Αριστούργημα του Turner που αγοράστηκε για 500 δολάρια, θα μπορούσε να πουληθεί για 500.000

Αριστούργημα του Turner που αγοράστηκε για 500 δολάρια, θα μπορούσε να πουληθεί για 500.000 Facebook Twitter
Τζόζεφ Μάλορντ Γουίλιαμ Τέρνερ, Η Ανερχόμενη Θύελλα, Θερμά Πηγάδια, από τον Βράχο του Αγίου Βικεντίου, Μπρίστολ (1792) / Φωτογραφία: Sotheby's
0

Ένας από τους πρώτους πίνακες με λάδι του J.M.W. Turner, και ο πρώτος που εκτέθηκε δημοσίως, ήρθε ξανά στο φως έπειτα από 150 χρόνια. 

Το έργο, που είχε αποδοθεί λανθασμένα σε άγνωστο καλλιτέχνη, πουλήθηκε πέρυσι σε δημοπρασία έναντι μόλις 506 δολαρίων. Ο νέος του ιδιοκτήτης βρέθηκε μπροστά σε μια έκπληξη ζωής όταν, κατά τη διάρκεια καθαρισμού του έργου, αποκαλύφθηκε η υπογραφή του Τζόζεφ Μάλλορντ Ουίλλιαμ Τέρνερ.

Το χαμένο έργο πρόκειται να τεθεί εκ νέου σε δημοπρασία τον επόμενο μήνα στον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο, αυτή τη φορά με εκτιμώμενη τιμή μεταξύ 270.000 - 400.000 δολαρίων.

Ο πίνακας «Η Ανερχόμενη Καταιγίδα, Hot Wells, από τον Βράχο του Αγίου Βικεντίου στο Μπρίστολ» φιλοτεχνήθηκε το 1792, όταν ο Turner ήταν μόλις 17 ετών και ακόμα φοιτητής στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου. Η πρώτη του ακουαρέλα είχε εκτεθεί στην καλοκαιρινή έκθεση της Ακαδημίας το 1790, όταν ήταν 15 ετών. Η «Ανερχόμενη Καταιγίδα» αποτέλεσε ορόσημο: ήταν η πρώτη ελαιογραφία του Turner που παρουσιάστηκε δημόσια, την άνοιξη του 1793, λίγες ημέρες πριν από τα 18α γενέθλιά του.

Το θέμα του έργου - μια θερμή πηγή και σπα γνωστή ως Hot Wells House στο Μπρίστολ - αντανακλά την πρώιμη έλξη του καλλιτέχνη για τραχιά και μελαγχολικά τοπία. Το έργο συνδέεται με ένα προσχέδιο που φιλοτεχνήθηκε επιτόπου, σε ένα από τα πρώτα τετράδια σχεδίου του Turner, και αποτέλεσε βάση για μετέπειτα ακουαρέλα στη συλλογή της Tate.

Η ελαιογραφία αγοράστηκε από τον αιδεσιμότατο Ρόμπερτ Νίξον και πιθανολογείται ότι ήταν παραγγελία. Ο Νίξον υπήρξε φίλος και πρώιμος προστάτης του Turner, ενθαρρύνοντας τις πρώτες του απόπειρες στην ελαιογραφία.

Η τελευταία τεκμηριωμένη παρουσίαση του πίνακα έγινε στην Τασμανία το 1858. Έκτοτε, το έργο χάθηκε από τα ίχνη των μελετητών, παραμένοντας για πάνω από 150 χρόνια σε ιδιωτική συλλογή. Η ύπαρξή του ήταν γνωστή μόνο από γραπτές αναφορές σε νεκρολογίες αφιερωμένες στον Τζόζεφ Μάλλορντ Ουίλλιαμ Τέρνερ, όπου ωστόσο εθεωρείτο ακουαρέλα. Έτσι, η πρώτη ελαιογραφία του καλλιτέχνη που θεωρούνταν ότι εκτέθηκε δημοσίως ήταν μέχρι σήμερα ο «Ψαράς στη Θάλασσα», έργο του 1796.

Η ανακάλυψη αυτή αποκαθιστά την ιστορική ακρίβεια και προσφέρει νέο φως στις πρώιμες φιλοδοξίες του Turner, καθώς και στις αξιοσημείωτες τεχνικές του ικανότητες σε νεαρή ηλικία.

Αριστούργημα του Turner που αγοράστηκε για 500 δολάρια, θα μπορούσε να πουληθεί για 500.000 Facebook Twitter
Τζόζεφ Μάλορντ Γουίλιαμ Τέρνερ, Αυτοπροσωπογραφία, 24 ετών (περίπου 1754). Φωτογραφία: Universal History Archive / Getty Images

«Αλλάζει πολλά από αυτά που γνωρίζουμε, ή νομίζαμε ότι γνωρίζαμε, για το πρώιμο έργο του Turner και την κατανόησή μας για το πώς εξελίχθηκε η τεχνική και το στυλ του», δήλωσε στον Guardian ο ειδικός του Sotheby’s Julian Gascoigne. «Ψάχνει τον δρόμο του μέσα από το μέσο, αλλά φέρνει όλη την εμπειρία που είχε ήδη αποκτήσει ως ζωγράφος ακουαρέλας στην εφαρμογή του λαδιού».

Εφόσον ο πίνακας είχε περιπέσει σε αφάνεια, όταν προσφέρθηκε στον οίκο Dreweatts στο Λονδίνο το 2023 αποδόθηκε λανθασμένα σε «οπαδό του Ιούλιου Καίσαρα Ίμπετσον», ενός Βρετανού ζωγράφου του 18ου αιώνα. Η εκτίμηση κυμαινόταν μεταξύ 600–800 λιρών (750–1.000 δολαρίων), αλλά τελικά πουλήθηκε για 400 λίρες (506 δολάρια), σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Artnet.

Έκτοτε, κορυφαίοι μελετητές έχουν εξετάσει διεξοδικά τον πίνακα, επιβεβαιώνοντας την αυθεντικότητά του και αποδίδοντάς τον στον Turner.

Η ένταξη ενός τόσο σημαντικού έργου όπως η «Rising Squall» στη δημοπρασία Old Masters & 19th Century Paintings Evening Auction της 2ας Ιουλίου στο Sotheby’s του Λονδίνου αποκτά ξεχωριστή σημασία. Φέτος τιμάται παγκοσμίως η 250ή επέτειος από τη γέννηση του Turner (1775), με μεγάλες εκθέσεις όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Το ρεκόρ δημοπρασίας για έργο του Turner σημειώθηκε το 2014 στον οίκο Sotheby’s του Λονδίνου, όταν ο πίνακας «Ρώμη, από το Όρος Αβεντίνο» (1835) πωλήθηκε για 30,3 εκατομμύρια λίρες (47,4 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Artnet Price.

Με πληροφορίες από artnet.com

 
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μήπως σου λείπει το μέλλον; Ο Μαρκ Φίσερ επιστρέφει μέσα από νέο ντοκιμαντέρ

Πολιτισμός / Μήπως σου λείπει το μέλλον; Ο Μαρκ Φίσερ επιστρέφει μέσα από νέο ντοκιμαντέρ

Το We Are Making a Film About Mark Fisher επιστρέφει στη σκέψη του Μαρκ Φίσερ όχι σαν ακαδημαϊκό μνημόσυνο αλλά σαν ζωντανό πολιτισμικό ερώτημα. Γιατί ένας θεωρητικός που έγραψε για χαμένα μέλλοντα και εξάντληση μοιάζει σήμερα πιο παρών από ποτέ;
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Ξεκίνησε το διεθνές συνέδριο με θέμα την ελληνική χειροτεχνία

Η Λίνα Μενδώνη κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου δήλωσε: «Η αναβίωση της ελληνικής χειροτεχνίας δεν αφορά μόνον στη διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αφορά στη διάσωση και τη μετάδοση στις νεότερες γενιές ενός τεράστιου πολιτιστικού κεφαλαίου»
THE LIFO TEAM
Ο Ντε Νίρο λέει ότι η Αριάνα Γκράντε είναι η πιο αστεία συμπρωταγωνίστριά του

Πολιτισμός / Ο Ντε Νίρο λέει ότι η Αριάνα Γκράντε είναι η πιο αστεία συμπρωταγωνίστριά του

Η Αριάνα Γκράντε πρωταγωνιστεί στο νέο «Meet the Parents» δίπλα στον Μπεν Στίλερ και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Ο Ντε Νίρο είπε ότι είναι ίσως η πιο αστεία συμπρωταγωνίστρια με την οποία έχει δουλέψει ποτέ.
THE LIFO TEAM
Ολίβια Ροντρίγκο ανοίγει τη νέα της εποχή με το «Drop Dead» στις Βερσαλλίες

Πολιτισμός / Η Ολίβια Ροντρίγκο κυκλοφόρησε το «Drop Dead» με φόντο τις Βερσαλλίες

Η Ολίβια Ροντρίγκο επέστρεψε με το «Drop Dead», το πρώτο τραγούδι από το τρίτο άλμπουμ της, που θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουνίου. Το βίντεο, σε σκηνοθεσία της Πέτρα Κόλινς, γυρίστηκε στο Παλάτι των Βερσαλλιών.
THE LIFO TEAM
Σιωπή, αμαρτία και θέαμα: τι ακριβώς κάνει τώρα ο Μαουρίτσιο Κατελάν

Πολιτισμός / Σιωπή, αμαρτία και θέαμα: τι ακριβώς κάνει τώρα ο Μαουρίτσιο Κατελάν

Ο φετινός Απρίλιος του Μαουρίτσιο Κατελάν είχε απ’ όλα: ένα βουβό γκαλά στο Σικάγο, μια γραμμή εξομολόγησης και τον πεσμένο Πάπα του σε νέα έκδοση 666 αντιτύπων. Το αποτέλεσμα δεν ήταν απλώς μια ακόμη πρόκληση, αλλά μια νέα υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο ο Ιταλός καλλιτέχνης μετατρέπει την τέχνη σε δημόσιο τελετουργικό.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Οι Massive Attack επέστρεψαν με τον Tom Waits και έναν ύμνο για σκοτεινούς καιρούς

Πολιτισμός / Οι Massive Attack επέστρεψαν με τον Τομ Γουέιτς και έναν ύμνο για σκοτεινούς καιρούς

Το Boots on the Ground, η πρώτη νέα κυκλοφορία των Massive Attack από το 2020 και η πρώτη πρωτότυπη ηχογράφηση του Τομ Γουέιτς από το 2011, βγήκε στις 16 Απριλίου μαζί με ένα επτάλεπτο φιλμ από εικόνες διαδηλώσεων και επιχειρήσεων της ICE στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Πολιτισμός / Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Η έκθεση Paula Rego: Story Line που άνοιξε στη Victoria Miro στο Λονδίνο δεν επιστρέφει απλώς στα σχέδια μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας. Ανοίγει ξανά έναν ολόκληρο κόσμο από γυναίκες, παραμύθια, βία, επιθυμία και σκοτεινή τρυφερότητα, την ώρα που ο γιος της προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το αλλόκοτο σύμπαν που άφησε πίσω της.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ Bernard-Henri Lévy

Πολιτισμός / Γαλλία: Πάνω από 100 συγγραφείς εγκαταλείπουν ιστορικό εκδοτικό οίκο λόγω του ακροδεξιού ιδιοκτήτη

Στην πρωτοφανή αυτή μαζική αποχώρηση συμμετέχουν δεκάδες γνωστοί συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο φιλόσοφος Bernard-Henri Lévy και η φεμινίστρια συγγραφέας Virginie Despentes
THE LIFO TEAM
ΕΣΩ 2026: Η μεγαλύτερη διοργάνωση για το Design και την Αρχιτεκτονική επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής

Πολιτισμός / ΕΣΩ 2026: Η μεγαλύτερη διοργάνωση για το Design και την Αρχιτεκτονική επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής

Η φετινή θεματική «Διαπραγμάτευση, όχι Συμβιβασμός. Ο Σχεδιασμός ως Διάλογος ανάμεσα στη Γη, την Τεχνολογία και τον Άνθρωπο» μας καλεί να επανεξετάσουμε την αρχιτεκτονική ως συνεχή διαδικασία διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε πολλαπλούς συντελεστές.
THE LIFO TEAM
Η Ζάχα Χαντίντ και το τίμημα του να μη μικραίνεις

Πολιτισμός / Η Ζάχα Χαντίντ και το τίμημα του να μη μικραίνεις

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό της, το αρχείο με τα 1.200 ρούχα της Ζάχα Χαντίντ στο Λονδίνο δεν φωτίζει απλώς τη «fashion πλευρά» της. Φέρνει ξανά μπροστά μια γυναίκα που έκανε τη φόρμα τρόπο παρουσίας και ξανανοίγει ένα γνώριμο ερώτημα: πόσες γυναίκες αρχίζουν να διαβάζονται ως πρόβλημα τη στιγμή ακριβώς που σταματούν να μικραίνουν τον εαυτό τους;
THE LIFO TEAM