Εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο - και την Αθήνα - διοργανώνει η εκστρατεία "Ελευθερώστε τον Ασάνζ"

Εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο - και την Αθήνα - διοργανώνει η εκστρατεία "Ελευθερώστε τον Ασάνζ" Facebook Twitter
0

Η διεθνής εκστρατεία Ελευθερώστε τον Ασάνζ (FreeAssange) σχεδιάζει να πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο από τις 19 έως τις 25 Ιουνίου με τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τότε που ο ιδρυτής των WikiLeaks κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Οι εκδηλώσεις φέρουν τον τίτλο «Πρώτα ήρθαν για τον Ασάνζ...» παραφράζοντας το διάσημο ποίημα του Μάρτιν Νίμελερ για τη δειλία που επέδειξαν οι γερμανοί διανοούμενοι όταν οι ναζί ανήλθαν στην εξουσία. Με την επιλογή αυτού του στίχου ως προμετωπίδα των εκδηλώσεων οι διοργανωτές θέλουν να τονίσουν πως «ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς όπου όποιος αντιτίθεται στις πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις μπορεί να γίνει σύντομα στόχος».

Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων έχουν πει πως ο Ασάνζ δεν μπορεί ακόμη να εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού παρά την απόφαση μιας επιτροπής του ΟΗΕ, η οποία έκρινε ότι η κράτηση του ιδρυτή των WikiLeaks είναι αυθαίρετη.

«Περισσότερες από εκατό ημέρες έχουν περάσει και η κατάσταση παραμένει ίδια, και θα παραμείνει ίδια, εκτός αν αυξηθεί η πολιτική πίεση. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς. Πρώτα ήρθαν για τον Τζούλιαν Ασάνζ, μετά ήρθαν για την Τσέλσι Μάνινγκ, μετά ήρθαν για τον Έντουαρντ Σνόουντεν... ποιος είναι ο επόμενος;» αναφέρεται στο κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εκστρατείας.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, στο Βελιγράδι, στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στο Μπουένος Άιρες, στη Μαδρίτη, στο Μιλάνο, στο Μοντεβιδέο, στη Νάπολη, στη Νέα Υόρκη, στο Κίτο, στο Παρίσι και στο Σαράγεβο.

Η Πάτι Σμιθ, ο Μπράιαν Ίνο, η Π.Τζ. Χάρβεϊ, ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Άι Γουεϊγουέι, η Βίβιεν Γουέστγουντ, ο Μάικλ Μουρ, ο Κεν Λόουτς αναμένεται να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον 44χρονο αυστραλό «κυβερνοπολεμιστή» με τραγούδια και ομιλίες.

Το 2006 ο Ασάνζ ξεκίνησε την ιστοσελίδα WikiLeeaks η οποία από τότε έχει δώσει στη δημοσιότητα μεγάλο αριθμό μυστικών εγγράφων, μεταξύ των οποίων έγγραφα για τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, το κέντρο κράτησης των ΗΠΑ στο Γκουντάναμο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ασάνζ διαμένει στην πρεσβεία του Ισημερινού από το 2012 φοβούμενος ότι αν την εγκαταλείψει θα συλληφθεί και θα εκδοθεί πρώτα στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό και τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα μπορούσε να κατηγορηθεί για κατασκοπεία εξαιτίας των δημοσιευμάτων του WikiLeaks.

Τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Αυθαίρετη Κράτηση (WGAD) αποφάνθηκε πως ο Ασάνζ κρατείται αυθαίρετα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο – ωστόσο η απόφαση αυτή δεν έχει σταματήσει τη δίωξη του Ασάνζ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ ετοιμάζεται να πάρει θέση εναντίον του Μαμντάνι: Σκέψεις για δημόσια υποστήριξη σε Κουόμο-Άνταμς

Διεθνή / Ο Τραμπ «στη μάχη» κατά του Μαμντάνι: Σκέψεις για δημόσια υποστήριξη σε Κουόμο-Άνταμς

Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να παρέμβει στις εκλογές για τον δήμο της Νέας Υόρκης, πιέζοντας υπέρ των Αντριου Κουόμο ή Έρικ Άνταμς για να βγάλει εκτός τον δημοκρατικό υποψήφιο Ζόχραν Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα και η Κρίση στην Ταϊβάν: Πώς οι Εσωτερικές Διαιρέσεις Ενισχύουν την Επιρροή του Πεκίνου

Διεθνή / Η Κίνα και η κρίση στην Ταϊβάν: Πώς οι εσωτερικές διαιρέσεις ενισχύουν την επιρροή του Πεκίνου

Η Ταϊβάν αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από την Κίνα τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, με το πολιτικό σκηνικό να διχάζεται και κινδύνους υπονόμευσης της δημοκρατίας
LIFO NEWSROOM
Ένα κορίτσι που ήθελε να δοκιμάσει σουτιέν και «η τρανς υπάλληλος»: Η διασταύρωση των γεγονότων

Διεθνή / Ένα κορίτσι που ήθελε να δοκιμάσει σουτιέν και «η τρανς υπάλληλος»: Η διασταύρωση των γεγονότων

Η εταιρεία Marks & Spencer στη Βρετανία εξέδωσε ανακοίνωση συγγνώμης προς μία μητέρα και τη 13χρονη κόρη της για την «αναστάτωση» - Στη διαμάχη δεν παρέλειψε να επέμβει και η γνωστή τρανσφοβική του Χάρι Πότερ, J K Rowlling
LIFO NEWSROOM
Σε σοκ η Τουρκία: Χιλιάδες κρατικά έγγραφα εκδόθηκαν με κλεμμένες e-υπογραφές - Διάτρητο το σύστημα, συναγερμός στα υπουργεία

Διεθνή / Σκάνδαλο στην Τουρκία: Χιλιάδες κρατικά έγγραφα εκδόθηκαν με κλεμμένες e-υπογραφές - Συναγερμός σε υπουργεία

Εγκληματικό δίκτυο εξέδιδε πλαστά διπλώματα, άδειες και κρατικά έγγραφα με πλήρη νομική ισχύ - Αποκαλύψεις για παραβίαση κρίσιμων συστημάτων του Δημοσίου
LIFO NEWSROOM
Η Ελλάδα ήδη από τον Μάιο είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο

Διεθνή / Η Ελλάδα είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο από τον Μάιο

Η Ελλάδα διατυπώνει στον ΟΗΕ τις θέσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο, τη θαλάσσια ασφάλεια, τις τριμερείς συνεργασίες, το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό και τη Συρία, εστιάζοντας στη νομιμότητα και την περιφερειακή σταθερότητα
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Διεθνή / Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου υπερασπίστηκε την απόφαση, αναφέροντας ότι οι προσπάθειες στείρωσης και μεταφοράς κάποιων μπαμπουίνων είχαν αποτύχει. - «Αγαπάμε τα ζώα, μας λένε Ναζί»
LIFO NEWSROOM
Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η φιλία με τον Έπσταϊαν, ο τσακωμός με το Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά

Διεθνή / Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η σχέση με τον Έπσταϊν, ο τσακωμός με τον Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά του

Το βιβλίο με τίτλο «The Rise and Fall of the House of York» του ιστορικού Andrew Lownie εξετάζει όχι μόνο τις σχέσεις τού πρίγκιπα Άντριου με διάφορες γυναίκες , αλλά εστιάζει ιδιαίτερα στη στενή –και επικίνδυνη– φιλία του με τον Τζέφρι Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM