Ένας πίνακας του Μονέ με 24,1 εκατομμύρια σπάει το ρεκόρ του πιο ακριβού έργου στο Πεκίνο

Ένας πίνακας του Μονέ με 24,1 εκατομμύρια σπάει το ρεκόρ του πιο ακριβού έργου στο Πεκίνο Facebook Twitter
Το έργο Bassin aux nymphéas του Claude Monet, les rosiers, 1913
0

Ένα νέο ρεκόρ στην παγκόσμια αγοράς της τέχνης σημειώθηκε από την πώληση ενός πίνακα του Μονέ που πουλήθηκε για 24,1 εκατομμύρια δολάρια στο Πεκίνο, και έγινε το πιο ακριβό έργο τέχνης από τη Δύση που πωλήθηκε ποτέ στην Κίνα.

Οι μεγάλες δημοπρασίες αυτής της σεζόν στο Πεκίνο ξεκίνησαν και ο οίκος κορυφαίος κινεζικός οίκος δημοπρασιών China Guardian πούλησε το «Bassin aux nympheas, les rosiers» του Κλοντ Μονέ σε τιμή που απογειώνει τις πωλήσεις των ιμπρεσιονιστών ζωγράφων στην Κίνα.

Το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η «Στήλη» του Γκέρχαρντ Ρίχτερ πουλήθηκε για 12,65 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πίνακας έχει δημιουργηθεί το 1913 και απεικονίζει μια ήρεμη καλοκαιρινή μέρα στο Ζιβερνί, στον ονειρεμένο κήπο που έφτιαξε ο Μονέ, με μια αψίδα από τριαντάφυλλα να αντικατοπτρίζεται στο νερό της λίμνης στην οποία επιπλέουν γαλαζωπά και ροζ νούφαρα. Από τις τρεις συνθέσεις που έκανε ο Μονέ με ην ίδια θέα στην ώριμη περίοδο του έργου του, ο πίνακας που πουλήθηκε είναι ο μεγαλύτερος με διαστάσεις 73 εκ. επί 1 μ.

Ο πωλητής πιστεύεται ότι είναι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Wang Jianlin, ο οποίος ήταν γνωστός για τη συλλογή κινεζικής ζωγραφικής και καλλιγραφίας. Ο κατάλογος της δημοπρασίας δείχνει ότι ο τελευταίος ιδιοκτήτης το αγόρασε από τον Sotheby's στη Νέα Υόρκη το 2015.

Ο τωρινός ιδιοκτήτης είναι ο αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος Liu Yiqian, ένας πρώην ταξιτζής από τη Σανγκάη που αγαπά τα έργα τέχνης και ήταν αυτός που αγόρασε και το Γυμνό του Μοντιλιάνι για 170,4 εκατομμύρια δολάρια από τον οίκο Sotheby's στη Νέα Υόρκη πριν από έξι χρόνια, το δεύτερο πιο ακριβό έργο τέχνης που πουλήθηκε ποτέ εκείνη την εποχή.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έργα δυτικής τέχνης γνωρίζει άνθηση τα τελευταία χρόνια εξαιτίας τόσο της ακμάζουσας οικονομίας της Κίνας, όσο και της δημιουργίας πολλών ιδιωτικών και δημόσιων μουσείων.  

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

WWF: Tα διδάγματα των πυρκαγιών του Έβρου σε δύο επιστημονικές μελέτες

Πολιτισμός / WWF: Tα διδάγματα των πυρκαγιών του Έβρου σε δύο επιστημονικές μελέτες

Με σημείο αναφοράς τις περσινές πυρκαγιές στον Έβρο, το WWF Ελλάς εκπόνησε δύο μελέτες με στόχο να χρησιμοποιηθούν ως πρότυπα διαδικασιών για τον μεταπυρικό σχεδιασμό των περιοχών της χώρας που πλήττονται από πυρκαγιές.
NEWSROOM
Τομ Χάρντι, Ανθρωπίστριες Βρικόλακες και Ρένος Χαραλαμπίδης από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Χάρντι, Ανθρωπίστριες Βρικόλακες και Ρένος Χαραλαμπίδης από αύριο στους κινηματογράφους

Το «Bikeriders» του Τζεφ Νίκολς, το «Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person» και ο «Νυχτερινός Εκφωνητής» του Ρένου Χαραλαμπίδη ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ