Μεξικό: Εκατοντάδες μετανάστες κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ

Μεξικό: Εκατοντάδες μετανάστες κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ Facebook Twitter
EPA
0

Εκατοντάδες μετανάστες του «καραβανιού» που κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ, ξεκίνησαν εκ νέου σήμερα για να φτάσουν στα σύνορα, όμως οι περισσότεροι από τους 5.500 ανθρώπους από χώρες της Κεντρικής Αμερικής παραμένουν στην πρωτεύουσα του Μεξικού ελπίζοντας ότι θα εξασφαλίσουν λεωφορεία για να συνεχίσουν την πορεία τους.


Το βράδυ της Πέμπτης, αφού ζήτησαν ματαίως από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) να θέσει στη διάθεσή τους 150 λεωφορεία, οι μετανάστες συμφώνησαν να συνεχίσουν την πορεία τους. Στη συνέλευσή τους πάντως, ήταν εμφανές ότι διαφωνούν για τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Το πρωί, λίγοι από αυτούς αναχώρησαν και πάλι, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. «Φεύγουμε επειδή δεν μπορούμε να μείνουμε εδώ και να περιμένουμε. Μας λένε ψέματα (...) πεινάμε, δεν έχουμε νερό να πλυθούμε», είπε μια γυναίκα από την Ονδούρα που ταξιδεύει μαζί με τα δύο παιδιά της, ηλικίας 4 και 7 ετών.


Οι τοπικές αρχές έθεσαν σήμερα στη διάθεσή τους έναν συρμό του μετρό για να τους μεταφέρει στα σύνορα της Πολιτείας του Μεξικού. Από εκεί σκοπεύουν να συνεχίσουν, κάνοντας ότο-στοπ, στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο Κουερετάρο. Πρόκειται για έναν δρόμο που χρησιμοποιούν πολλές νταλίκες μεταφοράς εμπορευμάτων. «Ευχαριστούμε Μεξικό!» φώναζαν κάποιοι από αυτούς μπαίνοντας στα βαγόνια.


«Έχω ρούχα, παιχνίδια για τα παιδιά μου και τη φωτογραφία της μακαρίτισσας της γυναίκας μου», είπε ένας άνδρας που ταξιδεύει με τα δίδυμα παιδιά του, ηλικίας 10 ετών. «Για αυτά θέλω να πάω στις ΗΠΑ. Προτιμώ να πεθάνω παρά να τους προσφέρω μια άσχημη ζωή», πρόσθεσε.


Η διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσουν υπήρξε αντικείμενο έντονης διαμάχης στη συνέλευση της Πέμπτης.

«Εμείς οι μητέρες που έχουμε παιδιά λέμε ότι η πιο ασφαλής διαδρομή είναι μέσω της Τιχουάνα. Πολλοί θέλουν να πάνε από αλλού, επειδή δεν έχουν παιδιά», σχολίασε μια γυναίκα.


Η Τιχουάνα, στις ακτές του Ειρηνικού, στο βορειοδυτικό Μεξικό, απέχει περίπου 2.800 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Είναι η πιο μακρινή διαδρομή και ένα σημείο εισόδου στις ΗΠΑ που επιτηρείται πολύ αυστηρά.

Το καραβάνι αναχώρησε από την Ονδούρα στις 13 Οκτωβρίου, προκαλώντας την οργή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος χαρακτηρίζει «εισβολή» την προσπάθειά τους να φτάσουν στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενος στην αμφιλεγόμενη βοήθεια στη Γάζα: Είδα συναδέλφους να πυροβολούν πεινασμένους Παλαιστίνιους

Διεθνή / Εργαζόμενος στην αμφιλεγόμενη βοήθεια στη Γάζα: Είδα συναδέλφους να πυροβολούν πεινασμένους Παλαιστίνιους

Ο άνδρας εργαζόταν στον τομέα ασφαλείας της αμφιλεγόμενης υπηρεσίας διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα - Περισσότεροι από 400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί προσπαθώντας να λάβουν φαγητό
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Μπλόκα σε όλες τις μεγάλες πόλεις ανήγγειλαν για σήμερα οι φοιτητές

Διεθνή / Σερβία: Μπλόκα σε όλες τις μεγάλες πόλεις ανήγγειλαν για σήμερα οι φοιτητές

Αφορμή για τον σχεδιαζόμενο αποκλεισμό των πόλεων αποτέλεσε η βία που χρησιμοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες από την αστυνομία κατά φοιτητών σε μπλόκα και επίσης η προσπάθεια αστυνομικών, το βράδυ της Τετάρτης, να εισέλθουν διά της βίας στη Νομική.
LIFO NEWSROOM