Οι όροι Πούτιν για ειρήνη στην Ουκρανία - Τι ζητά για το ΝΑΤΟ

Οι όροι του Πούτιν για ειρήνη στην Ουκρανία Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει διατυπώσει συγκεκριμένους όρους για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τρεις ρωσικές πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να αντιμετωπίζει τις «βασικές αιτίες» της σύγκρουσης.

Το Κίεβο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία δεν πρέπει να έχει δικαίωμα βέτο στις φιλοδοξίες της για ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Οι όροι περιλαμβάνουν:

  • Γραπτή δέσμευση από τις δυτικές χώρες ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί ανατολικά, αποκλείοντας την ένταξη της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας.
  • Ουδετερότητα της Ουκρανίας
  • Άρση μέρους των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
  • Λύση στο ζήτημα των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση
  • Προστασία των ρωσόφωνων πληθυσμών στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται να διαδραματίζει ρόλο στις παρασκηνιακές συνομιλίες, με τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει ότι θέλει να τερματίσει τη «νεκρότερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Ωστόσο, έχει εκφράσει εκνευρισμό με τον Πούτιν, προειδοποιώντας ότι «παίζει με τη φωτιά» αρνούμενος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις εκεχειρίας ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος.

Μετά από δίωρη συνομιλία με τον Τραμπ, ο Πούτιν συμφώνησε να εξετάσει μνημόνιο με το Κίεβο για ειρηνευτική συμφωνία. Ωστόσο, η Ρωσία καθυστερεί να παρουσιάσει το σχέδιό της. Το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι κατηγορούν τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις ως πρόφαση ενώ συνεχίζει την επίθεση.

Πηγή κοντά στο Κρεμλίνο δηλώνει ότι ο Πούτιν «είναι έτοιμος για ειρήνη, αλλά όχι με κάθε κόστος» και αν δεν του επιτραπεί να φτάσει σε συμφωνία με τους δικούς του όρους, θα προσπαθήσει να επιβάλει χειρότερους όρους μέσω στρατιωτικής ισχύος.

Η επέκταση του ΝΑΤΟ παραμένει η «κόκκινη γραμμή» της Μόσχας. Οι ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι ο Πούτιν επιμένει σε γραπτή εγγύηση ότι δεν θα επεκταθεί περαιτέρω η Συμμαχία. Αυτό βασίζεται στην πεποίθηση του Κρεμλίνου ότι η Δύση είχε υποσχεθεί στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1990 ότι δεν θα υπήρχε διεύρυνση προς Ανατολάς — υπόσχεση που, αν και ποτέ δεν καταγράφηκε επισήμως, έχει γίνει αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης.

Η Ουκρανία αρνείται να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ζητώντας αντίθετα δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΖΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ

Διεθνή / Γάζα: 21 Ισπανοί ακτιβιστές επιστρέφουν - Καταγγέλλουν «κακομεταχείριση» από το Ισραήλ

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής πως η Μαδρίτη και το Τελ Αβίβ κατέληξαν σε συμφωνία, επιτρέποντας την επιστροφή της πρώτης ομάδας των Ισπανών κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Επεισόδια στην Τιφλίδα: Η Γεωργία στο χείλος της πολιτικής αναταραχής

Διεθνή / Επεισόδια στην Τιφλίδα: Η Γεωργία στο χείλος της πολιτικής αναταραχής

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρακλί Κομπαχίντζε, εξαπολύει σκληρή καταστολή μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στην Τιφλίδα, κατηγορώντας την ΕΕ για ανάμειξη και απειλώντας την αντιπολίτευση
LIFO NEWSROOM
Σήμερα η πτήση της Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με 27 Έλληνες ακτιβιστές για Αθήνα

Διεθνή / Σήμερα η πτήση της Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με 27 Έλληνες ακτιβιστές για Αθήνα

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ αναμένεται να απελαθεί τη Δευτέρα από το Ισραήλ με πτήση που θα καταλήξει στην Αθήνα, ενώ πάνω από 70 ακτιβιστές μεταφέρονται εκτός του ισραηλινού εδάφους - Οι κατηγορίες για κακομεταχείριση και η κατάσταση κρατουμένων στη φυλακή Κετζιότ προκαλούν διεθνείς αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Bad Bunny: «Όλοι είναι χαρούμενοι που θα εμφανιστώ στο Super Bowl, ακόμη και το Fox News»

Διεθνή / Bad Bunny: «Όλοι είναι χαρούμενοι που θα εμφανιστώ στο Super Bowl, ακόμη και το Fox News»

Η χιουμοριστική απάντηση του δημοφιλούς τραγουδιστή στην Κρίστι Νόεμ και στην απειλή ότι οι μετανάστες πρέπει να μείνουν μακριά από το Super Bowl, στην πρεμιέρα της νέας σεζόν του SNL
LIFO NEWSROOM