To «φαινόμενο» Sora Aoi: Η Γιαπωνέζα πορνοστάρ που λατρεύτηκε σαν θεά από εκατομμύρια Κινέζους

To «φαινόμενο» Sora Aoi: Η Γιαπωνέζα πορνοστάρ που λατρεύτηκε σαν θεά από εκατομμύρια Κινέζους Facebook Twitter
0

Όταν η Γιαπωνέζα ηθοποιός και πρώην πορνοστάρ Sora Aoi ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες ότι παντρεύεται, προκάλεσε φρενίτιδα στα κινεζικά social media.

Κι αυτό γιατί, όπως αναλύει το BBC, έπαιξε σημαντικό ρόλο στις ζωές μιας ολόκληρης γενιάς Κινέζων χρηστών του διαδικτύου.

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς (σ.σ. όπως γιορτάζεται στη Δύση), η κ. Aoi ανέβασε φωτογραφία με το δαχτυλίδι των αρραβώνων της στα social media και ανακοίνωσε τα ευχάριστα νέα στους φαν της σε' όλο τον κόσμο.

Μέσα σε 48 ώρες, η ανάρτησή της είχε πάνω από 170.000 σχόλια και 830.000 likes στο Weibo, το κινεζικό Twitter, μεταξύ των οποίων μηνύματα αποθέωσης όπως «θα είσαι για πάντα η θεά μου, σου εύχομαι κάθε ευτυχία» ή «μεγαλώσαμε με τις ταινίες σου και θα σε στηρίζουμε όπως κάναμε πάντα».

Η διάσημη Γιαπωνέζα πορνοστάρ ξεκίνησε την καριέρα της στις αρχές του 2000. Υπολογίζεται ότι έχει πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από 90 ταινίες ενηλίκων. Μάλιστα, από το 2003 έως το 2005, νέες ταινίες τις κυκλοφορούσαν κάθε μήνα.

Και μπορεί η πορνογραφία να είναι παράνομη στην Κίνα, αυτό, όμως, δεν εμπόδιζε τους Κινέζους να τρελαίνονται για την Αoi.

«Για πολλούς Κινέζους άντρες που δεν μπορούσαν να λάβουν κατάλληλη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στην εφηβεία τους, η Sora Aoi έγινε η δασκάλα μας», δηλώνει στο βρετανικό δίκτυο ο 27χρονος Liu Qiang (σ.σ. αυτό δεν είναι το πραγματικό του όνομα).

Η δημοφιλία της Aoi στην Κίνα εκτοξεύτηκε την εποχή που το κινεζικό ίντερνετ βρισκόταν ακόμη στα σπάργανα και τα πρώτα sites διαδεχόταν το άλλο.

Ο Liu, όπως εξηγεί, συνήθιζε να παρακολουθεί ταινίες πορνό με την Aoi και να τις μοιράζεται με τους φίλους του στο σχολείο μέσω MP4 players.

Καθώς η τεχνολογία εξελισσόταν, άπαντες στράφηκαν στις ιστοσελίδες για να παρακολουθήσουν πορνό καθώς ήταν «πιο εύκολο».

«Η Sora Aoi επέλεξε την κατάλληλη στιγμή για να εκτοξεύσει τη φήμη της στην Κίνα» λέει ο Wai-Ming Ng, καθηγητής στο τμήμα Ιαπωνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

«Την εποχή που έγινε διάσημη στη χώρα, η Κίνα εγκαινίαζε το άνοιγμά της προς τον έξω κόσμο με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της σεξουαλικότητας», προσθέτει.

«Με τόσο πορνογραφικό υλικό διαθέσιμο, τι ήταν αυτό, όμως, που έκανε την Sora Aoi να ξεχωρίζει;» αναρωτιέται ο συντάκτης του κειμένου.

Συνεχίζοντας, τονίζει πως «το σεξ παραμένει θέμα ταμπού στις ασιατικές κοινωνίες, αλλά η Aoi έχει δηλώσει ότι ποτέ δεν αντιμετώπιζε τον εαυτό της υποτιμητικά λόγω της καριέρας της στην πορνογραφία».

Πάντα έλεγε ότι «απολαμβάνει τη δουλειά της» επειδή της έδινε την ευκαιρία να κάνει ταξίδια στο εξωτερικό και να έρθει σε επαφή με τους φαν της σε όλο τον κόσμο.

Ακόμη και τις φορές που ερχόταν αντιμέτωπη με εχθρικά ή υποτιμητικά σχόλια στο διαδίκτυο, η 34χρονη πορνοστάρ απαντούσε με ευγένεια. Η ειλικρίνειά της την βοήθησε να κερδίσει το σεβασμό και την εκτίμηση των φαν της.

Η κ. Αοi άνοιξε τον λογαριασμό της στο Twitter στις 11 Απριλίου του 2010.

Τα νέα μεταδόθηκαν γρήγορα στην Κίνα και παρότι το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι απαγορευμένο στη χώρα, χιλιάδες Κινέζοι ξεπέρασαν το εμπόδιο του «Μεγάλου Firewall» της Κίνας μέσω εικονικών ιδιωτικών δικτύων (VPN's) και την ακολούθησαν.

Η νύχτα εκείνη ονομάστηκε αργότερα «Η νύχτα της Sora Aoi» από τους Κινέζους χρήστες.

Επτά μήνες αργότερα, ακολούθησε το Weibo. Μέσα σε 7 χρόνια έφτασε τους 18 εκατομμύρια followers - περισσότερους απ' όσους έχουν celebrities όπως η Taylor Swift και ο David Beckham.

Το 2011, η κ. Aoi αποσύρθηκε από τις ταινίες πορνό, ξεκινώντας μία νέα καριέρα σαν ηθοποιός και τραγουδίστρια.

Κυκλοφόρησε μουσικά singles και κέρδισε ρόλους σε διαδικτυακά βίντεο και ταινίες. Η Κίνα αποτελεί μια τεράστια αγορά γι' αυτήν.

Φαίνεται, μάλιστα, πως έχει καταβάλει και μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να εντρυφήσει στην κινεζική κουλτούρα. Κάθε ανάρτησή της στο Weibo γράφεται στα κινέζικα από την ίδια, σύμφωνα με τον μάνατζέρ της.

Εκτός από τη γλώσσα, έχει ξεκινήσει να μαθαίνει, επίσης, κινεζική καλλιγραφία. Το 2013, ένα μικρό κομμάτι της με κινεζικά καλλιγραφικά γράμματα πουλήθηκε έναντι 92.000 δολαρίων.

To «φαινόμενο» Sora Aoi: Η Γιαπωνέζα πορνοστάρ που λατρεύτηκε σαν θεά από εκατομμύρια Κινέζους Facebook Twitter

Είναι παράδοξο που η κ. Aoi λατρεύεται τόσο πολύ από τους Κινέζους άντρες, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας.

Κατά τον Wenwei Huang εντούτοις, έναν Κινέζο συγγραφέα που ζει μόνιμα στην Κίνα, η κ. Aoi έχει καταφέρει να εκτονώσει κάπως την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο καθηγητής Wai-Ming Ng, με τη σειρά του, λέει ότι το «φαινόμενο Aoi» αποτελεί δείγμα του πώς οι άνθρωποι, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, αυτοπροσδιορίζονται όχι μόνο από την εθνικότητά τους αλλά και από την κατανάλωση μιντιακού περιεχομένου.

«Οι φαν της Sora Aoi, ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής τους, νιώθουν πως ανήκουν στην ίδια ομάδα ανθρώπων», εξηγεί.

Ίσως, καταλήγει το δημοσίευμα του BBC, η κ. Aoi λειτουργεί και ως μία υπενθύμιση για τους νεαρούς ανθρώπους στην Ασία - παρά τις διαφορετικές εθνικότητες ή πολιτικές απόψεις- ίσως έχουν περισσότερα κοινά απ' όσα συνειδητοποιούν.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γάζα δεν είναι μόνο ερείπιο: Μια έκθεση στο Τορίνο ενώνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονες παλαιστινιακές ιστορίες

Πολιτισμός / Η Γάζα δεν είναι μόνο ερείπια: Μια έκθεση στο Τορίνο ενώνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονες παλαιστινιακές ιστορίες

Η έκθεση Gaza, the future has an ancient heart στη Fondazione Merz παρουσιάζει περισσότερα από 80 αρχαιολογικά αντικείμενα από τη Γάζα μαζί με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, αναδεικνύοντας την παλαιστινιακή πολιτιστική κληρονομιά ως ζωντανή μνήμη μέσα στον πόλεμο, τον εκτοπισμό και την απώλεια.
THE LIFO TEAM
Στη Βενετία, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν θέλει θεατές. Θέλει σώματα

Πολιτισμός / Στη Βενετία, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν θέλει θεατές. Θέλει σώματα

Η πρώτη εν ζωή γυναίκα καλλιτέχνιδα με ατομική έκθεση στις Gallerie dell’Accademia παρουσιάζει στις 6 Μαΐου το Transforming Energy στη Βενετία, ζητώντας από τους επισκέπτες να αφήσουν τα κινητά, να αγγίξουν τα έργα και να συμμετάσχουν σωματικά στην εμπειρία
THE LIFO TEAM
Η Ντομινίκ Τζάκσον ξαναγράφει τον πιο διάσημο μονόλογο του Devil Wears Prada ως μάθημα για το φύλο

Πολιτισμός / Η Ντομινίκ Τζάκσον ξαναγράφει τον πιο διάσημο μονόλογο του Devil Wears Prada ως μάθημα για το φύλο

Η σταρ του Pose εμφανίζεται σε νέο βίντεο του Gender Liberation Movement, που μετατρέπει τον περίφημο cerulean μονόλογο της Μιράντα Πρίστλι σε καυστικό μάθημα για τη σχέση των τρανς δικαιωμάτων με την queer απελευθέρωση.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Πάνω από 200 συγγραφείς απέναντι στον Grasset: Η μεγάλη κρίση της γαλλικής λογοτεχνίας

Πολιτισμός / «Όχι» στον δισεκατομμυριούχο Μπολορέ: Εκατοντάδες συγγραφείς εγκαταλείπουν μαζικά τον ιστορικό εκδοτικό οίκο Grasset

Μετά την απομάκρυνση του Ολιβιέ Νορά από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο Grasset, εκατοντάδες συγγραφείς δηλώνουν ότι θέλουν να φύγουν. Πίσω από την κρίση βρίσκεται η αυξανόμενη επιρροή του Βενσάν Μπολορέ, του ακροδεξιού δισεκατομμυριούχου που ελέγχει τον όμιλο Hachette Livre.
THE LIFO TEAM
Η Άλεξ Κονσάνι έγραψε ιστορία στο Met Gala και εμφανίστηκε σαν τρανς ηρωίδα του Μποτιτσέλι

Πολιτισμός / Η Άλεξ Κονσάνι έγραψε ιστορία στο Met Gala και εμφανίστηκε σαν τρανς ηρωίδα του Μποτιτσέλι

Η Άλεξ Κονσάνι, πρώτη τρανς γυναίκα στην επιτροπή οικοδεσποτών του Met Gala, εμφανίστηκε με δημιουργία Gucci του Ντέμνα, εμπνευσμένη από την Άνοιξη του Μποτιτσέλι, σε μια θεατρική μεταμόρφωση από λευκό σε μαύρο κύκνο.
THE LIFO TEAM
Η Μέριλιν Μονρόε όπως δεν χωρούσε στην εικόνα της: ποιήματα και σημειώσεις σε δημοπρασία

Πολιτισμός / Η Μέριλιν Μονρόε όπως δεν χωρούσε στην εικόνα της: ποιήματα και σημειώσεις σε δημοπρασία

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της, βγαίνουν σε δημοπρασία ποιήματα, χειρόγραφες σημειώσεις, γράμματα, σχέδια και προσωπικά αντικείμενα της Μέριλιν Μονρόε, φωτίζοντας τη γυναίκα πίσω από τον πιο ανθεκτικό μύθο του Χόλιγουντ.
THE LIFO TEAM
Ο Ντουέιν Τζόνσον φόρεσε φούστα στο Met Gala: «Στην πολυνησιακή κουλτούρα οι πιο αρρενωποί άνδρες φορούν φούστες»

Πολιτισμός / Ο Ντουέιν Τζόνσον φόρεσε φούστα στο Met Gala: «Στην πολυνησιακή κουλτούρα οι πιο αρρενωποί άνδρες φορούν φούστες»

Ο ηθοποιός εμφανίστηκε στο Met Gala με σύνολο του Τομ Μπράουν και συνέδεσε την πλισέ φούστα του με τα παραδοσιακά lavalava της πολυνησιακής κουλτούρας.
THE LIFO TEAM
Η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν έχει νέο τρέιλερ και δείχνει για πρώτη φορά τον Κύκλωπα

Πολιτισμός / Η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν έχει νέο τρέιλερ και δείχνει για πρώτη φορά τον Κύκλωπα

Ο Ματ Ντέιμον επιστρέφει στην Ιθάκη ως Οδυσσέας, ο Ρόμπερτ Πάτινσον απειλεί τον θρόνο ως Αντίνοος και ο Κρίστοφερ Νόλαν ανοίγει για πρώτη φορά το μυθολογικό σκοτάδι της πιο φιλόδοξης ταινίας του.
THE LIFO TEAM