Πώς και γιατί η μουσική της Αγκιλέρα έγινε μέρος του βασανισμού κρατουμένων

Πώς και γιατί η μουσική της Αγκιλέρα έγινε μέρος του βασανισμού κρατουμένων Facebook Twitter
2


Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε το νέο τραγούδι, "Change" της Κριστίνα Αγκιλέρα το οποίο τιμά τα θύματα της τραγωδίας του Ορλάντο. Η τραγουδίστρια θα δώσει όλα τα έσοδα από το τραγούδι στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και σε επιζώντες της επίθεσης. 

 

Όμως μια νέα έκθεση αποκαλύπτει πως η μουσική της διάσημης τραγουδίστριας έχει χρησιμοποιηθεί για σκοπούς που δεν είχαν να κάνουν με τη ψυχαγωγία ή έστω έναν φόρο τιμής σε θύματα τραγωδιών. Αντιθέτως έγιναν μέρος της ίδιας της βίας...

Ένα άρθρο του New Yorker με τίτλο "The Sound of Hate" ρίχνει φως στην ιστορία των βασανισμών κρατουμένων και σε όλα όσα έγιναν πριν μερικά χρόνια σε ανακρίσεις υπόπτων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μουσική έγινε μέρος της πρακτικής βασανισμού σε υπόπτους που είχαν συλληφθεί για ενδεχόμενη σχέση με τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Στην αναφορά περιγράφονται πρακτικές κατά τις οποίες η μουσική έπαιζε σε πολύ μεγάλη ένταση για να ενισχύσει τις μορφές πίεσης κατά των κρατουμένων. Aλλά η μουσική της Αγκιλερα επιλέχθηκε να χρησιμοποιηθεί σε ανακρίσεις του Mohammed Qahtani, ενός υποτιθέμενου αεροπειρατή, ο οποίος κλεισμένος σε μια αίθουσα άκουγε δυνατά τα τραγούδια της ενώ δεχόταν πιέσεις για να απαντήσει σε ερωτήματα. Ο αρθρογράφος σημειώνει πως η επιλογή της Αγκιλέρα έγινε επειδή θεωρείται προσβλητικό για τους ισλαμιστές να ακούνε τραγούδια από γυναίκες ερμηνεύτριες.

 

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται πως η δυνατή μουσική υπήρξε για πολλά χρόνια απαραίτητο εργαλείο των πρακτικών αυτών.

Πολιτισμός
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Πολιτισμός / Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Η ανθολογία Heart Lamp για την οποία βραβεύτηκε περιλαμβάνει 12 διηγήματα που έγραψε η Mushtaq σε διάστημα τριών δεκαετιών, από το 1990 έως το 2023, αποτυπώνοντας με συγκίνηση και ευαισθησία τις δυσκολίες που βιώνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στη νότια Ινδία
LIFO NEWSROOM
Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζουν το «Mission Impossible: Τhe Final Reckoning» και δυο προσωπικές ταινίες μεγάλων δημιουργών, το «Δεν είμαι Εγώ» του Λεός Καράξ και το «Oh, Canada» του Πολ Σρέιντερ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM
Βρέθηκε εντυπωσιακό μωσαϊκό σε ερείπια στη Νίκαια της Βιθυνίας

Πολιτισμός / Βρέθηκε εντυπωσιακό ψηφιδωτό του 1ου αιώνα μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας

Η αρχαιολογική σκαπάνη, στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η α' Οικουμενική Σύνοδος, αποκάλυψε ένα ψηφιδωτό με μοτίβα γαλέρας και ελαφιού, το οποίο φέρεται να χρονολογείται στον πρώτο αιώνα μ.Χ.
LIFO NEWSROOM
In a Bright Green Field, η νέα μεγάλη έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες στη νέα έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Με έργα 27 δημιουργών κάτω των 40 ετών, η έκθεση «In a Bright Green Field» –μια σύμπραξη τριών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και το New Museum της Νέας Υόρκης– εξετάζει μερικές από τις πιο συναρπαστικές και αναδυόμενες καλλιτεχνικές πρακτικές στην Αθήνα και τη Λευκωσία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

2 σχόλια