Η Βρετανία θα προμηθευτεί F-35 ικανά να φέρουν πυρηνικές βόμβες

Η Βρετανία θα προμηθευτεί F-35 ικανά να φέρουν πυρηνικές βόμβες Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Την αγορά 12 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35A, ικανών να φέρουν πυρηνικές βόμβες, ανακοίνωσε το Ηνωμένο Βασίλειο, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι θα συμμετάσχει στη διαμοιρασμένη πυρηνική αποστολή του ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση έγινε από τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ολλανδία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, χαρακτήρισε την απόφαση «ακόμη μία ισχυρή βρετανική συνεισφορά στη Συμμαχία».

Η κυβέρνηση περιέγραψε τη νέα κίνηση ως «τη μεγαλύτερη ενίσχυση της πυρηνικής αποτροπής του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και μία γενιά».

Τα βρετανικά F-35 θα φέρουν πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ 

Η Βρετανία είχε σταματήσει να διατηρεί αερομεταφερόμενα πυρηνικά όπλα από τη δεκαετία του 1990, βασίζοντας το πυρηνικό της οπλοστάσιο αποκλειστικά σε πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια. Με την είσοδό της στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ, θα γίνει η όγδοη χώρα που συμμετέχει στην πυρηνική αποστολή της Συμμαχίας μέσω μαχητικών αεροσκαφών. Ωστόσο, τα πυρηνικά όπλα θε τελούν υπό αμερικανικό έλεγχο.

Σύμφωνα με το think tank Chatham House, η κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει αν αμερικανικά πυρηνικά θα σταθμεύουν σε βρετανικό έδαφος, ένα ζήτημα που ενδέχεται να προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις. Όπως επισημαίνει η ειδικός Μαριόν Μέσμερ, «η Βρετανία δεν διαθέτει δικά της πυρηνικά όπλα που να μπορούν να αναπτυχθούν με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη».

Η ενεργοποίηση ενός τέτοιου πυρηνικού πλήγματος, στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ, θα απαιτούσε έγκριση τόσο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ όσο και από τον Βρετανό πρωθυπουργό, μέσω της ομάδας πυρηνικού σχεδιασμού της Συμμαχίας.

Νέα στρατιωτική ενίσχυση στην Ουκρανία

Παράλληλα με την πυρηνική ανακοίνωση, ο Στάρμερ γνωστοποίησε την αποστολή 350 αντιαεροπορικών πυραύλων στην Ουκρανία, χρηματοδοτούμενων από τόκους που προέρχονται από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, συνολικού ύψους 70 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 82 εκατ. ευρώ).

Οι ανακοινώσεις εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αύξησης των αμυντικών δαπανών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Το Ηνωμένο Βασίλειο στοχεύει να διαθέτει έως το 2035 το 5% του ΑΕΠ του για ζητήματα ασφάλειας, εκ των οποίων το 3,5% θα αφορά την άμυνα και το υπόλοιπο 1,5% ευρύτερα θέματα ασφαλείας και ανθεκτικότητας.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μακρόν προς Τραμπ: Σταματήστε τον εμπορικό πόλεμο – Η Ευρώπη ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Μακρόν προς Τραμπ: Σταματήστε τον εμπορικό πόλεμο – Η Ευρώπη ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ

Μετά τη συμφωνία για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ, ο Γάλλος πρόεδρος καλεί τις ΗΠΑ να τηρήσουν ειρήνη στο εμπόριο. Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πέδρο Σάντσεθ επιμένει ότι οι τρέχουσες αμυντικές δαπάνες είναι «επαρκείς»

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ επιμένει ότι οι τρέχουσες αμυντικές δαπάνες είναι «επαρκείς»

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, που είχε ζητήσει εξαίρεση της χώρας του από τη δέσμευση για δαπάνες 5% του ΑΕΠ, είδε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, να απορρίπτει το αίτημα
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Το κοινοβούλιο ψήφισε αναστολή της συνεργασίας με την πυρηνική εποπτική αρχή του ΟΗΕ

Διεθνή / Ιράν: Το κοινοβούλιο ψήφισε αναστολή της συνεργασίας με την πυρηνική εποπτική αρχή του ΟΗΕ

«Ο ΔΟΑΕ αρνήθηκε να καταδικάσει έστω και στο ελάχιστο την επίθεση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ξεπούλησε τη διεθνή του αξιοπιστία», λέει ο  πρόεδρος του κοινοβουλίου
LIFO NEWSROOM