Ο Λευκός Οίκος ετοιμάζει τιμωρία προς τις τράπεζες για διακρίσεις κατά συντηρητικών

Ο Λευκός Οίκος ετοιμάζει τιμωρία προς τις τράπεζες για διακρίσεις κατά συντηρητικών Facebook Twitter
φωτ.: EPA
0

Ο Λευκός Οίκος του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να αυξήσει την πίεση προς τις μεγάλες τράπεζες σχετικά με φερόμενες διακρίσεις σε βάρος συντηρητικών πολιτών και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, μέσω εκτελεστικού διατάγματος που προβλέπει πρόστιμα για τράπεζες που διακόπτουν τη συνεργασία με πελάτες για πολιτικούς λόγους.

Σύμφωνα με προσχέδιο του διατάγματος, το οποίο εξέτασε η Wall Street Journal, δίνεται εντολή στους τραπεζικούς ρυθμιστικούς φορείς να ερευνήσουν αν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν παραβιάσει τον Νόμο για Ίσες Πιστωτικές Ευκαιρίες, τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού ή τους νόμους για την προστασία των καταναλωτών. Οι παραβάτες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν χρηματικά πρόστιμα, συμφωνίες συναίνεσης ή άλλες πειθαρχικές κυρώσεις.

Το διάταγμα θα μπορούσε να υπογραφεί ακόμα και εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το ζήτημα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν καθυστερήσεις ή αλλαγές στα σχέδια της κυβέρνησης.

Αν και δεν κατονομάζει συγκεκριμένες τράπεζες, το προσχέδιο φαίνεται να αναφέρεται σε περιστατικό όπου η Bank of America κατηγορήθηκε ότι έκλεισε τους λογαριασμούς χριστιανικής οργάνωσης στην Ουγκάντα, λόγω των θρησκευτικών της πεποιθήσεων. Η τράπεζα απάντησε πως διέκοψε τη συνεργασία επειδή δεν εξυπηρετεί μικρές επιχειρήσεις εκτός ΗΠΑ.

Το σχέδιο διατάγματος επικρίνει επίσης τη συμμετοχή ορισμένων τραπεζών στις έρευνες για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Οι τράπεζες εκφράζουν ανησυχία για πιθανές ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ. Η Wall Street Journal είχε αποκαλύψει από τον Ιούνιο ότι εξεταζόταν σχετικό εκτελεστικό διάταγμα.

Για χρόνια, συντηρητικοί έχουν κατηγορήσει τις τράπεζες ότι τους αρνούνται υπηρεσίες για πολιτικούς ή θρησκευτικούς λόγους. Παράλληλα, εταιρείες κρυπτονομισμάτων υποστηρίζουν ότι αποκλείστηκαν από τραπεζικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους αναφέρουν ότι οι αποφάσεις τους βασίζονται σε νομικούς, κανονιστικούς ή χρηματοοικονομικούς κινδύνους, περιλαμβανομένων των νόμων κατά του ξεπλύματος χρήματος. Έχουν επίσης αποδώσει τον αποκλεισμό της κρυπτοαγοράς σε ρυθμιστική πίεση.

Εκπρόσωπος της Bank of America δήλωσε ότι η τράπεζα καλωσορίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης για ρυθμιστική σαφήνεια:
«Έχουμε καταθέσει αναλυτικές προτάσεις και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση και το Κογκρέσο για τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου», δήλωσε.

Τους τελευταίους μήνες, οι τράπεζες έχουν προσπαθήσει να προλάβουν κυβερνητικές ενέργειες, συναντώντας Ρεπουμπλικάνους γενικούς εισαγγελείς και ανανεώνοντας τις πολιτικές τους για να διασφαλίσουν ότι δεν κάνουν διακρίσεις με βάση πολιτικές πεποιθήσεις.

Το προσχέδιο διατάγματος καλεί τις ρυθμιστικές αρχές να καταργήσουν πολιτικές που μπορεί να συνέβαλαν στον αποκλεισμό πελατών. Ζητεί επίσης από τη Διοίκηση Μικρών Επιχειρήσεων να εξετάσει τις πρακτικές των τραπεζών που εγγυώνται δάνεια της υπηρεσίας.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, οι τραπεζικοί ρυθμιστές είχαν δηλώσει ότι θα σταματήσουν να αξιολογούν τις τράπεζες βάσει του λεγόμενου «κινδύνου φήμης» από τους πελάτες τους — πρακτική την οποία οι τράπεζες επικαλούνταν για να αποφεύγουν συνεργασίες με συγκεκριμένους κλάδους ή πρόσωπα.

Τέλος, το διάταγμα καλεί τους ρυθμιστές να παραπέμπουν ενδεχόμενες παραβάσεις στον Γενικό Εισαγγελέα. Τον Απρίλιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικής ομάδας στη Βιρτζίνια για να εξετάσει καταγγελίες κατά τραπεζών που αρνούνται την παροχή πίστωσης ή άλλων υπηρεσιών βάσει «μη επιτρεπτών παραγόντων».

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Χάρι: Stalker τον παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Βρετανία

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Stalker τον παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Βρετανία

Το περιστατικό έρχεται λίγους μήνες μετά την απόρριψη της αίτησής του για κρατική χρηματοδότηση της ασφάλειάς του - Η γυναίκα αυτή φέρεται να είχε ακολουθήσει τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ ακόμη και σε ταξίδι τους στη Νιγηρία
LIFO NEWSROOM
«Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Διεθνή / «Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ενηλικιώνονται χωρίς βασικά εμβόλια λόγω της διστακτικότητας των γονιών τους - Η ιστορία της Λέισι Μάντισον αποκαλύπτει τους κινδύνους, τις επιπτώσεις και τη σημασία της εμπιστοσύνης στην επιστήμη
LIFO NEWSROOM
BBC: Η Γαλλία σε νέα πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Διεθνή / Γαλλία: Βαθαίνει η πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Ο Γάλλος πρόεδρος παρά την παραίτησή του Σεμπαστιάν Λεκορνί, του έδωσε προθεσμία 48 ωρών, για να να επιτευχθεί συμφωνία με τα κόμματα για ένα «σχέδιο σταθερότητας» για τη χώρα
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

«Μπορώ να τα καταφέρω χωρίς σχεδόν κανέναν, εκτός από τον Μάικλ» φέρεται να είχε πει κάποτε για τον συνεργάτη του, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά από οικονομικό κάνδαλο
LIFO NEWSROOM
Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Διεθνή / Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Σφοδρή χιονοθύελλα άφησε εκατοντάδες ανθρώπους αποκλεισμένους στις απομακρυσμένες πλαγιές του όρους Έβερεστ, οδηγώντας σε μια μαζική επιχείρηση διάσωσης
LIFO NEWSROOM
Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Διεθνή / Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Η καταδικασμένη συνεργάτιδα του Τζέφρι Έπσταϊν υποστήριζε ότι έπρεπε να απαλλαγεί, επειδή ο Έπσταϊν είχε συνάψει το 2008 συμφωνία με τις αρχές που τον Proστάτευε από περαιτέρω δίωξη.
LIFO NEWSROOM
Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Η 72χρονη επέστρεψε σήμερα σε δικαστήριο της Γαλλίας - Ο μοναδικός από τους 51 κατηγορουμένους για τους βιασμούς της αμφισβήτησε την ποινή του
LIFO NEWSROOM
Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Global Sumud Flotilla, αποστολή αλληλεγγύης προς τη Γάζα, είχε ως στόχο να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να αναδείξει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή
LIFO NEWSROOM