Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους να προσφέρουν περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια έως το τέλος του έτους, προκειμένου να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή όπλων και να ανασχεθεί η προέλαση της Ρωσίας.
Με τη στήριξη των ΗΠΑ υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ να εξασθενεί και τις προσπάθειες ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να παραμένουν στάσιμες, η Ουκρανία στρέφει την προσοχή της στις δικές της δυνατότητες. Ωστόσο, η οικονομία της, εξουθενωμένη από τον πόλεμο, υπολείπεται σοβαρά των επενδύσεων που απαιτούνται για την αύξηση της παραγωγής όπλων, σύμφωνα με τον Ζελένσκι.
«Δεν λειτουργούμε με πλήρη δυναμικότητα», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος την Τρίτη στο Κίεβο, εξηγώντας ότι το ποσό των 30 δισ. δολαρίων είναι μια «πρόχειρη εκτίμηση» για την κάλυψη αυτού του κενού.
Καθώς η υποστήριξη των ΗΠΑ αποδυναμώνεται και οι ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones εντείνονται — με ορισμένα από τα ισχυρότερα πλήγματα της τριετούς πολεμικής σύγκρουσης να καταγράφονται αυτόν τον μήνα — η ανάγκη χρηματοδότησης γίνεται επιτακτική.
Ο Ζελένσκι πρότεινε τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ως πιθανή πηγή χρηματοδότησης, σημειώνοντας ότι σκοπεύει να πιέσει τις χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) να επισπεύσουν τις ενέργειες. Η G7 είχε προτείνει πέρυσι πακέτο δανείου ύψους 50 δισ. ευρώ, με εγγύηση από τα κέρδη περίπου 300 δισ. δολαρίων σε δεσμευμένα ρωσικά κεφάλαια.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι σκοπεύει να παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής της G7 που θα πραγματοποιηθεί στην Αλμπέρτα του Καναδά τον επόμενο μήνα.
«Υπάρχουν ρωσικά κεφάλαια από τη χώρα που μας έφερε τον πόλεμο», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χρηματοδοτηθεί η αμυντική μας προσπάθεια».
Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη αύξησης του αποθέματος στρατιωτικών drones της Ουκρανίας σε 1.000, με στόχο να αυξηθούν οι καθημερινές επιθέσεις από 100 σε 300 έως 500.
«Αυτό θα δείξει στους Ρώσους ότι θα υπάρξει απάντηση, εφόσον οι εταίροι μας μάς βοηθήσουν», είπε. «Το πρόβλημα δεν είναι η παραγωγική δυνατότητα, αλλά η χρηματοδότηση».
Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 50.000 στρατιώτες στα σύνορα με την ουκρανική περιοχή Σούμι, σχεδιάζοντας να διεισδύσει 10 χιλιόμετρα εντός της περιοχής για να δημιουργήσει μια «νεκρή ζώνη».
Παράλληλα, η Μόσχα προσπαθεί να καταλάβει εξ ολοκλήρου τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, στόχος που δεν έχει επιτευχθεί από το 2014. Στόχος της Ρωσίας είναι και η κεντρική περιοχή του Ντνιπροπετρόβσκ, που συνορεύει με το Ντονέτσκ.
Η Ουκρανία συνεχίζει να ελπίζει πως οι ΗΠΑ θα επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία, για να αναγκάσουν τον Πούτιν να προσέλθει σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο Ζελένσκι δήλωσε έτοιμος να συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Με πληροφορίες από Bloomberg