Ουκρανία: Το Κρεμλίνο δηλώνει «έτοιμο» για άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες

Ουκρανία: Το Κρεμλίνο δηλώνει «έτοιμο» για άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες Facebook Twitter
Έτοιμη για συζητήσεις με την Ουκρανία δηλώνει η Ρωσία μετά τις δηλώσεις Τραμπ / Φωτ.: EPA
0

Το Κρεμλίνο δηλώνει «έτοιμο» για άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, «χωρίς προϋποθέσεις», όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αμφισβήτησε την προθυμία του Πούτιν να σταματήσει την τριετή αυτή επίθεση, ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης: «Η ρωσική πλευρά έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει την ετοιμότητά της, όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία χωρίς προαπαιτούμενα».

Νωρίτερα, δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την Κριμαία, ήρθαν σε αντίθεση με τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ενδέχεται να είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τον στόχο της ανάκτησης της Κριμαίας, της χερσονήσου που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

«Νομίζω ναι. Η Κριμαία, αυτό ήταν πριν από 12 χρόνια», δήλωσε ο Τραμπ, σε ερώτηση για το εάν πιστεύει πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει τη διεκδίκηση της Κριμαίας.

Από τη δική της πλευρά, η Ουκρανία έχει καταστήσει ξεκάθαρο, ότι θεωρεί την Κριμαία αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής της επικράτειας και απαιτεί την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, όχι μόνο από τα εδάφη που κατέλαβαν μετά το 2022, αλλά και από περιοχές όπως η Κριμαία και το Ντονμπάς.

Ουκρανία: Θέλω κατάπαυση του πυρός, λέει ο Τραμπ

Σε δηλώσεις του από τον διάδρομο του αεροδρομίου της Μόρισταουν, στην πολιτεία Νιου Τζέρζι, ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε μια απευθείας έκκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας του να σταματήσει άμεσα τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία. «Θέλω να παύσει πυρ. Καθίστε στο τραπέζι κι υπογράψτε τη συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τραμπ, εντείνοντας την πίεση για άμεσες διαπραγματεύσεις. Η τοποθέτησή του σηματοδοτεί μια νέα προσέγγιση από την πλευρά του πρώην προέδρου, ο οποίος στο παρελθόν είχε επικριθεί για την πιο ήπια στάση του απέναντι στη Μόσχα.

Η Ουκρανία, ωστόσο, παραμένει κατηγορηματική: καμία ειρηνευτική συμφωνία δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη αν δεν περιλαμβάνει την αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας. Η γραμμή αυτή εκφράστηκε και κατά τις πρόσφατες επαφές του Ζελένσκι με Δυτικούς ηγέτες, όπου επανέλαβε ότι «η ειρήνη δεν μπορεί να βασίζεται σε παραχωρήσεις και υποχωρήσεις έναντι της Ρωσίας».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM
Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM
Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Διεθνή / Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Η αστυνομία καταγγέλλει βία και οι διαδηλωτές μιλούν για καταστολή - Το πρώτο κύμα συλλήψεων σημειώθηκε μόλις 12 λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της πορείας
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Διεθνή / Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Πέρα από την πρωτεύουσα, εκρήξεις συγκλόνισαν την κεντρική πόλη Κρεμεντσούκ, όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, καθώς και την Κριβίι Ριχ, στόχος χτυπημάτων σε υποδομές μεταφορών και πόλης
LIFO NEWSROOM
Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Διεθνή / Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Ο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία μόλις 15 ετών, είχε γίνει γνωστός για την αγάπη του στην τεχνολογία και ιδιαίτερα για τη δημιουργία ιστοσελίδων που κατέγραφαν «θαύματα» με σκοπό τη διάδοση της καθολικής διδασκαλία
LIFO NEWSROOM