Ο γαμπρός του Τραμπ καταθέτει σήμερα και αύριο κεκλεισμένων των θυρών για τη Ρωσία

Ο γαμπρός του Τραμπ καταθέτει σήμερα και αύριο κεκλεισμένων των θυρών για τη Ρωσία Facebook Twitter
0

Ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ και υψηλόβαθμος σύμβουλος του στον Λευκό Οίκο, Τζάρεντ Κούσνερ καταθέτει σήμερα κι αύριο κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον του Κογκρέσου, καθώς οι αρμόδιες επιτροπές καλούνται ν' αποφανθούν εάν υπήρξε υποστήριξη από την Ρωσία στον προεκλογικό αγώνα του 2016, προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος ο Τραμπ.

 

Ο Κούσνερ αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με ερωτήσεις σχετικά με τις επαφές που είχε με Ρώσους πολίτες και αξιωματούχους, καθώς σήμερα θα καταθέσει στην Επιτροπή Μυστικών Υπηρεσιών της Γερουσίας κι αύριο στην αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

 

Ο Τραμπ βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών αναφορικά με το ενδεχόμενο, στελέχη της προεκλογικής του εκστρατείας να συνεργάστηκαν με την Ρωσία, την οποία η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κατηγορεί για παρέμβαση στον προεκλογικό αγώνα του 2016. Το ζήτημα αυτό, έχει κυριαρχήσει στις πολιτικές εξελίξεις στην Ουάσινγκτον, ενώ διαίρεσε τον Λευκό Οίκο, προκαλώντας στην ουσία στασιμότητα του νομοθετικού έργου των Ρεπουμπλικάνων. Έτσι, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν κατόρθωσαν να ψηφίσουν την κατάργηση κι αντικατάσταση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που είχε προωθήσει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare), ενώ εκκρεμεί η κατάθεση του νομοσχεδίου για την φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά και το νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση του προγράμματος αναβάθμισης των υποδομών στις ΗΠΑ.

 

Από την πλευρά της, η Ρωσία απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο εμπλοκής της στον προεκλογικό αγώνα των ΗΠΑ, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι η προεκλογική του εκστρατεία δεν συνωμότησε με την Ρωσία. Ο μεγαλύτερος γιος του Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ δημοσιοποίησε ηλεκτρονικά μηνύματα στις αρχές του μήνα. Τα μηνύματα αυτά έδειξαν ότι ο ίδιος ήταν θετικός στην προοπτική διάθεσης από την ρωσική κυβέρνηση επιβλαβούς πληροφόρησης για την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.

 

Τα μέλη των δύο επιτροπών δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται άμεσα ν' ακούσουν τι έχει να πει ο Κούσνερ για την συνάντηση που έγινε τον Ιούνιο του 2016, με την συμμετοχή και της Ρωσίδας δικηγόρου Ναταλίας Βεσελνίτσκαγια. Στην συνάντηση αυτή, συμμετείχε πέραν του Τραμπ Τζούνιορ κι ο (τότε) υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, αλλά κι ο Κούσνερ.

 

Πέραν των δύο παραπάνω επιτροπών και η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, διεξάγει διαπραγματεύσεις, τόσο με τον Τραμπ Τζούνιορ, όσο και με τον Μάναφορτ προκειμένου να καταθέσουν στην διάρκεια δημόσια ακρόασης, ενώπιον της.

 

Ο Κούσνερ θα βρεθεί επίσης αντιμέτωπος με ερωτήσεις σχετικά με την προσπάθεια που έκανε για την οργάνωση ενός μυστικού πλαισίου επικοινωνίας με την Μόσχα, όπως επίσης και για άλλες επαφές του με υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και την μεταβατική περίοδο, πριν την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου.

 

“Έχουμε να καλύψουμε πολύ δρόμο” δήλωσε ο Άνταμ Σιφ υψηλόβαθμος Δημοκρατικός, μέλος στην Επιτροπή Μυστικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην εκπομπή “Face the Nation” του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

 

Ο Κούσνερ στην αρχή δεν είχε γνωστοποιήσει τις συναντήσεις του με Ρώσους στις αναφορές ασφάλειας που συμπλήρωσε, προκειμένου να λάβει την απαραίτητη έγκριση των αμερικανικών υπηρεσιών ασφάλειας για την άσκηση των καθηκόντων του, στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, αργότερα αναθεώρησε τα στοιχεία αυτά, αρκετές φορές.

 

Ο Τραμπ από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι οι έρευνες που διεξάγονται στο Κογκρέσο, αλλά κι από το υπουργείο Δικαιοσύνης, υποκινούνται πολιτικά. “Καθώς το ψεύτικο κυνήγι των Ρώσων μαγισσών συνεχίζεται, δύο ομάδες γελούν με την δικαιολογία των εκλογών που χάθηκαν, οι Δημοκρατικοί και οι Ρώσοι!” έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ χθες στο Twitter.

 

Ο Σιφ δήλωσε ότι η επιτροπή είναι ενδεχόμενο να ζητήσει από τον Κούσνερ να δώσει συμπληρωματική κατάθεση, εάν υπάρχουν ακόμη αναπάντητες ερωτήσεις μετά την σημερινή και την αυριανή ακρόαση.

 

“Αναμένουμε ότι αυτή θα είναι η πρώτη ακρόαση,” εξήγησε ο ίδιος.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη: Η Αγγλικανική Εκκλησία βυθίστηκε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας της

Διεθνή / Σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη: Η Αγγλικανική Εκκλησία βιώνει το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας της

Ο αρχιεπίσκοπος Στίβεν Γουντ κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ η Αγγλικανική Εκκλησία της Βόρειας Αμερικής βυθίζεται σε κρίση εμπιστοσύνης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

Διεθνή / Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

«Αυτό δεν θα συμβεί. Δεν θα συμβεί επειδή έδωσα τον λόγο μου στις αραβικές χώρες», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ερώτηση σχετική με την προσάρτηση της περιοχής από το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Η εταιρεία πίσω από τον ανελκυστήρα της ληστείας του Λούβρου κάνει καμπάνια με χιούμορ

Διεθνή / Λούβρο: Η εταιρεία πίσω από το αναβατόριο της ληστείας κάνει καμπάνια με χιούμορ

«Ήταν προφανές ότι επρόκειτο για εγκληματική πράξη, αλλά όταν διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αρχίσαμε να αστειευόμαστε και να σκεφτόμαστε σλόγκαν», δήλωσε η υπεύθυνη marketing της εταιρείας
LIFO NEWSROOM
Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Διεθνή / O Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Μετά τις απειλές, οι αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν την προστασία του Σαρκοζί, τοποθετώντας δύο αστυνομικούς φρουρούς σε γειτονικά κελιά καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Διεθνή / Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) ανακοίνωσε ότι παραπέμπει τον Κράμνικ στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Πειθαρχίας, ύστερα από σειρά δημόσιων επιθέσεων του Ρώσου πρώην πρωταθλητή εις βάρος του Ναροντίτσκι
LIFO NEWSROOM
«Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Διεθνή / «Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Η Μόσχα εκτιμά ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον υπονομεύει «κάθε προοπτική διαλόγου» και μετατρέπει τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε «άμεση αντιπαράθεση ΗΠΑ–Ρωσίας»
LIFO NEWSROOM