Οι επιθέσεις του Τραμπ κατά του Χάρβαρντ «Δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τους φοιτητές

Οι επιθέσεις του Τραμπ κατά του Χάρβαρντ «Δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τους φοιτητές Facebook Twitter
φωτ.: Harvard
0

Για τον 23χρονο Μάθιου, απόφοιτο του Χάρβαρντ από το Ηνωμένο Βασίλειο, το μέλλον του μοιάζει με «ένα παλιό, ετοιμόρροπο σχοινένιο γεφύρι από τις ταινίες του Ιντιάνα Τζόουνς». Η αβεβαιότητα για το επόμενο βήμα κυριαρχεί - και αυτή η αίσθηση εντάθηκε όταν το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να απαγορεύσει τη φοίτηση ξένων φοιτητών στο πανεπιστήμιο.

Η απόφαση, που μπλοκαρίστηκε προσωρινά από δικαστήριο, αποτελεί μέρος της γενικότερης σύγκρουσης μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος είχε υποσχεθεί προεκλογικά να «πατάξει» τα ιδρύματα που, όπως έλεγε, «μετατρέπουν τους φοιτητές σε κομμουνιστές και τρομοκράτες».

Ενώ πανεπιστήμια όπως το Columbia συμφώνησαν σε μεταρρυθμίσεις μετά την περικοπή χρηματοδότησης 400 εκατομμυρίων δολαρίων, το Χάρβαρντ αντιστάθηκε. Αρνήθηκε να αλλάξει τη διοικητική του δομή, τη διαδικασία εισαγωγής και να παραδώσει λεπτομερή στοιχεία για τους διεθνείς φοιτητές του.

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Kristi Noem, υποστήριξε πως «το Χάρβαρντ έφερε αυτές τις συνέπειες στον εαυτό του» λόγω της, κατά την ίδια, ανοχής στη βία και τον εξτρεμισμό. Την περασμένη χρονιά, οι ξένοι φοιτητές αποτελούσαν το 27% του φοιτητικού πληθυσμού.

Το πανεπιστήμιο βρίσκεται πλέον υπό απειλή απώλειας έως και 3 δισ. δολαρίων σε επιχορηγήσεις. Παρά τη χαλαρή ατμόσφαιρα στην τελετή αποφοίτησης, φοιτητές περιγράφουν κλίμα φόβου και αβεβαιότητας. Πολλοί απέφυγαν να μιλήσουν με το πλήρες όνομά τους, φοβούμενοι ότι θα στοχοποιηθούν.

Ο «John», Βρετανός φοιτητής Νομικής, παρομοιάζει την κατάσταση με «τη Δαμόκλειο σπάθη» πάνω από τα κεφάλια των διεθνών φοιτητών. Ο Γκέιμπ, φοιτητής Σχεδιασμού, θεωρεί τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού «Δούρειο Ίππο» για την πολιτική πίεση που ασκεί η κυβέρνηση.

Μια νεαρή Πακιστανή που επρόκειτο να ξεκινήσει το φθινόπωρο στο Kennedy School δήλωσε πως πλέον αμφιβάλλει αν θα καταφέρει να φτάσει ποτέ στο Κέιμπριτζ, λόγω της ρητορικής του Τραμπ και των περιορισμών στις θεωρήσεις.

Παρά τις πιέσεις, αρκετοί φοιτητές δηλώνουν υπερήφανοι για τη στάση του Χάρβαρντ. Ο Μάθιου, για παράδειγμα, εξέφρασε την ανακούφισή του που το πανεπιστήμιο «δεν υπέκυψε» όπως έκανε το Columbia.

Ωστόσο, φοιτήτριες όπως η Σάρα, 25 ετών, νιώθουν πως το πανεπιστήμιο θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα για την προστασία των διεθνών φοιτητών και να είναι πιο διαφανές.

Αν ο Τραμπ πετύχει να μειώσει δραστικά τη διεθνή παρουσία στο Χάρβαρντ, το πλήγμα για την παγκόσμια ηγετική του ακτινοβολία θα είναι τεράστιο. Επικεφαλής κρατών όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Mark Carney (Καναδάς) και ο Lawrence Wong (Σιγκαπούρη) είναι μεταξύ των αποφοίτων του.

Οι διεθνείς φοιτητές εμπλουτίζουν ουσιαστικά τη συζήτηση στις αίθουσες. Όπως λέει ο «John», «παρέχουν ένα σημαντικό έργο στη χώρα – ανοίγουν μυαλά».

Ο Μάθιου, τέλος, αστειεύτηκε λέγοντας: «Δεν φαντάζεστε πόσες προτάσεις γάμου έχω δεχτεί… είναι ωραίο, αλλά νομίζω ότι δεν λειτουργεί πλέον έτσι το σύστημα της πράσινης κάρτας!»

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ