ΟΗΕ: 2,5 εκατομμύρια παιδιά - πρόσφυγες εξαιτίας του πολέμου στη Συρία

ΟΗΕ: 2,5 εκατομμύρια παιδιά - πρόσφυγες εξαιτίας του πολέμου στη Συρία Facebook Twitter
0

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία βάζουν συχνά στο στόχαστρο παιδιά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκατομμύρια ανήλικα θύματα, τα περισσότερα από τα οποία αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν, σύμφωνα με έκθεση ερευνητών του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε στη Γενεύη.


Στο κείμενό της για την ένοπλη σύρραξη η οποία ξέσπασε το 2011, η Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας για τη Συρία απαριθμεί κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών: βομβαρδισμούς, χρήση χημικών όπλων, βιασμούς κοριτσιών ακόμη και 9 ετών, εξαναγκαστική στρατολόγηση αγοριών. Οι ειδικοί του ΟΗΕ υπολογίζουν ότι 2,6 εκατομμύρια παιδιά έχουν εκτοπιστεί εντός Συρίας και άλλα 2,5 εκατ. έχουν μετατραπεί σε πρόσφυγες.


«Μέχρι σήμερα, πάνω από 2,1 εκατ. κορίτσια και αγόρια στη Συρία έχουν πάψει να πηγαίνουν στο σχολείο κανονικά», σύμφωνα με την Επιτροπή, η οποία προσθέτει πως δεκάδες χιλιάδες παιδιά έχουν χάσει χρόνια εκπαίδευσης. Σχολεία έχουν γίνει επανειλημμένα στόχος επιθέσεων φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, στηλιτεύει ακόμη η Επιτροπή του ΟΗΕ. Για παράδειγμα, την 1η Ιανουαρίου τουλάχιστον οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση με ρουκέτες που εξαπέλυσαν συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον σχολείου στην επαρχία Ιντλίμπ, το ύστατο μεγάλο οχυρό των τζιχαντιστών και των αντικαθεστωτικών στη χώρα, σύμφωνα με ακτιβιστές.


«Η συριακή κυβέρνηση οφείλει να καταβάλλει επείγουσες προσπάθειες προκειμένου όσο περισσότερα παιδιά γίνεται να επιστρέψουν στο σύστημα παιδείας», ανέφερε η Κάρεν Αμπουζαΐντ, μέλος της Επιτροπής Έρευνας. «Οι ένοπλες οργανώσεις που κατέχουν εδάφη επίσης πρέπει να επιτρέψουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση».

Στο κείμενο της Επιτροπής Έρευνας υπογραμμίζονται τα ψυχικά τραύματα που υφίστανται παιδιά τα οποία βιώνουν επιθέσεις, πολιορκίες, βασανιστήρια, φυλακίσεις και φυγή, γενικά την απώλεια κάθε ίχνους ομαλότητας στη ζωή τους. Πολλά παιδιά «περιγράφουν ότι υποφέρουν από διάφορες διαταραχές του ύπνου», ή ότι τρέφουν αισθήματα «ανασφάλειας, εγκατάλειψης, εκδίκησης, απελπισίας, φόβου», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία επικαλείται 5.000 συνεντεύξεις με παιδιά και ενήλικους στη Συρία.

Η Ιντλίμπ αποτελεί το κυριότερο θέατρο επιχειρήσεων το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, περίπου 350.000 άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτοπίστηκαν στην επαρχία από τις αρχές Δεκεμβρίου και αναζήτησαν καταφύγιο σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΛΟΙΟ HANDALA

Διεθνή / Το Ισραήλ κατέλαβε το πλοίο Handala του «Στόλου για την Ελευθερία» που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα

Σε πλάνα που αναμεταδίδονταν απευθείας από τους ακτιβιστές διακρίνονται οι περισσότεροι, καθισμένοι στη γέφυρα, πολλοί με τα χέρια ψηλά - «Οι αλήτες του Νετανιάχου ανέβηκαν στο Handala»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Διεθνή / Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, πολλοί ενώ αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια - Οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός σταμάτησαν, ενώ η πείνα θερίζει αμάχους και παιδιά
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Διεθνή / Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Η κυβέρνηση Τραμπ υιοθετεί την τεχνητή νοημοσύνη για να καταργήσει μαζικά ομοσπονδιακούς κανονισμούς, με στόχο τη μείωση στο μισό των ρυθμιστικών εντολών ως το 2026
LIFO NEWSROOM
Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Διεθνή / Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στα σύνορα Καμπότζης–Ταϊλάνδης, με περισσότερους από 30 νεκρούς και καταγγελίες για παραβίαση θαλάσσιου χώρου - Σε συναγερμό ΟΗΕ και ASEAN.
LIFO NEWSROOM