Αριστούργημα του Turner που αγοράστηκε για 500 δολάρια, θα μπορούσε να πουληθεί για 500.000

Αριστούργημα του Turner που αγοράστηκε για 500 δολάρια, θα μπορούσε να πουληθεί για 500.000 Facebook Twitter
Τζόζεφ Μάλορντ Γουίλιαμ Τέρνερ, Η Ανερχόμενη Θύελλα, Θερμά Πηγάδια, από τον Βράχο του Αγίου Βικεντίου, Μπρίστολ (1792) / Φωτογραφία: Sotheby's
0

Ένας από τους πρώτους πίνακες με λάδι του J.M.W. Turner, και ο πρώτος που εκτέθηκε δημοσίως, ήρθε ξανά στο φως έπειτα από 150 χρόνια. 

Το έργο, που είχε αποδοθεί λανθασμένα σε άγνωστο καλλιτέχνη, πουλήθηκε πέρυσι σε δημοπρασία έναντι μόλις 506 δολαρίων. Ο νέος του ιδιοκτήτης βρέθηκε μπροστά σε μια έκπληξη ζωής όταν, κατά τη διάρκεια καθαρισμού του έργου, αποκαλύφθηκε η υπογραφή του Τζόζεφ Μάλλορντ Ουίλλιαμ Τέρνερ.

Το χαμένο έργο πρόκειται να τεθεί εκ νέου σε δημοπρασία τον επόμενο μήνα στον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο, αυτή τη φορά με εκτιμώμενη τιμή μεταξύ 270.000 - 400.000 δολαρίων.

Ο πίνακας «Η Ανερχόμενη Καταιγίδα, Hot Wells, από τον Βράχο του Αγίου Βικεντίου στο Μπρίστολ» φιλοτεχνήθηκε το 1792, όταν ο Turner ήταν μόλις 17 ετών και ακόμα φοιτητής στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου. Η πρώτη του ακουαρέλα είχε εκτεθεί στην καλοκαιρινή έκθεση της Ακαδημίας το 1790, όταν ήταν 15 ετών. Η «Ανερχόμενη Καταιγίδα» αποτέλεσε ορόσημο: ήταν η πρώτη ελαιογραφία του Turner που παρουσιάστηκε δημόσια, την άνοιξη του 1793, λίγες ημέρες πριν από τα 18α γενέθλιά του.

Το θέμα του έργου - μια θερμή πηγή και σπα γνωστή ως Hot Wells House στο Μπρίστολ - αντανακλά την πρώιμη έλξη του καλλιτέχνη για τραχιά και μελαγχολικά τοπία. Το έργο συνδέεται με ένα προσχέδιο που φιλοτεχνήθηκε επιτόπου, σε ένα από τα πρώτα τετράδια σχεδίου του Turner, και αποτέλεσε βάση για μετέπειτα ακουαρέλα στη συλλογή της Tate.

Η ελαιογραφία αγοράστηκε από τον αιδεσιμότατο Ρόμπερτ Νίξον και πιθανολογείται ότι ήταν παραγγελία. Ο Νίξον υπήρξε φίλος και πρώιμος προστάτης του Turner, ενθαρρύνοντας τις πρώτες του απόπειρες στην ελαιογραφία.

Η τελευταία τεκμηριωμένη παρουσίαση του πίνακα έγινε στην Τασμανία το 1858. Έκτοτε, το έργο χάθηκε από τα ίχνη των μελετητών, παραμένοντας για πάνω από 150 χρόνια σε ιδιωτική συλλογή. Η ύπαρξή του ήταν γνωστή μόνο από γραπτές αναφορές σε νεκρολογίες αφιερωμένες στον Τζόζεφ Μάλλορντ Ουίλλιαμ Τέρνερ, όπου ωστόσο εθεωρείτο ακουαρέλα. Έτσι, η πρώτη ελαιογραφία του καλλιτέχνη που θεωρούνταν ότι εκτέθηκε δημοσίως ήταν μέχρι σήμερα ο «Ψαράς στη Θάλασσα», έργο του 1796.

Η ανακάλυψη αυτή αποκαθιστά την ιστορική ακρίβεια και προσφέρει νέο φως στις πρώιμες φιλοδοξίες του Turner, καθώς και στις αξιοσημείωτες τεχνικές του ικανότητες σε νεαρή ηλικία.

Αριστούργημα του Turner που αγοράστηκε για 500 δολάρια, θα μπορούσε να πουληθεί για 500.000 Facebook Twitter
Τζόζεφ Μάλορντ Γουίλιαμ Τέρνερ, Αυτοπροσωπογραφία, 24 ετών (περίπου 1754). Φωτογραφία: Universal History Archive / Getty Images

«Αλλάζει πολλά από αυτά που γνωρίζουμε, ή νομίζαμε ότι γνωρίζαμε, για το πρώιμο έργο του Turner και την κατανόησή μας για το πώς εξελίχθηκε η τεχνική και το στυλ του», δήλωσε στον Guardian ο ειδικός του Sotheby’s Julian Gascoigne. «Ψάχνει τον δρόμο του μέσα από το μέσο, αλλά φέρνει όλη την εμπειρία που είχε ήδη αποκτήσει ως ζωγράφος ακουαρέλας στην εφαρμογή του λαδιού».

Εφόσον ο πίνακας είχε περιπέσει σε αφάνεια, όταν προσφέρθηκε στον οίκο Dreweatts στο Λονδίνο το 2023 αποδόθηκε λανθασμένα σε «οπαδό του Ιούλιου Καίσαρα Ίμπετσον», ενός Βρετανού ζωγράφου του 18ου αιώνα. Η εκτίμηση κυμαινόταν μεταξύ 600–800 λιρών (750–1.000 δολαρίων), αλλά τελικά πουλήθηκε για 400 λίρες (506 δολάρια), σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Artnet.

Έκτοτε, κορυφαίοι μελετητές έχουν εξετάσει διεξοδικά τον πίνακα, επιβεβαιώνοντας την αυθεντικότητά του και αποδίδοντάς τον στον Turner.

Η ένταξη ενός τόσο σημαντικού έργου όπως η «Rising Squall» στη δημοπρασία Old Masters & 19th Century Paintings Evening Auction της 2ας Ιουλίου στο Sotheby’s του Λονδίνου αποκτά ξεχωριστή σημασία. Φέτος τιμάται παγκοσμίως η 250ή επέτειος από τη γέννηση του Turner (1775), με μεγάλες εκθέσεις όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Το ρεκόρ δημοπρασίας για έργο του Turner σημειώθηκε το 2014 στον οίκο Sotheby’s του Λονδίνου, όταν ο πίνακας «Ρώμη, από το Όρος Αβεντίνο» (1835) πωλήθηκε για 30,3 εκατομμύρια λίρες (47,4 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Artnet Price.

Με πληροφορίες από artnet.com

 
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδύσσεια: «Αψήφησε τους θεούς» - Η πρώτη αφίσα της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν

Πολιτισμός / Οδύσσεια: «Αψήφησε τους θεούς» - Η πρώτη αφίσα της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν

Με φόντο, στο κάτω μέρος, το κεφάλι ενός αρχαιοελληνικού αγάλματος η λιτή αφίσα συνοδεύεται από το σύνθημα «Αψήφησε τους Θεούς» τονίζοντας μαζί με τον τίτλο και το όνομα του σκηνοθέτη ότι η ταινία γυρίστηκε «εξ ολοκλήρου με κάμερες IMAX»
LIFO NEWSROOM
Αυτές είναι οι 100 καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα για τους New York Times

Πολιτισμός / Αυτές είναι οι 100 καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα για τους New York Times

Από το "In the Mood for Love" μέχρι το "Get Out" και το "Mad Max: Fury Road", η λίστα που παρουσίασαν οι New York Times συγκεντρώνει τις πιο επιδραστικές ταινίες των τελευταίων 24 ετών, όπως τις ψήφισαν εκατοντάδες δημιουργοί, ηθοποιοί και κριτικοί σε όλο τον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Rick Owens επέστρεψε στο Παρίσι για «να προκαλέσει και να σοκάρει», και τα κατάφερε

Πολιτισμός / Ο Rick Owens επέστρεψε στο Παρίσι για «να προκαλέσει και να σοκάρει», και τα κατάφερε

Ο «σκοτεινός μάγος της μόδας» ξεδιπλώνει την 30ή πορεία του με μια αναδρομική έκθεση που περιλαμβάνει από τα φθαρμένα υφάσματα μέχρι τα κοστούμια με βάτες τύπου Φρανκενστάιν και το γλυπτό που παρουσιάζει τον ίδιο να ουρεί
LIFO NEWSROOM