ΗΠΑ: Το Ιράν δεν απομάκρυνε το εμπλουτισμένο ουράνιο πριν τα αμερικανικά πλήγματα

ΗΠΑ: Το Ιράν δεν απομάκρυνε το εμπλουτισμένο ουράνιο πριν τα αμερικανικά πλήγματα Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αντέκρουσε την υπόθεση ότι οι αρχές του Ιράν φρόντισαν να μεταφέρουν αλλού τα αποθέματα ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού της χώρας πριν από τους αμερικανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς τα ξημερώματα της Κυριακής.

Την ίδια ώρα παραμένουν οι αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ, που κατ’ αυτήν αφάνισε το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον μέσων ενημέρωσης που αποκάλυψαν το περιεχόμενο διαβαθμισμένου εγγράφου της υπηρεσίας πληροφοριών του Πενταγώνου, δημιουργώντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών, προς υποστήριξη του Ισραήλ, στις εγκαταστάσεις του Φορντό, νότια της Τεχεράνης, της Νατάνζ και της Ισφαχάν (κεντρικά).

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, τα πλήγματα με διατρητικές βόμβες κατέστρεψαν ολοσχερώς τις εγκαταστάσεις οι οποίες ήταν στόχοι.

Ειδικοί όμως επισήμαναν το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να είχε προετοιμαστεί για την επίθεση μεταφέροντας αλλού περίπου 400 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 60%, επίπεδο αρκετά κάτω, όμως όχι πολύ μακριά από το 90%, που απαιτείται για να κατασκευαστούν πυρηνικά όπλα.

«Μπορώ να σας πω ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμιά ένδειξη ότι το ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού μεταφέρθηκε αλλού πριν από τους βομβαρδισμούς, όπως είδα να μεταδίδεται ψευδώς», τόνισε στο Fox News η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ. «Όσο για αυτό που υπάρχει στο πεδίο αυτή τη στιγμή, είναι θαμμένο κάτω από χιλιόμετρα συντριμμιών, λόγω της επιτυχίας των βομβαρδισμών το βράδυ του Σαββάτου» (σ.σ. νωρίς το πρωί της Κυριακής ώρα Ελλάδας), πρόσθεσε η ίδια.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), με τον οποίο το Ιράν θέλει να αναστείλει κάθε συνεργασία, «απώλεσε τη δυνατότητα παρακολούθησης αυτού του υλικού από το στιγμή που άρχισαν οι εχθροπραξίες», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του, ο αργεντινός διπλωμάτης Ραφαέλ Γκρόσι, στη γαλλική τηλεόραση.

«Δεν θέλω να δημιουργήσω την εντύπωση πως χάθηκε ή ότι κρύφτηκε», έσπευσε να προσθέσει πάντως.

Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί απλά καθυστέρησαν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Σύμφωνα με το άκρως απόρρητο έγγραφο της DIA στο οποίο αναφέρθηκαν το τηλεοπτικό δίκτυο CNN και οι εφημερίδες New York Times και Washington Post, που επικαλέστηκαν πηγές τους ενήμερες για το περιεχόμενό του, οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί απλά καθυστέρησαν το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης για μερικούς μήνες, δεν το κατέστρεψαν ολοσχερώς, αντίθετα με όσα είπε επανειλημμένα σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο πρόεδρος Τραμπ. Τα δημοσιεύματα εξόργισαν τον αμερικανό πρόεδρο. Ανήγγειλε πως θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής του Πιτ Χέγκσεθ σήμερα στις 08:00 (τοπική ώρα· 15:00 ώρα Ελλάδας) στο πλαίσιο του «αγώνα» για την υπεράσπιση «της αξιοπρέπειας των σπουδαίων αμερικανών πιλότων μας».

Το Ισραήλ εξαπέλυσε τα ξημερώματα της 13ης Ιουνίου άνευ προηγουμένου, μαζικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ιράν, κατηγορώντας την Τεχεράνη πως επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα κι ότι βρισκόταν πολύ κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου — η Ισλαμική Δημοκρατία αρνείται εδώ και δεκαετίες πως έχει τέτοιους σκοπούς και υπερασπίζεται το δικαίωμά της να έχει πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το Ιράν ανταπέδωσε την επίθεση με ομοβροντίες βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο πόλεμος 12 ημερών τερματίστηκε με εύθραυστη κατάπαυση του πυρός, η οποία ανακοινώθηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ και εφαρμόζεται από την Τρίτη το πρωί.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Διεθνή / Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επικαλεστεί τον Νόμο περί Εξέγερσης του 1807 για να αναπτύξει στρατεύματα σε αμερικανικές πόλεις, προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση με δημοκρατικά καθοδηγούμενες πολιτείες που αντιδρούν στη στρατιωτικοποίηση του εσωτερικού των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Διεθνή / Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Η υπόθεση της ψυχοθεραπεύτριας Kaley Chiles στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανοίγει νέο μέτωπο για τη θρησκευτική ελευθερία, την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των LGBTQ+ νέων
LIFO NEWSROOM
Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μυστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Το Πακιστάν προτείνει στις ΗΠΑ την ανάπτυξη νέου λιμανιού στην Πάσνι, κοντά στο Ιράν, με στόχο την εξαγωγή κρίσιμων ορυκτών και την εξισορρόπηση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή. Ένα σχέδιο με τεράστιες γεωπολιτικές προεκτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διεθνή / Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η επίσημη αναγνώριση της προέλευσης του ρυζιού δεν αποτελεί καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται πιέσεις και από τις δύο πλευρές
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΛΕΚΟΡΝΙ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Αγωνία για πρόωρες εκλογές - Ποιοι κερδίζουν πολιτικά

Η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Λεκορνού στη Γαλλία κατέρρευσε πριν ορκιστεί, δημιουργώντας πολιτική κρίση, αναταράξεις στις αγορές και αβεβαιότητα για πρόωρες εκλογές και τον προϋπολογισμό
LIFO NEWSROOM
Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Διεθνή / Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι επτά εργάτες βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου, το οποίο ανακαινιζόταν για να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, ωστόσο τέσσερις από αυτούς δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη
LIFO NEWSROOM
Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Διεθνή / Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Ο λόγος; Οι τελευταίες του κινήσεις στα δύο πιο επικίνδυνα μέτωπα του πλανήτη –την Ουκρανία και τη Γάζα– έχουν, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, ανοίξει συζήτηση για πιθανές διπλωματικές λύσεις
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Διεθνή / Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ο πόλεμος του Νταρφούρ, που ξέσπασε το 2003, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια, ενώ χαρακτηρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως γενοκτονία
LIFO NEWSROOM
ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διεθνή / Σαρδηνία: Δίνει 15.000€ και σπίτια 1€ για να μην χαθούν τα χωριά της, αλλά κανείς δεν πάει

Η Σαρδηνία αντιμετωπίζει πληθυσμιακή κατάρρευση στα μικρά χωριά της λόγω χαμηλής γονιμότητας και μετανάστευσης - Επιδοτήσεις, σπίτια 1€ και ξένοι επενδυτές δίνουν νέα ζωή σε κοινότητες που κινδυνεύουν να γίνουν φαντάσματα
LIFO NEWSROOM