Το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού απαντά στο Netflix για τη «Βασίλισσα Κλεοπάτρα»

Το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού απαντά στο Netflix για τη «Βασίλισσα Κλεοπάτρα» Facebook Twitter
Φωτ.: Netflix
0

Απάντηση στο Netflix δίνει το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Μνημείων αναφορικά με τη σειρά «Βασίλισσα Κλεοπάτρα».

Το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Μνημείων υποστηρίζει πως πρόκειται για «πλαστογράφηση της αιγυπτιακής ιστορίας» ενώ κάνει λόγο και για «κατάφωρη ιστορική παρανόηση» εστιάζοντας στη «μαύρη Κλεοπάτρα».

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιολογίας επιβεβαιώνει ότι η Βασίλισσα Κλεοπάτρα ήταν ανοιχτόχρωμη και με ελληνικά χαρακτηριστικά ενώ επικαλείται τα αγάλματα της βασίλισσας Κλεοπάτρας, τα οποία, όπως αναφέρει, είναι η καλύτερη απόδειξη των πραγματικών χαρακτηριστικών της αλλά και της μακεδονικής καταγωγής της.

Μάλιστα, όσον αφορά στη σειρά που ανακοίνωσε το Netflix «Βασίλισσα Κλεοπάτρα», ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιολογίας Δρ. Μουσταφά Βαζίρι, ισχυρίζεται ότι η εμφάνιση της ηρωίδας σε αυτό το σώμα είναι πλαστογραφία της αιγυπτιακής ιστορίας και μια κατάφωρη ιστορική παρανόηση, ειδικά το ότι η ταινία κατατάσσεται ως ντοκιμαντέρ και όχι ως δραματικό έργο.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά τεχνουργήματα της Βασίλισσας Κλεοπάτρας και απεικόνιση της ίδιας σε νομίσματα που επιβεβαιώνουν τα πραγματικά της χαρακτηριστικά, τα οποία είναι ελληνικά από άποψη ανοιχτού δέρματος, τραβηγμένης μύτης και αφράτα χείλη.

Από την πλευρά του ο δρ Νάσερ Μακάβι, επικεφαλής του Αιγυπτιακού τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Καΐρου, υποστηρίζει πως η εμφάνιση της βασίλισσας Κλεοπάτρας σε αυτή την παραγωγή και σε αυτό το σώμα ανταγωνίζεται τα πιο απλά ιστορικά γεγονότα και τα γραπτά ιστορικών όπως ο Πλούταρχος και ο Διοκάσιος, οι οποίοι κατέγραψαν τα γεγονότα της ρωμαϊκής ιστορίας στην Αίγυπτο κατά τη βασιλεία της Κλεοπάτρας, βάσει των οποίων ήταν ανοιχτόχρωμη και είχε καθαρή μακεδονική καταγωγή.

Τέλος, στο κείμενό του το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Μνημείων αναφέρει ότι η βασίλισσα Κλεοπάτρα Ζ ́ κατάγεται από μια αρχαία μακεδονική δυναστεία που κυβερνούσε την Αίγυπτο για σχεδόν 300 χρόνια και που ιδρύθηκε από τον βασιλιά Πτολεμαίο Α', Μακεδόνα στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην κατοχή του οποίου περιήλθε το κράτος της Αιγύπτου μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Πολιτισμός / Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Η ανθολογία Heart Lamp για την οποία βραβεύτηκε περιλαμβάνει 12 διηγήματα που έγραψε η Mushtaq σε διάστημα τριών δεκαετιών, από το 1990 έως το 2023, αποτυπώνοντας με συγκίνηση και ευαισθησία τις δυσκολίες που βιώνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στη νότια Ινδία
LIFO NEWSROOM
Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζουν το «Mission Impossible: Τhe Final Reckoning» και δυο προσωπικές ταινίες μεγάλων δημιουργών, το «Δεν είμαι Εγώ» του Λεός Καράξ και το «Oh, Canada» του Πολ Σρέιντερ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM