Ιστορική συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν σήμερα στη Ρωσία

Ιστορική συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν σήμερα στη Ρωσία Facebook Twitter
0

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη του επίσκεψη στη Ρωσία μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία στις 24 Νοεμβρίου και την κρίση που προκάλεσε στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, αλλά και το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Μιλώντας τη Δευτέρα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να ξαναρχίσει τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Ρωσία «από μηδενική βάση» και να επαναλάβει τη συνεργασία της χώρας του με τη Μόσχα σε πολλούς τομείς.

Οι δηλώσεις αυτές του Ερντογάν έγιναν την παραμονή της συνάντησης που θα έχει με τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη με σκοπό να δοθεί τέλος σε μια περίοδο υψηλών τόνων και εντάσεων, με αφορμή την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία τον περασμένο Νοέμβριο, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Η Ρωσία επέβαλε εμπορικές κυρώσεις στην Τουρκίας και ο αριθμός των Ρώσων τουριστών μειώθηκε κατά 87% κατά το πρώτο εξάμηνο φέτος.

Μιλώντας στο TASS, ο Ερντογάν αναφέρθηκε κατ' επανάληψη στον Πούτιν αποκαλώντας τον «αγαπητό» και «αξιοσέβαστο» Βλαντίμιρ και τον χαρακτήρισε φίλο του.

Είπε μάλιστα ότι είναι ευγνώμων απέναντι στον Ρώσο Πρόεδρο γιατί σχεδόν ακαριαία του εξέφρασε τη στήριξή του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Η επίσκεψη αυτή συνιστά ένα ορόσημο στις διμερείς σχέσεις μας, που ξεκινούν ξανά από το μηδέν. Μια νέα σελίδα θα ανοίξει στους ρωσοτουρκικούς δεσμούς. Η σελίδα αυτή θα περιλαμβάνει στρατιωτική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θέλει να «ξεπαγώσει» άμεσα η συνεργασία με τη Ρωσία όσον αφορά την κατασκευή του σταθμού πυρηνικής ενέργειας του Ακουγιού.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Τι είναι αυτό που πραγματικά τον έπεισε να εγκαταλείψει επιτέλους το Royal Lodge, την ώρα που υπήρχαν πολλαπλές οικογενειακές και πολιτικές πιέσεις και ο ίδιος θεωρούσε ότι μια δημόσια αποχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή ενοχής
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

Διεθνή / Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

«Ο Έπσταϊν ήταν Δημοκρατικός, και είναι πρόβλημα των Δημοκρατικών...Όλοι ξέρουν για αυτόν. Μην χάνετε τον χρόνο σας με τον Τραμπ. Έχω μια χώρα να διοικήσω!», έγραψε σε ανάρτησή του, ο Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
«Πράσινη ζώνη» και «κόκκινη ζώνη»: Tο αμερικανικό σχέδιο που αλλάζει τον χάρτη της Γάζας

Διεθνή / «Πράσινη ζώνη» και «κόκκινη ζώνη»: Tο αμερικανικό σχέδιο που αλλάζει τον χάρτη της Γάζας

Κεντρικό στοιχείο του αμερικανικού σχεδιασμού είναι η δημιουργία μιας διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης, που προβλέπεται να στηριχθεί κυρίως σε ευρωπαϊκά στρατεύματα
LIFO NEWSROOM