Ουκρανία: Το Κρεμλίνο δηλώνει «έτοιμο» για άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες

Ουκρανία: Το Κρεμλίνο δηλώνει «έτοιμο» για άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες Facebook Twitter
Έτοιμη για συζητήσεις με την Ουκρανία δηλώνει η Ρωσία μετά τις δηλώσεις Τραμπ / Φωτ.: EPA
0

Το Κρεμλίνο δηλώνει «έτοιμο» για άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, «χωρίς προϋποθέσεις», όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αμφισβήτησε την προθυμία του Πούτιν να σταματήσει την τριετή αυτή επίθεση, ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης: «Η ρωσική πλευρά έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει την ετοιμότητά της, όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία χωρίς προαπαιτούμενα».

Νωρίτερα, δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την Κριμαία, ήρθαν σε αντίθεση με τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ενδέχεται να είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τον στόχο της ανάκτησης της Κριμαίας, της χερσονήσου που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

«Νομίζω ναι. Η Κριμαία, αυτό ήταν πριν από 12 χρόνια», δήλωσε ο Τραμπ, σε ερώτηση για το εάν πιστεύει πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει τη διεκδίκηση της Κριμαίας.

Από τη δική της πλευρά, η Ουκρανία έχει καταστήσει ξεκάθαρο, ότι θεωρεί την Κριμαία αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής της επικράτειας και απαιτεί την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, όχι μόνο από τα εδάφη που κατέλαβαν μετά το 2022, αλλά και από περιοχές όπως η Κριμαία και το Ντονμπάς.

Ουκρανία: Θέλω κατάπαυση του πυρός, λέει ο Τραμπ

Σε δηλώσεις του από τον διάδρομο του αεροδρομίου της Μόρισταουν, στην πολιτεία Νιου Τζέρζι, ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε μια απευθείας έκκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας του να σταματήσει άμεσα τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία. «Θέλω να παύσει πυρ. Καθίστε στο τραπέζι κι υπογράψτε τη συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τραμπ, εντείνοντας την πίεση για άμεσες διαπραγματεύσεις. Η τοποθέτησή του σηματοδοτεί μια νέα προσέγγιση από την πλευρά του πρώην προέδρου, ο οποίος στο παρελθόν είχε επικριθεί για την πιο ήπια στάση του απέναντι στη Μόσχα.

Η Ουκρανία, ωστόσο, παραμένει κατηγορηματική: καμία ειρηνευτική συμφωνία δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη αν δεν περιλαμβάνει την αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας. Η γραμμή αυτή εκφράστηκε και κατά τις πρόσφατες επαφές του Ζελένσκι με Δυτικούς ηγέτες, όπου επανέλαβε ότι «η ειρήνη δεν μπορεί να βασίζεται σε παραχωρήσεις και υποχωρήσεις έναντι της Ρωσίας».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Reuters: Θα καθυστερήσουν οι αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν μέρος της πίεσης στα αποθέματα στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδιά της για ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ - Όσα δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια αμυντική αποστολή, παρά το γεγονός ότι το Ιράν δήλωσε πως ανοίγει πλήρως τη θαλάσσια δίοδο
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM