Ένα παραθάλασσιο θέρετρο στο Βέλγιο απειλείται από την θάλασσα, αλλά ο Δήμαρχος διαφωνεί με το σχέδιο διάσωσης

Ένα παραθάλασσιο θέρετρο στο Βέλγιο απειλείται από την θάλασσα, αλλά ο Δήμαρχος διαφωνεί με το σχέδιο διάσωσης Facebook Twitter
0

Το θέρετρο Knokke-Heist είναι γνωστό ως η απάντηση του Βελγίου στο Σεν Τροπέ - μια πόλη που κάποτε ήταν στέκι του Φρανκ Σινάτρα και της Μάρλεν Ντίτριχ και που ενέπνευσε τον Κιθ Χάρινγκ.

Τώρα, όμως, το κομψό, αν και ελαφρώς ξεπερασμένο ως προορισμός, παραθαλάσσιο θέρετρο, δίνει αγώνα επιβίωσης σύμφωνα με το δήμαρχό του.

Η φλαμανδική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια περιορισμού των ζημιών στις βελγικές ακτές από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, έχει ανακοινώσει σχέδια για ένα τεχνητό νησί 40 εκταρίων, σε απόσταση 1,2 χιλιόμετρα από την αμμώδη παραλία.

Σκοπός είναι το ανάχωμα να λειτουργήσει ως προπύργιο ενάντια στα κύματα τα οποία σαρώνουν τις ακτές του. Το Βέλγιο άργησε να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και οι ακτές του υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια των πρόσφατων καταιγίδων.

Αντί να σώσει το Knokke-Heist, ωστόσο, ο δήμαρχος Leopold Lippens και άλλοι φορείς, ισχυρίζονται ότι το σχέδιο θα δημιουργήσει ένα υδάτινο κανάλι μπροστά από την παραλία του, ιδανικό για φορτηγίδες, λάδια και απορρίμματα που ταξιδεύουν μέσα και έξω από το λιμάνι του Zeebrugge.

«Θα είναι σαν ένα βιομηχανικό λιμάνι με ένα είδος ανοικτού υπονόμου μπροστά μας», είπε ο Lippens ο οποίος πιστεύει πως το τεχνητό αυτό νησί θα σημάνει το τέλος του τουρισμού στο Knokke-Heist.

Ο Lippens, δήμαρχος από το 1979, δήλωσε ότι τα τουριστικά έσοδα του δήμου ύψους 700 εκατ. ευρώ ετησίως θα μειωθούν κατά το ήμισυ σε περίπτωση έγκρισης των σχεδίων. «Πρέπει να το νικήσουμε», είπε ενώ προσέλαβε ειδικούς δικηγόρους για να πολεμήσει το έργο.

Η θάλασσα αναμένεται να αυξηθεί κατά 30 εκατοστά μέχρι το 2050 και 80 εκατοστά από τα τέλη του αιώνα. Το 2016, η καταιγίδα Dieter προκάλεσε καταστροφικά κύματα ύψους περίπου δύο μέτρων με το κόστος των ζημιών να είναι τεράστιο.

Ο δήμαρχος θέλει να εφαρμοστεί ένα εναλλακτικό σχέδιο στην ακτή και προτείνεις λύσεις με φράγματα που χρησιμοποιούνται στην Ολλανδία. Αλλά η κυβέρνηση διαφωνεί και δηλώνει πως έχει γίνει  εμπεριστατωμένη μελέτη που δείχνει πως αυτή είναι η καλύτερη λύση. Η μάχη θα συνεχιστεί δικαστικά καθώς ο δήμαρχος θέλει να μπλοκάρει τα σχέδια και ετοιμάζεται να αντεπιτεθεί.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΙΚΤΟΚ ΚΑΤΑΓΓΕΊΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Διεθνή / TikTok: «Επικρατεί εκφοβισμός και παρενόχληση», καταγγέλλει πρώην υπάλληλος της εταιρείας

«Μερικές φορές κλαις, αλλά μετά συνεχίζεις να δουλεύεις γιατί πρέπει να πετύχεις τους στόχους, αλλιώς, θα επηρεαστεί το μπόνους σου, η εργασιακή σου ασφάλεια, ο μισθός σου», αποκαλύπτει η Lynda Ouaza
THE LIFO TEAM
Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM