Σε ποινή φυλάκισης 30 ημερών και ένα έτος επιτήρησης καταδικάστηκε ο Zackery Brandon Barfield, 31 ετών, από τη Φλόριντα, για την κακοποίηση δελφινιών, τα οποία πυροβόλησε και δηλητηρίασε επειδή ενοχλούνταν από την παρουσία τους κατά τη διάρκεια ναυλωμένων ψαρευτικών εξορμήσεων.
Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
Τα εγκλήματα φέρονται να διαπράχθηκαν μεταξύ 2022 και 2023, κατά τις οποίες ο Barfield, ως καπετάνιος σκαφών στην περιοχή της Πόλης του Παναμά, όχι μόνο πυροβόλησε πέντε ρινοδέλφινα –σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα– αλλά τάισε δεκάδες άλλα με δηλητηριασμένο δόλωμα. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των αρχών, επρόκειτο για ψάρια που είχαν εμβαπτιστεί σε τοξική ουσία.
«Γνώριζε τους κανονισμούς που προστατεύουν τα δελφίνια, όμως τα σκότωσε ούτως ή άλλως – μια φορά μπροστά σε παιδιά», δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας περιβάλλοντος Adam Gustafson την Παρασκευή.
Δολοφονούσε τα δελφίνια γιατί «του έκλεβαν τα ψάρια»
Σύμφωνα με τη NOAA Fisheries, την Εθνική Υπηρεσία Θαλάσσιας Αλιείας των ΗΠΑ, ο Barfield είχε εκδηλώσει έντονη δυσαρέσκεια για τα δελφίνια, καθώς του «έκλεβαν» τα ψάρια που έπιαναν οι πελάτες του κατά τις εκδρομές. Σε δήλωση της υπηρεσίας σημειώνεται ότι «ο Barfield τάισε περίπου 24-70 δελφίνια με δηλητηριασμένα ψάρια σε ταξίδια τσάρτερ που είχε ως καπετάνιος».
Η NOAA αποκάλυψε ότι ξεκίνησε έρευνα το 2023, όταν ένας από τους πράκτορές της έλαβε πληροφορία πως ο Barfield σκότωνε δελφίνια. Η έρευνα οδήγησε σε δίωξη και τελικώς σε συμφωνία παραδοχής με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, στο πλαίσιο της οποίας ο κατηγορούμενος δήλωσε ένοχος για δύο κατηγορίες παράνομης σύλληψης θαλάσσιου θηλαστικού και μία για παράνομη χρήση απαγορευμένου φυτοφαρμάκου.
Στα δικαστικά έγγραφα επισημαίνεται ότι ο Barfield παραδέχτηκε πως η αφήγηση των αρχών σχετικά με τις ενέργειές του είναι ακριβής. Όπως αναφέρει η NOAA Fisheries, φέρεται να δήλωσε στους πράκτορες ότι ήταν «απογοητευμένος με τα δελφίνια που "κλέβουν" τα αλιεύματά του».
Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, «άρχισε να τοποθετεί μεθομύλη μέσα σε ψάρια-δόλωμα για να δηλητηριάσει τα δελφίνια που εμφανίζονταν κοντά στο σκάφος του». Το τοξικό δόλωμα χρησιμοποιήθηκε σε τουλάχιστον έξι διαφορετικές εξορμήσεις.
Παρά τη γνώση του για την επικινδυνότητα της μεθομύλης –μιας ουσίας που είναι ιδιαίτερα τοξική για το θαλάσσιο οικοσύστημα– ο κατηγορούμενος συνέχισε «να ταΐζει δηλητηριασμένα ψάρια-δόλωμα στα δελφίνια για μήνες», όπως σημειώνεται στην επίσημη δήλωση της NOAA.
Πυροβολούσε τα δελφίνια με κυνηγετικό όπλο
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Barfield χρησιμοποιούσε ένα κυνηγετικό όπλο Remington Wingmaster διαμετρήματος 12 για να πυροβολεί τα δελφίνια, κατά παράβαση του Νόμου για την Προστασία των Θαλάσσιων Θηλαστικών. Το όπλο κατασχέθηκε από τις αρχές και, βάσει της συμφωνίας παραδοχής, θα παραμείνει κατασχεμένο.
Αν και ο δικαστής Michael J. Frank επέβαλε ποινή φυλάκισης 30 ημερών για καθεμία από τις τρεις κατηγορίες, αποφάσισε να εκτίσει τις ποινές ταυτόχρονα, δηλαδή σε μία ενιαία περίοδο 30 ημερών.
Πέραν της ποινής φυλάκισης και της επιτήρησης, ο Barfield διατάχθηκε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 51.000 δολαρίων.