Σήμερα εκλέγεται ο νέος πρόεδρος του Eurogroup - Οι υποψήφιοι και το φαβορί

Σήμερα εκλέγεται ο νέος πρόεδρος του Eurogroup - Οι υποψήφιοι και το φαβορί Facebook Twitter
0

Οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών που έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα, θα επιλέξουν σήμερα στις Βρυξέλλες τον νέο επικεφαλής τους, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ και θα αναλάβει το δύσκολο έργο της μεταρρύθμισης της ευρωζώνης.


Οι επίσημοι υποψήφιοι για τη θέση αυτή είναι τέσσερις: ο Πορτογάλος σοσιαλιστής Μάριο Σεντένο, που μοιάζει να είναι το φαβορί, η κεντροδεξιά Λετονή Ντάνα Ράιζνιτσε- Οζόλα, ο Σλοβάκος σοσιαλδημοκράτης Πέτερ Κάζιμιρ και ο Λουξεμβούργιος φιλελεύθερος Πιερ Γκραμένια.

Ο επικεφαλής του Eurogroup εκλέγεται για μια θητεία δυόμιση ετών και προεδρεύει των μηνιαίων συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, βασικός στόχος των οποίων είναι θα διασφαλιστεί ο συντονισμός των εθνικών οικονομικών πολιτικών.

Στη σημερινή ψηφοφορία κάθε υπουργός διαθέτει μία ψήφο σε κάθε γύρο. Ο πρώτος υποψήφιος που θα συγκεντρώσει 10 ψήφους, σε συνολικά 19, θα κερδίσει. «Εκτιμώ ότι η διαδικασία θα διαρκέσει δύο ή τρεις ώρες», επεσήμανε μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.


Ο Πορτογάλος Σεντένο φαίνεται να είναι το φαβορί να αντικαταστήσει τον Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι αναγκασμένος να αποχωρήσει από τη θέση έπειτα από δύο θητείες, μετά την ήττα του κόμματός του στις ολλανδικές εκλογές.


«Ξεκάθαρα είναι ένας από τους υποψήφιους που πληροί (...) τα κριτήρια που έχουμε θέσει», σχολίασε το περιβάλλον του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.


Ο Σεντένο έχει επίσης τη στήριξη της Ισπανίας, αλλά και της Ιταλίας, της οποίας ο υπουργός Οικονομικών Πιερ-Κάρλο Πάντοαν επίσης ήθελε τη θέση αυτή, αλλά υπαναχώρησε διότι δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει στην κυβέρνηση μετά τις ιταλικές εκλογές που θα διεξαχθούν έως τον Μάιο του 2018.


Ο οικονομολόγος, με σπουδές στο Χάρβαρντ, έχει ηγηθεί της Πορτογαλίας κατά την ισχυρή ανάκαμψή της από την κρίση χρέους και τη διάσωσή της την περίοδο 2011-2014. Η χώρα καταγράφει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας και το δημοσιονομικό της έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και πολλές δεκαετίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό Σεργκέλε στην καρδιά του Ιρακινού Κουρδιστάν αντιμέτωπο με τους Τούρκους στρατιώτες

Διεθνή / Το χωριό Σεργκέλε στην καρδιά του Ιρακινού Κουρδιστάν αντιμέτωπο με τους Τούρκους στρατιώτες

Eπέκταση των τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιρακινό Κουρδιστάν και οι συνέπειες - Η ζώνη απαγόρευσης, οι αεροπορικές επιθέσεις και οι ανθρώπινες τραγωδίες
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ «προστάτης» των Δρούζων: Επίθεση εναντίον ανταρτών που ετοίμαζαν χτύπημα

Διεθνή / Το Ισραήλ «προστάτης» των Δρούζων στη Συρία: Επίθεση εναντίον ανταρτών που ετοίμαζαν χτύπημα

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή σε ομάδα που ετοιμαζόταν να επιτεθεί σε κοινότητα Δρούζων κοντά στη Δαμασκό, μετά από αιματηρές συγκρούσεις στη νότια Συρία
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Θα υπογράψουμε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά στις επόμενες 24 ώρες

Διεθνή / Ουκρανία: Θα υπογράψουμε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά στις επόμενες 24 ώρες

Ο Ουκρανός Πρωθυπουργός, Ντένις Σμίχαλ, σχολιάζει την αναθεωρημένη συμφωνία για τα ορυκτά με τις ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δημιουργία κοινού επενδυτικού ταμείου και την ενίσχυση της αμερικανικής υποστήριξης για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Η κοκαΐνη πολιορκεί την Ευρώπη: Πώς το λιμάνι του Αμβούργου έγινε κέντρο διαφθοράς και διακίνησης

Διεθνή / Η κοκαΐνη πολιορκεί την Ευρώπη: Πώς το λιμάνι του Αμβούργου έγινε κέντρο διαφθοράς και διακίνησης

Ραγδαία αύξηση στις κατασχέσεις, διαφθορά σε αστυνομία και δικαιοσύνη, και καρτέλ ναρκωτικών που ελέγχουν το λιμάνι του Αμβούργου. Η Ευρώπη αντιμέτωπη με νέα μορφή οργανωμένου εγκλήματος
LIFO NEWSROOM