Ένας πίνακας του Μονέ με 24,1 εκατομμύρια σπάει το ρεκόρ του πιο ακριβού έργου στο Πεκίνο

Ένας πίνακας του Μονέ με 24,1 εκατομμύρια σπάει το ρεκόρ του πιο ακριβού έργου στο Πεκίνο Facebook Twitter
Το έργο Bassin aux nymphéas του Claude Monet, les rosiers, 1913
0

Ένα νέο ρεκόρ στην παγκόσμια αγοράς της τέχνης σημειώθηκε από την πώληση ενός πίνακα του Μονέ που πουλήθηκε για 24,1 εκατομμύρια δολάρια στο Πεκίνο, και έγινε το πιο ακριβό έργο τέχνης από τη Δύση που πωλήθηκε ποτέ στην Κίνα.

Οι μεγάλες δημοπρασίες αυτής της σεζόν στο Πεκίνο ξεκίνησαν και ο οίκος κορυφαίος κινεζικός οίκος δημοπρασιών China Guardian πούλησε το «Bassin aux nympheas, les rosiers» του Κλοντ Μονέ σε τιμή που απογειώνει τις πωλήσεις των ιμπρεσιονιστών ζωγράφων στην Κίνα.

Το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η «Στήλη» του Γκέρχαρντ Ρίχτερ πουλήθηκε για 12,65 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πίνακας έχει δημιουργηθεί το 1913 και απεικονίζει μια ήρεμη καλοκαιρινή μέρα στο Ζιβερνί, στον ονειρεμένο κήπο που έφτιαξε ο Μονέ, με μια αψίδα από τριαντάφυλλα να αντικατοπτρίζεται στο νερό της λίμνης στην οποία επιπλέουν γαλαζωπά και ροζ νούφαρα. Από τις τρεις συνθέσεις που έκανε ο Μονέ με ην ίδια θέα στην ώριμη περίοδο του έργου του, ο πίνακας που πουλήθηκε είναι ο μεγαλύτερος με διαστάσεις 73 εκ. επί 1 μ.

Ο πωλητής πιστεύεται ότι είναι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Wang Jianlin, ο οποίος ήταν γνωστός για τη συλλογή κινεζικής ζωγραφικής και καλλιγραφίας. Ο κατάλογος της δημοπρασίας δείχνει ότι ο τελευταίος ιδιοκτήτης το αγόρασε από τον Sotheby's στη Νέα Υόρκη το 2015.

Ο τωρινός ιδιοκτήτης είναι ο αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος Liu Yiqian, ένας πρώην ταξιτζής από τη Σανγκάη που αγαπά τα έργα τέχνης και ήταν αυτός που αγόρασε και το Γυμνό του Μοντιλιάνι για 170,4 εκατομμύρια δολάρια από τον οίκο Sotheby's στη Νέα Υόρκη πριν από έξι χρόνια, το δεύτερο πιο ακριβό έργο τέχνης που πουλήθηκε ποτέ εκείνη την εποχή.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έργα δυτικής τέχνης γνωρίζει άνθηση τα τελευταία χρόνια εξαιτίας τόσο της ακμάζουσας οικονομίας της Κίνας, όσο και της δημιουργίας πολλών ιδιωτικών και δημόσιων μουσείων.  

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πούλιτζερ Λογοτεχνίας: Ο Πέρσιβαλ Έβερετ κέρδισε το βραβείο για το μυθιστόρημα «James» – Η ανατρεπτική ματιά στον Χάκλμπερι Φιν

Πολιτισμός / Πούλιτζερ Λογοτεχνίας: Ο Πέρσιβαλ Έβερετ κέρδισε το βραβείο για το μυθιστόρημα «James»

Ο Percival Everett τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για το «James», μια ανατρεπτική επαναφήγηση του «Χακλμπερι Φιν» από την οπτική του Τζιμ - Το μυθιστόρημα έχει ήδη σαρώσει τα λογοτεχνικά βραβεία των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Φωνές Δικαίωσης»: Το ντοκιμαντέρ για τη χρόνια κακοποίηση ανήλικων αθλητριών παρουσιάζεται απόψε στο κοινό

Πολιτισμός / «Φωνές Δικαίωσης»: Το ντοκιμαντέρ για τη χρόνια κακοποίηση ανήλικων αθλητριών παρουσιάζεται απόψε στο κοινό

Το ηχητικό ντοκιμαντέρ που διακρίθηκε στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης καταγράφει το τραύμα, τον αγώνα και τη δικαίωση των θυμάτων κακοποίησης του προπονητή Τάε Κβο Ντο στην Ηλιούπολη
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο θρυλικός σκηνοθέτης της όπερας Pierre Audi σε ηλικία 67 ετών

Πολιτισμός / Πέθανε ο θρυλικός σκηνοθέτης της όπερας Pierre Audi σε ηλικία 67 ετών

Ο κορυφαίος Γαλλο-Λιβανέζος καλλιτεχνικός διευθυντής, επιμελητής και σκηνοθέτης υπήρξε απόλυτα αφοσιωμένος στην τέχνη του και άφησε ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στον κόσμο της όπερας, της μουσικής και του θεάτρου.
LIFO NEWSROOM
Η «Ανδρομάχη» της Μαρίας Πρωτόπαππα στην Επίδαυρο

Πολιτισμός / Η «Ανδρομάχη» της Μαρίας Πρωτόπαππα στην Επίδαυρο

Στη δραματουργική και σκηνοθετική προσέγγιση της «Ανδρομάχης» από τη Μαρία Πρωτόπαππα, η Ερμιόνη και η Ανδρομάχη αντιπροσωπεύουν τα ιδεώδη των χωρών τους, ενώ ο Μενέλαος και ο Πηλέας την πολιτική και την εξουσία
LIFO NEWSROOM