THE LIFO TEAM
ΕΣΩ 2026: Η μεγαλύτερη διοργάνωση για το Design και την Αρχιτεκτονική επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής

Πολιτισμός / ΕΣΩ 2026: Η μεγαλύτερη διοργάνωση για το Design και την Αρχιτεκτονική επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής

Η φετινή θεματική «Διαπραγμάτευση, όχι Συμβιβασμός. Ο Σχεδιασμός ως Διάλογος ανάμεσα στη Γη, την Τεχνολογία και τον Άνθρωπο» μας καλεί να επανεξετάσουμε την αρχιτεκτονική ως συνεχή διαδικασία διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε πολλαπλούς συντελεστές.
THE LIFO TEAM
Η Ζάχα Χαντίντ και το τίμημα του να μη μικραίνεις

Πολιτισμός / Η Ζάχα Χαντίντ και το τίμημα του να μη μικραίνεις

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό της, το αρχείο με τα 1.200 ρούχα της Ζάχα Χαντίντ στο Λονδίνο δεν φωτίζει απλώς τη «fashion πλευρά» της. Φέρνει ξανά μπροστά μια γυναίκα που έκανε τη φόρμα τρόπο παρουσίας και ξανανοίγει ένα γνώριμο ερώτημα: πόσες γυναίκες αρχίζουν να διαβάζονται ως πρόβλημα τη στιγμή ακριβώς που σταματούν να μικραίνουν τον εαυτό τους;
THE LIFO TEAM
Στα 80 του, ο Τζον Γουότερς δεν γίνεται αξιοσέβαστος. Γίνεται πιο αδιόρθωτος

Πολιτισμός / Στα 80 του, ο Τζον Γουότερς δεν γίνεται αξιοσέβαστος. Γίνεται πιο αδιόρθωτος

Λίγες μέρες πριν από τα 80ά γενέθλιά του στις 22 Απριλίου, ο Τζον Γουότερς παρουσίασε στο Μπέρκλεϊ τη νέα του παράσταση, επιστρέφοντας στη σκηνή με το ίδιο πνεύμα τρας, χιούμορ και ανυπακοής που τον έκανε εμβληματική μορφή της αμερικανικής αντικουλτούρας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Κέιτ Μπλάνσετ θα υποδυθεί τη Μάρθα Στιούαρτ σε νέα βιογραφική ταινία

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ θα υποδυθεί τη Μάρθα Στιούαρτ σε νέα βιογραφική ταινία

Η Μπλάνσετ αναλαμβάνει τον ρόλο της Μάρθα Στιούαρτ στο biopic «Good Thing», με τη Janicza Bravo του «Zola» στη σκηνοθεσία. Ο τίτλος παραπέμπει στη γνωστή φράση-σήμα κατατεθέν της Στιούαρτ, «It’s a good thing»
THE LIFO TEAM
Η Μαντόνα επιστρέφει στην εποχή του «Confessions» με νέο άλμπουμ τον Ιούλιο

Πολιτισμός / Η Μαντόνα επιστρέφει στην εποχή του «Confessions» με νέο άλμπουμ τον Ιούλιο

Ανάμεσα σε σκιές, νέα πρόσωπα και την υπόσχεση της ελευθερίας πάνω στην πίστα, η Μαντόνα ανακοίνωσε το «Confessions on a Dance Floor: Part II», το νέο της άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στις 3 Ιουλίου από τη Warner Records.
THE LIFO TEAM
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Πιστοποιούνται τα αρχαιολογικά μουσεία Αβδήρων και Αλεξανδρούπολης

Η διαδικασία πιστοποίησης ξεκίνησε, το 2024, με τη διενέργεια αυτοψιών από τα αρμόδια κλιμάκια και συνεχίστηκε με την εκπόνηση και την υλοποίηση εξατομικευμένων προγραμμάτων αναβάθμισης για κάθε μουσείο
THE LIFO TEAM
Στα 93 της, η Τζόαν Σεμέλ ζωγραφίζει ακόμη το γυμνό σώμα της χωρίς καμία ντροπή

Πολιτισμός / Δεν ήθελα ιδανικό σώμα, ήθελα αληθινό: Η Τζόαν Σεμέλ στα 93 της

Η αμερικανίδα ζωγράφος Τζόαν Σεμέλ, που σόκαρε τον κόσμο της τέχνης τη δεκαετία του 1970 ζωγραφίζοντας το δικό της γυμνό σώμα, επιστρέφει φέτος στο προσκήνιο με τη νέα έκθεση Continuities σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα τιμάται με μεγάλη αναδρομική στο Jewish Museum.
THE LIFO TEAM
Το Βατικανό πάει στη Βενετία με FKA twigs, Μπράιαν Ίνο και μια ηχητική προσευχή

Πολιτισμός / Το Βατικανό πάει στη Βενετία με FKA twigs, Μπράιαν Ίνο και μια ηχητική προσευχή

Το Βατικανό ανακοίνωσε το περίπτερό του για τη Μπιενάλε της Βενετίας 2026, με την FKA twigs, τον Μπράιαν Ίνο, την Πάτι Σμιθ, τον Τζιμ Τζάρμους και άλλους καλλιτέχνες να συμμετέχουν σε ένα ηχητικό εγχείρημα εμπνευσμένο από τη ζωή και την κληρονομιά της Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν
THE LIFO TEAM