Ένα άγαλμα σκύλου ηλικίας 2000 ετών βρέθηκε σε ανασκαφές στο κέντρο της Ρώμης

Ένα άγαλμα σκύλου ηλικίας 2000 ετών βρέθηκε σε ανασκαφές στο κέντρο της Ρώμης Facebook Twitter
Ο πήλινος σκύλος που ήρθε στο φως σε έργα αποχέτευσης στη Ρώμη | Italian Ministry of Culture
0

Μια πήλινη φιγούρα σκύλου με μυτερά αυτιά, και μακρύ τρίχωμα ήρθε στο φως σε ανασκαφή σε έναν από τους παλαιότερους δρόμους της Ρώμης.

Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν ένα αρχαίο ταφικό συγκρότημα κάτω από τη Via Latina, έναν από τους παλαιότερους δρόμους της Ρώμης, ανακάλυψαν ένα πήλινο άγαλμα ενός σκύλου, τρεις τάφους και μια άθικτη ταφική τεφροδόχο, αναφέρει το Roma Today. Εργάτες της πόλης ανακάλυψαν την τοποθεσία, η οποία χρονολογείται μεταξύ του πρώτου αιώνα π.Χ. και του πρώτο αιώνα μ.Χ., κατά την τοποθέτηση αγωγών νερού στη συνοικία Appio Latino.

«Για άλλη μια φορά, η Ρώμη δείχνει σημαντικά ίχνη του παρελθόντος σε όλο της τον αστικό ιστό», λέει η Daniela Porro, επικεφαλής της Ειδικής Εποπτείας Αρχαιολογίας, Καλών Τεχνών και Τοπίου της Ρώμης.

Στην αρχαιότητα, ορισμένα αγάλματα από τερακότα χρησίμευαν ως μέρος του συστήματος αποχέτευσης που χρησιμοποιήθηκε σε επικλινείς στέγες, και είχαν περιείχαν λαξευμένες τρύπες που επέτρεπαν στο νερό να περάσει μέσα. Ο πηλός που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του κεφαλιού του σκύλου που μόλις αποκαλύφθηκε είναι παρόμοιος με το ψημένο κεραμικό υλικό που βρέθηκε σε παλιές υδρορροές και σωλήνες στην περιοχή. Αλλά αυτό το συγκεκριμένο ειδώλιο δεν περιέχει τρύπες, για να περνά το νερό που σημαίνει ότι πιθανότατα δημιουργήθηκε ως διακοσμητικό εξάρτημα ή ήταν ένα δώρο.

Οι αρχαιολόγοι που έφτασαν για να ερευνήσουν βρήκαν τρεις τάφους χτισμένους σε τσιμεντένια βάση. Ο ένας ήταν φτιαγμένο από σκληρή ηφαιστειακή τέφρα, ενώ ο άλλος είχε σχέδιο σαν δίχτυ στους τοίχους του. Ο τρίτος τάφος είχε ενδείξεις ζημιών από φωτιά κατά μήκος της βάσης του.

Δίπλα στους τάφους, η ομάδα ανακάλυψε τα λείψανα ενός νεαρού άνδρα που ήταν θαμμένος απευθείας στη «γυμνή γη», καθώς και μια τεφροδόχο που περιείχε θραύσματα οστών. Οι ειδικοί λένε ότι η τοποθεσία παραβιάστηκε από τις υπόγειες εργασίες κοινής ωφέλειας που ολοκληρώθηκαν πριν η Ρώμη εφαρμόσει νόμους για την προστασία της αρχαίας κληρονομιάς της.

Χτισμένη πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια, η Via Latina επεκτάθηκε περίπου 124 μίλια νοτιοανατολικά της Ρώμης μέχρι την πόλη Capua. Ο δρόμος ξεκινούσε από αυτό που αργότερα έγινε Porta Latina, μια πύλη που ήταν μέρος των ρωμαϊκών αμυντικών τειχών που χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Μάρκο Αυρήλιο μεταξύ 271 και 275 μ.Χ..

Αν και οι τάφοι είναι μια σημαντική ανακάλυψη, το καλοδιατηρημένο άγαλμα του κεφαλιού του σκύλου έχει κυριαρχήσει ανάμεσα στα ευρήματα. Το έργο τέχνης σε μέγεθος παλάμης δείχνει έναν σκύλο με μυτερά αυτιά που φορά κάτι που φαίνεται να είναι λουρί με ένα έμβλημα και σφίγγει ένα μικρό αντικείμενο ανάμεσα στα πόδια του. Το ακριβές είδος σκύλου που απεικονίζει το άγαλμα δεν είναι σαφές.

Οι ειδικοί λένε ότι οι ράτσες των σκύλων έχουν αλλάξει δραματικά τις δύο τελευταίες χιλιετίες, προσθέτοντας, ότι «Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο υπήρχε επιλεκτική εκτροφή σκύλων για επιθυμητές ιδιότητες και για συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως το κυνήγι, η φύλαξη και η συντροφιά». Μια δημοφιλής ράτσα σκύλων στην αρχαία Ρώμη ήταν το μεγαλόσωμο κυνηγόσκυλο, το οποίο αρχικά εισήχθη από την αρχαία Ελλάδα. Τώρα που έχει εξαφανιστεί, ο σκύλος πιστεύεται ότι είναι ο πρόγονος για το σύγχρονο μαστίφ. Άλλες ράτσες που παρατηρήθηκαν σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία περιελάμβαναν προγόνους των ιρλανδικών λυκόσκυλων και των λαγωνικών.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας πίνακας του Γκιστάβ Κουρμπέ στο Κέιμπριτζ λεηλατημένο έργο τέχνης από τους Ναζί;

Πολιτισμός / Ένας πίνακας του Γκιστάβ Κουρμπέ στο Κέιμπριτζ λεηλατημένο έργο τέχνης από τους Ναζί;

Ο Κουρμπέ έχει υπογράψει ένα από τα πιο προκλητικά έργα στην ιστορία της τέχνης, τον περίφημο πίνακα «L'Origine du Monde» (Η προέλευση του κόσμου) που απεικονίζει ένα αιδοίο, ο οποίος δεν είχε εκτεθεί δημοσίως μέχρι το Γαλλία έως το 1995 και σήμερα βρίσκεται στο μουσείο Ορσέ.
THE LIFO TEAM
Queer Movie Nights - Τριήμερο LGBTQI+ ταινιών |  16-17-18 Μαΐου 2022 στον Κινηματογράφο Τριανόν

Πολιτισμός / Queer Movie Nights: Ένα τριήμερο LGBTQI+ ταινιών στον Κινηματογράφο Τριανόν

5 μεγάλου μήκους ξένες και 4 μικρού μήκους ελληνικές queer ταινίες θα προβληθούν στο Τριανόν από τις 16 μέχρι και τις 18 Μαΐου, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Iντερφοβίας.
THE LIFO TEAM
 Όλοι μπορούν να κάνουν τέχνη και ο Ρόμπι Γουίλιαμς πίνακες ζωγραφικής

Πολιτισμός / Όλοι μπορούν να κάνουν τέχνη και ο Ρόμπι Γουίλιαμς πίνακες ζωγραφικής

«Πήγα στο κατάστημα με είδη τέχνης και αγόρασα τα πάντα και άρχισα να κάνω πράγματα στο γκαράζ μου, τα οποία ήταν χάλια, και στη συνέχεια έγιναν λίγο καλύτερα», λέει για τα έργα του.
THE LIFO TEAM
Μυστήριο 12_Ελευσίνα & Επανάσταση στο Parking τουΠαλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας

Πολιτισμός / Μυστήριο 12: Ελευσίνα & Επανάσταση στο Parking του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας

Η  Έκθεση “Ελευσίνα & Επανάσταση” έναν χρόνο μετά τον σχεδιασμό της, έρχεται να θέσει έναν ακόμα βαθιά επίκαιρο προβληματισμό. Πόσο παγκόσμιες και διαχρονικές είναι, εν τέλει, οι παράμετροι που κρίνουν κάθε πόλεμο;
THE LIFO TEAM
Εθνικό Θέατρο: Τι θα δούμε το καλοκαίρι και τον επόμενο χειμώνα και η επανειτουργία της Πειραματικής Σκηνής

Θέατρο / Εθνικό Θέατρο: Τι θα δούμε το καλοκαίρι και τον επόμενο χειμώνα - επαναλειτουργία της Πειραματικής Σκηνής

Δυο παραστάσεις στην Επίδαυρο, ένα πλουραλιστικό ανοιχτό και φιλόξενο πρόγραμμα για τον χειμώνα, την επαναλειτουργία του Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος και της Πειραματικής Σκηνής ανακοίνωσε ο Γιάννης Μοσχος αφιερώνοντας το πρόγραμμα στους εργαζόμενους του Εθνικού.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ