8ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας: Ο θεσμός κλασικής και τζαζ μουσικής επιστρέφει

8ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας: Ο θεσμός κλασικής και τζαζ μουσικής επιστρέφει Facebook Twitter
Το διάσημο Spiral Trio, με έδρα την Αθήνα, το οποίο ενσαρκώνει την πιο εκλεκτή εκδοχή της ελληνικής μοντέρνας τζαζ μουσικής
0

Από τις 26 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2024 διεξάγεται το διεθνές φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας», ένα από τα μεγαλύτερα και μακροβιότερα φεστιβάλ κλασικής και τζαζ μουσικής στην περιφέρεια.

Με ένα πολυσυλλεκτικό συναυλιακό πρόγραμμα, masterclasses και εκδηλώσεις που συνδυάζουν διαφορετικές τέχνες, η Καλαμάτα καθίσταται, και φέτος, ο απόλυτος μουσικός και συναυλιακός προορισμός. 

Η 8η έκδοση του φεστιβάλ, «αγκαλιάζει» την έννοια του πλουραλισμού, εστιάζει στις μουσικές αντιθέσεις και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για ανταλλαγή καλλιτεχνικών ιδεών. Η σύζευξη οργανικών και φωνητικών συνόλων, η αντίθεση των μουσικών ειδών και παραδόσεων, καθώς και η συνεργασία μουσικών, οι οποίοι, υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν απίθανο να συναντηθούν, τονίζει την καθολικότητα της μουσικής γλώσσας και στοχεύει στη διαμόρφωση νέων κοινών εμπειριών μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού.

Το φεστιβάλ ξεκινάει με τα καθιερωμένα masterclasses πιάνου και βιολιού με την Αλεξία Μουζά και τον Felix Froschhammer, αντίστοιχα, που έχουν προγραμματιστεί για την περίοδο 26–31 Αυγούστου 2024. Στις 28 Αυγούστου οι δύο καθηγητές θα μοιραστούν τη σκηνή για ένα κοινό ρεσιτάλ στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Και τα δύο masterclasses θα κλείσουν με κοινή συναυλία των συμμετεχόντων τους στις 31 Αυγούστου.

Ξεκινούν οι 8ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας Facebook Twitter
Η Αλεξία Μουζά. ©Kai Kremser

Στο πλαίσιο του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», που φέτος εστιάζει στην έννοια της Σύγκρουσης, στις 29 και 30 Αυγούστου, στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης θα πραγματοποιηθεί η παράσταση «Χιονάτες». Οι «Χιονάτες» είναι ένα έργο για δύο αφηγητές και ένα τετραμελές οργανικό σύνολο σε πρωτότυπη μουσική του Στάθη Γυφτάκη. 

Την 1η Σεπτεμβρίου, ο διεθνούς φήμης τσελίστας Jean-Guihen Queyras θα παρουσιάσει ένα ρεσιτάλ σόλο βιολοντσέλου στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης· μία ιερή τοποθεσία που προκαλεί δέος. Ταυτόχρονα, από 1–6 Σεπτεμβρίου, διοργανώνεται ένα masterclass βιολοντσέλου με τον Jean-Guihen Queyras που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Η τελική συναυλία του masterclass θα πραγματοποιηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Ξεκινούν οι 8ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας Facebook Twitter
Ο διεθνούς φήμης τσελίστας Jean-Guihen Queyras

Το διάσημο Spiral Trio, με έδρα την Αθήνα, το οποίο ενσαρκώνει την πιο εκλεκτή εκδοχή της ελληνικής μοντέρνας τζαζ μουσικής, επανεμφανίζεται στις 2 Σεπτεμβρίου, στο studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας στο φεστιβάλ για να παρουσιάσει τις νέες του συνθέσεις, που θα αποτελέσουν και το υλικό του επερχόμενου τρίτου άλμπουμ του συνόλου.

Το διεθνές Caerus Chamber Ensemble, αποτελούμενο από τους Ιόνιαν Ηλία Καντέσα, Pablo Hernán Benedí, Lily Francis, Vashti Hunter και Noam Greenberg, θα ταξιδέψει στην Καλαμάτα για μία σειρά τριών συναυλιών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα μοιραστούν τη σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας με τους Καλαματιανούς παραδοσιακούς μουσικούς Νικόλα Παλαιολόγο και Διοτίμα Σπαντιδέα, με το καλαματιανό Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Μελίφωνο», καθώς και με άλλους καλλιτέχνες. 

Ένα κοινό masterclass βιολιού, βιόλας και μουσικής δωματίου με καθηγητές τον Ιόνιαν Ηλία Καντέσα και τον Pablo Hernán Benedí και ένα masterclass πιάνου με τον Noam Greenberg θα πραγματοποιηθούν από 1-8 Σεπτεμβρίου. Και τα δύο masterclasses θα κλείσουν με μια κοινή συναυλία των συμμετεχόντων τους στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ξεκινούν οι 8ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας Facebook Twitter
Pablo Hernán Benedí. © Verena Chen

Καθιερωμένες εκδηλώσεις και σειρές συναυλιών του φεστιβάλ που θα συνεχίσουν την παράδοσή τους κατά την 8η διοργάνωση είναι, μεταξύ άλλων, η «βραδιά βωβού κινηματογράφου» και η σειρά «Young talents in concert». Κατά τη φετινή προβολή, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας «Filmhouse», θα παρουσιαστεί ένα τρίπτυχο ταινιών μικρού μήκους του Buster Keaton υπό την έξυπνη μουσική συνοδεία της Moving Band που εδρεύει στην Καλαμάτα. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων στις 4 Σεπτεμβρίου. Όσον αφορά στη δεύτερη σειρά συναυλιών, στις 9 Σεπτεμβρίου στο studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, θα εμφανιστούν η τσελίστα Μελίντα Κωνσταντινίδου και οι κιθαρίστες Κωνσταντίνα Μαλαπάνη και Άκης Σιψάς – όλοι απόφοιτοι του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.

Το έργο «Άρια & φανταστικός χορός» για βιολοντσέλο και δύο κιθάρες, Op.117 του Στάθη Γυφτάκη θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα κατά τη διάρκεια αυτής της συναυλίας. Μία ακόμα εδραιωμένη δράση του φεστιβάλ είναι και το masterclass διεύθυνσης ορχήστρας με τον Joshua Weilerstein, το οποίο, φέτος, θα ξεκινήσει στις 6 Σεπτεμβρίου και θα κλείσει με την τελική συναυλία των  συμμετεχόντων του στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, στις 10 Σεπτεμβρίου.

Ξεκινούν οι 8ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας Facebook Twitter
Ο Αρίωνας Γυφτάκης

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι πως το 8ο φεστιβάλ «τολμά» να κλείσει τη σειρά συναυλιών του αυτή τη φορά με κάτι εντελώς διαφορετικό από την κλασική μουσική: η Lau Noah με έδρα τη Νέα Υόρκη, ενσαρκώνοντας την τελευταία λέξη της ανεξάρτητης σύγχρονης τραγουδοποιίας, θα εμφανιστεί σε μια σόλο συναυλία, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, στις 10 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. 

Τέλος, όλα τα masterclasses θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Ωδείο και στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής Καλαμάτας. Η παρακολούθηση όλων των masterclasses είναι δωρεάν για το κοινό.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Καλαμάτας, την Κοινωφελή Επιχείρηση ΦΑΡΙΣ του Δήμου Καλαμάτας, το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών και Φίλων των Δημοτικών Καλλιτεχνικών Σχολών Καλαμάτας «ΤΕΡΨΙΣ» και τελεί υπό τη χορηγία και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 

Το πρόγραμμα των συναυλιών αναλυτικά 

Τετάρτη 28.08.2024 στις 20:00, Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας 

Love triangle
Μουσική του Brahms και των Schumann
Αλεξία Μουζά – πιάνο & Felix Froschhammer – βιολί 

Πέμπτη 29.08.2024 & Παρασκευή, 30.08.2024 στις 21:00, Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης – Αντίτιμο εισόδου αρχαιολογικού χώρου

Χιονάτες
Μυθική αφήγηση μιας προαιώνιας σύγκρουσης
Πρωτότυπη μουσική Στάθη Γυφτάκη

Ξεκινούν οι 8ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας Facebook Twitter
Ο Felix Froschhammer. © Marco Borggreve

Σάββατο 31.08.2024 στις 20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Ελεύθερη είσοδος

Συναυλία σπουδαστών masterclasses βιολιού και πιάνου

Κυριακή 01.09.2024 στις 20:00, Εκκλησιαστήριο Αρχαίας Μεσσήνης – Ελεύθερη είσοδος

Queyras SOLO
Έργα για τσέλο των  Bach, Saygun, Barriere και Kodály

Δευτέρα 02.09.2024 στις 20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας 

New Turn
Καινούργιες συνθέσεις του Spiral Jazz Trio 

Τρίτη 03.09.2024 στις 20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας 

Antitheseis
Caerus Ensemble & Νικόλας Παλαιολόγος  

Τετάρτη 04.09.2024 στις 20:30, Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων – Ελεύθερη είσοδος

Ταινίες του Buster Keaton 
Με μουσική συνοδεία από τους Moving Band

Ξεκινούν οι 8ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας Facebook Twitter
Οι Moving Band

Πέμπτη 05.09.2024 στις 20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Ελεύθερη είσοδος

Συναυλία σπουδαστών masterclass βιολοντσέλου 

Παρασκευή 06.09.2024 στις 20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας 

Suite Case
Caerus Ensemble & Μελίφωνο 

Σάββατο 07.09.2024 στις 20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας 

Poepic
Caerus Ensemble & co.  

Κυριακή 08.09.2024 στις 20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Ελεύθερη είσοδος

Συναυλία σπουδαστών masterclasses πιάνου, εγχόρδων & μουσικής δωματίου 

Ξεκινούν οι 8ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας Facebook Twitter
Ο Alvar Ceamanos. © Paata Beridze

Δευτέρα 09.09.2024 στις 20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Ελεύθερη είσοδος

Young talents in concert - Έργα για κιθάρα & βιολοντσέλο 
Μελίντα Κωνσταντινίδου – βιολοντσέλο
Κωνσταντίνα Μαλαπάνη – κιθάρα
Άκης Σιψάς – κιθάρα
 

Τρίτη 10.09.2024 στις 19:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Ελεύθερη είσοδος

Συναυλία σπουδαστών masterclass διεύθυνσης ορχήστρας 

Τρίτη 10.09.2024 στις 21:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας 

Lau Noah in concert 
Πρωτότυπες συνθέσεις για κιθάρα και φωνή 

Ξεκινούν οι 8ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας Facebook Twitter
Η Indira Rahmatulla. Φωτ.: © Angel Sifontes
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΒΕΝΕΤΙΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Πολιτισμός / Μπιενάλε Βενετίας: Παραιτήθηκε η επιτροπή βραβείων μετά την ένταση για αποκλεισμό καλλιτεχνών

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της κορυφαίας διοργάνωσης σύγχρονης τέχνης, η επιτροπή των βραβείων αποχώρησε – Αφορμή ο αποκλεισμός καλλιτεχνών από χώρες όπως το Ισραήλ και η Ρωσία από τις διακρίσεις
THE LIFO TEAM
Ένας Ρενουάρ, ένα πράσινο καπέλο με κεράσια και η επιστροφή ενός πίνακα στην Ισπανία

Πολιτισμός / Ένας Ρενουάρ, ένα πράσινο καπέλο με κεράσια και η επιστροφή ενός πίνακα στην Ισπανία

Το έργο Το καπέλο με τα κεράσια, που ο Ρενουάρ ζωγράφισε το 1884 και ανήκε κάποτε στη δούκισσα της Άλμπα, αγοράστηκε από Ισπανό συλλέκτη έναντι περίπου 8,7 εκατ. ευρώ και επέστρεψε στην Ισπανία μετά από χρόνια.
THE LIFO TEAM
«Εδώ είναι οι άνθρωποί μου»: Η Melanie C ξαναβρίσκει το κορίτσι που χόρευε πριν γίνει Sporty Spice

Πολιτισμός / «Εδώ είναι οι άνθρωποί μου»: Η Melanie C ξαναβρίσκει το κορίτσι που χόρευε πριν γίνει Sporty Spice

Λίγο πριν κυκλοφορήσει το νέο της άλμπουμ Sweat, η Melanie C θυμάται τα rave χρόνια πριν από τις Spice Girls, την υστερία της παγκόσμιας φήμης, τα μπουκάλια που της πετούσαν στη σκηνή, το τηλεφώνημα της Madonna και το ραντεβού της με τον Anthony Kiedis.
THE LIFO TEAM
Ολλανδικό μουσείο βρήκε ρωμαϊκό φαλλό 20 εκατοστών σε ξεχασμένη συλλογή 16.000 κουτιών

Πολιτισμός / Ολλανδικό μουσείο βρήκε ρωμαϊκό φαλλό 20 εκατοστών σε ξεχασμένη συλλογή 16.000 κουτιών

Το Valkhof Museum στο Ναϊμέχεν εντόπισε ένα σπάνιο φαλλικό αντικείμενο από οστό, πιθανότατα ρωμαϊκής εποχής, μέσα σε τεράστια συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων που παρέμενε σε αποθήκες. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν συχνά φαλλικά σύμβολα ως φυλαχτά γονιμότητας και προστασίας
THE LIFO TEAM
Το Met Gala στην εποχή του Μπέζος: όταν το χρήμα της τεχνολογίας αγοράζει γούστο

Πολιτισμός / Το Met Gala έγινε Tech Gala: Όταν το κακό γούστο αγοράζει κύρος

Με τον Jeff Bezos και τη Lauren Sánchez Bezos σε ρόλο βασικών χρηματοδοτών και τιμητικών συμπροέδρων, και τα εισιτήρια να φτάνουν τα 100.000 δολάρια, το Met Gala του 2026 προκαλεί νέα συζήτηση για το αν η πιο ισχυρή βραδιά της μόδας μετατρέπεται σε σκηνή επιρροής για τη Silicon Valley
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο διάβολος τελικά δεν φορά Prada: Τι αποκαλύπτει η ενδυματολόγος του Ο Διάβολος Φοράει Prada 2

Πολιτισμός / Ο διάβολος τελικά δεν φορά Prada: Τι αποκαλύπτει η ενδυματολόγος του Ο Διάβολος Φοράει Prada 2

Η Μόλι Ρότζερς, ενδυματολόγος του σίκουελ «Ο Διάβολος Φοράει Prada», αποκαλύπτει ότι η Μιράντα Πρίστλεϊ δεν φοράει σχεδόν καθόλου Prada, ούτε στη νέα ταινία ούτε στην αρχική.
THE LIFO TEAM
Ο Κρίστοφερ Νόλαν λέει ότι η Οδύσσεια δεν θα είναι μεγαλύτερη από το Oppenheimer

Πολιτισμός / Ο Κρίστοφερ Νόλαν λέει ότι η Οδύσσεια δεν θα είναι μεγαλύτερη από το Oppenheimer

Ο Κρίστοφερ Νόλαν επιβεβαίωσε ότι η νέα του ταινία, βασισμένη στο έπος του Ομήρου, θα έχει διάρκεια μικρότερη από τις τρεις ώρες του Oppenheimer. Ο σκηνοθέτης μίλησε για την «τεράστια πίεση» της διασκευής, ενώ η Οδύσσεια γυρίστηκε εξ ολοκλήρου με κάμερες IMAX, με τον Ματ Ντέιμον στον ρόλο του Οδυσσέα.
THE LIFO TEAM
Είναι αυτό το νέο έργο του Banksy; Το μυστηριώδες γλυπτό που εμφανίστηκε στο Λονδίνο

Πολιτισμός / Είναι αυτό το νέο έργο του Banksy; Το μυστηριώδες γλυπτό που εμφανίστηκε στο Λονδίνο

Ένα γλυπτό στο Waterloo Place, με μια φιγούρα που προχωρά τυφλωμένη από μια τεράστια σημαία, εμφανίστηκε με το όνομα “Banksy” στη βάση του. Ο καλλιτέχνης δεν έχει επιβεβαιώσει την πατρότητα, αλλά η εικόνα ήδη διαβάζεται ως σχόλιο για την εξουσία, τον εθνικισμό και την τυφλή πίστη στα σύμβολα
THE LIFO TEAM
Ο Πίτερ Τζάκσον, η Κέιτ Μπλάνσετ και η Τίλντα Σουίντον σε τρεις μεγάλες συζητήσεις στις Κάννες

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ, η Τίλντα Σουίντον και ο Πίτερ Τζάκσον σε τρεις μεγάλες συζητήσεις στις Κάννες

Το Φεστιβάλ των Καννών ανακοίνωσε τα φετινά του «Rendez-vous», φέρνοντας στη σκηνή τρεις πολύ διαφορετικές μορφές του σύγχρονου σινεμά: τον Πίτερ Τζάκσον, την Κέιτ Μπλάνσετ και την Τίλντα Σουίντον.
THE LIFO TEAM
Το σώμα πριν από το φόρεμα: Πέντε καλλιτέχνιδες απαντούν στο θέμα του φετινού Met Gala

Πολιτισμός / Το σώμα πριν από το φόρεμα: Πέντε καλλιτέχνιδες απαντούν στο θέμα του φετινού Met Gala

Με αφορμή το Costume Art, τη νέα έκθεση του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης που συνδέεται με το φετινό Met Gala, η Vogue παρουσίασε πέντε έργα σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών που κοιτούν το σώμα πέρα από τη μόδα: ως εικόνα, γλυπτό, μνήμη, μητρότητα και μεταμόρφωση.
THE LIFO TEAM
Ο Θουρμπαράν στη National Gallery: Ο ζωγράφος που έκανε την ύλη να πιστεύει

Πολιτισμός / Ο Θουρμπαράν στη National Gallery: Ο ζωγράφος που έκανε την ύλη να πιστεύει στο πνεύμα

Με αφορμή τη μεγάλη έκθεση της National Gallery στο Λονδίνο, ο Φρανθίσκο ντε Θουρμπαράν επιστρέφει όχι απλώς ως ζωγράφος αγίων και μαρτυρίων, αλλά ως ο καλλιτέχνης που έκανε το φως, το ύφασμα, το νερό και ένα δεμένο αρνί να κουβαλούν το βάρος της πίστης, της σιωπής και του σώματος.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Το αρχαιότερο αγγλικό ποίημα βρέθηκε ξεχασμένο σε βιβλιοθήκη της Ρώμης

Πολιτισμός / Το αρχαιότερο αγγλικό ποίημα βρέθηκε ξεχασμένο σε βιβλιοθήκη της Ρώμης

Μελετητές του Trinity College Dublin εντόπισαν στην Εθνική Κεντρική Βιβλιοθήκη της Ρώμης ένα άγνωστο χειρόγραφο του Caedmon's Hymn, του ποιήματος του 7ου αιώνα που θεωρείται το αρχαιότερο σωζόμενο ποίημα στην αγγλική γλώσσα.
THE LIFO TEAM